PDA

Zobacz pełną wersję : kurier - macie sprawdzonych i w miare tanich?

locos
18-07-2012, 20:30
Witam
Panowie i Panie - jak wysylacie swoje paczki, tanio i solidnie ? Wchodze na stronke dhl'a, a tam za paczke krajowa 2 kg chca 57 zlotych brutto (a 15 euro zaplacilem za monitor z de do pl, wiec nie wiem o co chodzi )
Zaczalem grzebac po necie i wpadlem na stronke (http://www.kurierem.pl/porownanie-cen,414315.html), a tu jest tyle roznych posrednikow, ze zglupialem.

Wiec prosba kolejna - co mam wybrac, zeby sie nie naciac ?

dziekuje!

jm
18-07-2012, 21:12
https://www.tani-kurier.pl/ - wielokrotnie korzystałam, nie nacięłam się:)

foto4deg
18-07-2012, 21:25
Potwierdzam, tani-kurier.pl to dobra firma - korzystałem kilkanaście razy bez najmniejszego problemu.
Jednak uprzedzam - zapakuj bardzo dobrze paczkę, bo raz wysłałem mikrofalówkę niezbyt dobrze zapakowaną i jej nożki upier...niczyło.

krzysztof jot
18-07-2012, 21:51
to tylko pośrednik - odbierający paczki od klienta a korzystający w transporcie z "dużego" partnera - jak DPD DHL czy UPS. Jest fajnie dopóki coś nie zginie...
Osobiście polecam DHL - standard ubezpieczony kosztuje 30 - 39 zł. Tak wszystko wysyłam. To tez jest uwarunkowane czasem od adresu/strefy/ wielkości/wagi wiec bywa różnie.Wiesz -przy jednej przesyłce nie robiłbym naprawde afery, tylko korzystał z zaufania do renomy marki i gwarancji, przy 50-ciu dziennie szukałbym oszczędności.

militarius
18-07-2012, 21:52
ja zawsze jak wysyłam kurierem to korzystam z www.kurjerzy.pl

locos
18-07-2012, 22:18
to tylko pośrednik - odbierający paczki od klienta a korzystający w transporcie z "dużego" partnera - jak DPD DHL czy UPS. Jest fajnie dopóki coś nie zginie...
Osobiście polecam DHL - standard ubezpieczony kosztuje 30 - 39 zł. Tak wszystko wysyłam. To tez jest uwarunkowane czasem od adresu/strefy/ wielkości/wagi wiec bywa różnie.Wiesz -przy jednej przesyłce nie robiłbym naprawde afery, tylko korzystał z zaufania do renomy marki i gwarancji, przy 50-ciu dziennie szukałbym oszczędności.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/2041/dhluc.jpg)

53 zeta za 2kg paczke....

A tak przy okazji (odnosnie tej solidnosci DHL): koles nadal monitor usluga dhl international paket z Niemiec, jakiez bylo moje zdziwienie, gdy w drzwiach u mnie pojawil sie kurier poczteksu . Na moje pytanie dlaczego on, a nie ktos z dhl, to mi powiedzial, ze owszem dhl do granicy pl, a pozniej maja umowe i przekazuja nam....

Majek
18-07-2012, 22:35
Dokładnie, jak powiedział Krzysztof. Daj sobie spokój przy jednej paczce. Zaoszczędzisz ile? 15? 20 zł? Wysyłaj DHL, czy UPS i sobie gitary nie zawracaj. Dziesiątki paczek do mnie tygodniowo przychodzi i DHLowi jeszcze się nie zdarzyło dowieść coś uszkodzonego. Wysyłam ciut mniej, ale też nie miałem żadnej akcji. Gdybym wysyłał 20 paczek dziennie, to bym się zastanawiał, jak zaoszczędzić.

I tym Pocztexem to mi się coś wierzyć nie chce... W życiu o czymś takim nie słyszałem. DHL nie wozi do granicy, tylko do centrali przeładunkowej gdzieś w kraju. Jakoś mało prawdopodobne jest, żeby ktoś od nich przejmował, poza ich systemem logistycznym. Chyba, że mieli jakiś baaardzo gorący okres i się wspomagali zewnętrznymi firmami...

david
19-07-2012, 10:11
Ostatnio korzystam z pośrednika należącego do grupy Allegro czyli sendit.pl Korzystają z usług UPS i DPD koszt paczki do 30kg ok.16zł.

