Zobacz pełną wersję : Monitory Eizo, Nec, quato....
Radek996
14-07-2012, 13:00
Witam,
Szukam dobrego monitora do obrobki zdjec ogolnie sprawy fotograficzne....
Bylem juz nastawiony na Dell u2711 lub U3011 ale poczytalem rozne opinie, zle jak i dobre. Wiem ze eizo i quato to TOP, ale kosztuja majatek a nie wiem czy jest sens inwestowac w taki sprzet? Czy az takie sa roznice w wyswietlanym obrazie? DELL-a tez moge skalibrowac np spyder 4 i powinno bym super??? Czy sie myle? Juz naprawde mam bol glowy z tym monitorem a musze cos wybrac :-/ zalezy mi aby to byl 27 lub 30" wiec rozgladam sie w tych okolicach.
Niedawno widzialem w internecie firme z UK ktora sprzedaje monitory HAZRO - ponoc sa oki i dosyc tanie jak na 30" IPS jedyne wady to brak OSD i zlaczy hdmi ale ja tego nie potrzebuje, byle mial DVI. Problem w tym ze ciezko znalezc jaka opnie forografa-znawcy na temat tych monitorow gdyz chyba sa tylko dostepnie w UK ale wiem ze wysylaja tez do Polski.
mam tu link do jednego z nich:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hazro_hz30wie.htm
Jakie monitory mozecie polecic? przeciez nie moze byc tak ze jedyne opcje to eizo itp.
Aha nic nie moge znalezc o monitorach quato? jak sie maja do eizo i nec?
Pozdrawiam.
R.W
grzegorzant
14-07-2012, 14:52
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Ha ha, parafrazując słowa autora wątku: to nie może być tak, że jedyne opcje to Nikon, Canon... (w swoim segmencie). A wyżej znów tylko kilka firm: Leika, Hasselblad, Phaze One. :D
Na każdym monitorze zobaczysz obraz. Pytanie jak wysoko stawiasz sobie poprzeczkę jakości. Tu nikt za ciebie chyba nie zdecyduje. Z Hazro bym uważał - przynajmniej z tego linku można wyciągnąć pewne wnioski. To dość specjalizowany sprzęt, pozbawiony kilku istotnych rzeczy. Tańszy, ale może się okazać, że nieodpowiedni do naszych celów. W tym wypadku brak emulacji trybu sRGB może się okazać poważnym brakiem. Przygotowanie zdjęć do publikacji w sieci może być uciążliwe.
Do celów hobbystyczno-domowych można rzeczywiście wybrać coś z niższej półki. Ciekawe nowe modele wprowadza choćby Samsung. Jednak do poważniejszych celów włącznie z kalibracją pod wydruki, czy komercyjnymi zadaniami, celowałbym jednak w coś z listy. Te tańsze będą trochę za jasne, czy obarczone innymi dolegliwościami. Ale są sprawdzone w konkretnym fotograficznym zastosowaniu.
Jak sobie przypomnę, że lata temu, na początku tej technologii, kupiłem za 3 tysiące jakiś przypadkowy monitor 19-calowy, z którego byłem całkiem zadowolony, który aktualnie nadal działa, ale do obróbki się kompletnie nie nadaje, to człowiek się uśmiecha pod nosem. Nie warto oszczędzać na sprzęcie, który służy nam dzień w dzień przez parę, paręnaście lat. Dodatkowe drobiazgi jak ergonomia podstawki, czy łatwa i szybka regulacja także bywają bardzo niedoceniane. Dodatkowo bardzo istotne jest miejsce pracy. Czy jest to pokój ze światłem przechodzącym od dziennego do żarowego? Czy pracujesz wieczorami? Czy zdarza się, że siedzą przy monitorze dwie osoby? Tom01 chętnie doradza, ale proponuję dokładniej sprecyzować wymagania oraz styl pracy. Wówczas można dokładnie dobrać sprzęt - może się okazać, że nie warto wydawać pieniędzy na coś, co się nie bardzo sprawdzi w niekontrolowanych warunkach.
Radek996
14-07-2012, 21:46
Powiem tak, jestem na poczatku budowania i kupowania potrzebnych gadzetow do aparatu. Bedac w sklepie bylem w szoku jak zdjecia wygladaja na imac 27". Moze dla kogos to smieszne ale ja mam stary monitor wiec to byl szok i pomyslalem "czy cos moze lepiej wygladac"
Mysle nad otwarciem swojego biznesu jako fotograf i teraz mysle o Monitorze- to jest zakup na lata wiec sam sie zastanawiam czy nie zainwestowac w eizo skoro dell u2711 to nie za dobry pomysl.
Chcialbym zobaczyc potencjal d800 a co wazniejsze chcialbym aby monitor sluzyl mi do obrobki zdjec czyli praca z lightroom i photoshop.....
Wiele osób oszczędza właśnie na monitorze. Bo tu łatwo. Według mnie jest to błąd. Narzędzia kupowane jednorazowo, zwracają się bardzo szybko. Tu może nie jest wymierne, jednak może się okazać, że czas zyskany na obróbce dokładnie pod pożądany efekt, zrekompensuje wydatek z nawiązką. W przeciągu kilku lat codziennej niemal pracy, nie będziesz tracił czasu na dywagacje, czy coś dobrze się wydrukuje, czy to są właściwe kolory i jak to się zaprezentuje u bardziej wymagającego klienta. Będziesz pewny, że przejścia tonalne są perfekcyjnie płynne, co ma być niewidoczne, jest niewidoczne i nie będzie niespodzianek na wydruku.
Ja bym zatem czekał ile możesz, pracował nawet na słabszym sprzęcie przez jakiś czas, ale w końcu dozbierał i kupił porządną maszynkę. To nie komputer, że się zestarzeje w ciągu dwóch lat. Porównałbym ten zakup do zakupu dobrego obiektywu. Nie jest to konieczność, ale jednak umożliwia uzyskanie powtarzalnych efektów i uprzyjemnia codzienną współpracę. Nie spieszyłbym się i nie kupowałbym czegoś tymczasowego.
Radek996
14-07-2012, 22:57
Nie ukrywam ze chcialbym monitor EIZO, jednak chcialem uzyskac informacje czy naprawde warto placic tyle pieniedzy... Czy mozesz mi powiedziec na czym polega przewaga np. EIZO na monitorami Apple cinema? Wiem ze wyjasniles jakies detale przemawiajace na temat EIZO jednak hmmm... nie wiem czy dobrze mysle ale przeciez kupujac np. Dell U3011 moge kupic spyder-a 4, skalibrowac monitor i tez powinno byc super jesli chodzi o kolory itp. ???
Jesli chodzi o wydruki to slyszalem cos ze majac skalibrowany monitor mozemy zdjecia z profilem wyslac do Laboratorium i kolory beda idealnie wydrukowane i odwzorowane??
hmm co jeszcze??? NEC czy EIZO??
Jesli cos tanszego to co? jakas tansza alternatywa?
Kurde narazie czekam na przyplyw gotowki i myslalem o dell U2711 i moze nikkor 70-200 vr2. jesli kupie eizo to obiektyw troche sobie poczeka :-/ musze pomyslec co pilniejsze.. chyba ze jeszcze znajdzie sie jakas alternatywa.
brak emulacji trybu sRGB może się okazać poważnym brakiem. Przygotowanie zdjęć do publikacji w sieci może być uciążliwe.Nie ma uciążliwości. Nawet możesz sobie pracować w ProPhoto, przekonwertować przestrzeń na końcu na sRGB i po problemie. Nie ma problemu z wyświetleniem strony www, na monitorze szerokogamutowym, tak by nasycenie było w granicach sRGB.
Radek996
15-07-2012, 23:41
Juz mam metlik :-/
Jaka alternatywa dla eizo i nec?? wiadomo ze nie bedzie tak pieknie ale cos w miare dobre do edycji foto??
mysle ale przeciez kupujac np. Dell U3011 moge kupic spyder-a 4, skalibrowac monitor i tez powinno byc super jesli chodzi o kolory itp. ???
Gdyby tak było, to jaki idiota kupowałby kilka razy droższe i mniejsze EIZO czy NECe?
Nie ma uciążliwości. Nawet możesz sobie pracować w ProPhoto, przekonwertować przestrzeń na końcu na sRGB i po problemie. Nie ma problemu z wyświetleniem strony www, na monitorze szerokogamutowym, tak by nasycenie było w granicach sRGB.
Kłóci się to z tym co napisane jest przez testera tego monitora, w linkowanej na początku recenzji. Bazuję tu na jego doświadczeniach, gdyż sam się nie bawiłem takim sprzętem. Według jego słów, pewne kolory są o wiele bardziej nasycone, gdy prezentowane są na monitorze pracującym w szerokim gamucie. Może Tom01 coś więcej wyjaśni, potwierdzi lub zaprzeczy - ja się nie znam. Na moje ucho brzmi rozsądnie - zgaduję, że pewne konwersje mogą być niedokładne przy różnych sposobach prezentacji kolorów.
Kłóci się to z tym co napisane jest przez testera tego monitora, w linkowanej na początku recenzji. Bazuję tu na jego doświadczeniach, gdyż sam się nie bawiłem takim sprzętem. Według jego słów, pewne kolory są o wiele bardziej nasycone, gdy prezentowane są na monitorze pracującym w szerokim gamucie. Może Tom01 coś więcej wyjaśni, potwierdzi lub zaprzeczy - ja się nie znam. Na moje ucho brzmi rozsądnie - zgaduję, że pewne konwersje mogą być niedokładne przy różnych sposobach prezentacji kolorów.
Szeroki gamut monitora może być uciążliwy w sytuacji używania oprogramowania bez zarządzania barwą. Przygotowanie grafiki/zdjęć siłą rzeczy odbywa się w aplikacjach graficznych, więc kol. Kyle ma rację.
Ok. Aha, czyli zdjęcia przygotujemy i zobaczymy poprawnie. To fajnie.
