Zobacz pełną wersję : niekontorlowane błyski SB900 + d700
niekontorlowane błyski SB900? co to może być, lampa zaczyna mi sama błyskać raz za razem? używam trybu manualnego... problem z lampą czy z aparatem? co myślicie? zdarzało sie to kilka razy wcześniej ale były to pojedyncze przypadki i sądziłam że styki coś chwilowo nie łączą. Na dzisiajszej sesji doprowadzało mnie to do szału, lampa co chwila błyskała sama, chwilami odmawiała posłuszeństwa, jakby sie zawieszała... doradzicie co sprawdzić?
wasilewk
14-07-2012, 14:21
Chyba nowe sanki się kłaniają...
da się samemu? czy serwis potrzebny? jeszcze jedno, zauważyłam ze zawieszała się najczęściej przy zmianie kąta nachylania lampy
wasilewk
14-07-2012, 14:31
Samemu można podgiąć (trzeba uważać !!!) - ale docelowo, to wymiana w serwisie.
P.S.
Jak masz "krzywe kacze dzioby" - to możesz próbować, ale uważaj: ten metal jest twardawy i łamliwy !
ok, dzięki, tak czy siak serwis się kłania
szymonvader
14-07-2012, 21:22
docelowo jak kolega wyżej pozostaje Ci serwis, koszt ok 600 zł + pewnie gumy. A na chwilę, może pomóc włożenie czegoś w sanki, żebu usztywnić połączenie lampa i sanki.
stachmuszel
15-07-2012, 10:15
Ja miałem tak przy D200, lekko podgiąłem saneczki i do dzisiaj jest ok. Trzeba pamiętać, aby wyjmując z torby aparat z lampą nie chwytać za lampę.
blackmetal_x
15-07-2012, 23:42
na grzybowskiej 550 zażyczyli sobie z gumami i z czyszczeniem. grzybowska 5 w wawie, wyszukaj tu na forum. Też w d700 wymieniałem, najpierw dociskałem, potem kombinerki, potem wsadzałem między lampę a sanki zszywki, a i tak gówno dawało. dopiero teraz miałem 2 tyg luzu od zdjęć i moglem wysłać.
szymonvader
17-07-2012, 01:37
Serwis Nikona chce ok 700 zł, pytałem dzisiaj.
Ja zapłaciłem ok 400 zł ale jestem w NPS
w kwietniu robiłem w npsie - 390zł w cenie wymiana gumek
Miałam podobne objawy i po pół roku wożenia do serwisów i z powrotem okazało się, że to nie stopka, tylko flex (oddawałam do Fototronika w Wawie). Chyba już lepiej od razu oddać do Nikona.
wyczysc sanki w lampie i w aparacie
wasilewk
15-08-2012, 15:09
wyczysc sanki w lampie i w aparacie
Same sanki to kawałek metalu, na dodatek nie bierze udziału w połączeniu elektrycznym lampy z aparatem. Natomiast te styki - rzeczywiście może im się czyszczenie przydać. Z tym, że trzeba je wymyć (najlepiej byłoby rozebrać) w jakimś alkoholu - ja cenię C2_H5_OH ale niektórzy wolą Izopropanol.
krzysiekp20
19-08-2012, 10:20
wooo to ja najwięcej zapłaciłem za wymianek sanek w serwisie nikona w dreznie 200e :/ no ale jest juz ok a objawy miałem takie same.
czyszczenie sanek i styków na lampie pierwszy raz pomogło na jakieś 2 tygodnie, teraz jedno czyszczenie wystarcza na jedną sesję, nie było idealnie ale dało się pracować, dzisiaj od rana kilka pstryknięć i znowu zaczęło szaleć więc trzeba oddać do serwisu :( a mieszkam w UK i z tego co się zoriebtowałam to koszt £90 - 130 + parts...
a mam jeszcze jeden problem, mianowicie czasem aparat odczytuje mi naładawoną baterię jako pustą, musze wyciągnąć i włożyć ją (czasem kilka razy), dopiero wtedy załapuje, prawdopodobnie tez problem ze stykami, co myślicie?