PDA

Zobacz pełną wersję : Fotobudka

Redskull
16-07-2012, 17:36
Musze się pochwalić :D

Po dwóch tygodniach ze szlifierą, spawarką, pistoletem do malowania zmontowałem fotobudkę :d Co najważniejsze sprzęt działa i jest już po inauguracji. Pojawia się pytanie. Gdzie z tym uderzać? Weddingplenerzy, www, FB ??? Jak myślicie?

AndrzejMirek
16-07-2012, 17:42
Pochwal się i wrzuć foto ;)

freefly
16-07-2012, 17:44
Po wioskach.:wink:

Redskull
16-07-2012, 18:38
Pochwal się i wrzuć foto ;)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=449277068427385&set=a.449276971760728.102321.382310288457397&type=1&theater

Więcej na: (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=449277068427385&set=a.449276971760728.102321.382310288457397&type=1&theater)http://www.facebook.com/najslubniejsze

AndrzejMirek
16-07-2012, 18:44
Noo elegancko. Gratuluję umiejętności i cierpliwości, bo zapewne łatwo nie było ;)

Redskull
16-07-2012, 18:45
No pracy był huk! Budżet tez przekroczyłem :D Najważniejsze, że wsio działa. Teraz tylko marketing. Ponawiam pytanie: JAK NAJLEPIEJ SIĘ DO TEGO ZABRAĆ?

AndrzejMirek
16-07-2012, 18:59
Wiesz, z jedną budką za bardzo nie poszalejesz.. Stawiaj na weselach, jakichś imprezach gdzie dużo ludzi. Ktoś na pewno się skusi.

Redskull
16-07-2012, 19:38
Myślałem o ryczałcie za usługę

rafal1980
16-07-2012, 19:42
Jaki przewidujesz koszt wykonania zdjęcia?
Jaki jest koszt 1 budki?
Co będą miały z tego lokale w których będzie stała budka?

Redskull
16-07-2012, 19:51
Myślałem o sprzedaży usługi bezpośrednio do orgnizatora imprezy (para młoda, impreza firmowa, wedding planner). Rozliczenie ryczałtem 750zł za 2h używania fotobudki bez limitu zdjęć...

credka
16-07-2012, 19:52
Kiedyś już był temat - foterzy pytali o taką możliwość jako dodatkowa usługa w ich ofercie... Współpraca? Czemu nie :)

AndrzejMirek
16-07-2012, 20:33
Jaki jest koszt takiej fotobudki?

http://oferia.pl/usluga/item850263-fotobudka-na-wesele-studniowke-event-impreze-integracyjna

Wynajem u nich 999 zł za 2 godziny, każda kolejna 275 zł.

Zadzwoń i zapytaj co i jak ;)

Redskull
17-07-2012, 09:46
Koszt budki jest trochę niepoliczalny. Prototyp wyniósł około 40 tyś zł.

msu
15-08-2012, 14:35
A podzielisz się wiedza na jakim sprzęcie oparłeś swoją fotobudkę? :)

Redskull
17-08-2012, 11:15
A podzielisz się wiedza na jakim sprzęcie oparłeś swoją fotobudkę? :)

Wolałbym nie :D Wymyślanie, przemyślenie, projektowanie, przebieranie w sprzęcie i cała budowa zajęła mi dwa miesiące. Nie wystawię wiedzy na tacy. Chyba, że chcesz kupić gotowe urządzenie :D

Wynajem u nich 999 zł za 2 godziny, każda kolejna 275 zł.

Zadzwoń i zapytaj co i jak :wink:
U mnie jest taniej i masz więcej ekstrasów

b202
17-08-2012, 11:26
Chyba, że chcesz kupić gotowe urządzenie :D

U mnie jest taniej i masz więcej ekstrasów

Na ile wycenisz swoją pracę z materiałami?

Redskull
17-08-2012, 12:06
Hardware + software na gotowo jakieś 20 tyś zł netto. Dwa tygodnie i jest u Ciebie

b202
17-08-2012, 12:14
hmmm właśnie tyle wydałem teraz na remont studia ;) więc jak odrobię to może się odezwę ;)

Rafał_Sz
17-08-2012, 15:01
Przepraszam, nie śmiejcie się ze mnie. Ale co to jest ta fotobudka? Takie coś, jakby zamiast korzystać z kuchni i obsługi na weselu mieć możliwość upieczenia sobie kiełbasy na grillu bo jest weselej? :)

b202
17-08-2012, 15:40
Przepraszam, nie śmiejcie się ze mnie. Ale co to jest ta fotobudka?

