PDA

Zobacz pełną wersję : regulacja AF w d5100 - jak długo ? jak sie umawiać ?

Daga
13-07-2012, 08:37
Czy oddawał ktoś w ostatnim czasie aparat tej klasy do regulacji AF ? Ile czasu zajmuje im poprawne wyregulowanie AF ?
Oczywiście zadzwonię w tej sprawie do samego serwisu, ale nie wiem jak sie z nimi umawiać... czy lepiej poprosić o usługę od ręki w umówionym terminie, czy spokojnie można wysłać, mając nadzieję, że aparat wróci do mnie przed moim wyjazdem nad morze :-P

zgera
13-07-2012, 14:06
W maju br. wysyłałem kurierem DHL D5000 do kalibracji AF, czas oczekiwania wraz z wysyłką w obie strony niecałe 2 tygodnie. Nie wiem czy usługa od ręki jest możliwa, o to musisz zapytać w serwisie.
Jeśli chodzi o efekty kalibracji to ja nie byłem zadowolony, dwukrotnie serwis kalibrował puszkę z marnym efektem.
Wstępnie był BF, po kalibracji pierwszej i drugiej FF.

Daga
16-07-2012, 12:00
A może masz jakieś szkiełka z BF/FF ?
W moim d5100 jest bardzo dobrze z AF na środkowym punkcie, na dolnym skrajnym jest żyleta, a na górnym skrajnym mydło... Sytuacja wygląda w ten sposób niezależnie od obiektywu. Mam to samo np. na 18-105, jak i 24-120F4. Nie lubię przekadrowywania, więc mam problem.
Tragicznie nie jest, ale wolę to poprawić. Dzisiaj zadzwonię i spróbuję się umówić.
Dzięki.

zgera
16-07-2012, 19:18
Oby Ci tylko nie pogorszyli, z tą kalibracją w serwisie różnie bywa.