PDA

Zobacz pełną wersję : Śląsk w Obiektywie - tworzymy fotograficzny album Śląska. Zapraszamy do współpracy.

szklarek
11-07-2012, 21:34
Witam.

Ostatnio postanowiłem założyć fotoblog o tematyce Śląska. Wiem, że zaraz pojawią się opinie, że już tego mnóstwo, że po co itp itd.
Zdaję sobie z tego sprawę niemniej jednak postanowiłem spróbować. Traktuję to raczej jako zabawę, hobby albo odskocznie od codziennej pracy ;)

Blog zawiera zdjęcia różnych osób. Nie są to tylko moje zdjęcia. Prezentujemy zdjęcia znalezione w sieci. Zebrane w jedno miejsce. Chcielibyśmy pokazać, że na Śląsku też mogą zdarzyć się różne perełki. Oczywiście posiadam zgody autorów na publikacje ich zdjęć.

Z czasem marzy mi się żeby posiadać unikalne zdjęcia ale na to potrzeba trochę czasu i pieniędzy

Chciałbym pokazać, że Śląsk może być inny niż większości z nas się kojarzy. Nie mniej nie chciałbym unikać tematów charakterystycznych dla Śląska, kopalnie, opuszczone mijesca itp itd.

Mam w związku z tym do Was prośbę. Wejdźcie zobaczcie i wyraźcie swoją opinię. Chodzi mi o wygląd strony i poziom zdjęć tam się znajdujących.

Natomiast gdyby ktoś chciał udostępnić jakieś swoje zdjęcia, które gdzieś tam zalegają na dysku a dotyczą tematyki bloga to też chętnie zapraszam do współpracy. Jestem otwarty na wszelką współpracę. Niestety wszystko na razie non profit ale nie od razu Rzym zbudowali ;)

Śląsk w Obiektywie (http://slaskwobiektywie.pl)

Trochę się boję publikować to tutaj ;) ale może pojawią się jakaś twórcza krytyka i pomoże mi to w rozwoju serwisu.

Zachęcam do komentowania.
Człowiek w końcu uczy się całe życie

pozdrawiam
Tomek

szklarek
16-07-2012, 19:19
Nikt się nie wypowie ? Myślałem, że pojawi się tutaj jakaś konstruktywna krytyka pozwalająca mi jakoś poprawić ten projekt ;) Aż tak mało interesujące to jest ?

Aeon88
17-07-2012, 08:54
Na początek może skorzystaj z WebFonts bo polskie znaki krzaczą Ci czcionkę. Z Google WebFonts dodajesz 1 linijkę kodu w <head> i dopisujesz fonta w CSS, i polskie znaki masz w wielu fajnych czcionkach.

Ogólnie pomysł fajny, będzie można poszukać miejsca na plener na śląsku jeśli galerii będzie dużo i będzie w czym przebierać.

szklarek
25-07-2012, 22:17
Z czcionkami dalej walczę ;)

Natomiast dzisiaj dodaliśmy beta wersję modułu obsługującego tworzenie galerii przez użytkowników ! Zachęcam do testowania i wrzucania zdjęć ;) Tylu Was tutaj jest na pewno ktoś ma jakieś zdjęcia Śląska, które chciałby pokazać ;D

ksawerson
26-07-2012, 01:13
Pozwól, że troche dopnę się do merytorycznej części...
1) Jeśli mówimy o Śląsku to powinniśmy "Odkrywać Nasze MIASTA Na Nowo" inaczej utwierdzamy warszawiaków w poczuciu, że Śląsk to jedno miasto znajdujące się na mapie poniżej Częstochowy.
2) Moim zdaniem powinieneś podkreślić, że mowa jest o Górnym Śląsku.
3) "Zagłębie"... Wiem, że to już nie do przejścia dla reszty polaków, ale dopisz coś o zagłębiu. Skoro pojawiają się tam fotki Pogori IV i mowa jest nawet o Jurze Krakowsko-Częstochowskiej to wyjaśnij temat do końca.
4) Szlak Orlich Gniazd... Dopisz proszę, że także zamek w będzinie do nich należy i jest chyba najlepiej zachowany.
5) Pomysł super i jeśli będe miał fotke godną uwagi to napewno podeśle.

bognik
26-07-2012, 06:34
Jak dla mnie fajny pomysł. Też walczę ze stereotypami ''brudnego'' Śląska. To mają być zdjęcia samego Górnego Śląska, czy województwa śląskiego (Śląsk + Zagłębie)?

szklarek
26-07-2012, 09:43
Cały czas się rozwijamy więc te uwagi na pewno weźmiemy pod uwagę.