To kiedy to może przeszkadzać? Z powyższego zastrzeżenia domyślam się więc, że w aplikacjach, które nie obsługują zarządzania barwą. Czyli powiedzmy w grach, odtwarzaczach wideo, samym systemie (ikonki, paski narzędzi). Dobrze myślę tym razem?
PS. Przepraszam za offtop, ale póki co w dokładnym temacie i tak chyba ciężko coś dodać.
Ok. Aha, czyli zdjęcia przygotujemy i zobaczymy poprawnie. To fajnie.
To kiedy to może przeszkadzać? Z powyższego zastrzeżenia domyślam się więc, że w aplikacjach, które nie obsługują zarządzania barwą. Czyli powiedzmy w grach, odtwarzaczach wideo, samym systemie (ikonki, paski narzędzi). Dobrze myślę tym razem?
PS. Przepraszam za offtop, ale póki co w dokładnym temacie i tak chyba ciężko coś dodać.
W grach, samym systemie, przeglądarkach internetowych, woradch, excelach, CAD-ach itp.
Moja dobra rada, którą powtarzam jak mantrę - nie kupować monitora szerokogamutowego bez wielobitowego 3DLUT, który pozwala symulować mniejsze przestrzenie (jak sRGB), a do tego pozwala precyzyjnie sterować parametrami wyświetlanego obrazu, niwelować wady wyświetlaczy podświetlanych WG CCFL i w pełni wykorzystać potencjał szerszej przestrzeni barwowej.
Monitor szerokogamutowy bez wielobitowego 3DLUT zawsze będzie miał drobne, upierdliwe wady - a to hipersaturacja na zdjęciach, a to lewa strona świeci w innym kolorze niż prawa, a to bandingi, a to innsze france.
lewa strona świeci w innym kolorze niż prawa, Temp. barwową na powierzchni ujednolica przecież DUC/DUE.
domyślam się więc, że w aplikacjach, które nie obsługują zarządzania barwą. Czyli powiedzmy w grach, odtwarzaczach wideo, samym systemie (ikonki, paski narzędzi). Dobrze myślę tym razem
Tak, acz są odtwarzacze video z zarządzaniem barwą. Oczywiście ograniczenie powyższe dotyczy Windows. Jeśli ktoś ma szczęście pracować na Macu, problemu nie ma wcale.
Temp. barwową na powierzchni ujednolica przecież DUC/DUE.
P. Marcinowi chodzi o tzw "murę", która występuje w monitorach z prostszym sterowaniem. To przy okazji wiadomość dla twórcy wątku. DELLe U2711 i U3011 mają ten efekt widoczny jak choroba. Objawia się dużymi plamami, np lewy dolny róg czerwonkawy, prawy górny zielonkawy. I nic z tym się nie da zrobić.
Tak, acz są odtwarzacze video z zarządzaniem barwą.Jak znasz jakieś pod Windows, to podaj proszę (chyba że jest siakiś plugin do VLC - to byłoby super)
... inna sprawa że w sterownikach powinna być odpowiednia opcja (przynajmniej by każde video interpretowała jako sRGB/REC 709)
Jak znasz jakieś pod Windows, to podaj proszę (chyba że jest siakiś plugin do VLC - to byłoby super)
Media Player Classic Home Cinema.
P. Marcinowi chodzi o tzw "murę", która występuje w monitorach z prostszym sterowaniem. Hmmm ... na S2231W nie widzę tego (zielona strona/różowa strona) ... wkurza natomiast pewna nierównomierność ("podświetlenia").
Temp. barwową na powierzchni ujednolica przecież DUC/DUE.
DUC/DUE ujednolica przy pomocy wielobitowych LUT. Łatwo sobie wyobrazić, że wymaga cholernie dużej precyzji by skompensować subtelne przebarwienia, przyciemnienia i rozjaśnienia (co gorsza w zmiennej funkcji luminancji). W praktyce działa to jako-tako dopiero od 12 bitowych 3DLUT (z wewnętrzną precyzją 16-o bitową) wzwyż.
Hmmm ... na S2231W nie widzę tego (zielona strona/różowa strona) ... wkurza natomiast pewna nierównomierność ("podświetlenia").
W S2231W jest zwykle raczej żółto-niebieska, ale całkiem wyraźna. Nierównomierność luminancji to oczywiście kolejny "bonus" braku wielobitowej 3DLUT, ale nie jest związany wyłącznie z monitorami szerokogamutowymi.
Radek996
16-07-2012, 13:50
"Mura"? tak, slyszalem o tym na monitorach dell U3011. Tak jak powiedzialem ze napewno bym byl zadowolony z kazdego monitora IPS 27" gdyz w porownaniu do mojego samsunga starego 19" to napewno przepasc.
Jednak wydaje mi sie ze chyba zaczynam zbierac na EIZO CG275W - chcialbym byc zadowolony na lata, dlugie lata:)
Czasem jednak mysle czy nie ma jakiejs nowej seri EIZO na choryzoncie? to bym sie wstrzymal?
Biore jeszcze pod uwage quato ale chyba zostane przy EIZO. Czemu to wszystko takie drogie!!:))
Czy sa jakies zle opinie o EIZO? maja cos czego powinny sie wstydzic? Czy sa jakies problemy po latach uzytkowania??
Pozdrawiam.
CG275 mogę z czystym sumieniem polecić osobie szukającej rozwiązań ostatecznych na długie lata. Ostrożnie szacując, prędzej się znudzi niż zużyje czy zepsuje. Wyszedł niedawno, następcy są w fazie prototypowej a i to w mniejszych wielkościach (na drupie widziałem 23-24"). I jak to bywa z nowościami - nie ma gwarancji, że będą lepsze od poprzedników.
napewno bym byl zadowolony z kazdego monitora IPS 27" gdyz w porownaniu do mojego samsunga starego 19" to napewno przepasc.
To wcale nie jest takie pewne. ;)
Czy potrzebny jest aż tak wielki monitor? Może wcale nie? 24 cale jest świetnym wyborem dla niemal dowolnego zastosowania. Większy monitor da tyle, że trzeba/można go dalej odsunąć. Ale wówczas dobór wielkości elementów systemowych wcale nie jest dużo większy. Często okaże się, że trzeba je powiększyć, więc zysk nam przepada i powierzchnia robocza choć ciut większa, to wcale nie uzasadnia poniesionych kosztów. A i tak zdjęcie trzeba powiększać do bardziej precyzyjnej obróbki. Tego się nie uniknie.
Przemyślałbym tę kwestię, gdyż mocno wpływa na cenę.
Większy monitor 27-30" daje rozdzielczość 2560x1440, 2560x1600px. Skok w komforcie pracy jest tak ogromny, że gdybym miał się teraz przesiąść ze swojej 30-tki na 23-24" 1920x1080px, 1920x1080px, to chyba bym się pociął.
Czy potrzebny jest taki wielki monitor?
a...
Czy potrzebna jest taka wielka matryca?
Czy potrzebny jest taki jasny obiektyw?
Czy potrzebna jest odbitka/wydruk?
Czy potrzebna jest fotografia?
Wszystko jest potrzebne i nic nie jest potrzebne.
gdybym miał się teraz przesiąść ze swojej 30-tki na 23-24" 1920x1080px, 1920x1080px, to chyba bym się pociął.
Ja podobnie. Po zasmakowaniu minimum 27", siada człowiek do 24" i nic się nie mieści na ekranie. :)
Hmmm ... na S2231W nie widzę tego (zielona strona/różowa strona) ... wkurza natomiast pewna nierównomierność ("podświetlenia").
W S2231W jest zwykle raczej żółto-niebieska, ale całkiem wyraźna. Nierównomierność luminancji to oczywiście kolejny "bonus" braku wielobitowej 3DLUT, ale nie jest związany wyłącznie z monitorami szerokogamutowymi.
kurde, ..ja mam S2232W i właśnie świeci mi lewa strona bardziej na zielonkawo, prawa na różowawo i znów przy samej prawej krawędzi na zielonkawo. Do tej pory myślałem, że to mój monitor jest wadliwy, a Wy piszecie, że to "norma i te typy tak mają" ?
Radek996
16-07-2012, 17:32
Czornyj... pochwal sie jaki masz monitor??:)
Mozecie sie podzielic wiadomoscia na temat jakich monitorow uzywacie i jakie sa wasze oceny i spostrzeżenia???
Co do 24" wiem ze sa OK ale ja juz jakos sobie postanowilem ze jak juz eizo to 27"
Nie rozumiem tylko czemu w Polsce sa takie drogie :-/
grzegorzant
16-07-2012, 21:30
Większy monitor 27-30" daje rozdzielczość 2560x1440, 2560x1600px. Skok w komforcie pracy jest tak ogromny, że gdybym miał się teraz przesiąść ze swojej 30-tki na 23-24" 1920x1080px, 1920x1080px, to chyba bym się pociął.
Czy potrzebny jest taki wielki monitor?
a...
Czy potrzebna jest taka wielka matryca?
Czy potrzebny jest taki jasny obiektyw?
Czy potrzebna jest odbitka/wydruk?
Czy potrzebna jest fotografia?
Wszystko jest potrzebne i nic nie jest potrzebne.
Marcin nie doprowadzaj mnie do płaczu, bo często bywam w K i mogę nie wytrzymać ! :)
Radek996
16-07-2012, 23:13
Chyba jutro kupie EIZO. mam nadzieje ze jakość mi urwie łeb! bo cena na pewno ;-)
Wydam cale pieniądze ale myślę ze to będzie udany zakup na lata.
Nie znam sie.. moze tanszy monitor np hazro by mi wystarczyl... nie wiem nie mam okazji sprawdzic... jednak EIZO powitam w czwartek lub środę.
Mam jedno pytanie, w sumie dwa:
Co wy sadzicie? Eizo czy NEC? nec sv 27" jest troche tanszy :-/
Czy potrzebuje jakaś cholernie droga kartę graficzna? mam juz kilkuletniego geforca 512mb :-/
raptor88
17-07-2012, 11:05
A nie lepiej pomyśleć nad PA271W? Tylko ponoć trzeba wybrać, bo ostatnio gorzej z powtarzalnością. Na szczęście są tutaj ludki co to robią. :D
Albo jak szaleć to szaleć, bierz PA301.