tak inaczej odpowiem: to "zjawisko/urządzenie" które zyskało popularność na weselach i imprezach firmowych, gdzie człowieki sami sobie mogą robić zdjęcia a sprzęt wynajmują niekiedy za kwoty za jakie w małych miasteczkach za fotografa się płaci, a że na weselicha ludzie biorą wszystko i płacą obojętnie ile się zawoła to można na tym zarobić póki jest zainteresowanie

Rafał_Sz
18-08-2012, 06:45
Biznes to biznes, można zarobić, to czemu nie? :) Jednak świat nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. :)

docxxx
19-08-2012, 14:23
http://instrukcja.pl/i/jak_to_jest_zrobione_budki_foto ;)

b202
19-08-2012, 18:34
http://instrukcja.pl/i/jak_to_jest_zrobione_budki_foto ;)

faktycznie, widziałem to nawet w tv teraz mi się przypomniało ;)

Redskull
19-08-2012, 19:08
Heh, powodzenia w przewiezieniu tego na imprezę i zrobienia fotki 10 osobom na raz. Hamerykancki szmelc oświetlony diodami z kamerą przemysłową w środku :/

freefly
19-08-2012, 21:04
Mojej córce na urodzinową imprezę zrobiłem "fotobudkę" z Canona G6 i oprogramowania Canona do sterowania aparatem z komputera z podglądem na żywo. Dzieciaki widziały się na monitorze i pilotem wyzwalały aparat.
Naprawdę żadna filozofia.;-) Można też od razu ustawić w aparacie funkcję wydruku po zrobieniu fotki.

Redskull
20-08-2012, 09:40
A layout odbitki? A możliwość wyboru layoutu? A gadżety do przebierania? A wydruk? Ile czasu trwa wydruk? A oświetlenie? A tło?

Zawsze można szkłem d**e obetrzeć tylko, że boli...

zdyboo
20-08-2012, 09:59
Rozumiem, że starasz się zdyskredytować każdą konkurencję, a jednocześnie wypromować własny produkt, ale mnie osobiście, sposób w jaki to robisz, odrzuca od Twojej osoby, a dochodzi jeszcze język jakim się posługujesz przy tym. Każdy ma fotobudkę na miarę swoich potrzeb. Dzieciaki nawet nie zwracają uwagi na takie drobiazgi jak odbitka, nie mówiąc o jej layoucie. Raczej liczy się to, że dostaną fotosy na CD czy pendrive i po powrocie do domu zapodadzą na FB czy NK. Poza tym impreza urodzinowa ma nieco mniejszy budżet niż wesele na przykład.
Tak ciężko zrozumieć, że również wśród fotobudek istnieje taka sama dywersyfikacja ja w każdych innych usługach.

Redskull
20-08-2012, 22:25
@zbydoo
Przeczytaj pierwszy wątek tego posta a potem zastanów się dwa razy, kto dyskredytuje kogo i czyją pracę. Czy tym promuję produkt, raczej nie. Nie ten target. Język? Ok ma prawo Ci się nie podobać, ale nie lekceważ przysłów "staropolskich".

Michał Jędrak
21-08-2012, 00:48
Tak się zastanawiam, czy nie przegiąłeś trochę z ceną, albo czy ktoś nie wziął od Ciebie za dużo za jakiś element jej budowy...

- wykonanie budki/konstrukcji nośnej średnio zamyka się w 1500zł. Brzydka budka to pewnie jakieś 1000zł a wykonana z lepszych materiałów (sporo aluminium i ładne okleiny z wierzchu) jakieś 2000zł. W środku półeczki na sprzęt itd.
- kupno sprzętu foto to parę tysięcy lub mniej. Niedawno widziałem fotobudkę z jakąś starą kamerą w środku. Koszmar jakiś i zdjęcia okropne, ale z pewnością była tania. A więc tania wersja to drukarka termosublimacyjna za 400zł, aparat kompaktowy za 400zł. Wersja wypasiona fotobudki to pewnie tania lustrzanka albo bardzo dobry kompakt (pewnie jakieś 2000zł) i lepsza drukarka termo., pewnie też 2000zł. Więc średnio wahania od 800 do 4000zł.
- do tego komputer sterujący, a najtańsze komputery to kilkaset zl. Ewentualnie jakiś prosty netbook za 999zł.
- ekran dotykowy za 800zł
- oprogramowanie.... hmmm... wiele firm (jakieś Fuji, Canon, Nikon) ma darmowe programy do ściągnięcia do swoich kompaktów. Ewentualnie informatyk mógłby sam stworzyć interfejs, ale czy wziąłby za to 30,000zł? Raczej nie.

