PDA

Zobacz pełną wersję : D50 i problem AF w BODY

konradwo
12-07-2012, 12:13
Mam pytanie - może orientujecie się co mogło się stać.

Kupiłem na aukcji Nikona D50 (sprzedawanego jako sprawny). Niestety okazało się że nie działa AF w BODY (lub też sterowanie AF). W aukcji były też 2 obiektywy 18-55 AF-S i 55-200 AF-S. Myślałem że to silniki w obiektywach - ale po włożeniu tych obiektywów do innej D50 - obiektywy działały poprawnie. Robiłem też resret menu (dwa przyciski z kropkami) i reset całości (taki "bagnecik" na spodzie aparatu) - nie pomogło. Aparat wizualnie jest ok - mało używany. Przebieg migawki według PhotoMe troszkę ponad 9000.

Czy macie jakieś sugestie co może być zepsute ?
Jak to sprawdzić ?
Gdzie oddać do naprawy (np. WaWa) ?
Jaki mógłby być koszt naprawy ?

Noże są jakieś programy diagnostyczne / serwisowe (np. podłączam aparat przez USB do komputera i puszczam test)?

puciek
12-07-2012, 12:44
A z boku w aparacie przełącznik AF jest ustawiony na M czy na AF?

konradwo
12-07-2012, 13:14
i na obiektywie i na aparacie ustawione na A(AF)
przełącznik działa - po ustawieniu na M - pozwala robić zdjęcia w trybie manualnym. Zdjęcia są ok, wszysto działa oprucz AutoFocus'a.

Wydaje mi się że to jest coś ze sterowaniem AF lub "pretwornik prądu" lub coś takiego - nie bardzo wiem jak to zdjagnozować.

puciek
12-07-2012, 13:29
A sprawdzałeś body z obiektywem AF (bez silnika)? Styki w aparacie są czyste (czyściłeś?)

konradwo
12-07-2012, 14:04
Niestety nie mam dostępu do obiektywów AF (bez silnika).

Styki wyglądają na czyste (tak przetarłem je czystym spitytusem)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://konradwo.ovh.org/d50.jpg)

konradwo
13-07-2012, 08:27
Czy ktoś może ma jeszcze jakieś sugestie ?

puciek
13-07-2012, 08:56
Jeżeli obiektywy AF-s (przy włączonym AF w obiektywie i body) nie ustawiają ostrości automatycznie (nie działa silnik) to wygląda na uszkodzenie body. Jakbyś był w białym, to mógłbym to obejrzeć (podpiąć swoje szkła itp.

sprychu
13-07-2012, 08:58
Ja miałem kiedyś identyczny problem, tyle że w D70. W moim przypadku okazało się, że namieszałem w ustawieniach, a konkretnie to w zakładce AE-L/AF-L wybrałem AF-ON, co wyłączyło mi autofokus w spuście migawki. Może tutaj tkwi przyczyna?

Pozdrawiam

kkokosz
13-07-2012, 09:15
Ja kiedyś też miałem taki problem w moim D50 - pojawił się po pożyczeniu body koledze. Podejrzewałem go o popsucie, ale okazało się, że pomógł właśnie reset ustawień, bo coś zostało namieszane w menu. Skoro piszesz, że resetowałeś (i to na dwa sposoby), to raczej pozostaje już tylko uszkodzenie lub jakieś mocne zabrudzenie czujników AF... :(

sprychu
13-07-2012, 09:20
Ja kiedyś też miałem taki problem w moim D50 - pojawił się po pożyczeniu body koledze. Podejrzewałem go o popsucie, ale okazało się, że pomógł właśnie reset ustawień, bo coś zostało namieszane w menu. Skoro piszesz, że resetowałeś (i to na dwa sposoby), to raczej pozostaje już tylko uszkodzenie lub jakieś mocne zabrudzenie czujników AF... :(

Tyle tylko, że reset przez 2 przyciski nie ma wpływu na ustawienia osobiste, a reset przyciskiem na spodzie aparatu pomaga w przypadku błędów elektroniki - np.: wariujący wyświetlacz bądź zawieszenie się aparatu (tak jest przynajmniej w D70). Zresetować ustawienia osobiste można jedynie w menu.

Pozdrawiam

konradwo
13-07-2012, 10:22
Czujnik AF wydaje się działać - nie pozwala zrobić nieostrego zdjęcia w trybie AF. Gdy przestawię na M, ustawię ostrość ręcznie, a następnie przestawię w tryb AF - to wykrywa że zdjęcie jest ostre i pozwala je zrobić. Jedyny problem to że nie kręci obiektywem.

Reset Menu też robiłem.

sprychu
13-07-2012, 10:55
To nie mam pojęcia co to może być, chyba faktycznie usterka w body.

PS. A spróbuj jeszcze może nacisnąć przycisk przycisk AE-L/AF-L z tylu body, i zobacz czy nie zacznie działać AF

konradwo
13-07-2012, 11:05
Hmm - jednak chyba się dzieje coś z czujnikiem AF.
Przed chwilą o dziwo ruszył mi aparat.
Ale znowy przestał - w tej chwli na wizjerze nie zapala się czerwony prostokącik wyboru pola ostrości.
Czy da się we własnym zakresie wyczyścić czyjnik AF (albo chociaż zerknąć czy jest brudny)?

puciek
13-07-2012, 11:07
Trzeba go przedmuchać gruszką.

konradwo
13-07-2012, 13:26
hmm - chyba znalazłem problem - ruszając korpusem obiektywu załapał mi AF - według mnie - to kwestia styków body <-> obiektyw.
Tylko teraz pytanie - czym bezpiecznie i skutecznie je przeczyścić (chociaż wyglądają na czyste)?
A może coś trzeba "odgiąć" żeby lepiej kontaktowały ?

zgera
13-07-2012, 14:11
Wysokoprocentowy alkohol, może być denaturat lub płyn do matryc itd.