Zobacz pełną wersję : problem z LCD i wizjerem.
milencja8
15-07-2012, 17:21
Witam. Kilka dni temu gdy czyściłam jak zwykle aparat zauważyłam, że gdy wkropiłam kilka kropli do wizjera aby go wyczyścić jest on nieszczelny i płyn dostał się gdzieś głębiej, ale jako iż nie byłam pewna tej teorii postanowiłam to sprawdzić i obserwować czy rzeczywiście to wina nieszczelnego wizjera. Na moje nieszczescie z buteleczki wylało sie za duzo plynu i wizjer rzeczywiście okazał się nieszczelny. Na moje zdziwienie płyn ten zaczął wylewać się przez lampę błyskową... w każdym bądz razie wizjer był cały zaparowany i wilgotny lecz naszczęście juz przez niego wszystko widać bo odparował tylko widnieje tam troche pyłkó ale ogólnie to nie przeszadza, lecz LCD po tym było całe białe (tak jakby od środka) a w rogach blyszcząco srebrne (moge dodac, ze podczas wszystkich zdarzen w aparacie nie było baterii ale nie wiem czy to sie do czegos przyda) a po kilku godzinach LCD znowu było czarne, lecz gdy już odważyłam się włożyć baterie zeby sprawdzic czy wszystko dziala i wlaczylam aparat to zauwazylam , ze lcd jest ciemniejsze i widnieje na nim wiele plam. Na pierwszy rzut oka nie przeszkadza to zbytnio przy fotografowaniu, lecz oczywiscie jednak jest drazniące i przy ewentualnej sprzedazy obniza cene aparatu. Wiecie może co się stało i czy jest jakiś sposób abym pozbyła się tych plam i aby LCD wróciło do poprzedniego wyglądu? Bardzo mi na tym zależy. Z góry i dziękuję i pozdrawiam.
RobertMiernik
15-07-2012, 19:11
Matko przenajdroższa!!
Trochę się boję odpowiedzi ale: co to za aparat i co wkrapiałaś do środka?
milencja8
15-07-2012, 19:29
nikon d3100 i specjalny płyn, który kupiłam w sklepie fotograficznym do czyszczenia... na bazie alkoholu chyba.
wasilewk
15-07-2012, 19:32
specjalny płyn, który kupiłam w sklepie fotograficznym
Przepisz to, co pisze na opakowaniu !
milencja8
15-07-2012, 19:38
Przepisz to, co pisze na opakowaniu !
jeżeli chodzi o zawartość to destylowana woda i nie toksyczny detergent do szkła..
wasilewk
15-07-2012, 19:40
jeżeli chodzi o zawartość to destylowana woda i nie toksyczny detergent do szkła..
Nadal nie rozumiesz: podaj nazwę chemiczną - żeby można choć trochę wywnioskować czy szkodzi na elektronikę...
milencja8
15-07-2012, 19:41
Nadal nie rozumiesz: podaj nazwę chemiczną - żeby można choć trochę wywnioskować czy szkodzi na elektronikę...
jest napisane tylko, ze płyn do czyszczenia obiektywów itp.. , jak stosować i zawartość którą podałam . poza tym nie ma żadnej nazwy chemicznej ani nic...
wasilewk
15-07-2012, 19:45
Jeśli to, co piszesz jest prawdą, to prawdopodobnie jest to płyn na bazie alkoholu (może nawet izopropylowego).
W takim razie trzeba go dokładnie wysuszyć i plam być nie powinno.
Jeśli to jakiś inny środek - to raczej serwis.
Swoją drogą: zadzwoń do nich (Warszawa, Łopuszańska 28B i zpytaj).
milencja8
15-07-2012, 19:48
Jeśli to, co piszesz jest prawdą, to prawdopodobnie jest to płyn na bazie alkoholu (może nawet izopropylowego).
W takim razie trzeba go dokładnie wysuszyć i plam być nie powinno.
Jeśli to jakiś inny środek - to raczej serwis.
Swoją drogą: zadzwoń do nich (Warszawa, Łopuszańska 28B i zpytaj).
zdaje mi się, że troche znika, bo po lewej stronie jest już więcej jasnego niż było wcześniej. ale możliwe, że mi się zdaje. zobacze.. jeżeli do jutra się nie poprawi nic to się tym zajmę.
ale dziękuję za pomoc ;)