McSimus
19-07-2012, 10:25
Ja korzystam z tego http://www.wysylajtaniej.pl/.
Póki co nie narzekam. Wysyłam z reguły UPS-em bo mam układnego kuriera.

jkowal
19-07-2012, 12:38
Ja korzystałem z allekurier.pl który jest pośrednikiem, przesyłałem paczkę pobraniową.

Wygląda to tak:
1. Rejestrujesz się u pośrednika
2. Wprowadzasz dane przesyłki (adres docelowy, wymiary, waga, wartość)
3. Przelewasz kasę za przesyłkę
4. Drukujesz list przewozowy
5. Zanosisz przesyłkę do firmy przewozowej
6. Opcjonalnie po kilku dniach masz pieniądze za przesyłkę (zależy od wybranej firmy kurierskiej)

mini21
19-07-2012, 12:40
Ja do tej pory korzystałem z:
http://www.wysylajnajtaniej.pl/
i jak na razie żadnego problemu nie było.

costi
19-07-2012, 16:20
A tak przy okazji (odnosnie tej solidnosci DHL): koles nadal monitor usluga dhl international paket z Niemiec, jakiez bylo moje zdziwienie, gdy w drzwiach u mnie pojawil sie kurier poczteksu . Na moje pytanie dlaczego on, a nie ktos z dhl, to mi powiedzial, ze owszem dhl do granicy pl, a pozniej maja umowe i przekazuja nam....

DHL kupił Deutsche Post swego czasu, więc koleś mógł nadać zwykłą paczkę na poczcie, której transport realizuje DHL. I faktycznie takie przesyłki potrafią u nas na poczcie wylądować.

enthropia
19-07-2012, 21:49
No ja trochę wysyłam, także wrzucę moje 3 grosze.
DPD - same negatywne przejścia łącznie z uszkodzeniem przesyłek, odmawianiem wysłania kuriera, rozłączaniem rozmów telefonicznych i bezczelnymi ludźmi na infoliniach.
TNT - korzystałem raz, i nigdy więcej. Spotkałem się z bardzo nieelegancką próbą wyłudzenia pieniędzy 'na trzeciego płatnika'. Masakra...
UPS - bardzo dobrze i drogo.
DHL - dobrze i też drogo.

Korzystam z kurjerzy.pl, wysyłając w Polsce z DHLa, wysyłając w świat z UPS.

Sam serwis - start z nimi miałem kiepski, obsługa nie jest najłatwiejsza, a gdy prosiłem o pomoc spotkałem się z bardzo nieuprzejmym i opryskliwym traktowaniem... później mnie jakaś Pani manager przepraszała, ale mniejsza z tym.
Ale jak się serwis rozgryzie, to całkiem sprawnie to działa, no i oszczędności spore.

marcinc
19-07-2012, 23:34
Znajomy od miesiąca korzysta z sendit.pl (http://sendit.pl/) i jak na razie wszystko OK.
Mają do wyboru DPD i UPS. Wysłał ok 25 paczek ze względu na niższą opłatę przez DPD (ok 16.50 brutto do 30kg). Wszystkie dotarły do odbiorców bez problemów.
Natomiast ja od dwóch lat korzystam z usług UPS i ani razu jeszcze mnie nie zawiedli, a wysłałem w tym okresie dobrych kilkaset paczek. Bardzo podoba mi się podejście w UPS z rozliczaniem pobrania. Kasa do 3 dni jest na moim koncie. W sendit trwa to dłużej, chyba ok 10dni.

krzysztof jot
20-07-2012, 01:37
Ale macie dylemat. Tabele, cennik, pierdoły. Kazdy kurier działa tak samo, kazda sortownia ma takie same taśmociagi. W kazdej pracuje debil co wali paczka w paczke.
Co do tabel - wysyłałem dokładnie dzis sprzet - DHL, nie mam z nimi zadnej u mowy, po prostu wysyłałem i tyle. Kielce warszawa, dość duze pudło bo body i szkło zapakowane tak raczej przezornie - wartość ubezpieczenia przesyłki - 30tys - faktura vat brutto 29.00.

ropusz
20-07-2012, 07:36
Inaczej to wygląda jak działasz na firmę a inaczej jako osoba prywatna. Ja będąc osobą prywatną wysyłam najczęściej przez DHL Express lub Parcel Shop GLS. Nie trzeba umów spisywać,po prostu idziesz i wysyłasz. Cena przyzwoita zależna od wielkości paczki, nie miałem do tej pory problemów.

jm
20-07-2012, 08:34
Kazdy kurier działa tak samo, kazda sortownia ma takie same taśmociagi. W kazdej pracuje debil co wali paczka w paczke.