Jak chcesz mieć spokój, to wybierz Eizo. Nec'i często trafiają się tragiczne pod kątem podświetlenia a serwis ma klientów w d...
kurde, ..ja mam S2232W i właśnie świeci mi lewa strona bardziej na zielonkawo, prawa na różowawo i znów przy samej prawej krawędzi na zielonkawo. Do tej pory myślałem, że to mój monitor jest wadliwy, a Wy piszecie, że to "norma i te typy tak mają" ?
Każdy szerokogamutowy monitor bez kompensacji równomierności realizowanej przy pomocy możliwie wielobitowej LUT (najlepiej 3D) nie będzie równomierny - te typy tak mają.
Czornyj... pochwal sie jaki masz monitor??:)
Mozecie sie podzielic wiadomoscia na temat jakich monitorow uzywacie i jakie sa wasze oceny i spostrzeżenia???
W tej chwili mam na biureczku SV3090WQXi i P232W, mam też na obecną chwilę swobodny dostęp do NECzków SV241, SV271, P221 oraz EIZO CG275, CG223W, SX2462, SX2262W.
Marcin nie doprowadzaj mnie do płaczu, bo często bywam w K i mogę nie wytrzymać ! :)
Szczęściem w nieszczęściu ja ostatnio w K bywam nieczęsto :)
Chyba jutro kupie EIZO. mam nadzieje ze jakość mi urwie łeb! bo cena na pewno ;-)
Wydam cale pieniądze ale myślę ze to będzie udany zakup na lata.
Nie znam sie.. moze tanszy monitor np hazro by mi wystarczyl... nie wiem nie mam okazji sprawdzic... jednak EIZO powitam w czwartek lub środę.
Mam jedno pytanie, w sumie dwa:
Co wy sadzicie? Eizo czy NEC? nec sv 27" jest troche tanszy :-/
Czy potrzebuje jakaś cholernie droga kartę graficzna? mam juz kilkuletniego geforca 512mb :-/
Jeśli jest trochę tańszy, to się nie opłaca - EIZO CG275W ma wbudowany świetny kolorymetr Konica-Minolta, kalibruje się automatycznie - bardzo wygodna sprawa. Karta graficzna ma marginalne znaczenie, używam pasywnego Radeona za ~150PLN i jest super. Jeśli natomiast chcesz mieć w pełni 10-o bitowe przesyłanie syganłu do monitora, to tylko ATI seria FirePro.
to tylko ATI seria FirePro.
No i jeszcze chyba Nvidia Quadro?
Radek996
17-07-2012, 20:18
Chcialem 30" ale stwierdzilem ze po co?? 27" w zupelnosci mi wystarczy:))
Hmmm PA271W?? jest oki ponoc ta sama matryca co eizo ale krotsza gwarancja i ogolnie gadalem z znawca przez telefon i polecil mi EIZO :) pytalem jeszcze o quato - i powiedzial ze sa super moze nawet ciut lepsze jesli chodzi o obraz - od eizo ale bardzo minimalnie, jednak biorac pod uwage wszystkie zalety to zdecydowanie polecil eizo. Quato poza tym krotka gwarancja. Wiec padlo na EIZO:)
Musze miec jakas kosmiczna karte graficzna? mam kilkuletniego geforca 256MB ale daje rade:)
No i jeszcze chyba Nvidia Quadro?
quadro teoretycznie tak, ale chwilowo coś nie abla z PS
Chcialem 30" ale stwierdzilem ze po co?? 27" w zupelnosci mi wystarczy:))
Hmmm PA271W?? jest oki ponoc ta sama matryca co eizo ale krotsza gwarancja i ogolnie gadalem z znawca przez telefon i polecil mi EIZO :) pytalem jeszcze o quato - i powiedzial ze sa super moze nawet ciut lepsze jesli chodzi o obraz - od eizo ale bardzo minimalnie, jednak biorac pod uwage wszystkie zalety to zdecydowanie polecil eizo. Quato poza tym krotka gwarancja. Wiec padlo na EIZO:)
Musze miec jakas kosmiczna karte graficzna? mam kilkuletniego geforca 256MB ale daje rade:)
EIZO ma w tej chwili najlepsze oprogramowanie - mz najbardziej wygodne w obsłudze, szczególnie z wbudowanym sensorem CG275W. Jakość obrazu będzie taka sama - Quato to NEC, lepszy nie będzie. Kartę olej.
Radek996
17-07-2012, 22:24
Kurde jestem wszystkim wdzięczny za podzielenie sie informacjami-uwagami. Dla mnie to naprawdę kupa kasy za monitor i bylem rozdarty miedzy obiektywem 70-200 a monitorem. Na razie monitor ważniejszy.
Wiecie co?? Boje sie ze EIZO wypuści coś nowego i będę sobie pluł w brodę ze moglem chwilkę poczekać?? Nie wiecie czy eizo cos szykuje? Nie wiem jak długo model cg275w jest na rynku? ale wersja 30" w niektórych miejscach jest już discontinued :) wiec nie wiem co jest grane.
Co do 10-nitow - słyszałem ze różnica prawie nie zauważalna i nie warta inwestowania w takie drogie teraz karty.
Jutro chyba kupuje wiec na czwartek powinien być.
Pytanie do sprzedawcow tutaj: za ile moge najtaniej kupic w polsce eizo CG275W?? :) i co z jakimis nowymi eizo na horyzoncie?
Ps. czornyj... co znaczy ze masz dostep do tych monitorow? sprzedajesz czy uzywasz?:)
Aha powiem jeszcze ze bylem na nikon roadshow w zabrzu i widzialem eizo ale mial jakas koszmarna rozdzielczosc? z boku stal apple cinema i byl super ;-) ale to tylko taka ciekawostka poza tematem:P ciekawia mnie jeszcze te quato - nigdzie o nich nic nie ma :P ale co tam eizo to eizo:)
Wiecie co?? Boje sie ze EIZO wypuści coś nowego i będę sobie pluł w brodę ze moglem chwilkę poczekać??
Niepotrzebnie. W dziedzinie monitorów profesjonalnych nie zmienia się nic z sezonu na sezon. Owszem pojawiają się raz na dwa lata nowe modele, ale obraz dają cały czas taki sam. To raczej ewolucja a nie rewolucja.
Radek996
17-07-2012, 23:12
Tak, wiem ale zawsze bedzie ciut lepszy od poprzednika-przynajmniej powinien.
A czemu wersja 30" eizo CG znika z niektorych stron jako discontinued? - co sie dzieje?:)
Tak, wiem ale zawsze bedzie ciut lepszy od poprzednika-przynajmniej powinien.
Monitory zawodowe mają dawać ten sam obraz, niezależnie od mody rynkowej. W zastosowaniach high-end nie zmienia się nic diametralnie praktycznie do dziesięcioleci. Owszem dochodzą ciekawe rozwiązania, ale to takie wisienki na torcie. Tort jest cały czas.
A czemu wersja 30" eizo CG znika z niektorych stron jako discontinued? - co sie dzieje?:)
Znikła dawno. EIZO chucha na zimne i wycofała 30-tki bo były trudności z zapewnieniem równomierności rozświetlenia. A że EIZO robi wyłącznie monitory, nie może sobie pozwolić nawet na cień wpadki. Jak pójdzie fama że EIZO coś nie tego, może pójść z torbami bo nie pokryje rentowności produkcją scalaków do mikrofalówek.
Radek996
17-07-2012, 23:28
Kupuje eizo!!:)
Zona mnie zabije:P Aha mozecie polecic jakas karte pod PS CS6? DUAL LINK? zeby poszla pelna rozdzielczosc?
Nie pytam o fire pro itp, bo drogie! ale jakies normalne zeby dawaly rade i wspieraly open GL i byly ok w photoshopie i lubily sie z eizo?
PS: Za ile mozna kupic w polsce CG275W? najlepsza oferta?
Aha mozecie polecic jakas karte pod PS CS6? DUAL LINK? zeby poszla pelna rozdzielczosc?
Musi być DVI DualLink lub DP, ale sama karta obojętnie jaka. Byle minimalnej jakości takiej, żeby nic z niej nie odpadało w czasie pracy.
PS: Za ile mozna kupic w polsce CG275W? najlepsza oferta?
Oficjalnie z rozszerzoną gwarancją u każdego partnera EIZO. Tańsze z ograniczoną gwarancją od handlarzy przywożących z Niemiec i UK.
Oficjalnie z rozszerzoną gwarancją u każdego partnera EIZO. Tańsze z ograniczoną gwarancją od handlarzy przywożących z Niemiec i UK.
o czym mowisz Tom ?? znaczy sie, ze handlarze kupuja te nieselekcjonowane i niewygrzewane ;) i maja krotsza gwarancje ?
EIZO UK (http://www.eizo.co.uk/warranty_5_year.html) i DE (http://www.eizo.de/garantie/allgemein.html?lb=7)
door to door bo wymienialem korespondencje z niemieckim oddzialem kiedys, nawet oryginalnego pudla nie wymagali, tylko paragon zakupu i podanie numeru seryjnego (zreszta na ww stronkach jest to bardzo jasno napisane)
no chyba ze mowisz o tych z palety ;)
dobra, juz wiem - jesli nie kupisz od autoryzowanego dystrybutora na Polske, to dostajesz gwarancje na 3 lata, a jesli kupisz to masz "Eizo Exclusive Service" czyli gwarancje rozszerzona do 5 lat, ktora w UK I DE jest standartowa gwarancja ;) wniosek taki - wysylamy do serwisu w UK albo DE i po problemie.
Radek996
17-07-2012, 23:47
Mam taka:
http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=1929950&CatId=1560
Ma kilka lat ale dziala mam nadzieje ze dla eizo 27" i cs6 wystarczy????
