Zobacz pełną wersję : Zachod slonca-ustawienia...
Witam,jestem amatorem,juz wyczytalem jak robic zdjecia piorunow a teraz czas na zachody slonca(niczego o tym nie znalazlem),powiedzcie mi jak ustawiacie aparaty zeby wylapac jak najrealistyczniejsze ujecia zachodu. Chodzi mi o kolory,nie chce miec zdjec po obrobce w "fotoszopie". Mam Nikona D70 i dwa obiektywy,AF-S NIKKOR 55-200 i drugi Tamron AF 24-70mm. I teraz ktory lepszy do zachodow?
Dzieki za wszystkie rady.
Prawda jest taka, że jak bez PS to najlepiej ustaw na AUTO i zapis do JPG i to będzie najlepsze rozwiązanie :)
Aha... Czyli PS musi byc? Nie no w JPG i Auto nie chce sie bawic bo tak sie nigdy niczego nie naucze,kupilem ten aparat zeby uczyc sie powoli fotografowac,a w trybie auto stoi sie w miejscu. jesli mi napiszecie ze PS musi byc to ok.,bedzie z PS. Teraz staram sie robic w maualu,w rawach ale czasami nie umiem ustawic wiec przelaczam na A lub P. Ale zachody to chyba trzeba na manualu,sam nie wiem...
No to spróbuj tak: statyw, ISO najniższe, przesłona F16 (może być mniejsza, ale do krajobrazu ze słońcem w kadrze zawsze lepiej dać dużą przesłonę), a czas to już musisz metodą prób dobrać, zacznij od 1/60 i zobaczysz co wyjdzie. Resztę zrobi PS :)
Polecam książkę:
http://merlin.pl/Fotografia-cyfrowa-Edycja-zdjec-Wydanie-V_Scott-Kelby/browse/product/1,773445.html
Edit:
W zależności od kadru, na pewno przydaje się filtr "szara połówka" ;)