Zobacz pełną wersję : Pomóżcie w doborze obiektywu (pierwsza lustrzanka)
jamarcin
12-07-2012, 10:26
Witam,jestem nowy na forum.Zakupiłem nikona d90 i teraz mam problem z wyborem obiektywu, gdyż zaczynam przygodę z fotografią.
Interesuje mnie obiektyw ze zmienną ogniskową, do tego dobrze i szybko ostrzący i jak najjaśniejszy.
Zastosowania
-wycieczki plenerowe
-fotki pomieszczeń i w pomieszczeniach (kościoły itp)
-zdjęcia pamiątkowe (czyli ja i krajobraz)
-Zdjęcia w ruchu też by mógł ogarniać w miarę możliwości choć będą robione sporadycznie.
Makro mnie na razie nie interesuje,przynajmniej nie z tym obiektywem o który pytam.
Szukam jak najlepszego obiektywu który podoła takiemu przeznaczeniu jak opisałem wyżej,oczywiście na tyle na ile pozwoli budżet i takie połączenie zastosowań,czyli ok 2tys do max 2200 zł.
Zależy mi na ostrości zdjęć, dlatego nie chce eksperymentować, bo może mnie to dość drogo wyjść,stąd pytanie na forum.
Nie liczę na cuda ze strony takiego obiektywu i zdaję sobie z tego sprawę że idealny do poszczególnych zastosowań to on nie będzie, ale chciałbym aby on był jak najlepszy w miarę możliwości i mieścił się w założonym budżecie.
Interesują mnie również obiektywy używane w tym przedziale cenowym.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moja odpowiedź będzie bardzo prosta, pierwszy obiektyw powinien być w miarę uniwersalny.
Z systemowych: Nikkor 18-105VR (ludzie na forum mają i chwalą), a zostanie jeszcze trochę kasy na lampę lub 35kę (a ona potrafi być ostra). Używka - może być Nikkor 18-200 VR. Może na dłuższych ogniskowych nie jest demonem ostrości, ale mam i na potrzeby turystyczne jak najbardziej się sprawdza, pozwoli Ci też określić w jakim przedziale zazwyczaj "działasz", tak że w przyszłości jakbyś kupował coś bardziej pro, będziesz wiedział czy lepiej szukać czegoś szerokiego, czy dłuższych ogniskowych.
Minus jest taki, że to nie są zbyt jasne obiektywy. Ale robię zdjęcia we wnętrzach D90ką (czysto pamiątkowe) po podbiciu ISO i przy odrobinie stabilności wychodzą akceptowalnie (ale ISO zżera jakość).
Może ktoś doradzi Ci coś z innych systemów, ale w tym przedziale cenowym raczej na jasne i pewne zoomy bym nie liczył.
Michał44
12-07-2012, 10:54
Może używana Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM załapałaby się na 2,2k zł
jamarcin
12-07-2012, 11:13
Właśnie dlatego chcę coś uniwersalnego na początek ,co pozwoli mi okiełznać aparat i poznać moje własne potrzeby,dlatego na super fotki nie liczę,ale chciałbym żeby były lepsze od tych z kompakta jaki posiadam (samsung wb5500).
O nikkorze 18-200 trochę czytałem i oglądałem fotki z takiego połączenie d90 + ten nikkor i jest całkiem fajnie.Niestety nie znalazłem żadnej która była robiona w ciemnym pomieszczeniu,a niektóre z nich miały problem z ostrością.
Co do lampy, to na nią przeznaczę oddzielną kwotę,2200 to max jaki mogę wydać na sam obiektyw.
Może jakiś tamron lub sigma ?
Może bym się szarpną kosztem lampy na Sigmę 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM (używkę) da on radę, czy nie warto ?
Strasznie duży on jest i tego trochę bym się bał.