Radek996
17-07-2012, 23:56
powyzej jest link do karty grafiki jaka posiadam, prosze o opinie o edycje fot z d800 i czy bedzie ok z CG275w.
Co do kupna: pytalem sie o cene(za ile) w polsce-najlepsza oferta?
Czy jak kupie z niemiec lub Uk dostane zwrot VAT? moze glupie pytanie ale nie wiem :)
Ps. prosze o opinie o karcie:)
o czym mowisz Tom ??
Są dwa rodzaje gwarancji. "Ograniczona" i "Rozszerzona". W Polsce obowiązuje "Rozszerzona". Jeśli dystrybutor w UK czy DE oferuje odstępstwa od "Ograniczonej" to aby z nich skorzystać trzeba monitor słać za granicę. A i to owe odstępstwa mogą być różne. Można się spierać, ale gwarancja w PL jest najlepsza w UE. Jeśli nawet dystrybutor oferuje nieco lepiej niż "Ograniczoną", to tylko na jego terenie. W każdym innym kraju gwarancja będzie świadczona zgodnie z zasadami "Ograniczonej". Co do cwaniaków, trzeba uważać na handlarzy, którzy zapewniają, że EIZO przywiezione z Niemiec będzie miało taką sama gwarancję jak polskie. Nie będzie miało. Znam kilka nieciekawych przypadków, łącznie z CG221, kosztującym 21 tys zł, który po 2,5 roku stał się podstawką pod kwiatki bo serwis w UK spuścił klienta na drzewo. "Shit happens" - jak wymyślił Forrest. ;)
Różnice w gwarancjach z grubsza: http://www.eizo.pl/gwarancja
Radek996
18-07-2012, 00:09
w UK jest 5 lat door to door.
Prosze poczytac wyzej. Chcialbym znac opinie o karcie czy da rade? i czy jest oki dla monitora ktory chce kupic jak i do duzych plikow z d800?:)
Musze jak najwiecej sie dowiedziec bo jutro chce zamowic.
PS. i ile do cholery kosztuje w POLSCE!?:P jakby wszyscy unikali tego pytania:)
w UK jest 5 lat door to door.
O ile monitor będzie serwisowany w UK. Poza tym door to door to nie jedyny zapis gwarancji. W gwarancji UK są paskudne kwiatki, szczególnie dotyczące serii CG. Proponuję zapoznać się z pełną gwarancją, nie tylko marketingową. Zależnie od modelu mogą być wykluczenia odnośnie jaskrawości z jaką może być eksploatowany i tym podobne "ciekawostki". To drogi sprzęt a dystrybutor kupuje jak najmniejszy pakiet zabezpieczeń od EIZO. Stąd niższa cena ale i problemy.
Chcialbym znac opinie o karcie czy da rade?
Każda względnie współczesna da radę.
PS. i ile do cholery kosztuje w POLSCE!?:P jakby wszyscy unikali tego pytania:)
Przecież wujek gugiel nie umarł. Poza tym ma Pan link choćby w mojej stopce.
EIZO CG275W - 10 515 zł
http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-coloredge-cg275w.html
Są dwa rodzaje gwarancji. "Ograniczona" i "Rozszerzona". W Polsce obowiązuje "Rozszerzona". Jeśli dystrybutor w UK czy DE oferuje odstępstwa od "Ograniczonej" to aby z nich skorzystać trzeba monitor słać za granicę. A i to owe odstępstwa mogą być różne. Można się spierać, ale gwarancja w PL jest najlepsza w UE. Jeśli nawet dystrybutor oferuje nieco lepiej niż "Ograniczoną", to tylko na jego terenie. W każdym innym kraju gwarancja będzie świadczona zgodnie z zasadami "Ograniczonej". Co do cwaniaków, trzeba uważać na handlarzy, którzy zapewniają, że EIZO przywiezione z Niemiec będzie miało taką sama gwarancję jak polskie. Nie będzie miało. Znam kilka nieciekawych przypadków, łącznie z CG221, kosztującym 21 tys zł, który po 2,5 roku stał się podstawką pod kwiatki bo serwis w UK spuścił klienta na drzewo. "Shit happens" - jak wymyślił Forrest. ;)
Różnice w gwarancjach z grubsza: http://www.eizo.pl/gwarancja
Zgadza sie, ale ty mowisz o przypadku jesli ktos kupil za granica, a wysyla do polskiego serwisu. W kazdym innym przypadku nie chce mi sie wierzyc w to co mowisz, bo na stronkach eizo uk i de masz to napisane jak byk :
"All EIZO ColorEdge CG and CE products purchased in the UK since 24th February 2008 are all covered by the new EIZO 5-year 'on-site warranty'**
** - On-Site warranty only valid for products in mainland UK "
Poza tym na stronkach uk i de nie ma takiej tabelki nigdzie, o ktorej mowisz (czyli rozszerzona i 3letnia) wiec moze podaj choc jeden taki ciekawy przypadek lub powod dlaczego serwis w uk spuscil na drzewo klienta (w co mi sie nie bardzo chce wierzyc, bo wiem jak wyglada tam podejscie do klienta....)
dziwnie zawsze mieszasz - mowisz o serwisie w uk, a kazesz czytac tabelki na polskiej stronie :)
Radek996
18-07-2012, 00:21
Jakie kwiatki odnosnie gwarancji w UK? prosze o przyblizenie?:)
Z tego co wiem tam sie dba o klienta przed jak i po sprzedarzy:) przynajmniej tak mówią i piszą :)
Z tego co wiem tam sie dba o klienta przed jak i po sprzedarzy:) przynajmniej tak mówią i piszą :)
ty wiesz, a ja sprawdzalem osobiscie(mieszkalem ponad 2.5 roku ) i moge powiedzie tylko tyle - jestesmy w czarnej wielkiej d**** jesli chodzi o podejscie do klienta w PL. Klient nasz Pan - jasne, dopoki mu nie sprzedamy towaru, potem jest mniej wiecej tak - cyt: " nie mamy panskiego plaszcza i co nam Pan zrobi ?" :)
Zgadza sie, ale ty mowisz o przypadku jesli ktos kupil za granica, a wysyla do polskiego serwisu.
Tak, w tym przypadku jest największa kastracja gwarancji i mówię o tym bo to ważne dla kogoś mieszkającego w PL. Przecież w pierwszym odruchu będzie chciał skorzystać z serwisu w PL.
W kazdym innym przypadku nie chce mi sie wierzyc w to co mowisz, bo na stronkach eizo uk i de masz to napisane jak byk : 5 LAT GWARANCJI.
To nie kwestia wiary. :)
wiec moze podaj choc jeden taki ciekawy przypadek lub powod dlaczego serwis w uk spuscil na drzewo klienta (w co mi sie nie bardzo chce wierzyc, bo wiem jak wyglada tam podejscie do klienta....)
Pierwszy przypadek, drastyczny:
Klient kupił CG221. Nie ode mnie, choć składałem ofertę i byłem u niego z takim monitorem na prezentacji. Pokusił się jednak z UK bo wychodził ponad 3 tys zł taniej. Sprzedawał w Polsce znany sklep będący przedłużeniem angielskiej firmy. Wartość transakcji 18 tys zł. Gwarancja, oczywiście napisane wołami 5 lat, sprzedawca zapewniał że taka sama jak polska. Laik nie widzi małego druczku. Za niecałe 2 lata klient zadzwonił do mnie z pytaniem czy mogę mu pomóc serwisować monitor w PL bo padła matryca, sprzedawca olał sprawę, mówiąc, że nie jego problem a serwis w UK stwierdził, że monitor ma za duży stan licznika i mimo "5 lat" już jest po gwarancji. Trafił na egzemplarz objęty widzimisiem dystrybutora, że gwarancja się skończy po 10 tys godzin. No i tyle. Z dochodzenia sądowego zrezygnował. Polski serwis próbował pomóc, niestety, w Japonii nie było do tego monitora kupione nic z zabezpieczeń i sorry, ale nic z tego. A wymiana panelu kosztuje więcej niż nowy monitor. I w ten oto sposób sprzedałem owemu człowiekowi drugi CG221 za 21 tys zł, tym razem pełnowartościowy.
Drugi przypadek, mniej rażący:
Wezwano mnie do kalibracji kilku sprzętów w pewnej firmie w tym CG222W. Wartość monitora 4 tys. Okazało się, że CG nie można skalibrować. Ładowanie korekcji do LUT monitora daje kalejdoskop na ekranie. Dzwonię do Alstora, gadam z technikiem i dowiaduję się, że monitor z Czech. Dystrybutor niemiecki Avnet. Sprzedawca to znany sklep z bardzo tanimi EIZO. Kontakty do sprzedawcy, serwisu dystrybutora. Serwis potrwa miesiąc albo lepiej bo wyślą do Japonii. Klient zrezygnował bo monitor potrzebny i pracuje do dziś na nieskalibrowanym.
Takich przypadków o których wiem, jest kilka rocznie. WYŁĄCZNIE z kombinowanymi monitorami spoza dystrybucji.
Dla niedowiarków mam wszystkie dane do klientów znanych mi przypadków, które pomagałem rozwiązać.
W zasadzie dowolne. Chodzi o wykluczenia z "5-letniej" gwarancji, które sprawiają, że 5 lat jest tylko chwytem reklamowym. Nie ma gwarancji spisanej na papierze a warunki podawane przez dystrybutora potrafią się zmieniać bez ostrzeżenia. Oczywiście nie wiadomo której partii monitorów dotyczą. Jak w mało fajnym przypadku z CG221, wykluczenie 10 tys godzin zostało wyciągnięte z rękawa. Wg zapisu na www miało dotyczyć monitorów przed którymś rokiem, a sprawa jest stosunkowo świeża. Ot, po prostu przerobili gościa. Tyle z wzorowego podejścia i stawiania za wzór wszystkiego co zagramaniczne. Nasz, polski serwis EIZO jest pierwszorzędny a w warunkach nie ma niespodzianek. Znam tych ludzi osobiście, z EIZO walczę praktycznie od czasu zaistnienia marki na polskim rynku i wiem o czym piszę.
