Zobacz pełną wersję : Tutoriale godne polecenia?
borysek01
13-07-2012, 18:02
Nie wiem czy pisze w odpowiednim do tego dziale, ale chętnie przyjął bym konkretne tutoriale godne polecenia i uwagi. Nie mowie tu o "wejdz se na jutube" a bardziej konkretnych autorach i poradnikach. Poprosiłbym o cały workflow i obróbkę ludzi, twarzy, portretu i koncertów (najlepiej w PS, może byc LR).
Tutaj przykładowe zdjęcia (repoglamour tez sie znajdzie).
1. http://kobylscy.com/blog/2012/2012-06-23/MiAblog_0005.jpg
2. http://www.irwusek.webh.pl/_fotografia/Ariana_J/IMG_1842_o_d.jpg (mówie tutaj tez o mgle która istnieje 'przed' modelką.)
3. https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/278064_489350777745169_1055617237_o.jpg (całośc, cross-processing, itd.)
I dużo koncertowych, ostrych, jasnych, kontrastowych zdjęć. Poza tym chodzi mi o ten ślubny, jasny i naturalny efekt.
Dziękuje z góry za pomoc.
D_Z_I_A_D_E_K
13-07-2012, 18:15
Nik Software (https://www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=1&cp=5&gs_id=i&xhr=t&q=nik+software&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=nik+s&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=7cabecb3bcc199f7&biw=1440&bih=762)
militarius
13-07-2012, 18:21
knoll light factory
borysek01
13-07-2012, 19:24
Nik Software (https://www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=1&cp=5&gs_id=i&xhr=t&q=nik+software&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=nik+s&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=7cabecb3bcc199f7&biw=1440&bih=762)
Rozumiem ze chodzi o pluginy do photoshopa jesli chodzi o nik software, tak?
A co do knoll light factory, dalej nie rozumiem sensu w tym programie/ pluginie - tworzy flary do zdjec, rozumiem?
D_Z_I_A_D_E_K
13-07-2012, 19:25
Rozumiem ze chodzi o pluginy do photoshopa jesli chodzi o nik software, tak?
tak
borysek01
13-07-2012, 19:30
A coś bardziej ściśle? Rozumiem , zakupić pluginy, pomogą mi - ale jakieś wybrane efekty powiedzmy z dfine czy z jakiegoś innego by wydostać jeden z oczekiwanych (patrz wyżej) rezultatów?
D_Z_I_A_D_E_K
13-07-2012, 19:39
Color Efex Pro, myślę że wystarczy.
Color efex od Nik Software, najlepsza wtyka jaka mozna sobie tylko wymarzyc do PS. Jezeli dobrze pokombinujesz to uzyskasz tam wszystko ok crossa po piekne mocne i kontrastowe B&W. A tutorialne to na YT pod nazwa LYNDA ew kelbytraining.com
Dzieadek, pisalismy w tym samym czasie ale niech zostanie.
piter123789
13-07-2012, 21:18
po piekne mocne i kontrastowe B&W.
No z tym pięknym BW to niekoniecznie. Tutaj Silver Efex rządzi, a najlepiej to zrobić BW w "obrabiarce" do rawów a tym tylko dopieścić fotę.
No z tym pięknym BW to niekoniecznie. Tutaj Silver Efex rządzi, a najlepiej to zrobić BW w "obrabiarce" do rawów a tym tylko dopieścić fotę.
Nie zaprzeczysz ze da sie zrobic BW w color efexie, duzo zalezy od umiejetnosci osoby pracujacej z softem. Silver oczywiscie ze jest lepszy, poniewaz jest stworzony tylko do zdjec monochromatycznych.
2. http://www.irwusek.webh.pl/_fotografia/Ariana_J/IMG_1842_o_d.jpg (mówie tutaj tez o mgle która istnieje 'przed' modelką.)
Kolego na tym zdjęciu dużo nie było robione ;) Trochę stemplem się pobawiłem, gładzenie, parę kolorów kryjących i od cała filozofia :) I to te kolorki może zrobiły tą "mgiełkę" :)
borysek01
13-07-2012, 23:04
Mam skromną nadzieje że dostanę cały work flow na PM czy nawet tutaj. Osobiście nie umiał bym wykonać czegoś takiego :)
Mam skromną nadzieje że dostanę cały work flow na PM czy nawet tutaj. Osobiście nie umiał bym wykonać czegoś takiego :)
Najlepiej na gotowe od razu, kazdy sie uczyl obrobki i wiekszosc osob to samouki. Podstawy Ci kolega napisal, otwieraj zdjecie w PS i kombinuj. Najwiecej sie nauczysz metoda prob i bledow.