Michał44
12-07-2012, 11:38
Tak jak pisałem Sigma 17-50, lub taniej Tamron 17-50 VC - optycznie fajny, ale przy słabym świetle kiepski AF (ale wystarczy podpiąć lampę i dioda wspomagająca załatwia sprawę)
jamarcin
12-07-2012, 11:42
Tak jak pisałem Sigma 17-50, lub taniej Tamron 17-50 VC - optycznie fajny, ale przy słabym świetle kiepski AF (ale wystarczy podpiąć lampę i dioda wspomagająca załatwia sprawę)
Poczytam trochę o nim i poszukam fotek.Dzięki za odpowiedź
edit.
Wstępnie po zdjęciach jakie udało mi się znaleźć i przeczytać test, wygląda na to że sigma, to jest coś co, na obecną chwilę mi wystarczy,tylko jak ona się ma do krajobrazu?Bo niestety takich zdjęć nie udało mi się znaleźć.
70-200 to na Twoje cele za wąsko na krótkim końcu. 17-50 to (dla mnie) trochę za krótko na długim.
Ale jeśli we wnętrzach zakładasz także korzystanie z lampy, to wszystkie wcześniej wspomniane są ok.
jamarcin
12-07-2012, 12:08
Własnie na długim końcu nie wiem czy bym nie narzekał.No ale wszystkiego mieć się nie da,chyb że jest coś tak samo uniwersalnego i jednak jaśniejszego od ww nikkorów?
Bo tej jasności trochę się boję,wiadomo że może ona przysporzyć wiele problemów dlatego sigma wstępnie mnie zainteresowała.
Z lampą to różnie bywa w kościołach i innych miejscach.Czasami jest zakaz jej używania i wtedy przydał by się jasny obiektyw...
Gwynbleidd
12-07-2012, 16:12
Moim zdaniem jasny obiektyw to jasny obiektyw - lampa nigdy nie da takiego samego efektu.
Możesz spróbować również Nikkora 16-85, dość uniwersalny, ostry, ale niestety drogi. Choć w założonym budżecie się zmieścisz. Będziesz miał trochę krócej niż w 18-105 ale za to szerzej.
malachowskim
12-07-2012, 16:12
nie wiem jak w systemie nikon, ale o ile dobrze kojarzę to bym wziął:
35 1.8 pod cropa i 50 1.8 pod cropa. na początek wystarczy. bądź nawet jak kasy starczy to 85 1.8 zakupił.
jamarcin
12-07-2012, 16:47
Mnie jak na razie interesują obiektywy ze zmienną ogniskową ,gdyż są to moje początki z lustrzanką i jak na razie ma to być coś w miarę uniwersalnego.Kusi mnie trochę ta sigma 17-50 bo podobno straszna żyleta a do tego na jasność bym nie narzekał.
Wyjeżdżam na wakacje za 1,5 tygodnia dlatego muszę coś szybko wymyślić.Body leży ,a ja mam ochotę już po pstrykać.
Boję się trochę że zabraknie mi zakresu na wyjeździe w góry,a na drugi obiektyw narazi mnie nie stać.
Z drugiej strony lepiej kupić coś od razu "lepszego" w danym zakresie i się przemęczyć,a później dokupić coś co pokryje resztę...
Na obecną chwilę jasność i ostrość fotek połączona z szybkim AF jest dla mnie priorytetem.
Ciężka sprawa a i czasu mało :)
Gwynbleidd
12-07-2012, 17:03
Rozważyć możesz też Sigmę 17-70 OS... powalająco jasna to może nie jest, ale wydaje się być uniwersalna.
Rozważyć możesz też Sigmę 17-70 OS... powalająco jasna to może nie jest, ale wydaje się być uniwersalna.
jw :)
Osobiście uważam, że na początek ograniczenie do 70mm to za krótko, może 18-200 albo 18-105 (miałem oba i w wielu codziennych sytuacjach też są za krótkie albo pozostawiają wiele do życzenia na dłuższym końcu, nie mniej na początek to dobry wybór).