Zobacz pełną wersję : Czy warto kupić obiektyw 16-85mm do Nikona D5000?
D0minika
20-07-2012, 08:33
Hej jako że jestem jeszcze laikiem w fotografowaniu chciałam się zapytać czy warto kupić obiektyw 16-85mm do Nikona D5000 ? A jeśli tak to do jakich zdjęć będzie najlepszy a do jakich się po prostu nie sprawdzi.
krzysztofz24
20-07-2012, 08:50
Warto. Skuteczny dwustopniowy VR, ostry. Metalowy bagnet I ogolnie jest solidnie zbudowany, uszczelniony.
Dzieki 16mm mozna sie pobawic troche dynamiczna perspektywa w kadrze I jak znalazl do krajobrazu.
Sprawdzi sie wlasnie w krajobrazie I jako tzw spacerzoom.
Z racji zmiennego swiatla I ciemnicy, nie bardzo da rade we wnetrzach bez lampy.
Musisz sobie okreslic priorytety co chcesz fotografowac, a potem dobrac do tego szklo:-).
D0minika
20-07-2012, 08:56
Zdecydowanie na zewnątrz, zamki, kościoły itd :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdr.
krzysztofz24
20-07-2012, 09:15
To jak na zewnatrz, to na pewno da rade:-). Dodam jeszcze ze po kilku latwch uzytkowania w zasadzie tylko na zewnatrz, w przeroznych warunkach. Obiektyw nie zlapal ani jednego pylku do srodka.
pioter m
20-07-2012, 10:36
Uszczelniony? Chyba tylko uszczelką na mocowaniu bagnetowym.
Napewno solidniej wykonany od pozostalych zoomiakow standardowych (nieprofesjonalnych), ale optycznie nie oferuje niczego więcej.
Jest kasa (raczej nadmiar), to można kupic. Jesli nie, to i 18-105 wystarczy, choc nie bedzie az tak szeroko. To jednak jest juz kwestia gustu i/lub upodoban samego fotografującego.
W podobnej kwocie można również kupić Tamrona 17-50 2.8. Ma lepsze, stałe światło kosztem zakresu.
Tamrona 17-50 strasznie ciężko jest dorwać bez FF albo BF. Sam osobiście przeszedłem się po 4 salonach we Wrocławiu i żaden nie był wolny od tej wady.
D0minika
20-07-2012, 12:34
Nie, miałam Sigme 70-300 nie wiem czy to coś "podobnego" do Tamrona ale się nie sprawdził..
Dariusz1985
20-07-2012, 12:36
Koleżanka jest z Gdyni. A w Gdańsku jest główny dystrybutor Tamrona i mają na miejscu sprzęt do kalibracji. Ja mam Tamrona 17-50 z D300s i 28-75 z D700. Wszystkie skalibrowane u nich. Polecam.
D0minika
20-07-2012, 12:43
Jeśli obiektyw ma stałe światło to mniej trzeba się bawić z tym które ma zmienne tak?
W Gdyni podejdź na Władysława IV do sklepu MAT, sprawdzisz sobie na miejscu i już, są oficjalnym dystrybutorem tamrona
krzysztofz24
20-07-2012, 14:13
Uszczelniony? Chyba tylko uszczelką na mocowaniu bagnetowym.
Napewno solidniej wykonany od pozostalych zoomiakow standardowych (nieprofesjonalnych), ale optycznie nie oferuje niczego więcej.
Jest kasa (raczej nadmiar), to można kupic. Jesli nie, to i 18-105 wystarczy, choc nie bedzie az tak szeroko. To jednak jest juz kwestia gustu i/lub upodoban samego fotografującego.
Chcesz to poszukaj w sieci schematow uszczelnien obiektywow nikona, powodzenia;-).
Sama uszczelka przy bagnecie by nie ochronila wnetrza szkla przed kurzem.
N16-85 byl oferowany bardzo czesto jako "kit" w zestawie z D300, tam w uszczelnienia chyba nie watpisz;-)?
I nie zgodze sie, ze oferuje niewiele wiecej optycznie od pozostalych spacerzoomow.
Jest wyraznie ostrzejszy od np 18-55VR, zarowno otwarty jak I przymkniety. 2mm na dole zakresu (wzgledem standardowego 18mm), to bardzo duza roznica.
P.s Oczywiscie nie twierdze, N16-85 ma ten sam poziom uszczelnien co dajmy na to 70-200VR.
Jeśli obiektyw ma stałe światło to mniej trzeba się bawić z tym które ma zmienne tak?
Oznacza to, że możesz o wiele łatwiej fotografować w trybie A oraz M na w pełni otwartej przysłonie. Jeżeli tych trybów nie używasz, lub przysłonę domykasz by więcej w kadrze było ostre, lub robisz zdjęcia w mocnym świetle, to stała przysłona (2.8), nie na wiele się zda.
Tamron 17-50 ma niestety tylko 50 mm w zakresie "tele". To dość mało, nawet do portretów. Oczywiście da się, ale przy fotografii bardziej turystycznej i rekreacyjnej - słabiej się sprawdzi. Wydawałoby się, że do wnętrz powinien się lepiej sprawdzić. Ale to też nieprawda. Stabilizacja w 16-85 da tu więcej możliwości. Jedynym zastosowaniem, w którym T17-50 byłby lepszy to reporterka i to z naciskiem na słabe światło. Bo w dobrym, 16-85 będzie zapewne pewniej i szybciej ostrzył. Jest jeszcze jedno zastosowanie - fotografia ludzi we wnętrzach - jednak tutaj o wiele lepiej kupić Nikkora 35/1.8 i to taniej. Mnie osobiście nie podoba się też "obrazek" oraz kolory z Tamrona, stąd trochę go odradzam, gdy tylko są inne opcje. Spokojnie kupuj 16-85 - to wystarczająco dobry sprzęt - szczególnie w terenie.
Aha, gdyby zdarzyło się tak, że coś jest dziwnego ze zdjęciami, wydają się nieostre itd - to śmiało do serwisu należy się zgłosić z przykładowymi zdjęciami, póki jest jeszcze gwarancja. Zdarzyło się znajomemu, że na szerokim kącie nie ostrzył prawidłowo, co serwis bezproblemowo skorygował. Zatem bez obaw.
D0minika
20-07-2012, 22:53
Dzięki wielkie!