Skoro tak, to po co przepłacać?

Zwłaszcza, że korzystając z tych linkowanych tanich kurierów sami wybieramy czy przesyłkę obsłuży DHL, UPS czy inny ktoś?
Ten sam miły Pan kurier obsłuży przesyłkę dwa razy taniej lub dwa razy drożej - w zależności od tego w jaki sposób został zamówiony - wolny wybór.

downandout
20-07-2012, 08:43
korzystam z wysylajtaniej.pl i dwiepaczki.pl, zero pośredników, UPS, DHL, DPD w korzystniejszych cenach.

krzysztof jot
20-07-2012, 13:54
Skoro tak, to po co przepłacać?

Zwłaszcza, że korzystając z tych linkowanych tanich kurierów sami wybieramy czy przesyłkę obsłuży DHL, UPS czy inny ktoś?
Ten sam miły Pan kurier obsłuży przesyłkę dwa razy taniej lub dwa razy drożej - w zależności od tego w jaki sposób został zamówiony - wolny wybór.

a 29 zł za paczką ubezpieczona na 30 tys i dostarczona na drugi dzień to dużo ?
można za 14 wysłać ? z taką wartością ? a wiesz jakie schody zaczynają się w przypadku zaginięcia paczki wysłanej z udziałem pośrednika ? Sprecyzowanie i znalezienie winnego plus uzyskanie odszkodowania (ten od tego ten od tego) to dłuuuga i skomplikowana procedura... za 5 zł różnicy w cenie ? Nie dziwota, że tyle tych nagłych powrotów z Egiptu :)

jm
20-07-2012, 15:16
a 29 zł za paczką ubezpieczona na 30 tys i dostarczona na drugi dzień to dużo ?
można za 14 wysłać ? z taką wartością ? a wiesz jakie schody zaczynają się w przypadku zaginięcia paczki wysłanej z udziałem pośrednika ? Sprecyzowanie i znalezienie winnego plus uzyskanie odszkodowania (ten od tego ten od tego) to dłuuuga i skomplikowana procedura... za 5 zł różnicy w cenie ? Nie dziwota, że tyle tych nagłych powrotów z Egiptu :)

Korzystałam, jak to nazywasz, z pośredników - całe pośrednictwo polegało na wstępnym kontakcie i samodzielnym wydrukowaniu listu przewozowego - natomiast sam list przewozowy był konkretnego przewoźnika i ten konkretny wybrany przeze mnie kurier zabierał paczkę ode mnie z domu. Odpowiada za usługę też ten konkretny przewoźnik.
Za 14zł nie wyślę, za 19,99 tak. Będzie dostarczona na drugi dzień - zawsze. Pan kurier przychodzi zawsze ten sam (w ramach tego samego przewoźnika) - jak przychodził zamówiony przez DHL to płaciłam 39zł (daaawno temu - dziś wyszłoby znacznie więcej!), jak ten sam pan kurier przychodzi w ramach taniego kuriera, nie zapłaciłam więcej niż 19,99

PS Żadna przesyłka mi nigdy nie zaginęła, ani kiedy korzystałam bezpośrednio z DHL ani teraz odkąd wybieram tzw "tanich kurierów" - więc nie wypowiem się w temacie czy z DHLem szybciej, czy z tanimi gorzej.

mcl
21-07-2012, 11:05
cały myk z tanimi pośrednikami polega na tym, że sami załatwiamy papierkową i płacową robotę, oni mają podpisane umowy z dużymi przewoźnikami na określone ilości paczek i mają ceny "hurtowe", paczkę odbiera już np. UPS, dalej już jest tak samo jak byśmy bezpośrednio w UPS zamówili, potem paczka to paczka, jeden pies, więc problemy jakie mogą się przytrafić niezależne od tego, przez kogo składało się zamówienie, nic nie pomoże jak nawali jakiś pracownik

Erie
21-07-2012, 11:59
cały myk z tanimi pośrednikami polega na tym, że sami załatwiamy papierkową i płacową robotę, oni mają podpisane umowy z dużymi przewoźnikami na określone ilości paczek i mają ceny "hurtowe", paczkę odbiera już np. UPS, dalej już jest tak samo jak byśmy bezpośrednio w UPS zamówili, potem paczka to paczka, jeden pies, więc problemy jakie mogą się przytrafić niezależne od tego, przez kogo składało się zamówienie, nic nie pomoże jak nawali jakiś pracownik

