PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 s Sigma 10-20

IcyMan
16-07-2012, 23:04
Jestem od 4 dni posiadaczem D7000 i czwarty dzień "użeram" się z Sigmą 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM. Problem dotyczy AF - wszystkie fotki są zamydlone bez odpowiedniej ostrości. Próbowałem funkcji precyzyjnej korekty AF w aparacie i nic. Miałem już reklamować aparat ale inne moje obiektywy nie mają problemu z aparatem albo aparat nie ma problemu z nimi - Nikkor 55-200 ostrzy tak do 150 mm, później już jest słabo, mocno mydli, Nikkor 18-105 bez zarzutu a Nikkor 35 żyleta niesamowita. Natomiast zamontowana Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM do D3000 przez rok działała bez zarzutu, dopóty nie została zamontowana do nowej puszki D7000.Podpinałem ten obiektyw też do D90 oraz D3200 i było ok.
Miał ktoś z Was podobny problem i znalazł rozwiązanie? Czytałem gdzieś o jakiejś wymianie oprogramowania w obiektywie Sigma? Lubię to szkło :)
Wrzucił bym fotki ale po zmianie ich rozmiarów do forumowych to już chyba bez sensu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a0ebb7c1e70ac9f6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1ddac5ed10678b02.html

wer
16-07-2012, 23:15
Trzeba skalibrować obiektyw z body. Niestety w tym celu trzeba wysłać obiektyw z aparatem do serwisu Sigmy.

lothar345
17-07-2012, 08:10
to może być coś nie tak z puszką. Sprawdź sobie na live view czy ci ta sigma dobrze ostrzy. Zobacz jak rozkłada się ostrość jak ustawisz sobie skrajne parametry korekcji. Podeślij parę zdjęć (muszą być wycinki 1:1) pokazujących jak zachowuje się obiektyw z różnymi ustawieniami korekcji.

PS. Po kalibracji obiektywu może się okazać że tylko z Twoją puchą będzie działał dobrze.

ikar39
17-07-2012, 11:06
Do krajobrazów przysłone powinno się przymnknąć do wartości f9 -f12 a ty miałeś f4 to trochę mało, wyostrzenie w puszce masz na zero o ile dobrze wyczytałem z exifa , spróbuj podnieść te wartości

pioter m
17-07-2012, 12:12
Niczego strasznego nie widać na tych fotach.
Ten obiektyw żyletą nie jest, a i detalu sporo musi oddać, bo szeroko widzi. Można/należy poprawić kontrast i wyostrzenie.

Emhyrion
17-07-2012, 13:33
Do krajobrazów przysłone powinno się przymnknąć do wartości f9 -f12 a ty miałeś f4 to trochę mało, wyostrzenie w puszce masz na zero o ile dobrze wyczytałem z exifa , spróbuj podnieść te wartości

Kolejny dowód na to, że zdjęcia to przede wszystkim trzeba umieć robić... Kupi sobie jeden z drugim lustrzankę i zaraz zaczyna się biadolenie, że nieostre, że mydło, że masakra... No masakra, jak się nie nie zadba na czas o prawidłowe warunki ekspozycji.

Sorry za ostre słowa, ale już tyle słów na temat teorii robienia zdjęć napisano, że po prostu nóż mi się w kieszeni otwiera, jak ktoś kolejny raz kolejny daje ciała z powodu nieznajomości zasad fotografii...

jasiu76
17-07-2012, 13:47
Kolejny dowód na to, że zdjęcia to przede wszystkim trzeba umieć robić... Kupi sobie jeden z drugim lustrzankę i zaraz zaczyna się biadolenie, że nieostre, że mydło, że masakra... No masakra, jak się nie nie zadba na czas o prawidłowe warunki ekspozycji.

Sorry za ostre słowa, ale już tyle słów na temat teorii robienia zdjęć napisano, że po prostu nóż mi się w kieszeni otwiera, jak ktoś kolejny raz kolejny daje ciała z powodu nieznajomości zasad fotografii...

