PDA

Zobacz pełną wersję : Eksport metadanych z Lightrooma

petelski
16-07-2012, 22:13
Prośba :)
Istnieje plugin do lightrooma pod nazwą LRTransporter. To bardzo wygodne narzędzie do zarządzania metatadanymi zdjęć. I właśnie pojawił się problem wynikający z mojej lipnej znajomości angielskiego.
Wyobraźcie sobie taką sytuację:
Dwa komputery. Na obu IDENTYCZNY materiał zdjęciowy. I tu i tu zdjęcia w formacie dng. Siadam do jednego z komputerów i zaczynam obrabiać zdjęcia. Ok. Zdobiłem. Wcisnąłem Cmd+s (ctrl+S) i zapisałem w zdjęciach wszystkie naniesione poprawki. W tym przypadku szczególnie interesują mnie dwa elementy: rating i label.
I teraz chciałbym WYEKSPORTOWAĆ METADANE za pomocą pluginu LRTransporter, a następnie otrzymany plik wczytać na drugim komputerze (również poprzez LRTransporter) tak aby na zdjęciach pojawiły się moje gwiazdki i labelki.
Na stronie producenta LRTransporter jest opis sposobu eksportu, którego… nie kumam :( Taki ze mnie Byron i Shakespeare razem wzięci:)
Czy ktoś władający językiem wyspiarzy mógłby zerknąć, zrozumieć i w punktach napisać co zrobić aby przeprowadzić opisaną przeze mnie operację?
Podaję link do angielskiej instrukcji eksportu metadanych za pomocą LRTransportera:
http://www.photographers-toolbox.com/products/lrtransporter.php?sec=quickguide

Będę wdzięczny za pomoc.

sote
17-07-2012, 11:52
Moze glupio zapytam, ale zapytam ;)
Dlaczego nie mozesz tego zrobic z poziomu LR? Przeciez gwiazdki i labele (kolory) mozesz dodac z LR'a bez zadnych dodatkowych pluginow.

petelski
17-07-2012, 21:39
Moze glupio zapytam, ale zapytam ;)
Dlaczego nie mozesz tego zrobic z poziomu LR? Przeciez gwiazdki i labele (kolory) mozesz dodac z LR'a bez zadnych dodatkowych pluginow.

Tym razem to ja może głupio zapytam - przeczytałeś uważnie mojego pierwszego posta? Przecież o LR właśnie chodzi - a konkretnie o PRZENIESIESIENIE METADANYCH z jednego kompa z LR do drugiego kompa do LR. Jak to ma się do twojej rady, bo, kurde, absolutnie nie rozumiem.....

Jaśnia
18-07-2012, 00:13
Hej,
Dane eksportujesz tak jak zdjęcie, trzeba ułożyć składnie pliku i co chcesz tam mieć
ale można to faktycznie prosto zrobić bez potrzeby wykorzystania Transportera i powiem więcej nie wiem jak to zrobić ja bym się na pewno tak nie męczył
zrobił bym eksport as catalog i zaimportował catalog na drugim kompie.
A jak komputery widzą się w sieci to możesz wskazać ścieżkę do drugiego kompa i zrobić przez sieć wykorzystując opcje "import from another catalog" wskazujesz zdjęcia i z głowy

Prosto czysto i bez pomyłek

petelski
18-07-2012, 08:46
zrobił bym eksport as catalog i zaimportował catalog na drugim kompie.
A jak komputery widzą się w sieci to możesz wskazać ścieżkę do drugiego kompa i zrobić przez sieć wykorzystując opcje "import from another catalog" wskazujesz zdjęcia i z głowy

Prosto czysto i bez pomyłek

Komputery nie są w sieci. A co do eksportu jako katalog... Problem tkwi w tym że eksportują się również zdjęcia. Spróbuj zastosować tę metodę do 3 tys zdjęć i zobacz ile będzie ważył twój utworzony katalog. Tak to mogę po prostu obrobione zdjęcia zgrać na dysk zewnętrzny i wgrać podmieniając je na drugi komp. Metoda równie skuteczna co niewygodna jak eksport do katalogu.
Ja potrzebuję pliku csv który będę mógł spokojnie przesłać pocztą i wczytać zeń metadane do drugiego kompa.
pozdrówka

sote
18-07-2012, 13:25
Z tego co kojarze to DNG przechowuje te w informacje "w sobie", jak masz pliki NEF, to wszystkie zmiany zrobione w LR mozesz zapisac do pliku XMP,
sa to malenkie pliczki i moglbys wlasnie te pliki wysylac.
Jak niezapomne to po poludniu sprawdze czy dobrze pisze ;)

