PDA

Zobacz pełną wersję : problem z D50 - zielona plamka

sonam
11-03-2007, 22:48
Witam,

mam pewnien problem mam D50 uzywam Nikkor 50 1.8 od jakiegos czasu, dwa dni temu zauwazylem ze po srodku pojawia sie jakby zielona pionowa kreska. Myslalem ze to moze byc problem telewizorka ale nie jest bo na monitorze tez to jest

oto przyklad

http://img393.imageshack.us/my.php?image=dsc0094zi5.jpg

czy to moze byc cos z aparatem a moze tez wymaga czysczenia w srodku, aprat ma ok 7 miesiecy, obiektyw byl zmieniany raz jak kupiem nikkora 50mm.

prz3mo
11-03-2007, 23:08
Niestety, uszkodzony pixel (hot pixel) powoduje ten defekt. Widac dokladnie, ze linia zaczyna sie wlasnie od zielonego hot-pixela.
Powinno pomoc mapowanie matrycy. Wykonaja to bezpłatnie w serwisie Nikona w Warszawie.

x-gut
11-03-2007, 23:17
Witam. Tez mam hoty w swoim D200, niestety pierwsze mapowanie nic nie pomoglo (2 dni po zakupie), trwało 10 min i wszystko niby mialo byc ok, niestety nie było. W srode wysylam 2 raz ze zdjeciem na plycie z zaznaczonymi pixelami, mam nadzieje ze tym razem bedzie ok. Rada sprawdz odrazu po mapowaniu czy kropki zniknely zebys nie musial 2 raz wysylac body do serwisu. Pozdrawiam.

templar
11-03-2007, 23:33
2 dni po zakupie - WOW. ja jak kupilem moja d70s i tez miala od nowosci taka kreche to odrazu oddalem do sklepu (MM) i dostalem nowy aparat (niestety kolejny egzemplarz okazal sie meic BF, ale juz nie chcieli mi dac kolejnego i musialem do serwisu wysylac :/ )

Megazordon
11-03-2007, 23:55
Przykro mi.

mati_wrc
12-03-2007, 00:02
Miałem to samo z D50tka, tylko kolor był czerwony. Hot i krecha od niego. Mapowanie pomogło na samego hota, na krechę jedyną radą okazała się wymiana matrycy - na gwarancji bezpłatna.

PaSkal
12-03-2007, 10:33
sonam, spójrz na to z pozytywnej strony - będziesz miał nówkę matrycę :)

Miałem identyczny problem, aparat trafił do szpitala na Postępu, wymienili matrycę, działa.
Moja krecha była nawet trochę dłuższa.

Paweł

sonam
12-03-2007, 11:07
dzieki za szybkie odpowiedzi, wiedzialem ze to cos zlego. Pytanie jeszcze o gwarancje, aparat byl kupiony w Niemczech, moge go wyslac na gwarancje do innego kraju ? czy zalaczyc jakies przykladaowe zdjecia na CD lub je wywolac ?

Garowy
12-03-2007, 11:19
dzieki za szybkie odpowiedzi, wiedzialem ze to cos zlego. Pytanie jeszcze o gwarancje, aparat byl kupiony w Niemczech, moge go wyslac na gwarancje do innego kraju ? czy zalaczyc jakies przykladaowe zdjecia na CD lub je wywolac ?

O ile mi wiadomo w Niemcowni sprzedają aparaty z gwarancją europejską więc nie powinno być problemu z serwisem w naszym "pięknym" kraju ale głowy nie daje. Zadzwoń i zapytaj NP +48 (22) 607 94 18, 607 94 15, 607 94 19

PaSkal
12-03-2007, 11:34
1. Swój aparat kupiłem w Fotonecie (Sopot) i jakimś dziwnym trafem dostałem tylko gwarancję polską, bez europejskiej. W NP robili mi z tego powodu jakieś smęty, ale "w drodze wyjątku" wzięli.
puenta - wychodzi na to, że bardziej im zależy na europejskiej niż na polskiej. Ale zadzwonić nie zaszkodzi.

2. Aparat oddałem z przykładowymi zdjęciami na płytce - NEF i JPG. Chyba ze 3 zdjęcia wybrałem, na których wadę było widać najlepiej, nawet zrobiłem żółte kółko, żeby nie musieli szukać.
Płytkę wzięli na zasadzie "jak pan chce, to niech pan zostawi", ale chyba raczej sami sobie poradzili.
Na pewno nie zaszkodzi jak dasz taką płytkę.
Płytkę oddali po naprawie.

P.