Nie do końca, Krzysztof ma rację - do czasu jak wszystko jest ok to jest ok, zaoszczędzicie parę złotych. Jak się zaczną schody w stylu uszkodzona paczka/ zagubiona, a już szczególnie o dużej wartości to wówczas te parę złotych będziecie przeklinać. Nie życzę nikomu, aby się przekonał o tym, ale ostrzegam przed hurraoptymizmem. Nagle się okaże, że odpowiedzialność pośrednika kończy się na kilkuset złotych i owszem DHL/ UPS czy kto tam faktycznie będzie to wiózł wypłaci pełne odszkodowanie, ale nie Wam tylko temu pośrednikowi, a Wy zostaniecie z groszami :(. Pogadajcie czasem z kurierami jak to wygląda - aż się włos na łysej głowie zjeży.

mcl
21-07-2012, 14:31
Nie do końca, Krzysztof ma rację - do czasu jak wszystko jest ok to jest ok, zaoszczędzicie parę złotych. Jak się zaczną schody w stylu uszkodzona paczka/ zagubiona, a już szczególnie o dużej wartości to wówczas te parę złotych będziecie przeklinać. Nie życzę nikomu, aby się przekonał o tym, ale ostrzegam przed hurraoptymizmem. Nagle się okaże, że odpowiedzialność pośrednika kończy się na kilkuset złotych i owszem DHL/ UPS czy kto tam faktycznie będzie to wiózł wypłaci pełne odszkodowanie, ale nie Wam tylko temu pośrednikowi, a Wy zostaniecie z groszami :(. Pogadajcie czasem z kurierami jak to wygląda - aż się włos na łysej głowie zjeży.

ale Ty to piszesz na podstawie gdybania i opowieści czy jakichś paragrafów z umowy/regulaminu?
o "drogich" przewoźnikach też dużo można posłuchać, w praktyce wcale nie oferują (o czym mogłem się kiedyś przekonać) lepszego poziomu obsługi, zresztą to temat rzeka

Erie
21-07-2012, 15:29
ale Ty to piszesz na podstawie gdybania i opowieści czy jakichś paragrafów z umowy/regulaminu?
o "drogich" przewoźnikach też dużo można posłuchać, w praktyce wcale nie oferują (o czym mogłem się kiedyś przekonać) lepszego poziomu obsługi, zresztą to temat rzeka

Z doświadczenia - w trakcie mojej zabawy z kurierami skradzione zostały 3 paczki (w różnych okolicznościach - z samochodu dwa razy, raz wyłudzona paczka od kuriera przez zupełnie inną osobę) oraz uszkodzone w 100% zostały 2 (jedna zmiażdżona przez taśmociąg, jedna wypadła z samochodu i została przejechana) - rezultat po dwóch-trzech tygodniach kasa na koncie z ubezpieczenia i oczywiście korekta na koszt wysyłki. Działo się to u różnych kurierów, ale bezpośrednio.

Paczka, która zaginęła kumplowi korzystającemu z jednego z tych pośredników (nie wymienię publicznei nazwy, bo mnie to nie dotyczy, a potem nie chcę mieć nieprzyjemności) - buja się już z nimi 4 miesiące i końca nie widać. Drobna różnica, nieprawdaż? Za te parę złotych to wolałbym nie ryzykować, ale to moje zdanie. Może się okazać, że komuś przy wysyłaniu np. 100 paczek miesięcznie ewentualne straty są i tak mniejsze niż oszczędności i jednak Ci pośrednicy będą lepsi.

W każdym razie pośrednicy mają też swoje plusy - jak jakaś firma ma umowę z kurierem X i chce mieć lepsze warunki to sprawdza sobie jakie warunki oferują pośrednicy (bierze oferty) i renegocjuje umowę ze swoim X kurierem. Często udaje się uzyskać lepsze warunki, bo dla firmy kurierskiej lepiej mieć wielu ostatecznych nadawców niż tylko tych parę "hurtowników".

Strus
22-07-2012, 10:52
Wszystko tylko nie DHL. Dramat i jeszcze raz dramat. Miałem już problemy z polskim i z angielskim i z niemieckim. Kompletnie nic nie potrafia zrobic jak trzeba. Kiedys był juz wątek kurierowy i tam o DHLu pisałem. Tragedia

enthropia
23-07-2012, 19:22
W kazdej pracuje debil co wali paczka w paczke.

