PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto kupić obecnie 85 1.8 D

Kubuś24
17-07-2012, 23:35
Mam ok. 950 zł i chciałbym kupić obiektyw do portretu. Aparat nikon d90
1.
Czy warto kupić obecnie 85 1.8 D jak już jest wersja G czy może teraz kupić 50 1,8 D za około 400 zł a resztę kasy odłożyć na wersję G.
2.
Może zamiast nikkora kupić tamrona makro 90

W jakiej cenie stoi teraz obiektyw w wersji D.

NBA
18-07-2012, 00:31
Mam ok. 950 zł i chciałbym kupić obiektyw do portretu. Aparat nikon d90
1.
Czy warto kupić obecnie 85 1.8 D jak już jest wersja G czy może teraz kupić 50 1,8 D za około 400 zł a resztę kasy odłożyć na wersję G.
2.
Może zamiast nikkora kupić tamrona makro 90

W jakiej cenie stoi teraz obiektyw w wersji D.

A w jakiej cenie są teraz marchewki? A w jakiej pomidory? Czy lepiej kupić kalarepę czy kapustę? To klasa twoich pytań. Do zamknięcia.

batonMR
18-07-2012, 02:13
Tamron to inna bajka, jeżeli się nad nim zastanawiasz to przemyśl czego naprawdę Ci brakuje. Co do 85mm uważam, że sprawa jest prosta. Jeżeli stać Cię na wersje D kup D, jeżeli w dość krótkim czasie dozbierasz na G, to kup G. Czas leci, lato ucieka, kupuj to na co Cię stać i rób zdjęcia. ;) G ma swoje zalety i bez wątpienia jest nowsza i lepsza, ale wersja D nie przestała robić zdjęć i jest to dalej bardzo dobra, tania (używana za około 1000 zł)portretówka. NBA, trochę wyrozumiałości. :) Pozdrawiam! ;)

Pienia
18-07-2012, 08:49
kupować D i robić zdjęcia ...marsz! a nie tu zawracać głowę...

mycza
19-07-2012, 14:01
Kup wersję D i czerp radość z tego szkła ;)

karolt
19-07-2012, 19:50
G owszem i jest lepszy od D, ale czy aż tak, żeby dopłacać aż tyle? Zrobiłem prywatny test porównawczy obu szkieł (moja D i wersja G pożyczona od znajomego). Wyszło to co miało wyjść, czyli że G jest lepszy. Pobiegłem więc czym prędzej do sklepu i kupiłem... gitarę elektryczną. I nadal robię zdjęcia 85/1.8D :-D A za zaoszczędzone pieniądze mam wymarzonego elektryka. Polecam.

zoom2
19-07-2012, 20:55
Oj karolt jaki ty glupi jestes. Trzeba bylo prownac twoja 85-tke z 85/1,4 G AFS to za zaoszczedzone pieniadze bys do tej eletryczki pażadny piec Marshalla zanabyl , a tak to tylko samo wioslo masz. Mysl bardziej perspektywicznie .

p.s. tak powaznie , to tym swoim postem udowadniasz ze sa jeszcze ludzie ktorzy logicznie mysla i wiedza do czego sluzy sprzet, gratuluje

jackrabbit
19-07-2012, 21:24
Oj karolt jaki ty glupi jestes. Trzeba bylo prownac twoja 85-tke z 85/1,4 G AFS to za zaoszczedzone pieniadze bys do tej eletryczki pażadny piec Marshalla zanabyl , a tak to tylko samo wioslo masz. Mysl bardziej perspektywicznie .

p.s. tak powaznie , to tym swoim postem udowadniasz ze sa jeszcze ludzie ktorzy logicznie mysla i wiedza do czego sluzy sprzet, gratuluje

to tak jak w tym dowcipie o malym szkocie co biegal za autobusem zeby zaoszczedzic pieniadze a mogl za taksowka ;)

karolt
19-07-2012, 23:03
Hehe :-D
Następnym razem porównam do 85/1.4G, nie ma sprawy...
Póki co się zadowolę podstawowym Piwejem.

Dla ścisłości dodam, że gdybym dziś kupował 85mm, to pewnie bym kupił G, nawet na pewno. Ale zmieniać to mi się nie chce jakoś. Może przy jakiejś okazji.

Ale jeśli tak jak w przypadku kolegi budżet jest ograniczony, to bez obaw polecam 85/1.8D i tyle.

adriansocho
20-07-2012, 09:48
Wyszło to co miało wyjść, czyli że G jest lepszy. Pobiegłem więc czym prędzej do sklepu i kupiłem... gitarę elektryczną. I nadal robię zdjęcia 85/1.8D :-D A za zaoszczędzone pieniądze mam wymarzonego elektryka. Polecam.

