Zobacz pełną wersję : D3000 włączanie lcd
Witam. Pytanie do użytkowników D3000. Czy w trybie 'M' po naciśnięciu przycisku korekcji ekspozycji "+/-" aparat powinien włączać wyświetlacz? Nie wiem czy to jest prawidłowe działanie oprogramowania, czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak, albo to jakiś standardowy błąd oprogramowania w tym modelu. Chodzi o to, że przy ustawianiu przysłony (dotyczy tylko trybu M) z okiem przy wizjerze - kiedy widzę jej wartość, LCD i tak świeci po oczach. W sumie da się z tym żyć ale jest to nieco irytujące - starsze modele, np. D40, tego nie miały - dało się ustawić przysłonę bez uruchamiania LCD. Funkcja 'auto wyświetl. informacji' jest wyłączona, zresztą próbowałem już na różnych kombinacjach w menu i za każdym razem włącza wyświetlacz.
Akurat raczej w D3000 to normalne zachowanie. W tym modelu Nikon nie umieścił czujnika oka, który wyłącza ekran LCD po przyłożeniu oka do wizjera i włącza go po odsunięciu.
Dzięki puciek, też wydaje mi się, że tak powinno być. Drobnostka, jednak nie pozostaje bez wpływu na zużycie baterii, a teraz widzę, że stary D40 miał to lepiej rozwiązane i to bez czujnika zbliżenia.
Właśnie dlatego np: D60 był pod tym względem lepszy ale miał tylko trzy punkty AF.
Możesz wyłączyć automatyczne wyświetlanie informacji, wtedy ekran nie będzie świecił po oczach, jeśli będziesz potrzebował informacje na ekranie wciśniesz przycisk INFO.
Możesz wyłączyć automatyczne wyświetlanie informacji, wtedy ekran nie będzie świecił po oczach, jeśli będziesz potrzebował informacje na ekranie wciśniesz przycisk INFO.
W pierwszym poście już zaznaczyłem, że wyłączone, zresztą ta funkcja dotyczy tylko wciśnięcia spustu do połowy. Starsze modele D40/D60 nawet z ustawionym automatycznym wyświetlaniem inf. nie włączą LCD samym przyciskiem kompensacji w trybie ręcznym M, a D3k włącza bez względu na ustawienia (przynajmniej u mnie) i przyznam - to jedyna rzecz, która mnie w tym modelu naprawdę drażni. Jeśli wszystkie d3k tak się zachowują, to jest to dla mnie niedopatrzenie programistów, lub celowy zabieg dla amatorów, żeby zawsze mieli ten ekran informacyjny z podpowiedziami pod okiem, nawet jeśli go nie chcą : ) Nie wiem, jak to wygląda w innych (nowszych) czterocyfrowcach, bo nie miałem okazji dokładnie sprawdzić.
U mnie jest to samo - jeśli wyłączy się automatyczne uruchamianie ekranu LCD to i tak się uruchamia po naciśnięciu klawiszy np. kompensacja ekspozycji lub fn - czyli ten model jak u mnie D3100 tak ma. Ja w ekranie zmniejszyłem jego jasność i praktycznie po przyłożeniu oka do wizjera nawet gdy się włącza LCD to tego nie widzę - więc mi osobiście nie przeszkadza.
Pozdrawiam Marek