artuss811
14-07-2012, 10:18
Najlepiej na gotowe od razu, kazdy sie uczyl obrobki i wiekszosc osob to samouki. Podstawy Ci kolega napisal, otwieraj zdjecie w PS i kombinuj. Najwiecej sie nauczysz metoda prob i bledow.
no tu racja ja sam biorę wybrane zdjęcie otwieram w Color Efex Pro 4 i jadę z wszystkimi flirtami po kolei, suwaczkami troszkę po przesuwam itp. Jak się tak zrobi kilka razy zapamiętasz co daje jaki efekt i co można z tego uzyskać. A ta mgiełka to faktycznie najprawdopodobniej filtr o nazwie fog i trochę suwaczkami złagodzony.
P.S a pytane do innych czy można dograć więcej filtrów do Color Efex Pro 4
Na tym drugim zdjęciu żaden fog czy coś podobnego nie było dodawane ;)
P.S a pytane do innych czy można dograć więcej filtrów do Color Efex Pro 4
Efex 4 ma opcje dodawania "ulubiownych" jezeli uzyskasz jakis efek, z ktorego bedziesz chcial korzystac czesto, zapisz go wlasnie tam, zapamieta ustawienia.
Co do dodawania wiecej filtrow nie bardzo, sa osobne filtry z Nik Software np Silver Efex - do zdjec monochromatycznym, noise reduction, hdr itp. Jednak z tego co mi wiadomo nie mozna dodac filtra, ale mozna z jednego strzowyc kilka wariantow i zapisac jako ulubione.
hitatsura
15-07-2012, 15:03
Żeby nie tworzyć nowego tematu podłącze sie do dyskusji. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem D5100 ale jak na razie nie miałem czasu aby liznąć troche obróbki (nie licząc zabaw z suwakami w LR). Jakie programy lub pluginy do PS oprócz ww możecie polecic dla początkującego napaleńca który chce sie czegoś nauczyć?
No jaja sobie robisz przecież są tutaj podane wszystkie jakie są potrzebne.
hitatsura
15-07-2012, 16:29
Jaj sobie nie robie:) Myślałem że może jest jeszcze cos warte polecenia. Rozumiem że pełen pakiet NIK software spokojnie mi wystarczy?? Jak na razie nie znam PSa, a takie predefiniowane filtry ułatwiaja sprawe.
Naucz się co to są warstwy, maski, mieszanie, krzywe i inne takie cuda w PS i dopiero wtedy użycie CEP 4 np ułatwia życie.
hitatsura
15-07-2012, 16:46
Takie mam plany i Jak znajde troche czasu to napewno postudiuje PSa, jak na razie nie mam kiedy porządnie puszką sie pobawić a co dopiero tutorialoe psa;) ale juz niedługo czasu troszke przybedzie więc nadrobie zaległości. Jak na razie robie rozeznanie co do narzędzi.
A umiesz w ogóle fotografować?
Takie mam plany i Jak znajde troche czasu to napewno postudiuje PSa, jak na razie nie mam kiedy porządnie puszką sie pobawić a co dopiero tutorialoe psa;) ale juz niedługo czasu troszke przybedzie więc nadrobie zaległości. Jak na razie robie rozeznanie co do narzędzi.
Od tego roku pojawil sie fanjny magazyn Practical Photoshop, na alledrogo idzie dosctac pierwszcze czesci z plytk DVD. Zainteresuja sie bo w pierwszym numerze sa podstawy podstaw. Cena moze nie jest jakos super niska ale mam pierwszy numer i jest warty polecenia.
A jezeli Cie nie stac na kupowanie gazet, zrob zdjecie (tylko jakies konkretne, nie z balkonu) wczytaj to PS i zacznij sobie kombinowac. Nikt od razu sie geniuszem nie urodzil.
hitatsura
15-07-2012, 17:35
A umiesz w ogóle fotografować?
Peterson to przy mnie pikuś;)
Ucze sie wszystkiego powoli. Czemu miałbym juz nie zacząć zdobywać podstawowe umiejętności z obróbki. Wszystko da sie pogodzić. Czytam książki Petersona i ucze sie kadrować, ale w dzisiejszych czasach sama puszka nie wystarczy, dlatego chciałbym też troszke umiejetności postprocesowych nabyć.
grzegorzant
16-07-2012, 21:44
Mogę się mylić, ale już "zrobionych" do BW fotek nie wyedytujesz w SE.