Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 + 18 - 105 VR - pytania
trzciona
16-07-2012, 08:27
Witam, zostałem użytkownikiem tego aparatu kilka dni temu. Do tej poru używałem kompaktów.
Mama kilka pytań do użytkowników tego aparatu, aby na podstawie swoich doświadczeń na nie odpowiedzieli.
1. ISO - jakie wg Was jest użyteczne iso - można wyczytać w sieci, że jest to nawet 3200 - zrobiłem kilka prób i wg mnie jest to akceptowalne, ale proszę o wypowiedzenie się. Czy takie iso warto ustawiac do zdjęć bez lampy
w pomieszczeniach? Moje pytanie wynika z tąd, że wielu z Was pisze, aby nie przekraczeć 800.
2. Proszę o podanie wskazówek będących pomocnych przy codziennym użytkowaniu. Co włączyć, co wyłaczyć, co
przestawić.
3. VR - włączać (tylko w trudnych warunkach), czy nie?
4. Jak wymusić błysk lampy błyskowej np w programie P - wystarczy ustawienie AUTO i otworzenie lampy za pomocą przycisku?
Bardzo proszę o odpowiedź
Szukałem w wielu miejsach i coś tam znalazłem, ale chciałbym prosić WAS o pomoc, ludzi którzy mają ten aparat już trochę czasu.
Pozdrawiam
Przeczytaj instrukcję obsługi, tam znajdziesz odpowiedź na zadane pytania.
Witam.
1. Każdy z nas ma inną tolerancję dla szumu, więc nie da się przedstawić jednej recepty. Sporo też zależy od naświetlenia klatki. Jak w kadrze będziesz miał ciemnicę, to i szumu więcej. Nie bój się eksperymentować.
2a. Włączyć aparat, naciskać spust migawki, obserwować efekty, wyciągać wnioski.
2b. Przeczytać nieco literatury i zastosować punkt 2a.
3. Zostaw załączony i zapomnij do czasu aż ustawisz aparat na statywie. Przy unieruchomionym aparacie lepiej jest wyłączyć VR.
4. Otwórz lampę przyciskiem, powinna błyskać (jak dokładnie jest w Twoim modelu sprawdź w instrukcji, albo wypróbuj w praktyce).
No i najważniejsze, nie stresuj się zbytnio, wchłaniaj wiedzę stopniowo, zdobywaj doświadczenia, a przede wszystkim staraj się czerpać sporo frajdy ze swojego pstrykania.
Pozdrawiam.
trzciona
16-07-2012, 09:20
kazwita - dzięki wielkie, odpowiedz w takim razie jaki szum jest dla ciebie akceptowalny (wiem łatwo się pisze, może inaczej poza jakie iso nie wychodzisz, aby być pewnym, że "Twojego" szumu nie będzie.
zgera - przeczytałem instrukcję papierową jak również wersję na cd - tam nie ma jednak tego co jest najważniejsze - odczucia fotografów, napisałem wyraźnie - chcę znać zdanie użytkowników, którzy już posiadają aparat od dłuższego czasu.
Kiedyś, na początku trzymałem się kurczowo najniższego możliwego ISO. Po jakimś czasie jednak doszedłem do wniosku, że nie ma to większego sensu. Przecież i tak na ogół nie ogląda się zdjęć w 100% powiększeniu. Teraz na dużo słabszej matrycy z D60 to spokojnie pstrykam do ISO 800, a jak trzeba to 1600 też. Na D300/D90 pstrykam bez problemu przy czułościach 1600...2000, a jak trzeba to i 3200. Oczywiście gdy jest dużo światła, to wracam do niskich wartości ISO. Wszystko zależy od sytuacji. Bo zobacz, jeżeli chcesz zdjęcie pokazać w necie (np. na naszym Forum), to nie możesz przekroczyć 900 pikseli na dłuższym boku. Po takim przeskalowaniu i tak szumu prawie nie widać.
Witam.
3. Zostaw załączony i zapomnij do czasu aż ustawisz aparat na statywie. Przy unieruchomionym aparacie lepiej jest wyłączyć VR.
Pozdrawiam.
Witajcie, to mój pierwszy post, ale już nie raz trafiałem na to forum poszukując informacji o D90.
Ja również mam dylemat, czy przy fotografowaniu i filmowaniu ze statywu przy ograniczonym świetle (dopiero przy ISO 1600 jest odpowiednia jasność w moich warunkach pracy z aparatem/kamerą) stabilizacja obrazu powinna być wyłączona? Chodzi o to, że jakość filmów przy zbyt słabym oświetleniu (celowo nie piszę "przy słabym") wychodzi mizerna - są nieostre. Mój sprzęt to D90 + obiektyw DX Nikkor AF-S 18-105 3.5-5.6G ED (KIT). Jeżeli się nie mylę, to stabilizacja wpływa na pogorszenie ostrości i przy materiałach rejestrowanych ze statywu korzystniej ją wyłączyć - mówię o nieruchomych kadrach z niewielkiej odległości - około 1-3 metry od obiektu/postaci. Jeżeli zalecane jest wyłączenie stabilizacji, to powinno się to zrobić i w obiektywie i w body?
Jak jest mało światła zastanego to się dodaje sztuczne albo zmienia szkło na jaśniejsze. Podwyższanie ISO wpływa nie tylko na szum ale i na ostrość zdjęć. Przy robieniu zdjęć ze statywu zawsze się VR wyłącza. Nie wiem jak jest przy filmowaniu, ale na logikę podobnie. Wyłączyć VR trzeba w obiektywie i tylko tam, bo lustrzanki Nikona nie mają mechanicznej stabilizacji matrycy.
Jeżeli używasz statywu,to ISO powinno być jak najniższe 100/200,stabilizacja powinna być wyłączona,stabilizację wyłącza się w obiektywie a nie w body,to tyle ode mnie,może ktoś napisze coś więcej.
No to już jakiś trop, aby jednak VR wyłączać. Oświetlenie mam "studyjne", ale za mało - powiedzmy, że 4 lampy po 160W nie dają rady, aby uzyskać efekt "white background" dla filmowanej postaci od stóp do głów. Obecnie czekam na dodatkowe oświetlenie, ale w międzyczasie szukam dodatkowych rozwiązań, które poprawiłyby jakość materiału końcowego. Przy obecnych warunkach oświetleniowych i sprzętowych ISO 1600 to minimum, które pozwala mi uzyskać postać na absolutnie białym tle.