PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 - problem z rejestracją wideo

Bartuc
15-07-2012, 11:32
Witam

Od kliku dni posiadam Nikona D5100, dzisiaj dopiero postanowiłem przetestować tryb wideo. Niestety pojawił się niemały problem: zarejestrowane pliki wideo nie chcą się otworzyć ani w aparacie ani na komputerze. Aparat wyświetla komunikat: "Nie można wyświetlić tego pliku", QuickTime na komputerze: "Błąd -2010: film zawiera pewne nieprawidłowe dane". Testowałem na różnych jakościach, rozdzielczościach i fpsach - ciągle to samo. Sprawdziłem na dwóch różnych kartach: SanDisk Extreme SDHC I 32GB i Kingston microSDHC 8GB class 10 z adapterem - ciągle to samo...

Jakieś sugestie?

ikar39
15-07-2012, 12:05
Zrób kolego ustawienia fabryczne przycisk menu i info przytrzymać kilka sekund i zobacz wtedy czy efekt jest taki sam że nie nagrywa na kartę

Bartuc
15-07-2012, 12:28
Niestety to nie pomogło.

Aparat nagrywa na kartę, tworzy plik, ale nie jest go w stanie potem odczytać. PC również nie potrafi sobie poradzić z takim plikiem.

ikar39
15-07-2012, 13:45
Niestety to nie pomogło.

Aparat nagrywa na kartę, tworzy plik, ale nie jest go w stanie potem odczytać. PC również nie potrafi sobie poradzić z takim plikiem.
a zdjęcia zapisuje normalnie na kartę
a jakie rozszerzenie jest po nagraniu filmu,powinno być MOV

Bartuc
15-07-2012, 14:53
a zdjęcia zapisuje normalnie na kartę
a jakie rozszerzenie jest po nagraniu filmu,powinno być MOV

Tak, zdjęcia zapisuje normalnie, również seryjne, wszystko działa pięknie oprócz trybu filmowania. Myślałem może, że to wina prawie padniętej baterii - niestety po naładowaniu problem dalej jest. Pliki mają rozszerzenie .mov

Przy wyłączeniu na obiektywie VR i AF komputer jest czasami w stanie otworzyć plik .mov - niestety nagranie jest jakby postrzępione: występują zielone obszary i masa pikselozy. Aparat nadal nie jest w stanie zrobić nic.

Czy da się samemu wgrać firmware od nowa? Czy to może pomóc?

ikar39
15-07-2012, 15:39
Tak, zdjęcia zapisuje normalnie, również seryjne, wszystko działa pięknie oprócz trybu filmowania. Myślałem może, że to wina prawie padniętej baterii - niestety po naładowaniu problem dalej jest. Pliki mają rozszerzenie .mov

Przy wyłączeniu na obiektywie VR i AF komputer jest czasami w stanie otworzyć plik .mov - niestety nagranie jest jakby postrzępione: występują zielone obszary i masa pikselozy. Aparat nadal nie jest w stanie zrobić nic.

Czy da się samemu wgrać firmware od nowa? Czy to może pomóc?
da się,a jakiego masz wgranego firmware

Bartuc
15-07-2012, 16:30
Wygląda na to, że najnowszego:
A 1.01 B 1.01 L 1.003
Z mojego informatycznego punktu widzenia to wygląda na jakieś problemy z kodowaniem plików mov, stąd pomysł z reinstalacją firmwareu. Nic innego mi do głowy nie przychodzi...

Bartuc
15-07-2012, 17:30
Niestety ponowne wgranie firmwareu nic nie dało... Czy w takim razie aparat nadaje się tylko do wizyty w serwisie?

LuK86
15-07-2012, 18:16
Jaką masz kartę pamięci?