Jaśnia
18-07-2012, 13:40
możesz zrobić eksport katalogu bez plików bazowych oraz bez podglądów. Musisz poeksperymentować. Dzieliłem dużo większe katalogi i właśnie zawsze w ten sposób.
Sote dobrze pisze zrób eksport XMP :)

petelski
18-07-2012, 18:19
No to podpowiedzcie mi jeszcze
1. jak pracując na plikach dng wyeksportować plik XMP z wszystkich zdjęć?
2. Zakładając że to się uda a pracuję na np. 3tys. zdjęć to jak później ZBIOROWO wgrać pliki XMP do zdjęć na drugim kompie. Bo rozumiem, że wgrywanie ich pojedynczo to nie to co tygryski lubią najbardziej :)

Jaśnia
18-07-2012, 20:00
Z tego co kojarze to DNG przechowuje te w informacje "w sobie", jak masz pliki NEF, to wszystkie zmiany zrobione w LR mozesz zapisac do pliku XMP,
sa to malenkie pliczki i moglbys wlasnie te pliki wysylac.
Jak niezapomne to po poludniu sprawdze czy dobrze pisze ;)

XMP da się exportować z RAW'ów inaczej LR je zapisuje do pliku jpg, lub DNG

Pozostaje ci export jako katalog podczas eksportu odhaczasz by nie wgrywał oryginalnych plików oraz podglądów

petelski
18-07-2012, 20:28
No cóż - dzięki - dalej będę zatem walczył z LRTransporterem :)

sote
19-07-2012, 08:28
sprobowales zrobic tak, jak pisze kolega?

Pozostaje ci export jako katalog podczas eksportu odhaczasz by nie wgrywał oryginalnych plików oraz podglądów

19-07-2012, 21:06
a jak włączyć opcje by automatycznie lr zapisywał pliki xmp w katalogu ze zdjeciami?
kiedys mialem to włączone a teraz musze robic recznie exprot xmp

petelski
19-07-2012, 21:14
sprobowales zrobic tak, jak pisze kolega?

Oczywiście. Kochani, nawet bez zdjęć i podglądów NIE JEST MOŻLIWE uzyskanie efektu o jaki mi chodzi. Kulawość sposobu z eksportem katalogu polega na tym, że między jednym i drugim kompem są RÓŻNE ścieżki dostępu do katalogu w którym są zdjęcia. Więc przy próbie wczytania wyeksportowanego katalogu pojawiają się szare miniaturki obok zdjęć które już są w tym katalogu, nie następuje zaś "zamiana" wraz z naniesionymi labelami czy rattingiem :(

Reasumując: sposób ten nie rozwiązuje mojego problemu.
Teraz nadszedł czas na korespondencję z autorem plugina :) Zobaczymy :)
pozdrówka

mOSAd
20-07-2012, 00:19
Zerknąłem pod linka. W opisanym przypadku, czyli przy eksporcie bez zdjęć procedura jest jednopunktowa:
Menu File/Export metadate using LR/Transporter
Wybieramy pewnie gdzie nasz plik ma być i tyle. Koniec. Teraz pewnie trzeba wyeksportowany plik przenieść na drugi komputer i zaczyna się import.
Warto zrobić jakiś backup bazy na wszelki wypadek.
Import według http://www.photographers-toolbox.com/products/lrtransporter.php?sec=importguide
Wpierw Menu Library/Plugin Extras/Import metadata using LR/Transporter.
Następnie wybieramy za pomocą Choose nasz plik z danymi. W zakładce Field Mappings dodajesz sobie regułki by Label było nadpisane (overwrites) przez Label. Tak samo z Rating. I odpalasz.

Szczerze mówiąc z rysunków i opisu wygląda banalnie. Oczywiście procedura zakłada, że plugin jest ładnie zainstalowany na obu komputerach.

petelski
20-07-2012, 00:27
Szczerze mówiąc z rysunków i opisu wygląda banalnie. Oczywiście procedura zakłada, że plugin jest ładnie zainstalowany na obu komputerach.

To spróbuj i napisz czy ci wyszło :)
pozdrówka

mOSAd
20-07-2012, 02:23
A jak wyjdzie to co? Czego się w ten sposób dowiesz?

petelski
20-07-2012, 08:20
A jak wyjdzie to co? Czego się w ten sposób dowiesz?

Jak mniemam dowiem się KROK PO KROKU JAK TO ZROBIĆ a Imię Twe głosił będę w chwale ku potomności. Jeżeli zechcesz poświęcić swój czas i wiedzę to informuję że LRTransporter do małej ilości plików (chyba do 30-tu) można użyć bez konieczności posiadania klucza odblokowującego, czyli bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów.
dziękuję i pozdrawiam

Limax7
20-07-2012, 09:36
Zainstalowałem wczoraj LR/Transporter dodałem gwiazdki i labele i za nic nie mogę wyeksportować metadanych... coś jest porypane w tym pluginie.

petelski
20-07-2012, 09:53
Zainstalowałem wczoraj LR/Transporter dodałem gwiazdki i labele i za nic nie mogę wyeksportować metadanych... coś jest porypane w tym pluginie.

Witaj w klubie. Już myślałem że rzeczywiście jestem skończonym lamerem :) Kolegom "niepraktykującym" wszak wydaje się to banalnie proste...
pozdrówka