PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw do doświetlania w plenerze

~lxs
18-07-2012, 18:10
Witam wszystkich.
Chciałbym zakupić sobie na początek jakiś prosty, ale stabilny zestaw do doświetlania modelki w plenerze.
Wydumałem coś takiego:
1. lampa YN-460 II (nie potrzebuję TTL, a mocy chyba powinno starczyć - to ma być zestaw do dodania lekkiego światła podczas pracy w cieniu lub porannym/wieczornym słońcu, nie zamierzam błyskać w pełnym słońcu uzyskując przy tym czarne tło...)
2. statyw Quantuum AIR 260
3. modyfikatory... na początek myślę o jakimś porządnym beauty dish'u - i tutaj oczekiwałbym jakiejś rady, bo kompletnie nie orientuję się co warto zakupić / ew jakiś DIY? (ale czy w Polsce będą dostępne materiały na coś porządnego?)
4. wyzwalacze - myślałem o RF-603, jest coś sensowniejszego w tej cenie?
5. hmm jakieś uchwyty, czy coś trzeba dokupować, czy wszystko będzie przy statywie/beauty dish'u?

Czy do obciążenia takiego zestawu wystarczy podwieszenie torby z nieduża ilością sprzętu, czy trzeba się bawić w jakieś worki z piaskiem?

Dziękuję za wszelką pomoc, no i mam nadzieję że w dobrym dziale napisałem :)

rafal1980
18-07-2012, 18:15
1. Budżetowa lampa w sam raz do strobingu
2. Również może być
3. Zależy już tylko i wyłącznie od tego jakie zdjęcia będziesz wykonywał ;)
4. Bardzo dobry wybór.
5. Uchwyt BK-3

A co do obciążenia wszystko zależy od warunków, zazwyczaj torba powinna wystarczyć ale jeśli zerwie się silny wiatr to wiadomo jak to się może skończyć ;)

morzon
18-07-2012, 18:19
Co do disha to na początek proponowałbym jednak spróbować z parasolkami - kup np białą przepuszczającą i odbijającą. BD daje jednak dość specyficzne światło, jest mniej uniwersalny niż parasolka. Na dodatek na lampie reporterskiej nie będzie się spisywał tak dobrze jak na studyjnej, to trochę taki pół środek.
Reszta zestawu - jak najbardziej okej. Sam uchwyt - jak na początek będziesz używał parasolek to jakikolwiek za 50zł się spisze dobrze.

~lxs
19-07-2012, 17:46
Dzięki za odpowiedzi.
S4INT - rozumiem, że chodzi Ci o to, że ze studyjniaka można zdjąć czaszę i lepiej się światło rozchodzi wtedy po beauty dish'u, niż z ukierunkowanym światłem zwykłego flash'a?
Parasolki raczej odpadają, bo chcę zestawu używać też w połączeniu z blendą w mini studiu domowym, a parasolka rozwali światło po całym pomieszczeniu :/ Myślę jeszcze nad softbox'em z gridem.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie, związane z brakiem synchronizacji z krótkimi czasami w takim zestawie - myślę nad zakupem regulowanego filtra ND (2 połączone polary), żeby mieć większe pole manewru z głębią ostrości. Czy takie filtry się do czegoś nadają (jakościowo), czy sobie odpuścić i kupić zwykły szary?

lukiii
20-07-2012, 21:02
5. Uchwyt BK-3

Zdecydowanie nie polecam :) powód: link (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175707). Lepsze jest takie rozwiązanie link (http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-bowens-do-lamp-systemowych-wawa-i2494273307.html)

~lxs
23-07-2012, 16:20
Jeszcze jakieś opinie? Odpuścić sobie BD na rzecz softbox'a?

tomek67
23-07-2012, 16:59
Przy okazji jeszcze jedno pytanie, związane z brakiem synchronizacji z krótkimi czasami w takim zestawie - myślę nad zakupem regulowanego filtra ND (2 połączone polary), żeby mieć większe pole manewru z głębią ostrości. Czy takie filtry się do czegoś nadają (jakościowo), czy sobie odpuścić i kupić zwykły szary?
Nie znam się za bardzo, ale moim zdaniem, YN-460 jest trochę za słaba na takie kombinacje z softboxami plus filtry szare.

jackrabbit
23-07-2012, 17:02
Nie znam się za bardzo, ale moim zdaniem, YN-460 jest trochę za słaba na takie kombinacje z softboxami plus filtry szare.

zgadza sie, jesli filtry ND i mocne slonce to duuuuuzo wygodniej bedzie wspomagac sie blenda

~lxs
23-07-2012, 21:50
Jak już pisałem nie zamierzam błyskać w pełnym słońcu, więc te filtry ND byłyby potrzebne do zdjęcia 1-3 działek aby osiągnąć czas synchronizacji

wer
24-07-2012, 03:20
Ale te lampki są za słabe, żeby doświetlić coś takiego. Musisz podsunąć wtedy lampę pod nos.

marekb
24-07-2012, 05:41
Zamiast bd kup soft reporterski site to chyba nazywa 60x60 jest dostępny z gridem. Parasolka to raczej srebrna odbijająca.