A więc podliczmy wersję wypasioną:

- obudowa 2000zł
- część foto 4000zł
- netbook 1000zł
- ekran 800zł
Wychodzi jakieś 8000zł, ale dodajmy do tego 2000zł na różne nieprzewidziane dodatki (np oświetlenie LED za 200zł, śrubki, kable, zasilacze, lakier, być może kółka do transportu, wentylator itd...). Mamy więc dychę, a gdzie podziała się reszta kasy? Programista?

Zadaję takie pytania nie dlatego, że chcę Ciebie okraść z pomysłu fotobudki, ale jestem ciekaw na co umoczyłeś tyle kasy? No bo sporo wyszło...

zdyboo
21-08-2012, 08:09
Pozwól że posłużę się Twoimi cytatami, z tego wątku.

Przeczytaj pierwszy wątek tego posta a potem zastanów się dwa razy, kto dyskredytuje kogo i czyją pracę.

"Hamerykancki szmelc oświetlony diodami z kamerą przemysłową w środku"

"Zawsze można szkłem d**e obetrzeć tylko, że boli..."

Czy tym promuję produkt, raczej nie.

"U mnie jest taniej i masz więcej ekstrasów"

"Hardware + software na gotowo jakieś 20 tyś zł netto. Dwa tygodnie i jest u Ciebie"

Język? Ok ma prawo Ci się nie podobać, ale nie lekceważ przysłów "staropolskich".

Tak, to można usprawiedliwiać każde bluzganie, a język jakim się posługujesz nie ma nic wspólnego ze staropolskim, nawet w cudzysłowie.

Nie ten target.

Target, to jest jak na razie Tobie nieznany, sądząc po początku wątku, do którego mnie odesłałeś.
Niemniej jednak życzę powodzenia, znalezienia targetu i ogólnie samych sukcesów. Ja wiem tyle, że jeżeli będę potrzebował fotobudki, to raczej nie skorzystam z Twoich usług.

Redskull
21-08-2012, 10:37
Tak się zastanawiam, czy nie przegiąłeś trochę z ceną, albo czy ktoś nie wziął od Ciebie za dużo za jakiś element jej budowy...

- wykonanie budki/konstrukcji nośnej średnio zamyka się w 1500zł. Brzydka budka to pewnie jakieś 1000zł a wykonana z lepszych materiałów (sporo aluminium i ładne okleiny z wierzchu) jakieś 2000zł. W środku półeczki na sprzęt itd.
- kupno sprzętu foto to parę tysięcy lub mniej. Niedawno widziałem fotobudkę z jakąś starą kamerą w środku. Koszmar jakiś i zdjęcia okropne, ale z pewnością była tania. A więc tania wersja to drukarka termosublimacyjna za 400zł, aparat kompaktowy za 400zł. Wersja wypasiona fotobudki to pewnie tania lustrzanka albo bardzo dobry kompakt (pewnie jakieś 2000zł) i lepsza drukarka termo., pewnie też 2000zł. Więc średnio wahania od 800 do 4000zł.
- do tego komputer sterujący, a najtańsze komputery to kilkaset zl. Ewentualnie jakiś prosty netbook za 999zł.
- ekran dotykowy za 800zł
- oprogramowanie.... hmmm... wiele firm (jakieś Fuji, Canon, Nikon) ma darmowe programy do ściągnięcia do swoich kompaktów. Ewentualnie informatyk mógłby sam stworzyć interfejs, ale czy wziąłby za to 30,000zł? Raczej nie.

A więc podliczmy wersję wypasioną:

- obudowa 2000zł
- część foto 4000zł
- netbook 1000zł
- ekran 800zł
Wychodzi jakieś 8000zł, ale dodajmy do tego 2000zł na różne nieprzewidziane dodatki (np oświetlenie LED za 200zł, śrubki, kable, zasilacze, lakier, być może kółka do transportu, wentylator itd...). Mamy więc dychę, a gdzie podziała się reszta kasy? Programista?

Zadaję takie pytania nie dlatego, że chcę Ciebie okraść z pomysłu fotobudki, ale jestem ciekaw na co umoczyłeś tyle kasy? No bo sporo wyszło...

