PDA

Zobacz pełną wersję : wizzair a większa ilość sprzętu foto.

foto4deg
14-07-2012, 16:02
Mam takie pytanie:
czy ktoś z Was przewoził może wizzairem większą ilość sprzętu foto? Chciałbym zabrać 2 lampy z battery-packiem, do bagażu nadawanego tego nie wrzucę, w podręczny się nie zmieści, więc chciałem to zabrać jako bagaż specjalny. Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie?
pozdrawiam

Olomir
14-07-2012, 16:39
Tak, mam. Cały plecak: 300 2.8, 70-200, 12-24, konwertery. Polacy kazali wyłożyć do skrzynki całość. Tylko tyle.

Greg77
14-07-2012, 16:44
Tak, tylku tu nie mowa o podrecznym, znajomy nadawal jako bagaz specjalny komputer ryanairem, ponaklejali naklejki fragile i komp dojechal nienaruszony, kosztow nie pamietam.

qualin
14-07-2012, 17:32
Na tasmach sortowni i tyak kazdy bagaz skacze tak samo, czy to z naklejkami czy bez. Czesto bagaze z tasm tez spadaja, wypadaja tez czasem z wozkow po drodze na samolot. Chyba nie myslicie, ze taki bagaz bierze ludek, sprawdza go recznie i na swoich raczkach niesie do samolotu niczym plomien olimpijski.
Nie lepiej wziasc w podreczny tylko doplacic za nadwymiarowy ? Wtedy jest pewnosc, ze sprzet bedzie caly.
Robie na lotnisku przy kontroli bezpieczenstwa i po tym co widzialem nigdy, przenigdy nie puscilbym sprzetu foto czy kompa przez sortownie bagazu rejestrowanego.

siona
14-07-2012, 17:34
w ruinie nie da się dopłacić za nadwymiar

qualin
14-07-2012, 17:41
Mozna tylko ten bagaz wedruje wtedy do luku bagazowego, co i tak jest bezpieczniejsze bo omijamy w ten sposob wszystkie tasmy i wiele rak, z ktorych bagaz ten moze wypasc.

siona
14-07-2012, 17:45
Mozna tylko ten bagaz wedruje wtedy do luku bagazowego, co i tak jest bezpieczniejsze bo omijamy w ten sposob wszystkie tasmy i wiele rak, z ktorych bagaz ten moze wypasc.

A widzisz. Tego nie wiedziałem. Myślałem, że idzie jak reszta.

foto4deg
14-07-2012, 18:59
qualin właśnie o taki nadwymiar mi chodziło :) dzięki za podpowiedź, mam tylko nadzieję, że nie będę mieli nic przeciwko przewożeniu batterypacka do lamp studyjnych. Pisałem do ryana, ale nie raczyli odpisać, zaś z wizzairem w ogóle nie ma kontaktu emailowego...

qualin
15-07-2012, 14:19
qualin właśnie o taki nadwymiar mi chodziło :) dzięki za podpowiedź, mam tylko nadzieję, że nie będę mieli nic przeciwko przewożeniu batterypacka do lamp studyjnych. Pisałem do ryana, ale nie raczyli odpisać, zaś z wizzairem w ogóle nie ma kontaktu emailowego...

Z bateriami nie powinno być problemów, już nie raz ludzie wozili w podręcznym baterie do podwodnych kamer, całkiem spore byly:)

Zamiast pisać zadzwoń do przewoźnika, albo na lotnisko z którego będziesz lecieć i zapytaj.