PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] K.p.2

robsonwroc
18-07-2012, 20:26
I kolejne zdjęcie Kamili.
Z przyjemnością zapoznam się z Waszymi opiniami ;-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/6245/dsc27612forum.jpg)

hanibal
18-07-2012, 20:26
no ja cie prosze...

dammiz
18-07-2012, 20:49
no ja cie prosze...
Oplułem monitor - komentarz w punkt!

A tak na poważnie - takie zdjęcia to dzisiejsza młodzież sama z ręki sobie robi i publikuje na FB/N-K...

robsonwroc
18-07-2012, 20:56
a bardziej konstruktywnie, żebym mógł się czegoś nauczyć?

dammiz
18-07-2012, 21:09
1. Ostrość na ustach, a nie na oczach.
2. Trochę dziwna pozycja modelki.
3. Za ciemno w L/G.
4. DZIUBEK - to najgorsze!

M_B
18-07-2012, 21:10
Za mocno błyskane lub źle i za mocno padające światło. Reszta jak powyżej.

malkon
18-07-2012, 21:13
Masz tu tysiące zdjęć z których można się uczyć i uczyć. Wystarczy poświęcić trochę czasu, poczytać komentarze. To co tutaj pokazałeś nie rokuje dobrze bo wygląda na to, że podstawy portretu które można poznać kupując choćby książkę za 20 zł są Ci zupełnie obce.
Od siebie dodam tyle, że zdecydowanie za blisko.

Bengi
18-07-2012, 21:14
Walnięte lampą z bliska feee. Skura świeci, perspektywa i kadr - dokładnie - jak autoportret z portalu społecznościowego. Nie idź ta drogą kolego!

DarekK D5000
18-07-2012, 21:17
słit focia :) na wiocha.pl :)

a bardziej konstruktywnie, żebym mógł się czegoś nauczyć?
Nie strzelaj światłem na wprost. Jak nie masz zewnętrznej lampy to wykorzystaj do granic możliwości wbudowaną - kompensując -1EV lub z długim czasem naświetlania. Co jeszcze... przeglądaj dział, ćwicz - tyle.

DarekK D5000
18-07-2012, 21:18
pisząc tego posta pojawiło się pięć powyżej :)

robsonwroc
18-07-2012, 21:23
... bo wygląda na to, że podstawy portretu które można poznać kupując choćby książkę za 20 zł są Ci zupełnie obce.

to prawda - książkę, a nawet kilka, zamówiłem wczoraj; powinny dojść przed weekendem.

Dziękuję wszystkim za pomoc, o to mi chodziło. Nie pójdę tą drogą, obiecuję ;-)

DarekK D5000
18-07-2012, 21:32
Jasne szkiełko też mile widziane :)

robsonwroc
18-07-2012, 21:45
Jasne szkiełko też mile widziane :)

wiem, wiem ;-) to jest zdjęcie zrobione jakiś czas temu N18-105, nie miałem wtedy niczego innego; teraz nie używam go już do takich celów.

Zauważyłem, że ciężko jest ocenić obiektywnie zdjęcia własnej dziewczyny/żony/kochanki. Następnym razem postaram się lepiej.

Motorniczy
18-07-2012, 22:09
Oplułem monitor - komentarz w punkt!

A tak na poważnie - takie zdjęcia to dzisiejsza młodzież sama z ręki sobie robi i publikuje na FB/N-K...

jedna bo druga jest zajeta ?

stock
19-07-2012, 07:53
nie sądziłem ze takie coś się na tym forum pojawi. A tu jednak :( Powiadziano juz pewnie wszystko - ja powiem ze gorszego tu dawno nie widziałem.

pmpmwd
19-07-2012, 09:50
Walnięte lampą z bliska feee. Skura świeci, perspektywa i kadr - dokładnie - jak autoportret z portalu społecznościowego. Nie idź ta drogą kolego!

Witamy "miszcza" ortografii, powtórzę za Tobą: "feee... nie idź tą drogą kolego!". :)

pmpmwd
19-07-2012, 09:53
Bardzo ładna modelka

Bengi
19-07-2012, 09:58
Witamy "miszcza" ortografii, powtórzę za Tobą: "feee... nie idź tą drogą kolego!". :)

Błąd iście miszczowski mi się przydarzył :)
Pozdrawiam :)

pinio
19-07-2012, 09:58
Jest ktoś, kto poszukuje tego typu zdjęć: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211436 ;)
(http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211436)

koral
19-07-2012, 10:26
Rozumiem święte oburzenie kolegów/koleżanek forumowiczów na takie 'dzieło' w tym dziale. Moje też jest całkiem spore.
Autorze, mam nadzieje, że chociaż dostrzegasz różnicę miedzy zaprezentowanym tu swoim zdjęciem a innymi pojawiającymi się w tym dziale. większość przydatnych rad już została napisana - od siebie dodam: dużo więcej dystansu ze strony autora potrzebuje zdjęcie na którym jest ktoś bliski.

OT refleksja: coraz więcej w tym dziale takich zdjęć, co więcej dziwi mnie, że zasługują one na dwie czasem nawet trzy strony komentarza... Cieszę się, że tak chętnie służymy radą...

pmpmwd
19-07-2012, 11:02
Obejrzałem Twoje poprzednie zdjęcia zamieszczone w tym dziale i pierwsza uwaga, cytując naklejki na samochodach: "zachowaj odstęp" czyli odsuń się trochę od modelki, daj jej oddychać, większa odległość, dłuższa ogniskowa obiektywu, portret to nie makrofotografia, kolejna sprawa - światło, lampę błyskową póki co odpuść, próbuj w naturalnym świetle, ewentualnie z blendami itd., potem weź się za lampę błyskową, pozostają jeszcze kwestie pomysłu na zdjęcie, kompozycji itp., itd., dużo pracy i próbuj, próbuj, próbuj i się nie zrażaj... Pzdr.

robsonwroc
19-07-2012, 11:42
@ koral
oczywiście, że dostrzegam różnicę. Zamieściłem to zdjęcie, żeby poznać opinie osób, które wiedzą w tym temacie trochę więcej, niż ja. Ponadto, już przed jego zamieszczeniem spodziewałem się jakie te komentarze będą. Staram się uczyć na swoich błędach, a najłatwiej je dostrzec, kiedy są wytknięte przez osoby z zewnątrz.

Jestem wdzięczny za poświęcony czas i komentarze (też jestem zdziwiony ich ilością), także te nie wnoszące wiele w kwestii merytorycznej.

@ pmpmwd
modelka dziękuje za komplement, a ja za cenne i konkretne uwagi - właśnie na takich mi zależało.
Będę dalej próbować, uczyć się i na pewno się nie zrażę, bo dla mnie fotografia to zabawa.

Obiecuję też, że nie wstawię nowego zdjęcia przed przeczytaniem kilku odpowiednich książek ;-)