Piękne! Muszę poszukać/wymyślić odpowiednik dla tematyki rowerowej:) Czy przerzutka tylna SLX jest lepsza od Deore i o ile lepsza?

Badol
20-07-2012, 10:58
Czy przerzutka tylna SLX jest lepsza od Deore i o ile lepsza?
Nieznacznie - jeśli już to XT albo stary XTR (szara eminencja) - mam polecam.
sorry za OT :)

adriansocho
20-07-2012, 18:19

Ej, ja nie pytałem, to było przykładowe pytanie, jakim mnie zarzucają znajomi.

P.S. W jednym rowerze mam Deore Shadow, w drugim SLX Shadow i obie działają tak samo rewelacyjnie.

Guciol
20-07-2012, 18:42
Wyszło to co miało wyjść, czyli że G jest lepszy.

Pod jakim względem? Sam zastawaniem się którą wersję brać, zależy mi na dobrej ostrości na pełnej dziurze i szybkości AF.

zoom2
20-07-2012, 19:59
Powiem to samo co karolt. Gdybym nie mial nic to bez wiekszego zastanawiania kupilbym G. Osobiscie mam D i nie widze powodow by go zamienic (czytaj stracic finansowo). A jeśli nie masz nic a nie chcesz szastac forsa to D tez bedzie swietnym wyborem.

zdyboo
20-07-2012, 20:06
P.S. W jednym rowerze mam Deore Shadow, w drugim SLX Shadow i obie działają tak samo rewelacyjnie.

Bo przerzutka w hierarchii ważności stoi dosyć nisko, za manetkami i właściwą regulacją.

Sam zastawaniem się którą wersję brać, zależy mi na dobrej ostrości na pełnej dziurze i szybkości AF.

Wszystko wskazuje, że G będzie ostrzejsze, choć niekoniecznie szybsze. W FJ widziałem obie wersje, a różnica w cenie to nieco ponad 300 PLNów. Tyle, że wersji D jest sporo na rynku wtórnym w cenie ~1000 PLNów.
Ja mam 105/2 DC, które daje rewelacyjny obrazek, ale działa tylko z dwiema moimi puszkami w tym z jedną manualną i nie działa w pełni z moim głównym aparatem - front focus. Zatem pewnie pogonię słoik, ktoś kto ma puszkę z mikroregulacją AF sobie ustawi, a jak ma fuksa, to trafi bez ustawiania, bo i takie przypadki były. Będzie na pewno zadowolony.
Ja natomiast kupię sobie 85/1.8, kiedyś bardzo chciałem 85/1.4, ale na szczęście mi przeszło. ;)
Którą wersję? Jak dorwę egzemplarz w wersji D poniżej 1k PLN, ale z możliwością przetestowania, to pewnie łyknę starszą wersję, jak nie, to zainwestuję w nową technologie. Do manualnej puszki zawsze mogę podpiąć 105/2.5. ;)

nickt
21-07-2012, 16:06
Kurcze widzę, że każdy ma jakieś dziwne fanaberie związane z 85mm ;) Ja miałem sigmę 85 i stwierdziłem kiedyś, że w sumie wystarczy mi 70-200...sprzedałem sigmę i kupiłem również elektryka (ESP LTD H-1001 - piękna głęboka czerwień z masą perłową i z emg na pokładzie... ) ....teraz natomiast czuję taką potrzebę odkupić 85mm że hej ;) Tylko ciągle się zastanawiam czy właśnie sigmę czy 85 1.8G.... Takie oto dylematy ;)

zoom2
21-07-2012, 18:32
Kup 1,4 G .Bedzie bez dylematów . 1,4 z S a G z N.
Bedziesz zadowolony

Fortaigne
22-07-2012, 18:37

A ja śmigam na Alivio i tez daję rade :)

siwyozzman
23-07-2012, 12:22
Kup wersję "D" jeżeli masz już uzbieraną kasę....Najważniejsze zdjęcia robić a zapewniam Cię że to szkło "robi robotę". Mam egzemplarz który na f1.8 jest jak dla mnie całkiem ostry a od f2.2 juz bez najmniejszych zastrzeżeń...AF jest celny...może nie prze-ostrza jak nowa wersja ale idzie zdjęcia robić :)

messer
23-07-2012, 12:36
AF-S przy portrecie w jasnym szkle to jest "must have" o czym łatwo przekonać się portretując małe dzieci :)
8-śmio miesięczna królewna potrafi machać głową w sposób na tyle nieokreśłony, że 85mm otwarte do 1.8 w ułamek sekundy traci ostrość z porządanego przez fotografa miejsca. Jednak na tyle niewiele, że wersja na śrubokręt się nie połapie i nie przeostrzy.

