PDA

Zobacz pełną wersję : N 55-300VR wadliwy AF?:(

pete777
11-07-2012, 16:04
Witam, przejrzałem forum i google'a, ale nic konkretnego nie znalazłem poza radami, które już wypróbowałem, może coś nowego podpowiecie?
Chodzi o ostrzenie w 55-300VR, obiektyw ponad roczny, chodzi zapięty do D90 na przemian z 35tką i 10-20S, czasem z 105VR. Z innymi obiektywami nie mam problemu, a 55-300VR od pewnego czasu ma problemy z ostrzeżeniem.

Mianowicie podczas znajdowania ostrości dochodzi płynnie do pewnego momentu i gdy już obraz jest prawie ostry, obiektyw zaczyna go "doostrzać", przy czym owemu doostrzaniu nie ma końca. Podczas tego doostrzania słychać intensywnie działający autofokus, a efektu ostrości nie ma - dopóki - UWAGA!!!: nie wsadzi się palca przed obiektyw, wtedy w sposób magiczny AF łapie ostrość na wybranym punkcie za palcem bez problemu i od razu. Wcześniej tego nie było, ostrzył od razu, nawet w kiepskim świetle i mało kontrastowe płaszczyzny. Problem pojawił się po raz pierwszy w kwietniu w górach (było trochę śniegu, ale szanowałem moje cacko i nigdzie w zaspę nie wpadło), Teraz ma problem z ewidentnymi i łatwymi do rozpoznania krawędziami. Czasem się na kilka minut poprawi i działa ok. Generalnie jednak nawala.

Styki są ok, przecierałem wielokrotnie, inne obiektywy bez problemu. Problem z włączonym VR i na wyłączonym też.

Pomózcie plis, bo jadę w góry zaraz i obiektywik się przyda ze sprawnym AFem.

bboy4
12-07-2012, 12:28
AF-C jest wyłączone? (to banalne , wiem , pytam z ciekawości)

pete777
12-07-2012, 14:30
Dzięki za odzew.
Tak, jest tryb single.

fan911
12-07-2012, 14:32
Przepraszam, ze bez polskich znakow, ale na szybko odpowiem:

zobacz moj temat - troche nizej - zakladalem kilka dni temu, o moim 70-300 VR. Objawy TE SAME co u ciebie. Szkielko nie moze zlapac ostrosci, tylko "przelatuje" w bardzo ograniczonym zakresie w jedna i druga strone...

U mnie panowie w serwisie zdiagnozowali usterke mechaniczna (obiektyw kupowalem uzywany - wiec nie wiem co sie z nim dzialo). Podobno jakas "tasma" w srodku - ale sie jeszcze okaze co i jak.

Polecam wiec wizyte w serwisie :)

EDIT:
przepraszam, moj watek jest w czesci forum o aparatach: D40 do D7000

TOP67
12-07-2012, 19:51
Objaw uszkodzonego GMR

pete777
13-07-2012, 08:41
Ech... czyli jednak usterka mechaniczna... Pozostaje więc po powrocie z pracy poszukać paragonu i sprawdzić czy gwarancja jeszcze jest. Obiektywik kupowałem jakoś z rok temu na wyjazd w góry;) Jeśli nie, to trzeba będzie się zastanowić czy wywalić te ok. 300 zł czy do końca żywota obiektywu wkładać palec przed soczewkę przy ostrzeniu.
P.S. zauważyłem, że gdy jest sucho i ciepło, objaw występuje dużo rzadziej - może jest szansa że to od wilgoci? Jak myślicie?

fan911
13-07-2012, 11:52
Nie mam pojecia, czy od wilgoci, czy nie... Ale u siebie zauwazylem, ze stan AF-u z biegiem czasu sie pogarsza...

Czyli predzej czy pozniej czeka Cie serwis. A 300 zl to miom zdaniem i tak niewiele biorac pod uwage cene szkielka.

@TOP67 - widze, ze jestes bardziej "oblatany" w temacie... Mozesz napisac cos wiecej o naprawie, np:
1. czy da sie taki obiektyw pozniej zlozyc do kupy, zeby ostrosc byla taka sama jak pzred rozlozeniem i wszystko dzialalo OK (mam na mysli np. VR)??

2. jak jest z dostepnoscia czesci?? ile trzeba czekac i czy wogole da sie je skombinowac??

3. czy nieautoryzowany serwis ma szanse wogole jakos sensownie zlozyc takie szklo do kupy, zeby trzymalo parametry fabryczne??

4. ile taka naprawa pi-razy-drzwi kosztowala by w serwisie Nikona??

Dzieki i przepraszam jeszcze raz za brak polskich "ogonkow" :)

TOP67
13-07-2012, 12:20
Uszkodzenie GMR powoduje, że silnik AF-S nie jest w stanie ustalić precyzyjnie pozycji. Przelatuje on punkt ostrości i wraca, aż do skutku. Im ciemniej tym gorzej.
Jest to bardzo delikatna część i trzeba uważać z wymianą (nie wolno używać namagnesowanych wkrętaków). Teroretycznie wymagana jest kalibracja oscyloskopem, ale w praktyce da się to ustawić bez tego. Sama naprawa zależy od konkretnego obiektywu. Zwykle nie wymaga rozbierania toru optycznego i nie ma wpływu na obrazek.
Koszt czujnika to ok 100-150 zł. Niestety nie znalazłem w sprzedaży GMR do 55-300.

fan911
13-07-2012, 13:27
dzieki za odpowiedz :)