Zobacz pełną wersję : D50 i problem AF w BODY
konradwo
12-07-2012, 12:13
Mam pytanie - może orientujecie się co mogło się stać.
Kupiłem na aukcji Nikona D50 (sprzedawanego jako sprawny). Niestety okazało się że nie działa AF w BODY (lub też sterowanie AF). W aukcji były też 2 obiektywy 18-55 AF-S i 55-200 AF-S. Myślałem że to silniki w obiektywach - ale po włożeniu tych obiektywów do innej D50 - obiektywy działały poprawnie. Robiłem też resret menu (dwa przyciski z kropkami) i reset całości (taki "bagnecik" na spodzie aparatu) - nie pomogło. Aparat wizualnie jest ok - mało używany. Przebieg migawki według PhotoMe troszkę ponad 9000.
Czy macie jakieś sugestie co może być zepsute ?
Jak to sprawdzić ?
Gdzie oddać do naprawy (np. WaWa) ?
Jaki mógłby być koszt naprawy ?
Noże są jakieś programy diagnostyczne / serwisowe (np. podłączam aparat przez USB do komputera i puszczam test)?
A z boku w aparacie przełącznik AF jest ustawiony na M czy na AF?
konradwo
12-07-2012, 13:14
i na obiektywie i na aparacie ustawione na A(AF)
przełącznik działa - po ustawieniu na M - pozwala robić zdjęcia w trybie manualnym. Zdjęcia są ok, wszysto działa oprucz AutoFocus'a.
Wydaje mi się że to jest coś ze sterowaniem AF lub "pretwornik prądu" lub coś takiego - nie bardzo wiem jak to zdjagnozować.
A sprawdzałeś body z obiektywem AF (bez silnika)? Styki w aparacie są czyste (czyściłeś?)
konradwo
12-07-2012, 14:04
Niestety nie mam dostępu do obiektywów AF (bez silnika).
Styki wyglądają na czyste (tak przetarłem je czystym spitytusem)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://konradwo.ovh.org/d50.jpg)
konradwo
13-07-2012, 08:27
Czy ktoś może ma jeszcze jakieś sugestie ?
Jeżeli obiektywy AF-s (przy włączonym AF w obiektywie i body) nie ustawiają ostrości automatycznie (nie działa silnik) to wygląda na uszkodzenie body. Jakbyś był w białym, to mógłbym to obejrzeć (podpiąć swoje szkła itp.
Ja miałem kiedyś identyczny problem, tyle że w D70. W moim przypadku okazało się, że namieszałem w ustawieniach, a konkretnie to w zakładce AE-L/AF-L wybrałem AF-ON, co wyłączyło mi autofokus w spuście migawki. Może tutaj tkwi przyczyna?
Pozdrawiam
Ja kiedyś też miałem taki problem w moim D50 - pojawił się po pożyczeniu body koledze. Podejrzewałem go o popsucie, ale okazało się, że pomógł właśnie reset ustawień, bo coś zostało namieszane w menu. Skoro piszesz, że resetowałeś (i to na dwa sposoby), to raczej pozostaje już tylko uszkodzenie lub jakieś mocne zabrudzenie czujników AF... :(
Ja kiedyś też miałem taki problem w moim D50 - pojawił się po pożyczeniu body koledze. Podejrzewałem go o popsucie, ale okazało się, że pomógł właśnie reset ustawień, bo coś zostało namieszane w menu. Skoro piszesz, że resetowałeś (i to na dwa sposoby), to raczej pozostaje już tylko uszkodzenie lub jakieś mocne zabrudzenie czujników AF... :(
Tyle tylko, że reset przez 2 przyciski nie ma wpływu na ustawienia osobiste, a reset przyciskiem na spodzie aparatu pomaga w przypadku błędów elektroniki - np.: wariujący wyświetlacz bądź zawieszenie się aparatu (tak jest przynajmniej w D70). Zresetować ustawienia osobiste można jedynie w menu.
Pozdrawiam
konradwo
13-07-2012, 10:22
Czujnik AF wydaje się działać - nie pozwala zrobić nieostrego zdjęcia w trybie AF. Gdy przestawię na M, ustawię ostrość ręcznie, a następnie przestawię w tryb AF - to wykrywa że zdjęcie jest ostre i pozwala je zrobić. Jedyny problem to że nie kręci obiektywem.
Reset Menu też robiłem.
To nie mam pojęcia co to może być, chyba faktycznie usterka w body.
PS. A spróbuj jeszcze może nacisnąć przycisk przycisk AE-L/AF-L z tylu body, i zobacz czy nie zacznie działać AF
konradwo
13-07-2012, 11:05
Hmm - jednak chyba się dzieje coś z czujnikiem AF.
Przed chwilą o dziwo ruszył mi aparat.
Ale znowy przestał - w tej chwli na wizjerze nie zapala się czerwony prostokącik wyboru pola ostrości.
Czy da się we własnym zakresie wyczyścić czyjnik AF (albo chociaż zerknąć czy jest brudny)?
Trzeba go przedmuchać gruszką.
konradwo
13-07-2012, 13:26
hmm - chyba znalazłem problem - ruszając korpusem obiektywu załapał mi AF - według mnie - to kwestia styków body <-> obiektyw.
Tylko teraz pytanie - czym bezpiecznie i skutecznie je przeczyścić (chociaż wyglądają na czyste)?
A może coś trzeba "odgiąć" żeby lepiej kontaktowały ?
Wysokoprocentowy alkohol, może być denaturat lub płyn do matryc itd.