Jako były pracownik jednej z firm muszę stanowczo zaprotestować.

marekb
23-07-2012, 20:01
wysyłamy tego trochę i wysylaj taniej i przez ups z racji, że kurier , który do nas przyjeżdża jest naprawdę ok. Natomiast raz przesyłka uszkodzona była, mimo zabezpieczenia... dowiedziałem się jednak, ze opakowanie mąż wyrzucił i reklamacja przepadła. Wzięliśmy wówczas wszelkie koszty i ponowną wysyłkę na klatę lecz ostatni raz.
Trochę tego wysyłamy, a dalej z tego co widzę nie opłaca się nam podpisywać umowy z UPS-em, bo koszty podobne jak nie większe, że o DHL nie wspomnę. Siódemka, koszmar - może przez beznadziejnego kuriera który kazał mi przesyłkę przyjąć i za nią zapłacic mimo iż nadawca był zupełnie nieczytelny i nie wiedziałem skąd po co i dlaczego, po przesłaniu skargi, Pani napisała iż to ja bylem niegrzeczny i takie tam inne opowieści. Pana kuriera słowa były następujące: bierz pan qrw... tą paczkę bo ja nie będę tu za darmo zapierd..... !!! Po czym żona, pana kuriera wzięła spod drzwi domu paczkę i jak ją przyniosła (sądzę że z 15kg ) tak zaniosła do starego prywatnego Peugeota kombi, a kurier wściekły kazał mi podpisać że odmawiam odbioru. Miałem zapłacić ok 34zł za nie wiem co...??

Pabloo
29-11-2012, 23:48
Podepnę się pod temat i zapytam.
Orientuje się ktoś jak najlepiej wysłać czterdziestokilową paczkę do Anglii? Nie musi być szybko, priorytetem raczej jest cena. Pytam, bo pewnie miał kto już ktoś z tym doświadczenie.

Strus
30-11-2012, 00:06
http://www.paczkidopolski.co.uk/

WPolsce odbiera DPD i DPD dostarcza w UK do domu. Nie wiem co jest po drodze ale nigdy nie miałem problemów. Nie wiem jak z paczka 40kg. Mozesz zadzwonic i zapytac o przesyłki gabarytowe albo zrobic 2 mniejsze

piwkoo
30-11-2012, 00:13
Ja ostatnio wysyłałem paczkę 50kg do Irlandii tym: http://speedpack.com.pl/

Strus
30-11-2012, 00:19
Ja ostatnio wysyłałem paczkę 50kg do Irlandii tym: http://speedpack.com.pl/

Zerknałem z ciekawosci. Za taką paczkę jakie ostatnio 3 wysłałem kasują 30 funtów za sztukę. W tym z czego ja korzystam kasuje 20 - 23.

piwkoo
30-11-2012, 00:36
Klient płacił za 50kg ok 30 oiro, nie wiem ile teraz wychodzi. Nie sprawdzałem :)

Strus
30-11-2012, 00:51
30kg - 30 funtów :)

RobRoy
03-12-2012, 16:29
Witam
A kim odebrac paszport z wiza w ambasadzie, ktos ma jakies doswiadczenie (przepraszam za brak polskich znakow).

GeparD
03-12-2012, 17:14
Podepnę się pod temat i zapytam.
Orientuje się ktoś jak najlepiej wysłać czterdziestokilową paczkę do Anglii? Nie musi być szybko, priorytetem raczej jest cena. Pytam, bo pewnie miał kto już ktoś z tym doświadczenie.

Wysyłałem ostatnio do Polski (we wrześniu) dwie paczki o wadze 30 kg każda.
Koszt to 23 funtów za każda paczkę. Paczki szły tydzień z Irlandii Północnej.
Jedynym minusem jest iż paczka nie może mieć więcej niż 31 kg, dlatego ja rozbiłem swoje na dwie.