Po co sie tak stresujesz ? Ludzie pytaj i beda pytac .... Przeciez zawsze mozesz nie czytac tematu .... albo podeslac link na ten temat :)

pil74
17-07-2012, 14:05

No to sobie napisałeś. Czasami lepiej pomilczeć.
Żeby było śmieszniej, może bardziej głupio, to kolega napisał, że z innymi puchami było dla niego ok, więc jak co się czyta to dokładnie, a nie wybiórczo.
Sam też miałem S10-20+D90 i na tzw "pełnej dziurze" robiłem zdjęcia w pomieszczeniach i było ok, więc nie rozumiem przywalanie się do ekspozycji.
Natomiast, tak jak koledzy wyżej napisali, problem może leżeć po stronie współpracy obiektywu z D7000. Pamiętam, że po pojawieniu się tego body pojawiały się głosy o problemach ze współpracą z niektórymi obiektywami sigmy i o ile dobrze pamiętam, załatwiał to serwis sigmy nawet bezpłatnie.
Najlepiej zadzwoń do serwisu sigmy i zapytaj co i jak. Będziesz miał pewną informację z pierwszej ręki.

Emhyrion
17-07-2012, 14:08
kolejny link w odpowiedzi na wciąż ten sam temat... Pewnie, że można, tylko po co?

Na innym forum, z innej branży jest takie powiedzenie: "nagotuj sobie gar zupy, żebyś z głodu nie umarł i czytaj co tu napisano, a wszystkiego się dowiesz". Osobiście jestem zdania, że wszystkiego na raz przeczytać się nie da, tym bardziej przyswoić, ale kolega z pierwszego postu ma takie braki w teorii, które z pewnością dałby radę podciągnąć. Tylko nie w tym wątku, raczej w jakiś "technikach", czy "elementarzu"...

Co do tego zestawu. Nie wiem, jak była ustawiana ostrość. Ja bym takie zdjęcie robił na hiperfokalnej, przesłona na f/11, punkt ostrości z 5 metrów ode mnie i wszystko będzie się mieściło w zakresie ostrości.
Mam Sigmę 10-20 f/3.5 i wiem, że ona najładniejsze zdjęcia krajobrazów robi od f/8 do f/16. Poniżej da się, ale obraz mnie nie satysfakcjonuje, to samo powyżej.

Samo ustawienie AF w body moim zdaniem nie ma tu nic do rzeczy. Przy takich ogniskowych, z jakimi mamy tu do czynienia, słynne "problemy z AF" D7000 raczej nie zadziałają. Głębia ostrości jest tak wielka, że nie sposób w nic nie trafić :)
Co do samej oceny zdjęcia: po pomniejszeniu wyglądał ładnie. Szczegóły traci w cropie? Należy pamiętać, że crop z D90/3000 i z D7000 jest jednakowoż trochę innych rozmiarów i z innym nasyceniem szczegółowości.

ikar39
17-07-2012, 14:14
ja mam tylko problem z tym obiektywem na podglądzie na żywo,nie działa autofokus,trzeba ostrzyć ręcznie

kolas
17-07-2012, 14:16
pil74 - problem raczej leży po stronie użytkownika. Głównie dlatego że wyostrzenie jest ustawione na 0 a d7000 jak piszą Optyczni: "...Na ich tle Nikon D7000 wyróżnia się przede wszystkim mniejszym poziomem zerowego wyostrzenia zdjęć JPEG...".
Możliwe jest że coś nie gra pomiędzy S a N, ale to raczej będzie się objawiać w postaci Front Focus lub Back Focus co powinno być widoczne na zdjęciu.

pil74
17-07-2012, 14:18
kolejny link w odpowiedzi na wciąż ten sam temat... Pewnie, że można, tylko po co?

Na innym forum, z innej branży jest takie powiedzenie: "nagotuj sobie gar zupy, żebyś z głodu nie umarł i czytaj co tu napisano, a wszystkiego się dowiesz". Osobiście jestem zdania, że wszystkiego na raz przeczytać się nie da, tym bardziej przyswoić, ale kolega z pierwszego postu ma takie braki w teorii, które z pewnością dałby radę podciągnąć. Tylko nie w tym wątku, raczej w jakiś "technikach", czy "elementarzu"...
Nie rozmawiamy to o kolegi umiejętnościach, a o konkretnym problemie sprzętowym.
Osobiście daleki byłbym od oceniania czyjegoś warsztatu na odstawie kilku pstryków obrazujących pewien problem.
Nie oceniaj, bo sam możesz zostać oceniony, szczególnie że podajesz linki, jak przypuszczam do swoich dzieł.