Pierwszy przypadek, drastyczny:
...................... sprzedawca olał sprawę, mówiąc, że nie jego problem a serwis w UK stwierdził, że monitor ma za duży stan licznika i mimo "5 lat" już jest po gwarancji. Trafił na egzemplarz objęty widzimisiem dystrybutora, że gwarancja się skończy po 10 tys godzin. No i tyle. .......... I w ten oto sposób sprzedałem owemu człowiekowi drugi CG221 za 21 tys zł, tym razem pełnowartościowy.
Eizo, ta porzadna firma, nagle zlewa klienta z monitorem za tyle szmalu i to w Anglii, a ty mu pomogłeś najlepiej jak się dało, czyli sprzedałeś mu drugi taki sam monitor za 21 kafli......
A laik dobry, 18 tysi wydal, poddal sie na starcie i kupil drugi taki sam za 21 tysi :)
Gdybym nie znal naszej polskiej mentalnosci, to bym Ci uwierzyl Tom ;)
Jak zwykle wychodzi, ze kupujac od Ciebie, mozna spac spokojnie. No i ze jesteś bardzo pomocny ;) peace !
tak przy okazji, za stronka eizo.uk :
"EIZO is currently the only monitor manufacturer to have a 5-year warranty, as standard, on the majority of its extensive monitor range purchased since January 1st 2005!
EIZO FlexScan Products
The standard 'return to base' EIZO 5 year warranty applies to the majority* of the EIZO FlexScan range. It includes all aspects of the monitor and is valid for up to five years or 30,000 hours of operation, whichever comes first
EIZO ColorEdge Products
All EIZO ColorEdge CG and CE products purchased in the UK since 24th February 2008 are all covered by the new EIZO 5-year 'on-site warranty'**. With the help of our servicing partner, the new warranty includes an on-site monitor double swap-out facility, ensuring you are not without your EIZO monitor if anything should go wrong."
wynika z tego, ze w przypadku seri CE nawet nie ma ograniczenia w postaci 30000 h , chyba ze ktos zapomniał napisac, dodatkowo na czas naprawy przysylaja ci zamiennik, zebys nie zostal na lodzie..... alstor tez tak dziala ?
edit:
"Nie ma gwarancji spisanej na papierze a warunki podawane przez dystrybutora potrafią się zmieniać bez ostrzeżenia."
to juz jest totalny kosmos Tom, przeczysz sam sobie, gdzie przed chwila napisales, ze malym druczkiem bylo napisane... only 10000 h usage ;)
zacznij moze czytac swoje wypowiedzi i zobaczysz, ze sie sam gubisz...
Radek996
18-07-2012, 09:01
To sie zagrzalo! ;-)))
Powiedzcie mi cos...? Czy z eizo dostane kabel Dual DVI? mam karte ktora wspiera rozdzielczosc do jakos 2500x1440 - cos takiego nie pamietam dokladnie takze wnioskuje ze to musi byc Dual DVI a ni single dvi?:)
I dostane kabel z eizo? pewnie tak? jak place tyle kasy ;-)
Gdybym nie znal naszej polskiej mentalnosci, to bym Ci uwierzyl Tom ;)
Czyli zarzuca mi Pan kłamstwa? Cóż, każdy widzi to co chce widzieć...
to juz jest totalny kosmos Tom, przeczysz sam sobie, gdzie przed chwila napisales, ze malym druczkiem bylo napisane... only 10000 h usage ;)
Było napisane w szczegółach gwarancji na www dystrybutora. Było i znikło. Ale zrobiłem zrzut ekranowy. Proszę zwrócić uwagę na "5 year LIMITED warranty", 3 lata na panel i inne wykluczenia eksploatacyjne:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/gwarancja_uk-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/gwarancja_uk.jpg)
Klient nie miał nic takiego, bo nie miał żadnych spisanych warunków gwarancji. Wyglądało to tak, że dystrybutor w czasie sprzedaży twierdził że daje pewne odstępstwa od "Ograniczonej" gwarancji a kiedy przyszło do reklamacji powołał się na najmniej korzystną dla klienta. Firma EIZO nie ma z tym nic wspólnego i człowiek z EIZO, który był proszony o pomoc wyraził ubolewanie że z monitorem nie były wykupione żadne pakiety zabezpieczeń. Cała kicha to były działania dystrybutora.
To sie zagrzalo! ;-)))
To normalne. Pracuję w firmie obracającej takimi monitorami, a opinia sprzedawcy w mniemaniu kol. Locosa jest kłamliwa i skrzywiona "polską mentalnością" czyli celem jest wydojenie klienta. :(
Powiedzcie mi cos...? Czy z eizo dostane kabel Dual DVI?
Tak. Fabrycznie jest dołączany. Proponuję tylko sprawdzić czy kable są oryginalne. Czarne z białymi wtyczkami. Zdarzało się, nie tylko w PL, że sprzedawca potrafił otworzyć karton, rzekomo w celu sprawdzenia monitora, pomimo, że nikt go o to nie prosił i pozamieniać drogie, oryginalne kable Mitsubishi, Molex na chińskie za 5 zł.
Czyli zarzuca mi Pan kłamstwa? Cóż, każdy widzi to co chce widzieć...
Nie, nie zarzucam, tylko zadziwia mnie jedno - ktos najpierw probuje zaoszczedzic glupie 3 tysiace zl, a potem nagle spokojnie wydaje 21 tysiecy, bo firma nie uznala reklamacji, ktorej zeby bylo smieszniej nawet nie spisala na papierze tylko umiescila na stronce i potem usunela ;) ?
Było napisane w szczegółach gwarancji na www dystrybutora. Było i znikło. Ale zrobiłem zrzut ekranowy. Proszę zwrócić uwagę na "5 year LIMITED warranty", 3 lata na panel i inne wykluczenia eksploatacyjne:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/gwarancja_uk-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/gwarancja_uk.jpg)
Tom, czy ty nie rozumiesz, ze to co jest napisane na stronce nie ma zadnej mocy prawnej ? Jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze chlop nie dostal zadnych papierow do monitora za 18 tysiecy, gdzie normalnie do byle *******y dostaje karte gwarancyjna, na ktorej sa wolami spisane warunki udzielanej gwarancji. Bylo i zniklo, za to ty masz printscreena ;)
Klient nie miał nic takiego, bo nie miał żadnych spisanych warunków gwarancji. Wyglądało to tak, że dystrybutor w czasie sprzedaży twierdził że daje pewne odstępstwa od "Ograniczonej" gwarancji a kiedy przyszło do reklamacji powołał się na najmniej korzystną dla klienta. Firma EIZO nie ma z tym nic wspólnego i człowiek z EIZO, który był proszony o pomoc wyraził ubolewanie że z monitorem nie były wykupione żadne pakiety zabezpieczeń. Cała kicha to były działania dystrybutora. Wiesz co ? wszystko tutaj nie gra - ktos kto kupuje monitor za taka kase to przewaznie zwraca uwage na to czy dostaje karte gwarancyjna, ten twoj laik to niezla ofiara losu zatem, do tego z nadmiarem gotowki.
To normalne. Pracuję w firmie obracającej takimi monitorami, a opinia sprzedawcy w mniemaniu kol. Locosa jest kłamliwa i skrzywiona "polską mentalnością" czyli celem jest wydojenie klienta. :( Pracujesz w firmie i generalnie robisz kryptoreklame tutaj na forum, a ja tego nie lubie. Poza tym chcesz przyklad polskiego dojenia klienta ?
proszę bardzo :
oslona nikon 20-35(zamiennik) EBAY (http://www.ebay.co.uk/itm/HB8-HB-8-Lens-Hood-For-Nikon-AF-20-35mm-f-3-5-4-5-AF-18mm-f-2-8D-/110755434883?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item19c989d183) | POLSKA (http://allegro.pl/oslona-typu-nikon-hb-8-20-35mm-18mm-i2497954051.html)
Zeby bylo smieszniej to cena z ebaya zawiera darmowa wysylke ( oslona dotarla do mnie po 5 dniach roboczych) a tutaj prinscreen z zakupu mojej ktora byla jeszcze tansza : 3,78 funta z darmowoa przesylka z HH :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://latos.art.pl/wp-content/uploads/2012/07/ebay.jpg)
To nie jest wg ciebie dojenie klienta ? Ten przyklad jest drastyczny, ale nei chce wiedziec, po ile ta firma z polski kupuje te oslony w hurcie. Tak wyglada polski handel - kupic za 10 sprzedac za 100. Ta roznica 3 tysiecy na monitorze to dokladnie taki sam przyklad - w PL trzeba dorobic sie w ciagu 2 lat, bo nie wiadomo co bedzie pozniej. W innych krajach jest deczko inaczej. Stad inne ceny. Nizsze
EOT
Nie, nie zarzucam, tylko zadziwia mnie jedno - ktos najpierw probuje zaoszczedzic glupie 3 tysiace zl, a potem nagle spokojnie wydaje 21 tysiecy
Jakie miał inne wyjście? Monitor potrzebny był do pracy a chłop robił na nim poważne rzeczy.
bo firma nie uznala reklamacji
Prawda, że nie pojęte? Żeby to była polska firma to zapewne uznałby Pan że to normalka - polska mentalność. A że firma z UK to na pewno kłamstwo.
ktorej zeby bylo smieszniej nawet nie spisala na papierze tylko umiescila na stronce i potem usunela ;) ?
Zapraszam do zakupów EIZO w UK. Jak Pan dostanie kartę gwarancyjną z jasno opisanymi warunkami gwarancji to stawiam skrzynkę piwa.
