Zobacz pełną wersję : D5100 - problem z rejestracją wideo
Witam
Od kliku dni posiadam Nikona D5100, dzisiaj dopiero postanowiłem przetestować tryb wideo. Niestety pojawił się niemały problem: zarejestrowane pliki wideo nie chcą się otworzyć ani w aparacie ani na komputerze. Aparat wyświetla komunikat: "Nie można wyświetlić tego pliku", QuickTime na komputerze: "Błąd -2010: film zawiera pewne nieprawidłowe dane". Testowałem na różnych jakościach, rozdzielczościach i fpsach - ciągle to samo. Sprawdziłem na dwóch różnych kartach: SanDisk Extreme SDHC I 32GB i Kingston microSDHC 8GB class 10 z adapterem - ciągle to samo...
Jakieś sugestie?
Zrób kolego ustawienia fabryczne przycisk menu i info przytrzymać kilka sekund i zobacz wtedy czy efekt jest taki sam że nie nagrywa na kartę
Niestety to nie pomogło.
Aparat nagrywa na kartę, tworzy plik, ale nie jest go w stanie potem odczytać. PC również nie potrafi sobie poradzić z takim plikiem.
Niestety to nie pomogło.
Aparat nagrywa na kartę, tworzy plik, ale nie jest go w stanie potem odczytać. PC również nie potrafi sobie poradzić z takim plikiem.
a zdjęcia zapisuje normalnie na kartę
a jakie rozszerzenie jest po nagraniu filmu,powinno być MOV
a zdjęcia zapisuje normalnie na kartę
a jakie rozszerzenie jest po nagraniu filmu,powinno być MOV
Tak, zdjęcia zapisuje normalnie, również seryjne, wszystko działa pięknie oprócz trybu filmowania. Myślałem może, że to wina prawie padniętej baterii - niestety po naładowaniu problem dalej jest. Pliki mają rozszerzenie .mov
Przy wyłączeniu na obiektywie VR i AF komputer jest czasami w stanie otworzyć plik .mov - niestety nagranie jest jakby postrzępione: występują zielone obszary i masa pikselozy. Aparat nadal nie jest w stanie zrobić nic.
Czy da się samemu wgrać firmware od nowa? Czy to może pomóc?
Tak, zdjęcia zapisuje normalnie, również seryjne, wszystko działa pięknie oprócz trybu filmowania. Myślałem może, że to wina prawie padniętej baterii - niestety po naładowaniu problem dalej jest. Pliki mają rozszerzenie .mov
Przy wyłączeniu na obiektywie VR i AF komputer jest czasami w stanie otworzyć plik .mov - niestety nagranie jest jakby postrzępione: występują zielone obszary i masa pikselozy. Aparat nadal nie jest w stanie zrobić nic.
Czy da się samemu wgrać firmware od nowa? Czy to może pomóc?
da się,a jakiego masz wgranego firmware
Wygląda na to, że najnowszego:
A 1.01 B 1.01 L 1.003
Z mojego informatycznego punktu widzenia to wygląda na jakieś problemy z kodowaniem plików mov, stąd pomysł z reinstalacją firmwareu. Nic innego mi do głowy nie przychodzi...
Niestety ponowne wgranie firmwareu nic nie dało... Czy w takim razie aparat nadaje się tylko do wizyty w serwisie?
Jaką masz kartę pamięci?
Sorry jest w pierwszym poscie
trzciona
16-07-2012, 08:31
Za wolna karta pamięci może być problem. Nagraj coś w najgorszej jakości i rozdzielczości i wtedy zobacz
Za wolna karta pamięci może być problem. Nagraj coś w najgorszej jakości i rozdzielczości i wtedy zobacz
SanDisk Extreme SDHC I 32GB i Kingston microSDHC 8GB class 10 raczej karta nie jest wolna:wink:
SanDisk Extreme SDHC I 32GB i Kingston microSDHC 8GB class 10 raczej karta nie jest wolna:wink:
Jak oryginał, to OK, ale jak podróba... Z mikro Kingstona, też może być różnie... ja z Kigstonem SD class 10 miałem masę różnych kłopotów aż w końcu się rozdzieliła na dwie połówki i wylądowała w koszu.
Byłem w sklepie, w którym zakupiłem D5100 i przetestowałem jeszcze na innych szybkich kartach - ciągle to samo.
Mój SanDisk Extreme raczej oryginalny jest choć pewności mieć w 100% nie mogę.
Infolinia zasugerowała, że D5100 może mieć problem z UHS-1, ale serwis już powiedział, że problemów nie powinno być.
Po weekendzie aparat powędruje do serwisu... Szkoda, że tak wyszło, bo miałem plany związane z jego użytkowaniem na każdy weekend do końca września, a tak niestety trzeba będzie liczyć, że aparat nie będzie leżakował w serwisie przez miesiąc...
Jak będę miał odpowiedź z serwisu to się z Wami podzielę.
D5100 nie ma problemu z UHS-1. Mam takową i działa jak należy.
śliwkowapanna
18-07-2012, 12:35
Również mam ten problem... na aparacie ładnie odtwarza, na kompie(aczkolwiek nie sprawdzałam na innych) również się tnie jak u Ciebie...ciekawe czemu to winne, mam chyba nawet te same karty(lenistwo nie pozwala mi sprawdzić), nagrywanie w HD taki problem stwarza, na niższych standardach nie testowałam...daj znać co i jak.
To nie dokładnie taki sam problem jak mój :) a raczej zupełnie inny.
Mnie nie odtwarza ani aparat (powinienem napisać zwłaszcza aparat) ani komputer -> problem leży po stronie aparatu.
W Twoim przypadku najprawdopodobniej przyczyną jest zbyt słaby komputer lub brak nowych sterowników grafiki, codeców, najnowszego QuickTime'a lub gryzących się codeców.
BARMAN2005
23-07-2012, 22:39
Jeśli macie problem z kodekami wywalacie wszystkie jakie macie aktualnie i zainstalujecie K-Lite Codec Pack w wersji Full lub Mega (podczas instalacji należy wybrać z listy rozwijanej konfigurację "Lots of stuff") i sprawa z głowy. Program znajdziecie tutaj: http://www.codecguide.com/download_kl.htm
Obiecałem, że napiszę co stwierdził serwis i krótko moje wrażenia z pierwszego kontaktu z nimi.
Okazało się, że mój nowiutki D5100 na dzień doby musiał mieć wymienioną "płytę elektroniki cyfrowej" (TOGO PCB UNIT) - to niemiła niespodzianka ze strony Nikona. Serwis zrobił dodatkowo test i regulację. Czas realizacji zaskoczył mnie pozytywnie: na przełomie lipca i sierpnia aparat leżał w serwisie tylko tydzień (przy osobistym dostarczeniu i odbiorze). Niestety serwisanci nie postarali się i w nowym aparacie już mi się guma odkleja. Do tego miałem wrażenie, że pan, który zajmuje się wydawaniem i przyjmowaniem sprzętu, pracuje tam za karę. Jego wypowiedzi ograniczały się do odmrukiwania równoważnikami zdań pod nosem odpowiedzi na moje pytania. Podsumowując, co najważniejsze, aparat jest sprawny.
Pozdrawiam.