Przy pracy z profesjonalnymi modelkami ten problem jest pewnie znacznie mniej istotny.

Dlatego trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: Do czego mi będzie ten obiektyw służył? :)

siwyozzman
23-07-2012, 14:10
AF-S przy portrecie w jasnym szkle to jest "must have" o czym łatwo przekonać się portretując małe dzieci :)
8-śmio miesięczna królewna potrafi machać głową w sposób na tyle nieokreśłony, że 85mm otwarte do 1.8 w ułamek sekundy traci ostrość z porządanego przez fotografa miejsca. Jednak na tyle niewiele, że wersja na śrubokręt się nie połapie i nie przeostrzy.

Przy pracy z profesjonalnymi modelkami ten problem jest pewnie znacznie mniej istotny.

Dlatego trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: Do czego mi będzie ten obiektyw służył? :)

To prawda co napisałeś z zastrzeżeniem że ten AF-S nie jest ponoć zbyt szybki więc przy dziecku i tak nie nadąży. Korpus też ma znaczenie...D90 przy AF-C nie jest bardzo skuteczne - także to też nie jest lek na całe zło :) Jeżeli dobrze przymierzysz a obiektyw przejeżdża tylko po części skali to wersja D jest skuteczna. Zresztą przy dynamicznym ujęciu jednak warto szkło przymknąć troszkę... Podsumowując D90+ N85G może będzie precyzyjniejszy i prze ostrzy prawidłowo ale tylko gdy światła będzie dosyć a scena mało dynamiczna... szału nie będzie...wszystko kwestia "nauczenia się" posiadanego sprzętu... Ja wiem że jak obiekt zmieni odległość muszę prze ogniskować i wyostrzyć ponownie ( przy wersji "d"
)... pudła będą przy obu szkłach... profesjonalny korpus + obiektyw typu 70-200 to jest szybkość i precyzja... inne rozwiązania to kompromis i wybór mniejszego zła... Ja polecam używaną wersję D bo jakość zdjęć za tą cenę jest wyborna....

prz3mo
23-07-2012, 15:02
Mam od jakiegoś czasu 85/1.8G. AF w tym szkle to moim zdaniem MEGA ŻÓŁW. Na weselu podczas zabaw mam z tego szkła może z 15% trafień...

siwyozzman
23-07-2012, 16:27
Generalnie WSZYSTKIE nowe stałki nikona to żółwie i nic na to nie poradzi...różnice są - niektóre działają znośnie a reszta potrafi doprowadzić do szału... nawet te szybsze nijak się nie mają do chociażby N17-55, N24-70... to po prostu inna liga... Jakość obrazu uzyskamy taniej -mega szybkość tylko za grubą kasę....

grissley
23-07-2012, 17:11
Ja mam ostatnie z lakierowanych na czarno Deore LX (chybe z 12-to letnie) i pracuje jak złoto :)

Generalnie WSZYSTKIE nowe stałki nikona to żółwie i nic na to nie poradzi...

Ja celuję w linię AF-D i staram się uniewrażliwić na różne dziwne zachwyty jakimiś G... ;)

messer
24-07-2012, 09:57
Niedobrze. Liczylem jednak na istotna poprawę po zmianie z d na g względem af... Cóż. Będzie trzeba podawać corci cos na uspokojenie przed zdjeciami :D

Sent from my Lumia 800 using Board Express

siwyozzman
24-07-2012, 10:39
Do fotografowania biegającego dziecka to raczej coś odrobinę szerszego bym próbował... Mój czteroletni syn jest bardzo ruchliwy ale udaje się "go trafić" N85/1.8D - z reguły domykam przysłonę do f 2.8 Już wie że czasem trzeba na chwilę znieruchomieć i za pozować - wtedy używam przysłony f1.8 z powodzeniem... Wystarczy trochę obserwacji dziecka, oraz pamiętać o przeostrzaniu po każdej zmianie odległości ostrzenia... Trochę treningu i skuteczność wzrośnie... To wg mnie świetny obiektyw za cenę 1 tys.zł Bardzo efektowne zdjęcia robią się nim same :) Sytuacja podobna jak z lampami błyskowymi... Pojawiła się kiedyś SB-900 - bardzo fajna pod względem obsługi, z dużym palnikiem i wieloma poprawkami w stosunku do SB-800... Ale jak ktoś miał tę starszą to wymiana nie miała sensu... potem okazało się że ta nowa ma system informujący o przegrzewaniu który wszystkich niemalże przerażał :) Z 85tkami jest podobnie... jak masz kasę na starą to ja bym absolutnie nie przepłacał za nowszą. Trzeba dopłacić sporo...coś zyskamy ale na pewno też coś stracimy... dawniej japońskie wyroby były synonimem solidności i trwałości... Obecne produkty już pod tym względem nie są tak doskonałe (oczywiście w tej samej klasie cenowej...)

