PDA

Zobacz pełną wersję : Zabarwienie wody bezpieczne dla człowieka

maxdamage
15-07-2012, 16:30
Po pierwsze, mój pierwszy post, więc witam wszystkich :)

Mam pytanie o zabarwienie wody. Może ktoś z Was robił coś podobnego i będzie potrafił mi doradzić. Do rzeczy -
chciałbym zabarwić wodę w wannie na zielony lub różowy kolor, tak żeby mogła znaleźć się w tej wannie modelka i żeby było to bezpieczne dla jej skóry i łatwo zmywalne. Czym najlepiej bezpiecznie zabarwić wodę? Są jakieś barwniki używane w tym celu? Chciałbym uzyskać mocny, jaskrawy, jednolity i nieprzezroczysty kolor.

fafniak
15-07-2012, 16:35
farby dla dzieci

rafal1980
15-07-2012, 16:38
Syrop malinowy też myślę, że się sprawdzi ;) W każdym razie modelka na pewno będzie słodsza :D

wer
15-07-2012, 16:55
Są barwniki spożywcze do żywności, więc tym bardziej będą bezpieczne dla skóry. Można poszukać też odpowiednich soli do kąpieli, sporo z nich barwi wodę. Przed sesją warto, żeby modelka spróbowała na małym fragmencie skóry tego specyfiku, bo może się okazać, że jest uczulona akurat na to. Nie wiemy też jak mocno chcesz zabarwić wodę, czy to ma być odcień, czy bardzo mocny kolor. Warto też spróbować czy łatwo to zmyć. Modelka nie będzie zadowolona jeśli będzie przez kilka dni chodziła w kolorze zielonym.
Swoją drogą każdy w dzieciństwie się wysmarował farbą temperową, atramentem i toną innych rzeczy i żyje. Co prawda kiedyś było mniej alergii, ale mimo wszystko przeżyło się różne rzeczy.

fafniak
15-07-2012, 16:57
wyraźnie napisał :

Chciałbym uzyskać mocny, jaskrawy, jednolity i nieprzezroczysty kolor.

maxdamage
15-07-2012, 17:06
Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi.
Więc albo farby dla dzieci do malowania palcami albo barwniki spożywcze. Obawiam się, że barwniki spożywcze mogą być ciężko zmywalne ze skóry, ale chyba to byłby dobry, bezpieczny i wydajny sposób :) Tylko muszę się upewnić, że modelka nie będzie kolorowa przez tydzień :P

Flores
15-07-2012, 17:23
Tylko i wyłącznie barwnik spożywczy. Kup więcej jeżeli chcesz mieć bardziej intensywny kolor. Nic się nie bój o modelkę, porządnie się wyszoruje i będzie gitara. Sprawdzone, polecam :).

Władca Pixeli
15-07-2012, 17:38
Poszukaj, może znajdziesz informację czego używają.
http://chicagoist.com/2012/03/16/how_the_chicago_river_was_dyed_gree.php

maxdamage
15-07-2012, 17:58
A więc postanowione - kupuję barwnik spożywczy :P
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

RobertMiernik
15-07-2012, 19:09
Uważaj z barwnikami, one są nieszkodliwe, ale wcale nie koniecznie nadają się do zmywania ze skóry, jak sama nazwa wskazuje mają barwić a nie dawać się odbarwiać. Wiem, że niektóre kolory potrafią mocno nabrudzić (pomarańczowy choćby, nie znam niestety zależności który ile ani składu, dlatego ogólnie bym uważał).

Najbezpieczniejsze są zwykłe farbki wodne dla dzieci, są tanie więc można ich kupić mnóstwo i na 100% zejdą przy myciu ze skóry, nasycenie koloru też nie powinno być problemem.

fafniak
15-07-2012, 19:23
Uważaj z barwnikami, one są nieszkodliwe, ale wcale nie koniecznie nadają się do zmywania ze skóry, jak sama nazwa wskazuje mają barwić a nie dawać się odbarwiać. Wiem, że niektóre kolory potrafią mocno nabrudzić (pomarańczowy choćby, nie znam niestety zależności który ile ani składu, dlatego ogólnie bym uważał).

Właśnie dlatego zdziwiłem się tak stanowczemu sformułowaniu "tylko barwniki" ale jak sprawdzone.. ;)

Najbezpieczniejsze są zwykłe farbki wodne dla dzieci, są tanie więc można ich kupić mnóstwo i na 100% zejdą przy myciu ze skóry, nasycenie koloru też nie powinno być problemem.
Tym bardziej że można tez je kupić w butelkach :)

RobertMiernik
15-07-2012, 19:33
Właśnie dlatego zdziwiłem się tak stanowczemu sformułowaniu "tylko barwniki" ale jak sprawdzone.. ;)
Dokładnie, kiedyś po pomarańczowym miałem pomarańczowawe włosy przez cały weekend, a gdybym nie mył ich co godzinę to pewnie z tydzień by się dziadostwo trzymało.

