Zobacz pełną wersję : Czy jest sens zmieniać 180/2.8 na 135/2 ?
Nie miałem nigdy w rękach 135 DC i stąd pytanie. 180-tke używam od dawna i jest to zacne szkło.
Przeznaczenie to głównie portrety, czasem krajobraz, zabieram też na śluby/plenery. Główna obawa to problemy BF/FF w 135 o co niestety jest częste jak widzę po lekturze forum. Różnica ogniskowych nie jest jakaś przepastna. Czy w ogóle jest sens takiej zamiany ? Światło, głębia ostrości ?
Nie miałem nigdy w rękach 135 DC i stąd pytanie. 180-tke używam od dawna i jest to zacne szkło.
Przeznaczenie to głównie portrety, czasem krajobraz, zabieram też na śluby/plenery. Główna obawa to problemy BF/FF w 135 o co niestety jest częste jak widzę po lekturze forum. Różnica ogniskowych nie jest jakaś przepastna. Czy w ogóle jest sens takiej zamiany ? Światło, głębia ostrości ?
napiszę Ci ze swojego punktu widzenia:
najlepiej mieś oba;), tak kiedyś miałem ( moja 135 nie ma BF/FF na żadnej puszce, a i na plenerach używało ją dużo użytkowników i się na tą przypadłość nie skarżyli ), ale po zakupie 70-200/VRII 180 poszła do ludzi; dla mnie obrazek ze 135 jest jednak bardziej "intrygujący" niż ze 180-choć to jak piszesz baardzo dobre szkło.
Jeżeli głównie portrety, to jest sens, bo 135 to typowe szkło portretowe, a 180 już takim normalnym portretowym nie jest.
Jeżeli głównie portrety, to jest sens, bo 135 to typowe szkło portretowe, a 180 już takim normalnym portretowym nie jest.
Patrząc w wizjerze na zoomie 80-200 jak kręcę od 135 do 180 to różnica jest niewielka. Najchętniej do portretów wziąłbym 200/2 :-)
Patrząc po samplach które były kiedyś wrzucane - różnica w głębi pomiedzy f2 i 2.8 jest dość pomijalna... Sam kiedyś myślałem o zmianie 70-200 na 135 +180, ale odpuściłem, marginalne różnice jeśli chodzi o obrazek, a jednak wygoda, AF i VR w zoomie zdecydowanie wygrywa. Na dodatek te notoryczne problemy z BF/FF skutecznie odstraszają.
Na śluby i do portretów to tylko i wyłącznie 135mm. Chociaż na samym slubie to i tak praktycznie nie używam 135tki. Tylko do "wybierania" gości. Za to plenery w większości robie 135ktą. Podczas samego ślubu i wesela to 85tka jest w ruchu.
krolewicz
18-07-2012, 17:36
skoro masz 80-200, to niegłupie wydaje się pozbycie 180 2.8 (masz to w zoomie) i kupno 135/2
ja bym nie zamieniał ;-)
z tego co widziałem, słyszałem, czytałem to 135/2 nie jest takie miodne na cyfrze jak 180mm
mateo912
19-07-2012, 12:11
ja bym nie zamieniał ;-)
z tego co widziałem, słyszałem, czytałem to 135/2 nie jest takie miodne na cyfrze jak 180mm
jest "miodne" ale 3x różnica w cenie sprawia że jest "miodnie ale trochę jednak mniej"