LordYoghurt
24-07-2012, 17:08
Mam 85/1.8G. Przed zakupem krócej lub dłużej miałem okazję pobawić się 85/1.8D, 85/1.4G i Sigmą 85/1.4. Dwa ostatnie oglądałem raczej z ciekawości, bo do mojego amatorskiego stosowania to nieuzasadniony zakup. 85/1.8G jest najostrzejszym szkłem jakie mam i jednym z najostrzejszych jakie przeszły przez moje ręce – ustępuje takim tuzom jak 200/2 czy 70-200 VR II, ale bije 50/1.8G nad którym wiele osób, zasłużenie, się zachwyca, nie ustępuje też 105 micro VR. Od wersji 85/1.8D lepiej przenosi kontrast, lepiej pracuje pod światło, lepiej doostrza, choć AF zdecydowanie wolniej przejeżdża cały zakres. Ale… ja jestem VATowcem, więc szkło kosztowało mnie efektywnie około 1200zł. Kupując jako osoba prywatna bardzo prawdopodobne, że zamiast 1800 na 1.8G wydałbym 900 na używaną wersję 1.8D. Nie spodoba się, to zawsze można sprzedać bez straty…

U-CUT
25-07-2012, 07:50
Posiadam 85 1.8D z d 90 bardzo wolny sporo zdjec nie trafionych.D300s nieco lepiej,wiecej mam trafionych z 50 1.4 MF focilem dzieci podczas zabawy.

Snowboy
25-07-2012, 08:45
kolega @LordYoghurt przekonał mnie do kupna nowej 85tki :-)

zoom2
25-07-2012, 11:25
I słusznie. Rożnica w cenie nowych 85 to ca. 400 pln. I moim zdaniem jest absolutnie tego warta.
Koszty przesiadki ze starej 85 D na nowa 85 G to wyjdzie prawie tysiak , więc absolutnie nie warto.

p.s chyba nabiłem sobie posta , bo to samo tylko innymi słowami napisalem juz w tym watku

grissley
25-07-2012, 12:37
A ja mam mieszane uczucia co do 85ki w wersji D. Aberruje u mnie jak dzika, momentami mam wręcz filoetowe płomienie.
Dałem do serwisu, sprawdzili,... wszystko ok :|
A na optycznych pieją, że ten obiektyw w zasadzie nie aberruje ("nie to, co nowe szkła Nikona).
Więc obstawiam, że rozrzut jakościowy jest jakiś masakryczny...

Kartofelinder
25-07-2012, 12:49
Ja kupiłem jakiś już czas temu na naszym forum. Mój egzemplarz chyba jest nawet za ostry, bo portrety trzeba kurka zmiękczać :/ W zasadzie gardzę bokehem więc raczej nie strzelam na 1.8. Dla mnie jest porównywalnie ostry do mojego 80-200/2.8, ale nie ma takiego ładnego kontrastu.

KamilM
26-07-2012, 00:10
85/1,8 D jest u mnie szkłem, które najczęściej jest podpięte pod body. Ze względu, że jestem fanem fotografii portretowej, to jest to moje ulubione szkło. Używam głównie w zakresie F2,2-3,2. Z moim D90, które ma niestety lekkiego FF (jutro będę w nim kręcił śrubką :) ), wiele zdjęć jest nietrafionych. Nie narzekam natomiast na szybkość AF. Kupiłem używkę za 1200 zł. Wymieniać na 1,8G się nie opłaca, bo i tak obrabiam zdjęcia w programach, ale jeśli ktoś nie ma żadnej stałki o takim zakresie, to powinien iść albo po nową 85/1,8G, albo używaną D.

prz3mo
26-07-2012, 16:24
A ja mam mieszane uczucia co do 85ki w wersji D. Aberruje u mnie jak dzika, momentami mam wręcz filoetowe płomienie.

W tej kwestii nowa wersja G jest równie kiepska.

LordYoghurt
26-07-2012, 23:31
W tej kwestii nowa wersja G jest równie kiepska.

Na papierze. W praktyce uważam, jest bardzo dobrze. Może dlatego, że aberruje bardziej w zieleń jak fiolet, co przy kadrach z naturą w tle po prostu ginie ;-) Dla mnie jest bardzo OK

Snowboy
30-07-2012, 09:05
Po zakupie nowej 85ki jestem bardzo zadowolony, szkło jest rzeczywiście bardzo ostre i kontrastowe już od F1.8. Największe wrażenie zrobiła na nie precyzja autofocusa, w trybie constant af błyskawicznie reaguje na każdą zmianę położenia obiektu - w rezultacie odsetek nietrafionych zdjęć jest znikomy.