IcyMan
17-07-2012, 14:26
Emhyrion - po co się w ogóle wypowiadasz jak nic nie wnosisz sensownego? bryyyy.

Nie jestem kompletnym laikiem w sprawach poruszanych przez Was koledzy o przesłonie, ekspozycji itp. Myślałem może, że ktoś miał podobny problem i się uporał. A problem rzeczywiście jest, fotki które udostępniłem są tylko przykładem o którym pisałem przecież w poście. Przez cztery dni miałem sporo czasu aby wypróbować szkło z przeróżnymi ustawieniami. Przy próbach przymknięcia przysłony do f9 i mniej jest tak samo albo jeszcze gorzej. Postanowiłem sprawdzić jak puszka zachowuje się z innym obiektywem Sigma 10-20.

Walle
17-07-2012, 14:53
Nie rozmawiamy to o kolegi umiejętnościach, a o konkretnym problemie sprzętowym.

No, ale jak to nazwałeś "problem sprzętowy" polega na braku wiedzy technicznej.
Koledzy wymienili już tutaj sprawę wyostrzania w body i ustawionej przesłony.
Niech kolega ustawi sobie wyostrzanie w puszce na np. 6, przesłonę na F/8 i nie trzeba zakładać milionowego wątku o problemach.

@Emhyrion
Zdaje się, że czytamy te same fora :-)
Jeśli się nie mylę, to kupiłem od Cibie ProSporta?

Kali_69
17-07-2012, 15:21
Po pierwsze powiedzcie mi czy informacja w EXIF-ie odległość ostrzenia "nieskończoność" to odległość na jaką autor postu ( lub Jego aparat ) ustawił ostrość? Ja widzę,że nie jest tak źle. Zwłaszcza, jeżeli ma wyłączone wyostrzanie.
I jeszcze to co napisał ikar39 - ja mam taki sam problem z S 70-300 DG Macro, z D60 i z D7000 działa dobrze, ale w LV się gubi zwłaszcza na dłuższych ogniskowych. Muszę wyłączyć AF, ustawić ostrość a potem mogę oddać sprawy w ręce AF.

Emhyrion
17-07-2012, 15:21
Jeśli się nie mylę, to kupiłem od Cibie ProSporta?

Całkiem możliwe... :)

wer
18-07-2012, 04:09
Część obiektywów Sigmy może nie działać dobrze z nowymi aparatami, szczególnie dotyczy to LV. Warto skontaktować się z ich serwisem, możliwa jest w takim wypadku wymiana firmware w obiektywie. Trzeba pamiętać też, że obiektywy muszą mieć odpowiednią konstrukcję, żeby dobrze działać przy ostrzeniu w detekcji kontrastu, tutaj silnik musi się zachowywać inaczej. W detekcji fazy jest obliczenie ostrości i przejazd grupy szkieł na właściwe miejsce. W przypadku detekcji kontrastu obiektyw musi przesuwać powoli grupę soczewek.

szabuk
31-07-2012, 18:13
Starsze egzemplarze tej Sigmy (jak np. mój) nie ostrzą z D7000 na LiveView - to problem firmware'u Sigm. Można wysyłać obiektyw do serwisu na wgranie aktualizacji. Ja to olałem bo mi w UWA to nie potrzebne, natomiast jak ktoś chce kręcić filmy - to już nie ma wyjścia - serwis. Ja teź bym sugerował się przyjrzeć ustawionemu stopniowi wyostrzania w puszcze oraz ustawionemu profilowi - standardowo w D7000 są mniej podkręcone kolory/kontrasty co może mieć wpływ na subiektywny odbiór (mniej ostre).

IcyMan
31-07-2012, 20:59
Problem został rozwiązany. Sigma kolegi podpięta pod mój D7000 działała bez zastrzeżeń, nawet w trybie LiveView ostrzy. A z kolei moja Sigma działała na puszce kolegi D90 normalnie, tzn prawidłowo.
Więc nastąpiła zamiana obiektywów :):)