Barwniki spożywcze są na pewno bezpieczne dla zdrowia, skoro można je jeść to smarować się nimi też można, ale to barwniki - na dodatek nawet ten sam kolor może mieć pewnie kilkadziesiąt jeśli nie więcej opcjonalnych składów.

Tym bardziej że można tez je kupić w butelkach :)
O, tego nie wiedziałem ;>

Art Erie
15-07-2012, 19:49
Jeśli to nie przeszkodzi w sesji, to do wody dodaj krochmalu ( skrobia/mąka ziemniaczana/kisiel ), modelka może się natłuścić oliwką.

Motorniczy
15-07-2012, 21:34
Syrop malinowy też myślę, że się sprawdzi ;) W każdym razie modelka na pewno będzie słodsza :D

Ona sie wylize ale kto wylize wanne ? :)

freefly
15-07-2012, 22:15
Kolorowe sole do kąpieli.

will
15-07-2012, 22:57
Barwniki spożywcze są całkowicie zdrowe i nie barwia skóry, bynajmniej te, które są dostepne na allegro. Jedyny problem to "nieprzezroczystość", nie jestem pewien czy można by takie coś uzyskać... trzeba by tą wodę dodatkowo czymś zmętnić

RobertMiernik
16-07-2012, 00:54
Barwniki spożywcze są całkowicie zdrowe i nie barwia skóry, bynajmniej te, które są dostepne na allegro. Jedyny problem to "nieprzezroczystość", nie jestem pewien czy można by takie coś uzyskać... trzeba by tą wodę dodatkowo czymś zmętnić

Kategorycznie to można stwierdzić śmierć co najwyżej...
(no chyba, że na bieżąco skupujesz i testujesz wszystkie...)

wer
16-07-2012, 04:44
Przy całkowitej nieprzezroczystości wody to niestety trzeba zupę zrobić. Może okazać się, że trzeba barwniki zmieszać z wodą w proporcjach pół na pół. I oczywiście testowanie na modelce wcześniej barwnika, czy nie jest uczulona.

fafniak
16-07-2012, 10:42
co wyście się uparli na te barwniki?

Art Erie
16-07-2012, 11:08
Można użyć pigmentu, ale aby nie opadał roztwór musi być koloidalny ( mój poprzedni post ).
W przypadku barwników roztwór będzie transparentny i jak zauważył wer konieczne będzie zwiększenie stężenia.
Przejrzystość roztworu da się też zmniejszyć stosując zamiast wody mieszaninę wody z mlekiem, ale otrzymany kolor nie będzie jaskrawy.
Jest też taka opcja, że można wypełnić wannę wodą, a na powierzchnię rozlać 0,5 cm film z oleju rzepakowego z dodatkiem intensywnego barwnika.

Flores
20-07-2012, 13:23
Się tutaj spytam bo nie chcę tworzyć kolejnego tasiemca.
Szukam imitacji hinduskiego Gulalu. Nie wiecie co może być bezpieczną imitacją u nas w Polandii? Chodzi o to, żeby ludziom oczy nie wypłynęły w kontakcie z tym proszkiem a żeby był równie intensywny kolorystycznie.

20-07-2012, 23:00
ja tez juz z rok mam gdzies z tylu glowy pewna sesje do ktorej potrzebowalbym wanne pełną krwi. krwi nie mam wiec przydaloby sie cos sztucznego, jakas imitacja. tez chce tam modelke topic. jakies propozycje?
barwniki obawiam sie ze moga zostawic zafarb na skorze. poza tym mocny, ciemny nieprzezroczysty czerowny bedzie ciezko uzyskac

Zolty
20-07-2012, 23:49
Uzyj mleka i photoshopa ;)

jackrabbit
21-07-2012, 00:37
Uzyj mleka i photoshopa ;)

krew tansza :)

Zolty
21-07-2012, 01:10
Ale krzepnie..... (a mleko moze sie zsiasc - wiem) ;)
Moze filmowa krew? - ino nie wiem czy da sie zdobyc i w jakiej cenie.