Tom, czy ty nie rozumiesz, ze to co jest napisane na stronce nie ma zadnej mocy prawnej ? Jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze chlop nie dostal zadnych papierow do monitora za 18 tysiecy, gdzie normalnie do byle *******y dostaje karte gwarancyjna, na ktorej sa wolami spisane warunki udzielanej gwarancji. Bylo i zniklo, za to ty masz printscreena ;)
Ale co mnie ma obchodzić czy się Panu chce wierzyć czy nie. Opisałem prawdziwe zdarzenie i same fakty. A że jest printscreen? Ano jest. Trafiłem na okres kiedy takie informacje były. Potem znikły a klient i tak został wpuszczony w kanał. Ale i tak wszystko gra, bo to nie polska firma? Klient to niemota a serwis wzorowy i na pewno cała sytuacja to wina klienta. A zamieszał się w to polski sprzedawca to już na pewno spółka kłamcy i krętacza. Nie mam siły tego komentować.
Pracujesz w firmie i generalnie robisz kryptoreklame tutaj na forum, a ja tego nie lubie.
Również nie interesuje co się Panu podoba a co nie. Nie robię kryptoreklamy. Płacę za prawo do używania komercyjnej stopki właścicielowi forum.
Radek996
18-07-2012, 12:28
Dzieki raz jeszcze... zamowilem jutro bedzie. Oby karta sie zaprzyjaznila z monitorem :P
Gwarancja jest Full, 5 lat. Kurde! chyba sie zmocze! :-D
Chociaz chcialem bardzo 70-200 vr2 no trudno cos za cos :-/
Wszystko cholernie drogie jak czlowiek chce sie bawic w fotografa :-/
Również nie interesuje co się Panu podoba a co nie. Nie robię kryptoreklamy. Płacę za prawo do używania komercyjnej stopki właścicielowi forum.
Tu nie chodzi o stopke - placisz wiec masz i nic mi do tego. Problem lezy gdzie indziej prosze Pana ;) Wrzucasz zawsze akcje, ktore generalnie maja za zadanie zniechecic klienta do zakupu w firmie innej niz twoja. Poza tym to, ze wrzuciles printscreena ze stronki o niczym nie swiadczy. Wrzuc skan korespondecji miedzy nieszczesnym klientem, a ow firma. Wtedy zamkne gebe i potulnie skule ogon pod siebie.... Tak to sobie mozemy przeciagac line - wrzucasz jakies ogolne zapiski, a meritum sprawy pomijasz. Bez sensu.
Poza tym wpisy, na ktore sensownie nie jestes w stanie odpowiedziec, zawsze dziwnym trafem pomijasz. Podalem ci konkretny przyklad "dojenia" polskiego klienta ? Podalem, a jako, ze nie masz konkretnych argumentow to nagle zapominasz o temacie. Tak jest zawsze. Ja lubie konkrety Tom, a ty zawsze dziwnym trafem owijasz temat w bawelne.
Dzieki raz jeszcze... zamowilem jutro bedzie. Oby karta sie zaprzyjaznila z monitorem :P
Gwarancja jest Full, 5 lat. Kurde! chyba sie zmocze! :-D
Chociaz chcialem bardzo 70-200 vr2 no trudno cos za cos :-/
Wszystko cholernie drogie jak czlowiek chce sie bawic w fotografa :-/
Gratulacje!!!
Z kartą nie powinno być najmnieszych problemów, a monitor to czysta radość dla oczu. Jak bestia trafi na biurko, koniecznie pochwal się zdjęciami jak się prezentuje ;)
Oczywiście gdybyś miał pytania dot. ColorNavigatora, to wal śmiało.
Radek996
18-07-2012, 20:27
Dzieki!!! naprawde jestem podekscytowany ale musze zachowac spokuj do czasu az nie odpala i wszystko bedzie smigac!
Wiem ze dla wielu zwlaszcza zawodowych fotografow to nie az tak wielki wydatek ale dla mnie kosmiczny (zona mnie nie zabila, ale bylo blisko) :P
Nie moge sie doczekac!! powinien byc jutro. Zdjecia dam ale nie wiem kiedy bo corka ma jutro urodziny :P
Ale napewno wczesniej czy pozniej dam:)
Co do kalibracji itp to nie mam zielonego pojecia:) wiem tyle ze ma wbudowany kalibrator ale to tyle. Jak i kiedy go uzyc to juz nie wiem ale pewnie znajde cos na necie "krok po kroku" chyba ze macie jakis linki:) wiem ze bedzie pewnie w ksiazce z monitorem ale wole jasniej wyjasnione a pewnie na necie jest tego sporo:)
Teraz oczekiwanie:))))
PS. dzisiaj bylem w apple store i kurde za te cene bym mial Imac-a 27" ;-) jeszcze by mi zostalo:) No ale co tam wole swojego kompa 32GB RAM :D
Co do kalibracji itp to nie mam zielonego pojecia:) wiem tyle ze ma wbudowany kalibrator ale to tyle.
W menu monitora odpala się kalibrację, ubiera czarny sweter, wygania wszystkich z pokoju i samo się robi. Można też z komputera za pomocą EIZO ColorNavigator. Ogólnie oprogramowanie jest bardzo proste w obsłudze, acz pewne podstawy wypadałoby mieć.
Radek996
19-07-2012, 00:14
Ok, wiec jak dojdzie monitor to podlaczam, power on i sciagam najnowsze drivery colour navigator i potem kalibruje?:)
Monitor bedzie w pokoju gdzie oswietlenie sie zmienia ale bez przesad i tak bedzie ok:)
Ok, wiec jak dojdzie monitor to podlaczam, power on i sciagam najnowsze drivery colour navigator i potem kalibruje?:)
Monitor bedzie w pokoju gdzie oswietlenie sie zmienia ale bez przesad i tak bedzie ok:)
Żadne "drivery" nie są potrzebne. Color, nie "colour", Navigator to oprogramowanie do kalibracji. Oświetlenie w czasie kalibracji jest ważne, bo czujnik wysuwany z ramki nie ma uszczelnienia między głowicą a ekranem. Lepiej w tym czasie nie łazić, nie zmieniać światła i chronić żeby nie wpadało światło boczne.
Ja tam nikomu nie żałuję, boć to przeca każdy swój rozum powinien mieć (przynajmniej tak głosi teoria), ale tak się już dłuższą chwilkę zastanawiam, po co amator z niezbyt zasobną kieszenią, porywa się na profesjonalny monitor?
Chyba tylko, by sobie narobić kłopotów i ... dodatkowych kosztów (?). :)
po co amator
"Amator" nie musi być tożsame z "tym do lubi lipę". ;)
Radek996
19-07-2012, 10:32
Ja tam nikomu nie żałuję, boć to przeca każdy swój rozum powinien mieć (przynajmniej tak głosi teoria), ale tak się już dłuższą chwilkę zastanawiam, po co amator z niezbyt zasobną kieszenią, porywa się na profesjonalny monitor?
Chyba tylko, by sobie narobić kłopotów i ... dodatkowych kosztów (?). :)
Tak, masz racje tez w tak myslalem, ale powiem szczerze ze jak kupuje to lubie kupic konkret, moze faktycznie wystarczyl by mi dell Imac itp. Nie mialem nigdy konkretnego monitora wiec nie wiem, postawilem na eizo i tyle:) chociaz byla to ciezka decyzja. Tak jak pisalem, chcialem obektyw, swiatlomierz i sporo innych rzeczy:) pewnie je kupie ale za jakis czas.
Moge powiedziec o sobie amator, ale jesli sie uda chcialbym zaczac zarabiac na fotografi... Czy mi sie uda? nie wiem, czy chce sprobowac? -Tak, chociaz mam obawy i lekki stres gdyz poczatki sa trudne:)
Jesli "tfuuu tfuuu" sie nie uda to sprzedam co mam, zostawie sobie tylko D800:)
Ps. Monitor doszedl:) karton lekko zgnieciony ale jest ok na pierwszy rzut oka:)
Teraz zona spi wiec odpakuje i pobawie sie potem:) jeszcze corka ma urodziny dzis :-)) Nie wiem czy znajde czas:)
Ale jutro na pewno:) juz mnie skreca:) Nie napalam sie zbytnio - jak zobacze obraz to bede happy:)
Radek996
19-07-2012, 10:38
Żadne "drivery" nie są potrzebne. Color, nie "colour", Navigator to oprogramowanie do kalibracji. Oświetlenie w czasie kalibracji jest ważne, bo czujnik wysuwany z ramki nie ma uszczelnienia między głowicą a ekranem. Lepiej w tym czasie nie łazić, nie zmieniać światła i chronić żeby nie wpadało światło boczne.
Czyli drivery sa potrzebne jesli stosuje sie np spyder 4?
Ten model eizo ma wbudowany czyli poprostu odpalam i co? musze jakos uruchomic te kalibracje? wiec chyba jakis soft musze wgrac z plyty? - nie zagladalem do pudelka zabradzo wiec pewnie wszystko tam pisze:) wiem tylko ze jest colornavigator 6.0.0. Ja sciaglem juz 6.1:)
Jesli masz czas to mozesz napisac w skrocie....
- odpalam monior i co dalej? z kalibracja?
Chce zalozyc odrazu "kaptur" Monitor mam przed soba a za plecami swiatlo z okien wiec okna sa naprzeciwko monitora.
Czy to problem? jesli tak to zrobie przemeblowanie? zreszta jak cos bedzie nie tak to zmienie miejsce dla monitora i znowu skalibruje w koncu jak cos zrobie zle to odpala kalibracje ponownie:)
Uruchamiasz ColorNavigatora i definiujesz target kalibracji - np. D65, 80cd/m^2, gamma 2,2. Klikasz adjust, wybierasz wbudowany sensor EIZO i oprogramowanie resztę robi już samo.
hydra_nt
19-07-2012, 10:44
Johanan
Gdybyś napisał : Gratulacje !. Cieszę się chłopie, że będziesz miał super monitor. Niech Ci służy długie lata. Gdybyś miał jakieś problemy lub pytania pisz śmiało na forum. Na pewno ktoś pomoże.
To jeszcze rozumiem , ale twój wywód to wiesz co - Mowa srebrem ale milczenie złotem (przynajmniej tak głosi teoria).
