Zobacz pełną wersję : Problem D7000
pawel_woj5
19-07-2012, 16:46
witam
ostatnio napotkałem się z małym kłopotem w moim aparacie , a dokładnie chodzi o kompresję ekspozycji
dokładnie chodzi o to że czy ustawie na -5EV czy 0EV czy +5EV zdjęcia się niczym nie różnią a powinny być albo prześwietlone albo nie doświetlone
-czy jest to wada systemowa i oddać aparat do gwarancji
-czy po prostu ustawienia aparatu
HELPPPPPPPPPPPPPPPPPPP dzięki
ANTEK 72
19-07-2012, 19:11
A jakieś dodatkowe informacje? Tryb, pomiar światła?
pawel_woj5
19-07-2012, 19:40
no właśnie nie ma różnicy czas 200 przysłona 2.8 ekspozycja +5EV
no to powinno przepalić zdjęcie i nic takie same mam 3 szt d300s i nie mam takiego problemu nawet zmieniłem obiektywy i nie ma zmian ?
zielonek430
19-07-2012, 20:12
Wydaje mi się to dziwne, ale w manualnym ustawiłeś na sztywno czas i przysłonę i chcesz by kompensacja coś zmieniła? Czy w trybie (pół)automatycznym próbowałeś i nie działa? No i jaki tryb pomiaru światła?
Pewnie jesteś w trybie M, ot i cała zagadka...
pawel_woj5
19-07-2012, 20:28
Wydaje mi się to dziwne, ale w manualnym ustawiłeś na sztywno czas i przysłonę i chcesz by kompensacja coś zmieniła? Czy w trybie (pół)automatycznym próbowałeś i nie działa? No i jaki tryb pomiaru światła?
pomiar matrycowy tryb M
pawel_woj5
19-07-2012, 20:29
Pewnie jesteś w trybie M, ot i cała zagadka...
no tak tryb M ale co w tym nie tak ??
zielonek430
19-07-2012, 20:30
Spróbuj w innym trybie. W manualnym nic ona nie zmienia, bo wszystkie parametry ustawiasz na sztywno.
Skoro masz na sztywno ustawioną ekspozycja to jak ona ma Ci sie zmienić ? Możliwe że jak włączysz AutoIso to zacznie działać zmiana ekspozycji. Inaczej sobie tego nie wyobrażam.
pawel_woj5
19-07-2012, 20:32
Spróbuj w innym trybie. W manualnym nic ona nie zmienia, bo wszystkie parametry ustawiasz na sztywno.
na tryb A działa na S działa i na P
a na M nie no paranoja
Jaka paranoja o naświetleniu decyduje czas, przesłona i iso. Skoro używasz manualnego i masz to wszystko ustawione na sztywne to nie ma prawa działać.
zielonek430
19-07-2012, 20:35
Jaka paranoja? Poczytaj trochę nt. kompensacji ekspozycji bo możesz nie wiedzieć co to dokładnie jest...
pawel_woj5
19-07-2012, 20:35
Skoro masz na sztywno ustawioną ekspozycja to jak ona ma Ci sie zmienić ? Możliwe że jak włączysz AutoIso to zacznie działać zmiana ekspozycji. Inaczej sobie tego nie wyobrażam.
automatyczne iso nie używam tryb M iso 800 czas 120 przysłona 2,8 ekspozycja na + 0,7 i zdjęcie powinno być jaśniejsze tak a jest takie same to jest dziwne
zielonek430
19-07-2012, 20:40
... Kompensacja ekspozycji zmienia ilość światła w trybach automatycznych, ilość światła, w manualnym zmieniasz to manualnie - czasem, przysłoną i czułością.
Edit: trochę pokręciłem, poprawione...
automatyczne iso nie używam tryb M iso 800 czas 120 przysłona 2,8 ekspozycja na + 0,7 i zdjęcie powinno być jaśniejsze tak a jest takie same to jest dziwne
Chłopie podpowiem Ci taki trick, jak chcesz mieć jaśniejsze zdjęcie w Manualu.
