PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 włączanie lcd

largo
12-07-2012, 13:48
Witam. Pytanie do użytkowników D3000. Czy w trybie 'M' po naciśnięciu przycisku korekcji ekspozycji "+/-" aparat powinien włączać wyświetlacz? Nie wiem czy to jest prawidłowe działanie oprogramowania, czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak, albo to jakiś standardowy błąd oprogramowania w tym modelu. Chodzi o to, że przy ustawianiu przysłony (dotyczy tylko trybu M) z okiem przy wizjerze - kiedy widzę jej wartość, LCD i tak świeci po oczach. W sumie da się z tym żyć ale jest to nieco irytujące - starsze modele, np. D40, tego nie miały - dało się ustawić przysłonę bez uruchamiania LCD. Funkcja 'auto wyświetl. informacji' jest wyłączona, zresztą próbowałem już na różnych kombinacjach w menu i za każdym razem włącza wyświetlacz.

puciek
12-07-2012, 13:56
Akurat raczej w D3000 to normalne zachowanie. W tym modelu Nikon nie umieścił czujnika oka, który wyłącza ekran LCD po przyłożeniu oka do wizjera i włącza go po odsunięciu.

largo
12-07-2012, 21:05
Dzięki puciek, też wydaje mi się, że tak powinno być. Drobnostka, jednak nie pozostaje bez wpływu na zużycie baterii, a teraz widzę, że stary D40 miał to lepiej rozwiązane i to bez czujnika zbliżenia.

puciek
12-07-2012, 21:30
Właśnie dlatego np: D60 był pod tym względem lepszy ale miał tylko trzy punkty AF.

zgera
13-07-2012, 13:56
Możesz wyłączyć automatyczne wyświetlanie informacji, wtedy ekran nie będzie świecił po oczach, jeśli będziesz potrzebował informacje na ekranie wciśniesz przycisk INFO.

largo
13-07-2012, 19:32
Możesz wyłączyć automatyczne wyświetlanie informacji, wtedy ekran nie będzie świecił po oczach, jeśli będziesz potrzebował informacje na ekranie wciśniesz przycisk INFO.
W pierwszym poście już zaznaczyłem, że wyłączone, zresztą ta funkcja dotyczy tylko wciśnięcia spustu do połowy. Starsze modele D40/D60 nawet z ustawionym automatycznym wyświetlaniem inf. nie włączą LCD samym przyciskiem kompensacji w trybie ręcznym M, a D3k włącza bez względu na ustawienia (przynajmniej u mnie) i przyznam - to jedyna rzecz, która mnie w tym modelu naprawdę drażni. Jeśli wszystkie d3k tak się zachowują, to jest to dla mnie niedopatrzenie programistów, lub celowy zabieg dla amatorów, żeby zawsze mieli ten ekran informacyjny z podpowiedziami pod okiem, nawet jeśli go nie chcą : ) Nie wiem, jak to wygląda w innych (nowszych) czterocyfrowcach, bo nie miałem okazji dokładnie sprawdzić.

kmark
14-07-2012, 13:29
U mnie jest to samo - jeśli wyłączy się automatyczne uruchamianie ekranu LCD to i tak się uruchamia po naciśnięciu klawiszy np. kompensacja ekspozycji lub fn - czyli ten model jak u mnie D3100 tak ma. Ja w ekranie zmniejszyłem jego jasność i praktycznie po przyłożeniu oka do wizjera nawet gdy się włącza LCD to tego nie widzę - więc mi osobiście nie przeszkadza.
Pozdrawiam Marek