Edyta: da sie kupic, tylko nie wiem czy cena odpowiednia.

http://www.charakteryzacja.com/index.php?id_pr=500345&itlskel_pgid=details&selected_properties%5B500345%5D%5B3%5D=466&itlshop_quantity=

marekb
21-07-2012, 05:25
Barwniki spożywcze syntetyczne dadzą ci wyrazisty lecz przezroczysty kolor, będzie trochę ciężko je zmyć. Uwierz mi miałem z tym do czynienia. Czerwień koszelinowa w mniejszej ilości daje cio róż. Zieleń pistacjowa w dwace wielkszej spowoduje bardziej wuraxny zielony. Oj długo sie będzie modelka zmywać:). Kupisz w hurtowniach dhl a przemysłu cukierniczego, torebka proszku który wystarczy ci na 50 sesji to koszt ok. 40 zl za 0. 25 kg- dane sprzed 3- lat.

mOSAd
22-07-2012, 00:55
Ja bym się zastanowił czy nie pokombinować z roztworem mąki ziemniaczanej (już ktoś wcześniej proponował). Nie dość, że ciekawe efekty można uzyskać (włącznie z cieczą nienewtonowską), to dość skutecznie powinna zmniejszyć się przezroczystość wody. Barwniki spożywcze jakoś do mnie nie przemawiają, bo jak pomyślę o tym, jak czasem język dość długo wygląda po niektórych produktach, to jednak bym się obawiał. Farbki wodne brzmią o wiele ciekawiej. :) Przemyślałbym w takim wypadku, czy części zanurzone nie powinny być nasmarowane olejkiem (też wspomniane już). To niezła ochrona przed wodnymi roztworami.

Art Erie
22-07-2012, 06:26
Chyba najlepiej będzie użyć nie barwników spożywczych, a farb (pigmentów) do ciała http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=farby+do+cia%C5%82a
Jak pisałem wcześniej, pigment trzeba wprowadzić w roztworze koloidu, można też przetestować wspomniany "film olejowy", wtedy pewnie uda się zmniejszyć zużycie farb jednocześnie zachowując inetnsywność barwy.

marekb
22-07-2012, 08:29

Barwniki spożywcze nie powodują zmetnienia, woda będzie klarowna, natomiast skóra będzie trudna do zmycia, 19 lat w temacie siedziałem, porozumieliśmy m.in. galaretki w cukrze i czekoladzie.

Co do stwierdzenia nieszkodliwości, byłbym ostrożny.

will
22-07-2012, 11:25
Co do stwierdzenia nieszkodliwości, byłbym ostrożny.
wiesz... inaczej nie nazywały by się "spożywcze". Wszytko jest dzisiaj na barwnikach, nawet chleb.

freefly
22-07-2012, 11:34
Nadmanganian potasu, błękit metylowy. Tym można spokojnie barwić wodę.

22-07-2012, 12:03
Ale krzepnie..... (a mleko moze sie zsiasc - wiem) ;)
Moze filmowa krew? - ino nie wiem czy da sie zdobyc i w jakiej cenie.

Edyta: da sie kupic, tylko nie wiem czy cena odpowiednia.

http://www.charakteryzacja.com/index.php?id_pr=500345&itlskel_pgid=details&selected_properties%5B500345%5D%5B3%5D=466&itlshop_quantity=

za 170zł tylko litr... a gdzie cała wanna? :)
za drogo, szukam czegoś taniego a skutecznego - sesja niekomercyjna

mleko i photoshop? obawiam się ze to jednak bedzie zbyt ciezki temat

marekb
22-07-2012, 12:54
wiesz... inaczej nie nazywały by się "spożywcze". Wszytko jest dzisiaj na barwnikach, nawet chleb.
w będzie jesteś. Barwniki syntetyczne są szkodliwe. Kwas cytrynowy dopuszczony jest również do użytku spożywczego, a gdybyś zobaczył jak wyglądają po 3 latach płytki lastryko pod maszynami, które się myło z roztworów po nim. Barwniki syntetyczne są zabronione w napojach i z tego co pamiętam lodach. Barwnikami naturalnymi nie uzyskasz intensywnych kolorów. Na szczęście spożywam chleb nie barwiony - co najwyżej karmelem. Wiesz, ze jest jeden związek (dość znany), dzięki któremu paluszki słone, które spożywasz mają piekny szklisty połysk, a w normalnej dawce jest silna trucizną?

Przypadków jest multum, w normach jednak określa się dawki by były bezpieczne. Tutaj nie wiesz czy nie będzie to substancja np. alergizująca? i piękna modelka (pomijam ostre szorowanie się przez kilka dni- pracownik dozował barwnik w rękawicach, gdyż przy kontakcie ze skórą nie było możliwości tego zmyć od tak, od zaraz ) będzie wyglądała jak popuchnięty ufoludek;)

Owszem, czasami pieczywo cukiernicze barwią kurkumą (np biszkopty od jednego producenta i nie jest to naturalny wygląd), wiele lepiej barwić beta karotenem lecz ten jak na b. naturalny się m.in. utlenia i światło również działa nań degradująco więc trwałe nie jest.

