PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Natalia

lukasz.m
17-07-2012, 18:35
Witam,
rzadko wrzucam coś na forum, zwykle tylko czytam i staram się uczyć na cudzych błędach. Dziś jednak postanowiłem poddać Waszej krytyce dwa moje zdjęcia podane w dyptyku. Pozdrawiam i zapraszam.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/nataliadyptykm-2.jpg
źródło (http://palowice.net/foto/natalia-dyptyk-m.jpg)

tomek293
17-07-2012, 18:42
światło mi nie pasuje, dziewczyna wygląda jakby była puszysta, a po ręce wnioskuję, że nie jest tak gruba na jaką tutaj wyglada

eclipse
17-07-2012, 20:01
światło nie jest nawet takie złe... ale makeup! dramat :( kompletnie niewymodelowana twarz... a wręcz to co jest na policzkach i powiekach powoduje, że właśnie mamy takie "puszyste" wrażenie

lukasz.m
18-07-2012, 08:10
Dziękuję za komentarze. Przyznam się, że to moje pierwsze błyskanie i pierwsze próby portretu w prowizorycznym studio, więc nie jest chyba tak źle :)
Co do makeup'u to dziewczyna malowała się sama, sam tylko podciągnąłem wszystko w post-processie bo makijaż prawie zanikł po błysku.
Odnośnie samej modelki to prawdą jest, że dziewczyna ma lekko puszyste policzki - tu poproszę fachowców o rady w sprawie majkapu, jak malować by wyszczuplić twarz ?

eclipse
18-07-2012, 13:14
poszukaj w necie lub na youtube pod hasłem "makeup no makeup" lub po prostu "modelowanie twarzy" ;) szczególnie polecam blog makijażystki, która zwie się Lisa Eldridge, jest tam sporo modelowania :) generalnie, ciemne cofa, jasne uwypukla... w tym przypadku przyciemnić pod kością policzkową, a sama kość rozjaśnić... sam też uważaj przy obróbce, bo czasem możesz przedobrzyć i efekt będzie odwrotny :)

lukasz.m
18-07-2012, 17:19
Raz jeszcze dziękuję za rady :) W wolnej chwili poczytam i zobaczę co mi poleciłeś. Może niebawem wrzucę coś nowego/lepszego.

eclipse
18-07-2012, 17:27
nie ma sprawy ;) mam żonę makijażystkę więc napatrzyłem się i nasłuchałem już sporo ;) powodzenia zatem!

Flux
18-07-2012, 22:07
to po lewej nawet coś w sobie ma, ciężko to sprecyzować ale jak dla mnie coś jest :) Drugie to niestety niewypał i zapewne makijaż sporo tu "narozrabiał". Kard też jest nie za dobry. Myślę, że w wypadku takich prostych ujęć zazwyczaj lepiej sprawdza się fotografowanie sponad Lini oczu modelki zamiast na wprost a tym bardziej poniżej ... W przypadku mężczyzn może być na odwrót. Jak błyskałeś, to beauty dish, poświata na tle to ps i skąd te delikatne muśnięcia światła na bokach brody?

RobertMiernik
18-07-2012, 22:15
Już chyba wszystko zostało napisane, ale:
Wydaje mi się, że ten makijaż to jednak Ty zepsułeś a nie dziewczyna, oczy są ok, więc policzki się tak zmasakrowały po wyciąganiu "bo makijaż prawie zanikł po błysku".

Spróbuj może innej obróbki, może jeszcze coś z tych zdjęć uratujesz.

Ostatnia już edyta: W przypadku mody/glamouru a tutaj są zdjęcia No makeup to nie jest chyba właściwa droga, makijaż powinien być na dodatek dość mocny...

eclipse
19-07-2012, 00:19
W przypadku mody/glamouru a tutaj są zdjęcia No makeup to nie jest chyba właściwa droga, makijaż powinien być na dodatek dość mocny...

przeczytaj dokładnie w jakim konteksie użyłem określenia "no makeup" :)

mOSAd
19-07-2012, 00:20
Nie robię tego często, ale w ramach eksperymentu obrobiłem sobie lekko powyższe zdjęcia. To dobre ćwiczenie, by zorientować się, co samemu zrobiłoby się inaczej. Co nam nie pasuje. Poeksperymentować ze światłem czy kolorem. Okazało się, że przede wszystkim nie pasuje tu modelowanie twarzy, za pomocą koloru czy jasności. Najlepiej zadbać o to przed/podczas sesji, ale w trakcie obróbki, można czasem zauważyć, co poszło nie tak. Oczywiście potrzeba świeżego spojrzenia, by zauważyć różne rzeczy. Lub sporego doświadczenia. Założę się, że na moich zdjęciach też nie widzę mnóstwa rzeczy - ciężko o obiektywizm. Można też się zastanowić, czy twarz o tym kształcie nie powinna być doświetlana w specyficzny sposób. Mniej symetryczny może. Przy moim żadnym doświadczeniu, nie stwierdzę tego z góry, jednak można by poeksperymentować trochę pod tym kątem. Cienie pozwalają na oszukanie nas i pokazanie twarzy na wiele sposobów. Jak chcesz zobaczyć na podstawie czego wyciągnąłem powyższe wnioski, proszę (cz/b, ponieważ dokładna obróbka koloru mi nie szła ;)): http://img838.imageshack.us/img838/8278/nataliadyptykm.jpg
Prócz samego modelowania kształtów, brył, zdjęcia są dość proste. Niemal legitymacyjne. Zatem każdy detal się liczy. Moją uwagę zwróciły więc też takie drobiazgi jak:
- dziwnie ostra i kontrastowa krawędź głowy i szyi po lewej
- prześwitująca bielizna pod bluzką (ciężko tego uniknąć na sesji, ale do skorygowania w obróbce w tym wypadku chyba)
- zaszumiona skóra szyi do lekkiego retuszu
- "rumieńce" przypominające bardziej albo młodzieńczy rumień, albo raczej babcine wioskowe kolory

Czyli w sumie ilość uwag niewielka i związane bardziej z przygotowaniem modelki do sesji i może elastyczności w oświetleniu i obróbce - dostosowania jej do tego konkretnego przypadku.

lukasz.m
19-07-2012, 04:34
Świecone było przez parasolkę, po bokach dwa białe kartony i to wszystko. Na drugim doszła lampka na tło.
Flux, makeup jak napisałeś zepsułem sam w post-prosess'ie i przyznaję się do tego bez bicia :)

Wszystkie rady i uwagi zanotowane, jak widać jeszcze sporo pracy przede mną.
Pozdrawiam