Masz trzy wyjścia:
1. Wydłużyć czas.
2. Podnieść ISO.
3. Otworzyć szerzej przysłonę.
;)
Joseph79
19-07-2012, 21:31
Przyjacielu - kompensacja ekspozycji w trybie M działa jako przesunięcie na drabince ekspozycji w wizjerze (na plus lub na minus) - a to czy Ty sie do tego zastosujesz to już inna sprawa.
Jeśli chcesz podążyć za wskazaniem to działasz jak napisał meehoo (lub odwrotnie)
Nie, nie dziwne, tak właśnie ma być.
Kompensacja ekspozycji nie rozjaśnia magicznie zdjęcia. Robi to poprzez zmianę jednego z trzech parametrów, które wymieniłeś (czas, przysłona, ISO). A jak ma je zmienić, skoro wszystkie ustawiłeś _ręcznie_. Jak sama nazwa wskazuje, tryb M polega na tym, że aparat _nic_ nie może sam zmieniać. Tak więc zmieniając kompensację na + lub - jedynie zmieniasz wskazania na drabince ekspozycji, a jasność zdjęcia się nie zmieni. Będzie się zmieniać, gdy choć jeden z parametrów aparat będzie mógł zmieniać. A w trybie M i (jednocześnie) przy wyłączonym AUTO ISO aparat niczego nie może zmieniać.
Był już podobny wątek gdzieś, więc ten proponuję zamknąć, a kolegę odesłać do instrukcji obsługi aparatu, a przede wszystkim do nauki podstaw fotografowania.
Zanim się nie podszkolisz, fotografuj w trybie AUTO albo w trybie P (najlepiej z włączonym AUTO ISO) i wszystko będzie Ci działać, a zwłaszcza kompensacja ekspozycji (chociaż w trybie AUTO to chyba i tak nie działa, ale w P na pewno).
ksawerson
20-07-2012, 00:01
W mojej instrukcji obsługi jest takie oto zdanie: "W trybie M kompensacja ekspozycji ma wpływ tylko na wskaźnik ekspozycji. Czas otwarcia migawki i przysłona pozostają niezmienione."
Sama instrukcja niestety nie wyjaśnia dokładniej jak to działa i że dzieje się to poprzez zmianę czasu lub przysłony, tak więc nowicjusz (między innymi ja) może mieć wrażenie, że dzieje się to w jakiś tajemniczy i codowny sposob. Tak więc dzięki koledzy za wytłumaczenie zasady działania.
A swoją drogą po jaką cholere ten wskaźnik się zmienia? Myli tylko człowieka, który ma wrażenie, że kompensacja ekspozycji się zeczywiście zmienia, a tu niespodzianka bo to tylko sam wskaźnik...
Może zgłosimy do jakiegoś posła projekt ustawy? Lustrzanki wolno sprzedawać tylko osobom które albo skończyły odpowiedni kurs albo zdały odpowiedni egzamin?
Może zgłosimy do jakiegoś posła projekt ustawy? Lustrzanki wolno sprzedawać tylko osobom które albo skończyły odpowiedni kurs albo zdały odpowiedni egzamin?
Lepiej się ucisz, bo oni naprawdę są gotowi ten projekt przepchnąć przez sejm :-D
A swoją drogą po jaką cholere ten wskaźnik się zmienia?
Po taką, żebyś miał wskazanie adekwatne do wprowadzonej kompensacji. Czasem to się niektórym ludziom widocznie do czegoś przydaje (mi akurat nie).
Na przykład ktoś fotografuje jakiś konkretny temat (ciemny mroczny las?) i chce mieć w manualu "na stałe" korekcję -1,5. No to ją sobie wprowadza. I teraz wie, że jak wskazówka na drabince pokaże mu "zero", to tak naprawdę ma owe -1,5. A czy to mądre czy głupie, to już inna sprawa, możesz nie korzystać.