Flores
24-07-2012, 15:06
Zamiast bd kup soft reporterski site to chyba nazywa 60x60 jest dostępny z gridem. Parasolka to raczej srebrna odbijająca.

Dlaczego miałby odpuścić sobie disha? Pisze przecież, że chce w plenerze świecić na modelkę i w takich warunkach dish jest idealny. Jeżeli to miałoby być do studio, do produktu itp. to jak najbardziej soft. Kupuj duży, biały garnek i ciesz się świetnym światłem.

~lxs
24-07-2012, 17:01
No to teraz mi namieszaliście :D
Używa ktoś BD w plenerze z lampami reporterskimi i mógłby wyrazić swoją opinię?

Flores
24-07-2012, 18:14
Z tego co pamiętam to Marszull tego zestawu używał i nie narzekał na straty światła. Tylko nie wiem czy z gridem czy bez.

morzon
24-07-2012, 19:08
Dlaczego miałby odpuścić sobie disha? Pisze przecież, że chce w plenerze świecić na modelkę i w takich warunkach dish jest idealny. Jeżeli to miałoby być do studio, do produktu itp. to jak najbardziej soft. Kupuj duży, biały garnek i ciesz się świetnym światłem.

A soft w plener czemu nie?
No nie wiem czy w plenerze taki idealny ten BD. Do ostrzejszych fashionowych zdjęć może tak, ale światło jest dość*ostre, więc często może to przeszkadzać.
Zresztą nie pisałeś jakie te zdjęcia chcesz robić, oprócz tego, że plenerowe...

Flores
24-07-2012, 19:36
To już subiektywne podejście do tematu. Niektórzy lubią soft, niektórzy BD. Ja wcześniej błyskałem w plenerze softem 60x60 ale odkąd mam disha nie myślę o niczym innym. A co do ostrości to zawsze można założyć skarpetę na disha i światło jest mięciutkie. Ale jak kto woli, dla każdego coś miłego.

~lxs
24-07-2012, 21:12
Podoba mi się światło z bd, więc jeżeli starczy mocy w YN-460 II to nie będę się zastanawiał

marekb
24-07-2012, 21:59
robiłem i parasolkami i bd i oktą 150 ( czasem robię jak nie wieje ) i softem 60x60 i z gridem najbardziej mi pasuje. Wolę bardziej miękko i temu nie stosuje bd. jak chcę ostro to gołą lampką walę i tyle.

A co do ostrości to zawsze można założyć skarpetę na disha i światło jest mięciutkie. Ale jak kto woli, dla każdego coś miłego.mam bd coś ok +50cm i nie jest tak miękko jak z softa 60x60 a powinno być podobnie... poza tym garnek tłucze mi się w bagażniku, a przy codziennych sesjach to wkurzające, softa składam, lub rozłożonego wsadzam.

morzon
24-07-2012, 22:49
A co do ostrości to zawsze można założyć skarpetę na disha i światło jest mięciutkie.

Na miękkość wpływa rozmiar modyfikatora lub odległość, a nie skarpeta, więc ciężko to nazwać mięciutkim światłem... Możesz pokazać jakieś sample?

Flores
25-07-2012, 00:08
Na miękkość wpływa rozmiar modyfikatora lub odległość, a nie skarpeta, więc ciężko to nazwać mięciutkim światłem... Możesz pokazać jakieś sample?

A co do tego to masz absolutnie rację. Jak przyświecisz małym 50cm BD z odległości 5m to nie ma bata, żeby to było miękkie światło bo nie będzie różnicy czy z jakimś modyfikatorem czy bez. Ale przecież z softem też tak będziesz miał, szczególnie z tak małym 60x60.
Sample? Proszę bardzo, z wczoraj jeden. BD biały 70cm ze skarpetą ale bardzo blisko modelki. O lepsze światło nie mógłbym prosić.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/293842_268191743280639_844505383_n.jpg)

malachowskim
27-07-2012, 09:00
dobry temat, a ja czegoś podobnego szukam.
jaka fotografia w plenerze: czasami słońce, czasami cień, czasami pomieszczenia. Pełnego słońca raczej unikam, chociaż czasami i fajne zdjęcie można zrobić, ale to sporadycznie.
Dylemat mam czy kupić: quantuum r+600 dual power czy może zainwestować w quantuum r+300 dual power.
czy r+300 nie będzie za słaba pracują przykładowo po godzinie 16-17 w słoneczny dzień.