Obudowa 2000zł
Część Foto 5000zł
Część świecąca 800zł
Laptop 1500zł
Dotyk 1000zł (19')
Soft licencja 1800zł
Drukarka 5000zł
Tło i stelażowanie 500zł
Gadżety 1000zł
Budowa...własnymi ręcyma
Do tego kilka pomyłek (kosztownych), paliwo.

Teraz jestem mądrzejszy i zrobiłbym to szybciej, taniej (przy zachowaniu jakości). Dlatego 20.000zł netto jest dobrą ceną.

siona
21-08-2012, 10:53
To coś ty tam wsadził? D300 ?

Redskull
21-08-2012, 11:38
yhy :) z paroma ficzerami :D

Michał Jędrak
21-08-2012, 12:27
Dzięki za informacje. Teraz będziemy mogli normalnie porozmawiać o sprzęcie i nie martw się, nikt Ci pomysłu nie ukradnie. Choćby dlatego, że zrobienie fotobudki nie jest trudne i kto chce ten i tak zrobi bez zerkania na ten wątek, a kto nie chce, ten zarobi pieniądze jakoś inaczej.

Wystarczy jedno hasło w googlu i wyskakuje takie coś, pośród wielu podobnych. Firma sprzedająca soft do obsługi fotobudek:

http://www.breezesys.com/Photobooth/index.htm

Z aparatem trochę przegiąłeś faktycznie. Mogłeś spokojnie wstawić jakiś kompakt za 400zł, który da Ci większą głębię, mniej problemów z autofocusem a i tak będzie miał jakość przewyższającą format w jakim się drukuje. Mogłeś też kupić jakieś D70 za 700zł i w ogóle byłby wypas.

Drukarka DNP lub podobna faktycznie tyle kosztuje i komfort polega na tym, że nie pilnujesz maszyny bo załadowujesz jednocześnie wiele kartek papieru. Jednak w wersji budżetowej można jakąś Selphy kupić, czyli załadunek co chyba 38 kartek, co przekłada się na podchodzenie do maszyny raz na 50 minut, bo więcej zdjęć niż jedno na minutę lub dwie się nie zrobi (dlatego odbitki oferuje się gratis, bardzo dobry pomysł).

No z laptopem przegiąłeś, ale rozumiem, że to prototyp więc popełnia się błędy. Gdybym robił dla siebie to bym kupił jakiegoś starego desktopa za 300zł, bo spokojnie on pociągnie takie zadanie. Gdybym jednak robił komercyjnie/na sprzedaż, gdzie wszystko powinno być nowe, to netbook za tysiaka będzie aż za dobry.

Generalnie to chwali się taką robotę. Ja sam majsterkuję w różnych dziedzinach, więc rajcują mnie takie techniczne wątki. A więc kombinuj i obyś miał klientów.

Redskull
21-08-2012, 12:40
Dzięki za informacje. Teraz będziemy mogli normalnie porozmawiać o sprzęcie i nie martw się, nikt Ci pomysłu nie ukradnie. Choćby dlatego, że zrobienie fotobudki nie jest trudne i kto chce ten i tak zrobi bez zerkania na ten wątek, a kto nie chce, ten zarobi pieniądze jakoś inaczej.

Wystarczy jedno hasło w googlu i wyskakuje takie coś, pośród wielu podobnych. Firma sprzedająca soft do obsługi fotobudek:

http://www.breezesys.com/Photobooth/index.htm

Strasznie ciężki soft do ogarnięcia :D Bardzo mało opcji konfiguracji. Testowałem, jestem na nie :P

Z aparatem trochę przegiąłeś faktycznie. Mogłeś spokojnie wstawić jakiś kompakt za 400zł, który da Ci większą głębię, mniej problemów z autofocusem a i tak będzie miał jakość przewyższającą format w jakim się drukuje. Mogłeś też kupić jakieś D70 za 700zł i w ogóle byłby wypas.

D300 mam pod ręką. Z głębią doszedłem końca po paru imprezach. Wstawienie kompaktu nie wchodzi w grę. Za wolne ustrojstwo i pracuje na niskim ISO.

Drukarka DNP lub podobna faktycznie tyle kosztuje i komfort polega na tym, że nie pilnujesz maszyny bo załadowujesz jednocześnie wiele kartek papieru. Jednak w wersji budżetowej można jakąś Selphy kupić, czyli załadunek co chyba 38 kartek, co przekłada się na podchodzenie do maszyny raz na 50 minut, bo więcej zdjęć niż jedno na minutę lub dwie się nie zrobi (dlatego odbitki oferuje się gratis, bardzo dobry pomysł).

