Zobacz pełną wersję : Na Słowacje czyli góry,czy moje dwa szkiełka wystarczą?
Nie wiedziałam za bardzo gdzie to wlepić ale mysle ,że dobrze trafiłem. Wybieram sie w wakacje na Słowacje a dokładnie Tatry te niższe no i jakies jaskinie.Co do jaskiń to wiem i zameczki tez ale z górkami nie miałem doczynienia. Czy moje dwa szkiełka wystaczą?
może coś szerokiego do tych zameczków i szerokich ujęć gór?
pewnie Tokina 12-24 będzie dobrym rozwiązaniem
No tak :) jak bym miał kupic cos szerokiego 10-24 to moge zapomniec o wakacjach :) :) :) Musze sobie radzic moja 30mm. Zastanawiam sie czy 70-200 przyda sie na coś ?.
może coś szerokiego do tych zameczków i szerokich ujęć gór?
pewnie Tokina 12-24 będzie dobrym rozwiązaniem
Wydaje mi się, że, wbrew pozorom, szeroki kąt w górach raczej mało jest przydatny :)
To zależy skąd fotografujesz. Np. widok na Tatry z Gubałówki - wystarczy 30mm, bo w sumie obejmie, ale jeśli stoisz w dolinie Strążyskiej, to żeby objąć Giewont potrzebujesz już 17mm. Twój zestaw powinien na upartego wystarczyć, a 70-200 weź, mimo, że trochę waży. Jakby nie patrzeć tele się przydaje. A nóż widelec zobaczysz świstaka, albo niedźwiedzia :) i wtedy z 30mm d... blada
kup sobie Zenitara, na D200 chodzi ładnie a cena jest "przystępna"
pebees ciekawa opinia :) Można spytać dlaczego?
Zawsze sobie mozesz zlozyc z dwoch kaderkow z 30 cos sensownego - ja bym sie wogole nie przejmowal i bral to co masz - a ratowal sie wlasnie takim skladaniem kadrow
BugsBunny
12-03-2007, 17:38
dokup sobie do swojego zestawu kita od d50, tzn 18-55
kosztuje grosze, waży tyle co nic, optycznie jest całkiem przyzwoity a 18mm w górach nic nie zastąpi
w najgorszym razie go potem sprzedasz, jak sądzę bez kłopotu
pebees ciekawa opinia :) Można spytać dlaczego?
wlasnie...
Dlaczego? Sami sprawdźcie :)
Ogolnie szeroki kat (poniezej 28) to malo przydatny ... jak sie nie umie uzywac. Niestety wiekszosc ludzi nie radzi sobie z szerokim katem, a przy krajobrazie/architekturze 20mm to wrecz poezja (ale dobrze skorygowane a nie Zenitar po przycieciu).
Mam 20 i 24 mm to moje ulubione ogniskowe (i w cyfrze i przede wszystkim w pelnej klatce), a w gorach to biore 20, 50 i cos ok 100m, a jak nie chce dzwigac to 24-85 - idealnie.
Ogolnie szeroki kat (poniezej 28) to malo przydatny ... jak sie nie umie uzywac.
No, jeśli chodzi o mnie, to ... pewnie masz rację ;-)
Osobiście, w każdym razie, baaaardzo rzadko używam ogniskowych poniżej 25 mm (pełna klatka), przeważnie zaczyna się dla mnie życie od jakichś 30-35 mm :) Dlatego chyba też sprzedam mojego boskiego kita ;-)
(..)
jak nie chce dzwigac to 24-85 - idealnie.Zgadzam się, i dzięki za dobre opinie o tym szkiełku.. dzięki nim sobie takie kupiłem, i nie żałuję ;-)
Dzieki chłopaki tylko jednego nie czaje, gAll napisał -"nie zenitar po przycięciu" o co biega?
Zenitar to diagonalne Rybie oko (na FF), ale moim zdaniem w górach czy jaskiniach będzie oki.
na allegro koło 500 zł, myslałem ze troche taniej bedzie. Popytam o kita ,zawsze to szeroko i normalnie widać :)
Zenitar jest rybim okiem (po przekatnej, kat widzenia 180 st), wiec nie jest w nim korygowana dystorsja.
Nie wazne czy FF czy APS-C nadal bedzie gielo na rogach jak cholera. Najlepszy przyklad jak to dziala to tokina 10-17, jesli przyjac ze na 10mm mamy cala klatke to na 15 jest jej wycinej i tez nadal pogiety.
A ja w góry biore 28-300 (dla 35mm) i sprawuje sie idealnie. IMO wiecej nie potrzeba.
Piotreks
19-03-2007, 10:27
Do tej pory w Tatrach na Słowacji do robienia slajdów uzywałem mojego kita 28-105 i jestem baaardzo zadowolony. Przyznam, że świstaki trochę małe wychodzą, ale jak się rzuci na ścianę, to nieźle widać :). Do kozic 105 mm wystarcza jak się uda, bo nie są tak płochliwe jak świstaki :), ale jak już kupie szeroką stałkę (którą zamierzam również brać w góry), to pomyślę o jakimś teleobiektywie, żeby ładnie trafić jakiegoś koziołka.
Tak czy siak powtarzam, Nikkor 28-105 naprawde nieźle się sprawuje w górach, jak na moje potrzeby rzecz jasna.
Sęk w tym, że Twoje 30mm po podpieciu do cyfraka będzie sporo węższe...osobiście dołączyłbym się do rady, która mówi o kupieniu kita do D50. Szerokie widoki są piękne.
pozdrawiam