jackrabbit
22-07-2012, 12:54
za 170zł tylko litr... a gdzie cała wanna? :)
za drogo, szukam czegoś taniego a skutecznego - sesja niekomercyjna

mleko i photoshop? obawiam się ze to jednak bedzie zbyt ciezki temat

jeszcze moglbys podswietlac od spodu na czerwono :)

22-07-2012, 14:46
ta jasne :)

mOSAd
22-07-2012, 18:26
A może kisiel? :)

ikar39
22-07-2012, 18:42
Polecam sole do kąpieli są nie szkodliwe i modelka będzie ładnie pachnieć :-o

Art Erie
22-07-2012, 18:58
Nadmanganian potasu, błękit metylowy. Tym można spokojnie barwić wodę.

Po pierwszym modelka będzie brunatna, pod drugim atramentowa - przez dłuższy czas :mrgreen:

[...]Wiesz, ze jest jeden związek (dość znany), dzięki któremu paluszki słone, które spożywasz mają piekny szklisty połysk, a w normalnej dawce jest silna trucizną?[...]

Wodortlenek sodowy NaOH (soda żrąca).

will
23-07-2012, 21:46
marekb nie dramatyzuj... barwnik na jeden raz nie zrobi modelce krzywdy. Są gorsze środki, choćby benzyna czy oleje... nie wymieniałes nigdy niczego przy aucie nie brudząc sie tym? Ja nawet ochlałem sie raz oleju napędowego, inni benzyny przy czyszczeniu zbiorników czy kiedyś gaźników i wszyscy żyją:)
A ileż zetknięć się miało z rtęcią... w niektórych zawodach niestety takie rzeczy zdarzyć się muszą:)

RobertMiernik
23-07-2012, 22:39
marekb nie dramatyzuj... barwnik na jeden raz nie zrobi modelce krzywdy. Są gorsze środki, choćby benzyna czy oleje... nie wymieniałes nigdy niczego przy aucie nie brudząc sie tym? Ja nawet ochlałem sie raz oleju napędowego, inni benzyny przy czyszczeniu zbiorników czy kiedyś gaźników i wszyscy żyją:)
A ileż zetknięć się miało z rtęcią... w niektórych zawodach niestety takie rzeczy zdarzyć się muszą:)

A ludzie w Japonii betonowali ostatnio przeciekające reaktory, co to ma do rzeczy?

Jak kiedyś zabarwisz modelkę na pomarańczowo na tydzień to nie będziesz gadał głupot tylko poszukasz 'bezpiecznego' środka ;>

24-07-2012, 09:39
Sok malinowy zageszczony z krochmalem?

will
24-07-2012, 14:15
RobertMiernik a słyszałeś kiedyś o balsami lub oliwce do ciała?:-P

marekb
27-07-2012, 06:11
Jak kiedyś zabarwisz modelkę na pomarańczowo na tydzień to nie będziesz gadał głupot tylko poszukasz 'bezpiecznego' środka ;>
Ot co. Musisz ją wcześniej o tym poinformować;)

RobertMiernik
27-07-2012, 07:58
RobertMiernik a słyszałeś kiedyś o balsami lub oliwce do ciała?:-P
Słyszałem, a Ty słyszałeś o strusiach emu?

Ot co. Musisz ją wcześniej o tym poinformować;)
:) właśnie i problem z głowy. W sumie na pewno są ludzie, którzy chcieliby być - powiedzmy niebiescy...

will
28-07-2012, 11:56
Słyszałem, a Ty słyszałeś o strusiach emu?
tak jak się spodziewałem;)

ksawerson
29-07-2012, 10:46
Ja proponuje spróbować z kurkumą. To przecież zwykła przyprawa kuchenna. Jej minus to tylko to że uzyskasz z niej tylko żółty kolor, ale może na początek dla treningu wystarczy. Opakowanie kosztuje 1,5zł a sądzę, że jak wsypiesz dwie, może trzy torebki na wannę to będziesz mieć super kolor, no i modelce też raczej niczego tym nie wypalisz :)

wer
29-07-2012, 10:48
Można spróbować jeszcze jednej rzeczy. Folia w kolorze podobnym do barwionej wody, folia na modelkę, na folii woda dopiero. Wtedy nawet mniej intensywny kolor pokryje odpowiednio.

marekb
29-07-2012, 10:52
że jak...??

wer
04-08-2012, 09:53
Wkładasz modelkę do wanny. Przykrywasz folią, wycinasz otwory na wystające części ciała. Folia podklejona taśmą dwustronną do wanny. I potem wlewasz wodę z barwnikiem. Popatrz jak się fotografuje zupy :) Masz kubek wyklejony plasteliną białą, a tylko 1 cm zupy na wierzchu.