Jeśli chodzi o Śląsk - to mam na myśli całe województwo śląskie. Bez rozdzielania Śląska, Zagłębia, Częstochowy czy Cieszyna ;)

A, że jest to dopiero początek to nie wszystkie elementy znalazły pokrycie w zdjęciach. mam nadzieję, że z czasem to się zmieni ;)

szklarek
27-10-2012, 18:31
Trochę się u nas pozmieniało ;) Przybywa zdjęć, trochę zmieniliśmy szatę graficzną strony i dalej szukamy osób chętnych do współpracy ! Zapraszamy ;)

Piotrek 77
28-10-2012, 16:29
ogólnie przyjemna strona.
Ale jak ktoś już napisał albo Pogoria out, albo nie Śląsk tylko województwo Śląskie.
Dla mnie Śląsk to tradycja, kultura część województwa śląskiego. Sam wywodzę się z Sosnowca - dla mnie te podziały są smieszne. Ale jak coś pisac to albo o Śląsku czyli tam z kąd Ślązacy sie wywodzą, albo napisać o województwie Śląskim - to wtedy trzeba pisac o rożnorodności czyli ślązacy, zagłebiacy, Częstochowa i Bielsko.
Stawiałbym na porzadny blog odnośnie Śląska. Pogorii nie trzeba pokazywać - można trzy stawy w Katowicach pokazać

Frenczu
28-10-2012, 16:46
Dopiero teraz zobaczyłem ten wątek. Podoba mi się ten pomysł. Z ciekawości zajrzałem i pooglądałem zdjęcia - na razie mz troszkę mało zdjęć przyrodniczych, krajobrazowych. Tak się składa, że każdą z Pogorii znam jak własną kieszeń i moje odczucia po obejrzeniu tych kilku zdjeć z Pogorii 4 są mieszane. Mam nadzieję, że z czasem pooglądam na blogu zdjęcia przedstawiające piękno Pogorii, Przeczyc, Jury, Rogoźnika czy Świerklańca. Polecam też wszystkim zamek Bobolice, który został niedawno odbudowany i mz jest obecnie najpiękniejszym zamkiem spóśród wszystkich ze Szlaku Orlich Gniazd. Jeśli chodzi o opuszczone miejsca - polecam Cementownię Grodziec, która ma mega potencjał fotograficzny (niedaleko od zamku w Będzinie jeśli dysponuje się autkiem). Stronkę dodaję do ulubionych i na bieżąco śledzić będę postępy ;) BTW po części zgadzam się z Piotrekk 77, a mianowicie albo Śląsk albo woj. śląskie, głównie to chyba Śląsk cieszy się taką brudną opinią, natomiast jeśli woj. śląskie to wiele ciekawych miejsc dojdzie - trzeba wziąć pod uwagę chociażby Szczyrk, piękne Skrzyczne itp.

Piotrek 77
28-10-2012, 18:10
Ja bym uważał z tym woj. śląskim. Strona z założenia jest wartościowa a uważam temat Ślaska za bardzo ciekawy i obszerny w pokazaniu. A jakby było woj. slaskie to by bylo troche tego , trochę tamtego i w końcu by była to strona taka jak pełno w sieci - czyli pomieszanie z poplataniem. Żaden temat nie bylby wyczerpany.
Swietnym przykladem ciekawej strony jest strona Jury. Mianowicie jej wyszukiwarka przez miasta, obiekty itp. Kazdy kto chce jechac na Jure w niej znajdzie cos ciekawego.
Tak tez sobie wyobrazam strone o Śląsku.

szklarek
28-10-2012, 19:56
Dzięki chłopaki za cenne uwagi.

Długo się zastanawiałem jako to z tym Śląskiem ugryźć i postanowiłem jednak postawić na woj. śląskie. Ułatwia mi to trochę organizację i zarządzanie stroną. Stwarza to też trochę większe możliwości pokazania ciekawszych miejsc.
Nasz projekt jest dość młody. Z czasem będzie przybywać zdjęć. I natury i krajobrazu i tego co dla śląska charakterystyczne. Na razie ciężko pozyskać zdjęcia ;) Mało chętnych na razie do współpracy. Na szczęście powolutku to się zmienia.

jurekb
28-10-2012, 21:15
[...]"pragną pokazać Śląsk z zupełnie innej perspektywy"
[...]klimat naszego województwa[...]

Województwa, czy Śląska?

[...]Jeżeli Ty też dostrzegasz ukryte piękno naszego województwa i chciałbyś podzielić się z innymi swoimi zdjęciami, odezwij się do nas, a wspólnie odkryjemy Śląsk na nowo[...]

Śląsk, czy województwo. Czy Żywiecczyznę, jako pogranicze śląsko-małopolskie, też zaliczacie do tego projektu?

szklarek
28-10-2012, 22:33
[...]"pragną pokazać Śląsk z zupełnie innej perspektywy"
[...]klimat naszego województwa[...]

Województwa, czy Śląska?

[...]Jeżeli Ty też dostrzegasz ukryte piękno naszego województwa i chciałbyś podzielić się z innymi swoimi zdjęciami, odezwij się do nas, a wspólnie odkryjemy Śląsk na nowo[...]

Śląsk, czy województwo. Czy Żywiecczyznę, jako pogranicze śląsko-małopolskie, też zaliczacie do tego projektu?

Województwo ;)

iljuszyn
02-11-2012, 21:39
Tylko mi tutaj nie zachwalać zbytnio Śląska, bo się zjedzie warszawka i zablokuje najlepszy układ komunikacyjny w kraju!

Z przyjemnością dorzucę kilka moich zdjęć do albumu Śląska.

Piotrek 77
04-11-2012, 21:23
Tylko mi tutaj nie zachwalać zbytnio Śląska, bo się zjedzie warszawka i zablokuje najlepszy układ komunikacyjny w kraju!

No co ty przeciez to my same Zaglębiaki :):):

szklarek
19-11-2012, 23:32

Czekam w takim razie na zdjęcia ;D