Nie napalam sie zbytnio - jak zobacze obraz to bede happy:)
no i dobrze - radze sie nie napalac, bo jesli myslisz, ze nagle zobaczysz cos, czego nigdy przedtem nie widziales, to ....wlasnie lyknales kit specow od marketingu ;)
ludziska odkurzacze do domu kupuja za ponad 10tys., to dlaczego monitory mają być gorsze ? ;)
no i dobrze - radze sie nie napalac, bo jesli myslisz, ze nagle zobaczysz cos, czego nigdy przedtem nie widziales, to ....wlasnie lyknales kit specow od marketingu ;)
Monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy nie są od wyświetlania cudów-niewiedów, tylko od wiernej, stabilnej i precyzyjnej reprodukcji barw.
Nie każdy potrzebuje tak wyrafinowany monitor - podobnie jak nie każdy potrzebuje lustrzanki pełnoklatkowej, jasnej optyki stałoogniskowej, wydruków pigmentowych na bawełnianych podłożach barytowych.
O ile jednak wydanie najbardziej astronomicznych kwot na stałkę czy zumik, który znajduje później zastosowanie w 3-4% wykonywanych zdjęć i kurzy się na półce spotyka powszechną akceptację i zrozumienie, o tyle dlaczegoś zakup porządnego monitora za porównywalną kwotę budzi niezdrowe emocje.
Tymczasem wysokiej klasy monitor wykorzystamy w przypadku 100% wykonanych przez siebie zdjęć (i nie tylko), posłuży nam z 10-15 lat, oszczędzi nasze oczy, czas, papier, tusz i w dodatku zrobi piorunujące wrażenie na kliencie.
ludziska odkurzacze do domu kupuja za ponad 10tys., to dlaczego monitory mają być gorsze ? ;)
Ja np. nie odkurzam (od tego mam gosposię), więc odkurzacze ekscytują mnie niespecjalnie. Natomiast przed monitorem spędzam pół życia, "mym sojusznikiem monitor jest - i poteżnym sojusznikiem jest on".
Tym bardziej, że człowiek zamierzał się na 70-200. To też nie jest amatorskie szkło. Ludzie mogą się zdecydować na dobre rzeczy - i uważam, że to jest super. Ja też lubię dobrą jakość. W każdej dziedzinie. Nawet jeśli użytkuje się to ułamek czasu tego co zawodowcy, to korzystanie z rzeczy wysokiej klasy to sama przyjemność.
Johanan
Gdybyś napisał : Gratulacje !. Cieszę się chłopie, że będziesz miał super monitor. Niech Ci służy długie lata. Gdybyś miał jakieś problemy lub pytania pisz śmiało na forum. Na pewno ktoś pomoże.
To jeszcze rozumiem , ale twój wywód to wiesz co - Mowa srebrem ale milczenie złotem (przynajmniej tak głosi teoria).
Mnie nie spala zawiść, tylko pytam z powodu zwykłej ludzkiej ciekawości w dodatku o życzliwym zabarwieniu.
A jeśli już mówisz o milczeniu, to wydaje mi się że ja wiem o czym mówię, bo CG stoi sobie w pracowni przy serwerze, a NEC wisi na ścianie w salonie, więc tak mniej więcej wiem jakie są korzyści i straty przy korzystaniu z tak ekskluzywnego sprzętu.
Radek996
19-07-2012, 12:16
Wiecie co? ja mimo wszystko ciesze sie ze go kupilem! Nie oczekuje codów od monitora, chociaz wiem ze w porownaniu do mojego starego samsunga bedzie ogromny skok jesli chodzi o jakos obrazu, totez dzieki rozdzielczosci.
Czekam az zona sie obudzi bo mnie skreca:P mam obawy o karte ze sie nie polubia z Eizo:/ Sprawdze potem jak zona mi pozwoli bo corka ma urodziny:P
Szklo.. tak chcialem i nadal chce 70-200 VR2! Kase prawie mam ale nie chce sie porywac zanim nie wybadam czy mi jakos ruszy mini bisnes foto, a az tak mi nie jest niezbedny, mam inne wiec sobie radze amatorsko, chociaz napewno takie szklo by bardzo pomogla zwlaszcze jesli chodzi o dystans miedzy mna a obiektem pozujacym:)
Wracajac do monitorów...
Moze to banalne pytanie, ale skad mam wiedziec jaka kalibracje wybrac? wiem ze gamma sobie ustawie pod siebie, ale co z reszta? np czy 5500K czy 6500K? czy to chodzi ze jak monitor pracuje w 6500K to mam tyle wybrac?
Kalibracja? robic w ciemnym pokoju czy normalnie w warunkach jakie sa? monitor mam naprzeciwko okien :-/
Ps. wiecie czego ja zazdroszcze ludziom? Ferrari 458 italia i fajnego domu na ktory jeszcze mnie nie stac, dlatego cale oszczednosci wydaje na sprzet i zobacze co z tego wyjdzie, w sumie jeszcze nie wiem czy zaczac cos czy nie jakos sie boje.. obawy obawy ale jak to mowia... "kto nie ryzykuje ten nie ma":)
Gammę ustaw na 2,2 - temperaturę D65 lub taką, która da zgodność wizualną z odbitką.
krokus66
19-07-2012, 12:47
Ty to potrafisz podtrzymać człowieka na duchu. Kolega wydał kupę szmalu, a Ty Mu takie rzeczy piszesz.:sad: Radzić można przed podjęciem decyzji, teraz gdy pieniądze zostały wydane ... czemu to służy? A jak żona Kolegi dorwie kompa i przeczyta, co wtedy?
Radek996
Gratulacje. Podzielam Twój pogląd, jak kupować to tylko dobre. Też myślę o Eizo mimo, iż focę jedynie dla przyjemności. Podaj bliżej co kupiłeś, symbol.
Znam całkiem niegłupie powiedzenie: "Ludzi biednych nie stać na kupowanie rzeczy tanich."
podaj bliżej co kupiłeś, symbol.
Color Edge CG275W
Radek996
19-07-2012, 12:53
Wlasnie to co tom1 napisal;) CG 275W
W pudelku nie wyglada na duzy ;-)
Jak widzialem na instrukcji to bede sie meczyl z oslona(hood) zeby zalozyc na monitor:)
Jak widzialem na instrukcji to bede sie meczyl z oslona(hood) zeby zalozyc na monitor:)
Japończycy, specjaliści od origami, wymyślili sposób jej składania. :D
Niebezpieczny monitor - mam klienta, który po przetestowaniu tego potwora pozbył się nowiutkiego CG243W...
Radek996
19-07-2012, 12:58
NO wydatek masakryczny, dalej mysle czy dobrze zrobilem bo za te cene bym mial np 70-200 + sekonic L758DR + profile target 2 ;-)
Heh cos za cos:P najwazniejsze ze Zona mnie nie zabila:D
Radek996
19-07-2012, 12:59
Heh, jestem cienki z origami :P wysle zeby mi poskladali :) wiem ze quato maja super hood-y metalowe ponoc:)
krokus66
19-07-2012, 13:00
Rzeczywiście było wcześniej napisane, uleciało z pamięci - jestem w pracy.
Ja za ok. 4 miesiące wrócę do tematu. Wpierw muszę pokój pomalować i parę innych rzeczy zrobić. Żonę już dawno oswoiłem z tematem.
Radek996
19-07-2012, 13:01
A tak z ciekawosc? kim sa w przewadze klienci kupujacy EIZO? graficy? fotograficy? architekci?
Wpierw muszę pokój pomalować i parę innych rzeczy zrobić. Żonę już dawno oswoiłem z tematem.
Pokoju nie trzeba malować - ważne jest to, co znajduje się w zasięgu wzroku za monitorem, wystarczy arkusz tektury bądź pianka modelarska
A tak z ciekawosc? kim sa w przewadze klienci kupujacy EIZO? graficy? fotograficy? architekci?
Miłośnicy rozwiązań ostatecznych
Niebezpieczny monitor
Prawda. W swojej pracy spotykam się często z podobnymi sytuacjami, które spokojnie można opowiadać jako anegdoty.
Przykładowo: Rozmawiam przez telefon o jakichś monitorach. Budżet określony przez klienta na kwotę "x" i nie do ruszenia. Po prostu musimy się zmieścić w kwocie i koniec kropka, nie ma w ogóle gadania. Ale wyczuwam w rozmowie, że człowiek ma oczekiwania, które niekoniecznie będzie spełniał monitor za "x". Gadamy długo, ręka usycha od trzymania słuchawki. W końcu zapraszam człowieka na pokaz. Daleko trzeba jechać, ale trudno. Wydawać spore pieniądze trzeba, więc się zgadza na wizję lokalną. Po pokazie, bez słowa o kasie, zaczyna zbierać na monitor 2x droższy.
Radek996
19-07-2012, 13:03
Lepiej uwazaj.. Moja sie jakos dziwnie szybko oswoila:P pewnie cos "nie taniego" bedzie chciala kupic w bliskim czasie ale teraz mi nie powie ;-)
Lepiej uwazaj.. Moja sie jakos dziwnie szybko oswoila:P pewnie cos "nie taniego" bedzie chciala kupic w bliskim czasie ale teraz mi nie powie ;-)
Zakup swoich zabawek często jest obłożony vatem żony. :)
Radek996
19-07-2012, 13:09
Chyba bardziej niz monitorem jestem podjarany zobaczeniem Raw-ow z d800, bo na 19" to nie za fajnie, pozatym w CS miejsce robocze to masakra! :) Mam geforca 7600GT 256MB i chyba podepne 2 monitory tyle ze ponoc karta nie za bardzo sobie radzi, z czasem kupie cos mocniejszego!
Powiem wam cos, znalazlem okazji Ati fire pro v5900 za 400zl!!! zamowilem i dzwonili ze juz nie maja jednak!! masakra! taka okazja! moze sciemniaja.. nie wiem bo ta cena az za piekna zeby byla prawdziwa:) no ale kase oddali wiec pewnie cos mieli namieszane:)
Radek996
19-07-2012, 13:10
Zakup swoich zabawek często jest obłożony vatem żony. :)
Wlasnie! wczoraj juz mi pokazala kilka stron z ciuchami i butami!