~lxs
27-07-2012, 15:31
jaka fotografia w plenerze: czasami słońce, czasami cień, czasami pomieszczenia. Pełnego słońca raczej unikam, chociaż czasami i fajne zdjęcie można zrobić, ale to sporadycznie.
Dylemat mam czy kupić: quantuum r+600 dual power czy może zainwestować w quantuum r+300 dual power.
czy r+300 nie będzie za słaba pracują przykładowo po godzinie 16-17 w słoneczny dzień.

A jaki to ma związek z tematem?
Będzie Ci się chciało taszczyć sprzęt studyjny w plener? (rozumiem, że to Twoje początki w błyskaniu)

Dager
27-07-2012, 16:24

W plener lepszy zestaw zasilacz + głowica/e. Wszystko w jednej walizce, łatwiej to ogarnąć, mocy pod dostatkiem. Sprawdź zestaw Discovery 600.

malachowskim
28-07-2012, 15:55
cena zaporowa, na lampę mogę wydać max 1500zł. i dlatego myślałem o r+600 dual power bądź r+300 dual power. Ale stanie na 600WS bo mocniejsza...

Art Erie
28-07-2012, 20:02
malachowskim wprawdzie nie jestem expertem, ale zwrócę uwagę na fakt, że nie jest problemem tutaj moc lampy, a światło zastane => minimalny czas synchronizacji błysku. To pikuś, że lampa błyska z jakąś tam mocą przez powiedzmy 1/1500s skoro klatkę naświetlasz 1/250s i przez obiektyw wpada 6x więcej światła zastanego, niż błyskowego...
Jak żle kombinuję, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Warto pomyśleć nad synchro do 1/8000s i tu polecam Pixel King, nawet z całym dobrodziejstwem trybu FP ( tym ile światła się traci ;) ) z lampą 600Ws zrobisz zdjęcia w pełnym słoncu przy f=1,4 (sprawdzone).

~lxs
29-07-2012, 08:49
malachowskim wprawdzie nie jestem expertem, ale zwrócę uwagę na fakt, że nie jest problemem tutaj moc lampy, a światło zastane => minimalny czas synchronizacji błysku. To pikuś, że lampa błyska z jakąś tam mocą przez powiedzmy 1/1500s skoro klatkę naświetlasz 1/250s i przez obiektyw wpada 6x więcej światła zastanego, niż błyskowego...
Jak żle kombinuję, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Warto pomyśleć nad synchro do 1/8000s i tu polecam Pixel King, nawet z całym dobrodziejstwem trybu FP ( tym ile światła się traci ;) ) z lampą 600Ws zrobisz zdjęcia w pełnym słoncu przy f=1,4 (sprawdzone).

Minimalny czas synchronizacji błysku jest problemem, gdy chcesz robić na maksymalnie otwartej przysłonie. Jeżeli nie zależy Ci na małej GO, to przymykasz przysłonę ograniczając tym samym w dokładnie tym samym stopniu zarówno światło zastane dla prawidłowej ekspozycji tła, jak i błyskowe - tutaj moc lampy ma ogromne znaczenie (żeby uzyskać czas synchronizacji w słoneczny dzień trzeba bardzo mocno przymknąć, ograniczając przy tym znacznie efektywną moc lampy).
Skąd założenie, że przy błysku 1/1500s matryca zarejestruje go dokładnie 6 razy mniej niż zastanego przy migawce otwartej przez 1/250s? Długość błysku ma znaczenie tylko w wypadku, gdy chcesz zamrozić jakiś bardzo szybki ruch... A stosunek ilości zastanego do błyskowego zależy od zastosowanej mocy, modyfikatorów światła i odległości od oświetlanego tematu, no i czasu otwarcia migawki, ale Twoje rozumienie tego jest błędne - wygląda to tak, że zmieniając czas migawki regulujemy ilość zastanego, nie wpływając w żadnym stopniu na błyskowe (zakładając że poruszamy się powyżej czasu synchronizacji)

Art Erie
29-07-2012, 19:33
Minimalny czas synchronizacji błysku jest problemem...]