Sorry jest w pierwszym poscie

trzciona
16-07-2012, 08:31
Za wolna karta pamięci może być problem. Nagraj coś w najgorszej jakości i rozdzielczości i wtedy zobacz

ikar39
16-07-2012, 20:01
Za wolna karta pamięci może być problem. Nagraj coś w najgorszej jakości i rozdzielczości i wtedy zobacz
SanDisk Extreme SDHC I 32GB i Kingston microSDHC 8GB class 10 raczej karta nie jest wolna:wink:

XXL
16-07-2012, 20:41
SanDisk Extreme SDHC I 32GB i Kingston microSDHC 8GB class 10 raczej karta nie jest wolna:wink:

Jak oryginał, to OK, ale jak podróba... Z mikro Kingstona, też może być różnie... ja z Kigstonem SD class 10 miałem masę różnych kłopotów aż w końcu się rozdzieliła na dwie połówki i wylądowała w koszu.

Bartuc
17-07-2012, 09:43
Byłem w sklepie, w którym zakupiłem D5100 i przetestowałem jeszcze na innych szybkich kartach - ciągle to samo.
Mój SanDisk Extreme raczej oryginalny jest choć pewności mieć w 100% nie mogę.
Infolinia zasugerowała, że D5100 może mieć problem z UHS-1, ale serwis już powiedział, że problemów nie powinno być.
Po weekendzie aparat powędruje do serwisu... Szkoda, że tak wyszło, bo miałem plany związane z jego użytkowaniem na każdy weekend do końca września, a tak niestety trzeba będzie liczyć, że aparat nie będzie leżakował w serwisie przez miesiąc...
Jak będę miał odpowiedź z serwisu to się z Wami podzielę.

Attila
17-07-2012, 16:23
D5100 nie ma problemu z UHS-1. Mam takową i działa jak należy.

śliwkowapanna
18-07-2012, 12:35
Również mam ten problem... na aparacie ładnie odtwarza, na kompie(aczkolwiek nie sprawdzałam na innych) również się tnie jak u Ciebie...ciekawe czemu to winne, mam chyba nawet te same karty(lenistwo nie pozwala mi sprawdzić), nagrywanie w HD taki problem stwarza, na niższych standardach nie testowałam...daj znać co i jak.

Bartuc
18-07-2012, 13:04
To nie dokładnie taki sam problem jak mój :) a raczej zupełnie inny.

Mnie nie odtwarza ani aparat (powinienem napisać zwłaszcza aparat) ani komputer -> problem leży po stronie aparatu.

W Twoim przypadku najprawdopodobniej przyczyną jest zbyt słaby komputer lub brak nowych sterowników grafiki, codeców, najnowszego QuickTime'a lub gryzących się codeców.

BARMAN2005
23-07-2012, 22:39
Jeśli macie problem z kodekami wywalacie wszystkie jakie macie aktualnie i zainstalujecie K-Lite Codec Pack w wersji Full lub Mega (podczas instalacji należy wybrać z listy rozwijanej konfigurację "Lots of stuff") i sprawa z głowy. Program znajdziecie tutaj: http://www.codecguide.com/download_kl.htm

Bartuc
12-09-2012, 11:20
Obiecałem, że napiszę co stwierdził serwis i krótko moje wrażenia z pierwszego kontaktu z nimi.
Okazało się, że mój nowiutki D5100 na dzień doby musiał mieć wymienioną "płytę elektroniki cyfrowej" (TOGO PCB UNIT) - to niemiła niespodzianka ze strony Nikona. Serwis zrobił dodatkowo test i regulację. Czas realizacji zaskoczył mnie pozytywnie: na przełomie lipca i sierpnia aparat leżał w serwisie tylko tydzień (przy osobistym dostarczeniu i odbiorze). Niestety serwisanci nie postarali się i w nowym aparacie już mi się guma odkleja. Do tego miałem wrażenie, że pan, który zajmuje się wydawaniem i przyjmowaniem sprzętu, pracuje tam za karę. Jego wypowiedzi ograniczały się do odmrukiwania równoważnikami zdań pod nosem odpowiedzi na moje pytania. Podsumowując, co najważniejsze, aparat jest sprawny.

Pozdrawiam.