-"Ale kochanie po co Ci kolejne buty!! masz juz tyle!!"..... ;-)
Chyba bardziej niz monitorem jestem podjarany zobaczeniem Raw-ow z d800, bo na 19" to nie za fajnie, pozatym w CS miejsce robocze to masakra! :) Mam geforca 7600GT 256MB i chyba podepne 2 monitory tyle ze ponoc karta nie za bardzo sobie radzi, z czasem kupie cos mocniejszego!
Powiem wam cos, znalazlem okazji Ati fire pro v5900 za 400zl!!! zamowilem i dzwonili ze juz nie maja jednak!! masakra! taka okazja! moze sciemniaja.. nie wiem bo ta cena az za piekna zeby byla prawdziwa:) no ale kase oddali wiec pewnie cos mieli namieszane:)
Karta naprawdę nie musi być potworem, nawet wysoka rozdzielczość w 2D od lat nie stanowi większego problemu. Jeśli dla sportu chcesz mieć 10bit, to ATI Fire Pro V3900 bez problemu kupisz za 4 stówki.
Monitory do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy nie są od wyświetlania cudów-niewiedów, tylko od wiernej, stabilnej i precyzyjnej reprodukcji barw.......
Tym bardziej, że człowiek zamierzał się na 70-200. To też nie jest amatorskie szkło. Ludzie mogą się zdecydować na dobre rzeczy - i uważam, że to jest super. Ja też lubię dobrą jakość. W każdej dziedzinie. Nawet jeśli użytkuje się to ułamek czasu tego co zawodowcy, to korzystanie z rzeczy wysokiej klasy to sama przyjemność.
Ty to potrafisz podtrzymać człowieka na duchu. Kolega wydał kupę szmalu, a Ty Mu takie rzeczy piszesz.:sad: Radzić można przed podjęciem decyzji, teraz gdy pieniądze zostały wydane ... czemu to służy? A jak żona Kolegi dorwie kompa i przeczyta, co wtedy?
ludziska nie zrozumielismy sie - ja nikomu nie zazdraszczam, nie zabraniam, tylko napisałem, to o czym bardzo dobrze wiecie - bardzo dobry monitor ulatwia postporccess itp itd, ale nie ma takiej przepasci jaką wiekszosc ludzi (tych, ktorzy ich nie maja) sobie wyobraza . Sam siedze na w miare dobrych monitorach i powiem jedno - jak je kupowalem to spodziewalem sie cudow niewidow - a po podlaczeniu, skalibrowaniu i obejrzeniu fot, ktore wczesniej obrabialem na laptopie, jakoś dziwnie kopara mi nie opadla z wrazenia, ze teraz to dopiero widze te kolory..... (nie wiem, moze mialem zajebista matryce w lapku ;))
krokus66
19-07-2012, 13:15
Pokoju nie trzeba malować - ważne jest to, co znajduje się w zasięgu wzroku za monitorem, wystarczy arkusz tektury bądź pianka modelarska
Moje całe mieszkanie już kilka lat prosi się o remont. Wcześniej praca, póżniej choroba a zlecić nie honor. Największy mój niepokój wzbudza co zrobić/ jak zmienić górne oświetlenie.
Miłośnicy rozwiązań ostatecznych
:smile:
Fajne, chociaż to mi przypomina terminologię z II WŚ.
Radek996
19-07-2012, 13:15
Karta naprawdę nie musi być potworem, nawet wysoka rozdzielczość w 2D od lat nie stanowi większego problemu. Jeśli dla sportu chcesz mieć 10bit, to ATI Fire Pro V3900 bez problemu kupisz za 4 stówki.
sporo osob mowilo ze nie ma za wielkiej roznicy jesli ma sie te 10bit, ze praktycznie nie zauwazalne?
Karte kupie w niedlugim czasie tak czy siak:)
Radek996
19-07-2012, 13:16
ok uciekam szykowac sie na urodziny:) jak bede mial dzis czas na podlaczenie monitora to sie podziele z wami wrazeniami:)
Milego dnia zycze:)
Moje całe mieszkanie już kilka lat prosi się o remont. Wcześniej praca, póżniej choroba a zlecić nie honor. Największy mój niepokój wzbudza co zrobić/ jak zmienić górne oświetlenie.
Górnego oświetlenia najlepiej wogóle unikać - będzie tylko niepotrzebnie powodować flarę na powierzchni monitora, obniżającą kontrastowość obrazu.
Interesuje nas wyłącznie oświetlenie tła za monitorem znajdującego się w zasięgu wzroku, bo tylko ono ma wpływ na postrzeganie obrazu wyświetlanego na monitorze. Sprawę załatwia świetlóweczka graficzna, taśmy LED (mieszane ciepłe z zimnymi), halogen światła dziennego (niestety, obecnie nie do dostania w PL).
sporo osob mowilo ze nie ma za wielkiej roznicy jesli ma sie te 10bit, ze praktycznie nie zauwazalne?
Karte kupie w niedlugim czasie tak czy siak:)
Można olać ;)
Na początku też byłem przerażony po zakupie P221, ale teraz po półtora roku już tego defektu nie widzę ;)
Też tak mam, że róg ekranu świeci na zielonkawo, drugi na różowo... A idealna biel jest tylko na środku wyświetlacza..
Na początku też byłem przerażony po zakupie P221, ale teraz po półtora roku już tego defektu nie widzę ;)
Też tak mam, że róg ekranu świeci na zielonkawo, drugi na różowo... A idealna biel jest tylko na środku wyświetlacza..
To niestety normalne, choć widoczne z różną intensywnością. Eliminować to można tylko przez elektroniczny system stabilizacji.
Radek996
19-07-2012, 16:58
Monitor bomba:) duzyyyy :) zainstalowalem color navigatora 6.1 z sterownikami x-rite bo sie pytal program to wszystko zainstalowalem :)
Wkurza mnie tylko bo jak zakladalem kaptur(hood) to z jednaj strony z boku nie chce zaskoczyc, jakos sie trzyma:) nie chce uzyc sily zeby nie zlamac, a wkurza mnie ze nie chce zaskoczyc a ciaglem juz dosyc mocno do dolu:)
Dalem kalibracje "photography" i on tam dobral swoje ustawienia i zorientowalem sie ze musze zrobic nowy profil i swoje ustawienia:)
Mam pytanie do expertow:
Czy jak stworze wlasny profil i moge dac swoje ustawienia - czy moge wybrac czy chce 5500K czy np 6500k? pobawie sie potem :)
Odpalilem zdjecia z Nikona d90 i bez fajerwerkow, podobnie do mojego 19"samsunga:P ale jak odpalilem z d800 to na big screenie widac roznice wiec jestem bardzo zadowolony:)
No i kolor po szybkiej kalibracji-profilu z listy widac roznice w kolorze:) ale jak juz pisalem: musze zrobic swoj prifil i wybrac ustawienia jaki ja chce:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (C:\\Users\\Radek\\Desktop\\eizo)
Wow! ;)
Radek996
19-07-2012, 17:05
Monitor bomba:) duzyyyy :) zainstalowalem color navigatora 6.1 z sterownikami x-rite bo sie pytal program to wszystko zainstalowalem :)
Wkurza mnie tylko bo jak zakladalem kaptur(hood) to z jednaj strony z boku nie chce zaskoczyc, jakos sie trzyma:) nie chce uzyc sily zeby nie zlamac, a wkurza mnie ze nie chce zaskoczyc a ciaglem juz dosyc mocno do dolu:)
Dalem kalibracje "photography" i on tam dobral swoje ustawienia i zorientowalem sie ze musze zrobic nowy profil i swoje ustawienia:)
Mam pytanie do expertow:
Czy jak stworze wlasny profil i moge dac swoje ustawienia - czy moge wybrac czy chce 5500K czy np 6500k? pobawie sie potem :)
Odpalilem zdjecia z Nikona d90 i bez fajerwerkow, podobnie do mojego 19"samsunga:P ale jak odpalilem z d800 to na big screenie widac roznice wiec jestem bardzo zadowolony:)
No i kolor po szybkiej kalibracji-profilu z listy widac roznice w kolorze:) ale jak juz pisalem: musze zrobic swoj prifil i wybrac ustawienia jaki ja chce:)
Radek996
19-07-2012, 17:06
heh nie wiem jak dodac foty :=)
no ja się czasami łapię na tym, że chce korygować fotkę na przypadłość zielonkawatości z lewej strony i już chwytam te suwaki, pokrętła i dźwignie ..aż tu nagle sobie uświadamiam, jak tu się "wpuściłem w maliny" z tym Eizo do zastosowań biurowych, ehh trza było "mortadele z Tesco" za 1/3 ceny kupić heh ;)
Radek996
19-07-2012, 17:18
dodam pozniej :)
raptor88
20-07-2012, 12:03
Gratulacje! Piękny i mocarny sprzęt. :D
Radek996
20-07-2012, 13:36
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/22ixbt-3.jpg
źródło (http://i46.tinypic.com/22ixbt.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/1zvcysn-3.jpg
źródło (http://i47.tinypic.com/1zvcysn.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/ifr7fk-3.jpg
źródło (http://i49.tinypic.com/ifr7fk.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/20h0zet-3.jpg
źródło (http://i47.tinypic.com/20h0zet.jpg)
Radek996
20-07-2012, 13:46
potrzebuje wieksze biurko ;-)
Hmm, to gratuluję.. szkoda że wcześniej nie odwiedziłem tegoż wątku bo namawiałbym jednak na wymienionego wyżej 27 calowego Della którego posiadam od roku, pracował juz ponad 6 tys godzin, działa jak nowy, kolory ma wierne, zero popsutych pikseli itd. Osobiście nie widzę sensu wydawania na monitor 27" więcej niż 2-3 tys. zł :) Może drukarnia czy ktoś mocno profi potrzebuje mieć 99.99% wierności, mnie wystarczy te 99% czy coś.