Zobacz pełną wersję : D100- Jak wyciagnac maksimum z tego staruszka?
No własnie...
Szczerze mówiac puszka mimo, że leciwa to zaspokaja moje potrzeby.
Ale jedna rzecz mnie strasznie drażni...szybkosc. A właściwie jej brak
Zrobie 4 zdjęcia serią i aparat sie scina, pojawia sie info ze R00 bufor zapelniony i czekam ok. 40 sekund aby móc zrobić kolejne zdjęcie (1 !)
Robię w Rawach.
Wyłączyłem odszumanie przy długich ekspozycjach
Mam kartę Pretec 1GB 80x ktora chce wymienić
Nie oczekuje demona szybkosci od D100. Ale ta puszka przecież miała staż w nie jednej gazecie...
blackmetal_x
15-07-2012, 23:45
kartę masz za słabą! CFke wsadź minimum 133 kingstona i od razu zobaczysz poprawę, jednak lepiej się rzucić na sandiska extrema jakiegoś, albo kinga 266. Przy seryjnych taka karta nie nadąży zapisywać i potrafi spartolić zdjęcia!
hostman22
15-07-2012, 23:56
133x, 233x, 266x cokolwiek z tego wsadzi będzie ok, tylko ja bym się nie wysilał na UDMA, lub extremy 4 bo i tak tego aparat nie obsłuży ;)
Może Transcend 4GB x133 za 5 dyszek ? Ponoć dobre całkiem przyzwoite karty tyle ze u Nas mało popularne.
blackmetal_x
16-07-2012, 11:22
nie wierzę niczemu poza kingiem i sandiskowi też średnio ufam, choć ostatnio korzystam z ultrasów.
Może Transcend 4GB x133 za 5 dyszek ? Ponoć dobre całkiem przyzwoite karty tyle ze u Nas mało popularne.
dobrze mówi - pisze
haradrimm
16-07-2012, 11:29
To nie jest wina karty, ten aparat tak ma ;) Ewentualnie zobacz czy masz włączoną kompresję RAWów, jak tak to wyłącz, będzie szybciej.
jak kolega napisał wyżej, zobacz czy masz wyłączone kompresowanie rawów. Miałem przez jakiś czas d100 i używałem go z emtec 1gb, kiedyś z ciekawości przełożyłem sandiska Ultra 30mb/s i bufor zapełniał się tak samo szybko jak w emtecu, jednak duuużo szybciej mogłem po zapełnieniu bufora ponownie zrobić zdjęcie. Więc, zmiana karty też trochę pomoże;)
chewinggum
31-07-2012, 11:02
Dzisiejsze karty pozwalają na znacznie więcej niż d100 może osiągnąć. Posiadam różne karty i puchę, jest powolny owszem, po prostu nie jest mistrzem w szybkości.
Po kupnie Kingston'a 8GB 133x wcale lepiej nie jest.
Karta nie zmieni nic, o ile to nie ona nie będzie wąskim gardłem. Nie ma sensu kupno bardzo szybkich kart do tego body.
Rób w TIFFach. Paradoksalnie mimo, że ważą więcej D100 pozwala na 6 szt. w serii :)
krzysztof jot
06-08-2012, 23:05
kartę masz za słabą! CFke wsadź minimum 133 kingstona ...
w czasach D100 miałem karty Lexara 256 i 524 chyba x32 a potem x64 więc inwestowanie w tak szybkie karty mija się z celem. I akurat Kingston nie jest najlepszą opcją w tej materii - SanDisk albo Lexar.
Robiłem D100 sport i dawało rade, więc:
- może tak pojemne karty nie są najlepszym pomysłem na body z czasów 256MB
- z d100 karty producentów których wtedy jeszcze nie było na rynku tez mogą być problemem współpracy i raczej poszukałbym właśnie kart producentów z tamtego czasu niż nowości
- należy wyłączyć wszelkie opcje odszumiania - długie czasy, wysokie iso - bo aparat rezerwuje wtedy pewną przestrzeń w pamięci na te procesy
- kompresja RAW nie ma az takiego wpływu, nawet nie wiem czy skompresowane nie są szybciej zapisywane