Niestety nie zrozumiałeś o czym piszę.
Przymknięcie obiektywu, czy zastosowanie szarego filtra nie ma tu nic do rzeczy ( chodzi mi o proporcje światła błyskowego, do zastanego).
Dlaczego? Dlatego, że błysk lampy trwa powiedzmy 1/1250s ( założenie mniej więcej z czapy, ale w przypadku lamp studyjnych można taki czas przyjąc za prawdopodobny), czas synchronizacji migawki 1/250s, otwór przesłony dowolny, obiektyw z szarym filtrem lub bez - teraz rozważmy co się dzieje:
Światło słonecznej wpada przez obiektyw przez czas 1/250s, natomiast światło błyskowe przez 1/1250s - czyli w tym przypadku emisja światła zastanaego wpywa na ekspozycję 6x dłużej niż światło błyskowe; co będzie się działo jeśli ustwimy czas ekspozycji 1/125s ?
A co się będzie działo, gdy czas ekspozycji będzie trwał 1/1250s ?

Oczywiście można podnosić moc błysku w nieskonczoność ( oczywiście czysto teoretycznie ), ale można też skrócić czas ekspozycji, tak by był on +/- równy czasowi błysku lampy.

Drugi przykład: studio, zero światła zastanego lampa ustawiona na określoną moc, przesłona ustawiona na stałe (wartość oczywiście dowolna), zmieniamy jedynie czas ekspozycji, poruszając się w zakresie od "bulb" do 1/250s (min. czas synchronizacji dla większości migawek i radyjek). Jak będzie wyglądać zdjęcie?

Poruszając się w zakresie czasów dłuższych niż czasu trwania błysku nie możemy go odciąć, odcinamy jedynie część światła zastanego ( jest to światło ciągłe).

~lxs
30-07-2012, 16:08
Światło słonecznej wpada przez obiektyw przez czas 1/250s, natomiast światło błyskowe przez 1/1250s - czyli w tym przypadku emisja światła zastanaego wpywa na ekspozycję 6x dłużej niż światło błyskowe; co będzie się działo jeśli ustwimy czas ekspozycji 1/125s ?
Wpadnie 2x więcej zastanego, a błyskowego tyle samo

A co się będzie działo, gdy czas ekspozycji będzie trwał 1/1250s ?
Przy użyciu HSS wpadnie 2 i 1/4 EV mniej zastanego niż przy 1/250s, a błyskowego tyle samo, o ile lampa wyrobi.
Bez HSS wpadnie 2 i 1/4 EV mniej zastanego niż przy 1/250s, a błysk będzie widoczny pewnie na 1/5 kadru.

Drugi przykład: studio, zero światła zastanego lampa ustawiona na określoną moc, przesłona ustawiona na stałe (wartość oczywiście dowolna), zmieniamy jedynie czas ekspozycji, poruszając się w zakresie od "bulb" do 1/250s (min. czas synchronizacji dla większości migawek i radyjek). Jak będzie wyglądać zdjęcie?
Przy założeniu 0 światła zastanego, każda klatka zarejestruje tylko błysk i taką samą jego ilość, niezależnie od czasu otwarcia migawki.

To jakiś test? :D
Mam wrażenie, że próbujesz mi coś wytłumaczyć, sam nie rozumiejąc sposobu działania 2 kurtyn migawki i ich wpływu na światło błyskowe.

Art Erie
30-07-2012, 16:20
Wpadnie 2x więcej zastanego, a błyskowego tyle samo[..]
Mam wrażenie, że próbujesz mi coś wytłumaczyć, sam nie rozumiejąc sposobu działania 2 kurtyn migawki i ich wpływu na światło błyskowe.

Właśnie o to mi chodzi, że w plenerze zwłaszcza przy mocnym słońcu moc światła błyskowego będzie najlepiej wykorzystana jeśli czas migawki będzie zbliżony do czasu trwania błysku lamp.
Przy ekspozycji 1200/s - 1/1500s można wykorzystać pełną moc lampy i jednocześnie wpuścić najmniej światła zastanego. Dotyczy to wyłącznie lamp studyjnych, bo reporterskie w trybie FP są mało efektywne.

jatoja2
30-07-2012, 23:25
1/500s to chyba nie liga Quantuuma chyba że wyzwalane przez fotocelę reporterską z szybką migawką;)
Ogólnie albo pełny szary albo fXX aby czas był 1/200s co sprawia że światło zastane jak i błyskowe zostaje zredukowane. Synchronizacja 1/60 i 1/200 zmienia jedynie światło zastane, błyskowe redukuje się jedynie filtrem szarym i zmiana przysłony ;)

Phase_One
12-08-2012, 22:25
Jak chcesz mieć konkretniejszy zestaw w plener to polecam Elinchrom Ranger RX Speed :) Sam używam także śmiało mogę polecić tylko trochę kasy będziesz musiał wydać, ale warto ;)