Ciepło, ciepło :D Aczkolwiek selphy odpadłł właśnie przez to, że jest za wolny, nie tnie odbitek i dojście do porozumienia z profilem kolorystycznym jest bardzo trudne.

No z laptopem przegiąłeś, ale rozumiem, że to prototyp więc popełnia się błędy. Gdybym robił dla siebie to bym kupił jakiegoś starego desktopa za 300zł, bo spokojnie on pociągnie takie zadanie. Gdybym jednak robił komercyjnie/na sprzedaż, gdzie wszystko powinno być nowe, to netbook za tysiaka będzie aż za dobry.

Moim zdaniem nie przegiąłem, bo layout bierze z .png więc obrócenie warstwowym plikiem nie jest proste. Poza tym wejscia USB, HDMI itp powodują, że nie możesz wrzucić byle czego.

Generalnie to chwali się taką robotę. Ja sam majsterkuję w różnych dziedzinach, więc rajcują mnie takie techniczne wątki. A więc kombinuj i obyś miał klientów.

Amen :D

Waldy
21-08-2012, 20:36
Kosmiczne technologie... w połączeniu z kabiną toy-toy vis-a-vis przy otwartych drzwiczkach i kotarkach będzie super-hard-core.

costi
22-08-2012, 00:50
to netbook za tysiaka będzie aż za dobry.
Celeron G530 lub podobny + płyta na H61 + 4GB RAM to koszt max 500zł, do tego dysk (200zł max, duży być nie musi) i ew. zasilacz (jeśli nie da się jakoś wyciągnąć z zasilania fotobudki) kolejne 150-200zł (a można dorwać Fortrona na Allegro za ok. 50zł, też styknie). Prądu bierze tyle, co netbook, a wydajność dużo większa. No i masz wszelkie USB, HDMI, VGA i co tam jeszcze wymyślisz.

Poza tym wejscia USB, HDMI itp powodują, że nie możesz wrzucić byle czego.
HDMI to akurat wyjście, ale czepiam się ;)

Michał Jędrak
22-08-2012, 01:28
Nie no, Redskull pojechałeś z fotobudką na bogato. Jak przystało na prototyp...

Zrób drugą na podstawie taniego komputera ikompakta z drukarką selphy, niech drukuje jedną fotkę a nie jakieś bajery i przycinanie. I teraz główne pytanie: czy myślisz, że goście, w większości nie mający pojęcia o fotografii, w dodatku podpici, zobaczą różnicę? Ja jestem przekonany, że nie. A nawet gdybym ja był na weselu i taką fotobudkę zobaczył, to myślisz, że bym narzekał? Że kompakt? Że dominanta magenty? A gdzie tam! Stałbym, robił głupie miny i wciskał 'zrób zdjęcie' bez przerwy.

Pamiętaj jaki masz target na weselach:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/menele_05-1.jpg
źródło (http://www.widelec.org/stuff/menele/menele_05.jpg)

Redskull
22-08-2012, 08:27
@Costi
Za pewne masz rację, ale mnie laptop przyda się również na co dzień, stąd decyzja, że jak już kupuję, to dorzucę trochę ale mam uniwersalne narzędzie :D

@Michał Jędrak
Hm....może to i dobry plan. Tylko nie bardzo wiem jakbym miał zgrać kompakta ze światłem ?

Michał Jędrak
22-08-2012, 10:56
Ja od lat bawię się LEDami i w ostatnich latach wiele się poprawiło i potaniało. Obecnie za niewiele ponad 100-150zł dostajesz pasek 5-metrowy, na którym masz nawet 300 LEDów. Kiedyś były to słabe, niebieskie diody, a teraz są bardzo mocne i o neutralnej czy wręcz ciepłej barwie. Tniesz sobie taki pasek na części i robisz panel np 40x40cm, który umieszczasz za mleczną pleksą czy szybą. Pobó mocy żaden, cena mała a dużo rozproszonego światła.

Redskull
22-08-2012, 11:01
Czekaj, czekaj...150zł za 5m diody to 12 pasków po 40 cm. Żeby zrobić kolejne 40 cm szerokości potrzebujesz jeszcze drugie tyle, czyli mamy 300zł. Do tego zasilacz , obudowa i plexa. A jaka pewność, że wyrobi ze światłem przy f/8 i 1/100 ? Poza tym wali non stop (i to był mój kosztowny błąd) tym samym oślepiając ludzi. Błysk jest lepsiejszy :D

ADAS
29-09-2015, 12:52
Witam, ma ktoś namiar na oprogramowanie do nikona?