Szczerze polecam: http://www.britport.net/

stock
17-11-2014, 19:03
spotkalem sie dzis po raz pierwszy z czymś takim jak DB Schenker. Akuratnie trafiło tak, ze w dniu dzisiejszym odbierałem dwie paczki kurierskie z dwóch różnych firm. Pierwszy UPS - tu klasyka - telefonik do mnie, info zwrotne ze nie ma mnie w domu i moze zostawic w sklepie na dole. Kurier na to ze nie ma problemu, elegancko zostawia i gra. Po czym wpadam do chaty i w skrzynce awizo z DB Schenkera - krotkie info ze nie bylo mnie w domu o 12.01 i tyle. Zadnego wczesniejszego telefonu, zupelnie nic. Po czym odwracam rzeczona karteczke na drugą stronę i się wczytuję: bla bla przesylki nie mogli dostarczyc bo klienta w domu nie bylo. Ale tez jest info, ze Schenker moze ja dostarczyc do mnie za dodatkowa opłatą ! Jednoczesnie informuja ze składowanie przesyłki powyżej 3 doby jest odpłatne !! Spotkał się ktoś z takimi praktykami.. ? A gdzie chociazby druga próba doręczenia, gdzie może telefon do klienta? Jaka odpłatność za odbiór zapłaconej przesyłki ? Powiem szczerze ze zaskoczyły mnie takie praktyki. NIE POLECAM.

freefly
17-11-2014, 21:35
spotkalem sie dzis po raz pierwszy z czymś takim jak DB Schenker. Akuratnie trafiło tak, ze w dniu dzisiejszym odbierałem dwie paczki kurierskie z dwóch różnych firm. Pierwszy UPS - tu klasyka - telefonik do mnie, info zwrotne ze nie ma mnie w domu i moze zostawic w sklepie na dole. Kurier na to ze nie ma problemu, elegancko zostawia i gra. Po czym wpadam do chaty i w skrzynce awizo z DB Schenkera - krotkie info ze nie bylo mnie w domu o 12.01 i tyle. Zadnego wczesniejszego telefonu, zupelnie nic. Po czym odwracam rzeczona karteczke na drugą stronę i się wczytuję: bla bla przesylki nie mogli dostarczyc bo klienta w domu nie bylo. Ale tez jest info, ze Schenker moze ja dostarczyc do mnie za dodatkowa opłatą ! Jednoczesnie informuja ze składowanie przesyłki powyżej 3 doby jest odpłatne !! Spotkał się ktoś z takimi praktykami.. ? A gdzie chociazby druga próba doręczenia, gdzie może telefon do klienta? Jaka odpłatność za odbiór zapłaconej przesyłki ? Powiem szczerze ze zaskoczyły mnie takie praktyki. NIE POLECAM.

Niemiecka firma przesłała mi paczkę poprzez DHL Parcel. Kurier również nie dzwonił, chociaż wysyłający posiadał mój nr telefonu i był podany na liście przewozowym. Po rozmowie z biurem obsługi klienta uzyskałem informację, że kurier nie dzwonił, gdyż w przy tej konkretnej opłacie za przesyłkę nie ma takiej usługi jak powiadamianie telefoniczne odbiorcy przez kuriera. Są natomiast trzy próby doręczenia.

M_B
17-11-2014, 21:38

A ja z DB Shenker mam dobre doświadczenie i kurier zawsze (4 razy) do mnie dzwonił i pytał o której mniej więcej ma być.
I tak najlepszy jest wg. mnie GLS który w mailu pisze mi o której będzie kurier (przedział 2 godzin)

MstrG
17-11-2014, 22:00
A ja z DB Shenker mam dobre doświadczenie i kurier zawsze (4 razy) do mnie dzwonił i pytał o której mniej więcej ma być.
I tak najlepszy jest wg. mnie GLS który w mailu pisze mi o której będzie kurier (przedział 2 godzin)

Ja natomiast z GLS miałem złe doświadczenia :)
Jeszcze gorzej wspominam siódemkę - paczka przyszła cala wytarzana w błocie.
Poczta raz dostarczyła mi pokrzywione lampy (czasze), które były całkiem solidnie spakowane w wielkim pudle. Wyglądało to tak jakby ktoś po paczce chodził czy siedział a nawet spal ;)

Dobrze mi się współpracuje z DPD, UPS i DHL. Raz miałem styczność z Fedex, też wszystko ok.
Uważam, że wszystko zależy od podejścia lokalnego kuriera - człowieka w busie.

stock
18-11-2014, 09:02
a od 40 minut wisze na telefonie do schenkera. nie wiem po co podaja numery skoro nie odbieraja.. maila tez nie odebrali. lipa jakas..

Onsajt
20-11-2014, 01:22
a od 40 minut wisze na telefonie do schenkera. nie wiem po co podaja numery skoro nie odbieraja.. maila tez nie odebrali. lipa jakas..

Ciesz się, że na roboty przymusowe Cię nie zawieźli.

foto4deg
20-11-2014, 02:36
ja korzystałem zawsze z tani-kurier.pl, było dwóch przewoźników do wyboru. Wysłałem ponad 10 paczek i nigdy nie było problemu.