PDA

Zobacz pełną wersję : studio do fotografowania narzędzi

margolia
11-07-2012, 11:52
Wiam,

planuję zakup wyposażenia niewielkiego studia do fotografowania narzędzi ręcznych, głównie na białym tle. Narzędzia są różnej wielkości od małych nasadek (http://eshop.pronar.com.pl/categories/264264) do metrowych wózków narzędziowych (http://eshop.pronar.com.pl/categories/264239) (ale tego jest maleńko).
Głównie chciałabym pozbyć się cieni, które dotychczas wycinałam oraz białych odbić światła na produktach.
ciężko też mi robić zdjęcia na srebrnych narzędziach bo wtedy odbicie jest masakryczne.

Proszę o radę co wybrać na początek:

Mam Nikona D80 z AF-S Nikkor 18-135 mm do tego statyw dostane - jeszcze nie wiem jaki ale jak coś to wysoki muszę kupić.

Potrzebuję:
1. Statyw do tła- myślę że ten 1,60 wystarczy nawet do tych wózków narzędziowych (czy się mylę?)
2. tło białe np takie (http://allegro.pl/tlo-fotograficzne-1-6x5m-lodz-od-fripers-i2451677680.html) czy lepiej zainwestować w coś lepszego jeśli tak to w co ;-)
3. obciążnika do tła chyba nie potrzebuję...
Doświetlenie:
4. Myślę nad dwoma parasolkami chyba srebrnymi (http://allegro.pl/swiatlo-ciagle-stale-2x300w-225cm-regulacja-mocy-i2468837222.html) ale może do tych srebrnych narzędzi lepiej białe (http://allegro.pl/swiatlo-ciagle-600w-dzienne-5500k-zestaw-duza-moc-i2476837006.html)?
5. do tego może softbox na wysięgniku żeby z góry ładnie wsio oświetlić albo blende z dziurką głownie do zdjęć z góry jak te (http://eshop.pronar.com.pl/product/view/1417755).
6. a może w jakąś Lampe studyjna zainwestować?
7 albo zamiast lampy i softboxu takie coś (http://allegro.pl/3d-lampa-dyfuzyjna-podwojna-do-3d-360-stopni-i2469927364.html)

w bliskiej przyszłości planuje robienie zdjęć 360st. pewnie na początek na tacy tortowej ;-)

a może o czymś nie wiem co będzie niezłym rozwiązaniem do takiego studia?? gdzieś widziałam chyba softboxa z dziurką na górze do robienia zdjęć z za niego ale nie mogę tego już znaleźć - czy to by sie sprawdziło?

Proszę o radę ;-)

killer_one
11-07-2012, 12:48
Do fotografowania drobnych chromowanych narzędzi najprościej będzie użyć... namiotu bezcieniowego. Paradoksalnie nie służą one do "zmiękczania" światła ile do panowania nad odbiciami w lustrzanych powierzchniach.

Polecałbym jak największy - 80 lub jeszcze większy - nie ma nic bardziej wk... niż kotłowanie się z setupem w za małym pudełku.

Tło. To co proponujesz może być za małe - przy odejściu okaże się, że musisz ciasno kadrować, albo domalowywać w PSie. Niestety, kolejny rozmiar to 2,6 szerokości. Proponowane tło ma również kolejny mankament, fakturę. Konieczne będzie odsunięcie się z szafką od tła, co wymaga sporo miejsca. Rozwiązaniem jest tło papierowe.

Oświetlenie. Nie piszesz jakim dysponujesz. Typowy setup dla szafek to 3-4 lampy z softboxami lub świecące przez półprzepuszczalne butterfly-e. Do namiotu wystarczą dwie gołe lampy z kloszami.

Statyw do aparatu. Wysoki z ramieniem bocznym (np. Manfrotto 055 XPROB). W większości przypadków w namiocie będziesz fotografował od góry.

margolia
11-07-2012, 13:18
namiotu nie chce ze względu na to ze nie wyobrażam sobie zrobienia w nim zdjęcia klucza pionowo z góry ;-) chyba że ktoś tak robi ;-)
Odsunięcie szafki od tła też nie stanowi problemu - mam ful miejsca.

Oświetlenie nie mam żadnego ;-) planuje dopiero kupić i proszę o rade co kopic.

Statyw właśnie dostałam napisane na nim " hama gamma series gamma 72" wygląda fajnie i pierwsze ustawienia też fajne ;-)

digitaltee
11-07-2012, 16:22
A może jeśli chcesz koniecznie "z góry" to taki namiot-kokon http://fripers.pl/product_info.php/info/p288_Namiot-bezcieniowy-kokon-70-x-50-x-45cm-FreePower.html
albo zwykły namiot, ale przedmiot w nim umieść pod skosem i zdjęcie też po skosie i będzie "z góry" albo mozesz sobie wyciąć dziurę w namiocie od góry, albo go obrócić do góry nogami po prostu - naprawdę namiot bardzo ułatwi Ci opanowanie tych blików i cieni. To robi dużą różnicę.

aikidudi
11-07-2012, 18:13
a nie lepiej stół bezcieniowy? po co namiot? Stół mozna za pare złotych samemu skombinować z rurek pcv i pleksy

margolia
12-07-2012, 08:18
Dzięki bardzo namiot fajny ale nie chce namiotu chyba jestem do niego uprzedzona ;-P
Stół bezcieniowy to dobry patent, myślę nad zwykłym stelażem i zamontowanym tworzywem mlecznym zamiast blatu, choć zwykłe tło białe też da radę, do tej pory wszelkie cienie obok i pod narzędziami wycinałam i pewnie trochę studio mi pomoże żebym miała mniej pracy.

Proszę wypowiedzieć się co do oświetlenie stołu bezcieniowego oraz z tłem białym ;-)

Na razie jestem na 99% pewna że kupie jednak białe tło na 2 statywach takie 1,60 i pytanie co do tego...

dwie parasolki białe, softbox z góry i jakaś dobra lampa - co polecacie nie tanie i nie mega drogie - po prostu dobre.

chciałabym móc uzyskać efekt wydobycia np ząbków na Szczypcach (http://eshop.pronar.com.pl/product/view/1417755) to na 3 zdjęciu ale żeby były widoczne ;-)

digitaltee
12-07-2012, 10:01
Zatem nadal uważam, że do Twoich potrzeb namiot sprawdził by się świetnie - wystarczy wtedy dwie lampy z parasolkami po bokach. Namiot możesz sobie przewrócić tylną ścianą na dół, od góry założyć przednią ściankę i przez otwór na górze włożyć aparat.

No ale jeśli upierasz się, że jednak nie.. to:

- po co Ci tło na statywach (?)
- stół mały można kupić niedrogo, masz zdolności i czas albo kogoś kto potrafi i ma materiały - to zrób sobie sama - mniejsza o to. Tak czy siak stół ma to do siebie, że jest zawinięty i sam w sobie jest tłem, więc żadnego więcej tła do tego nie potrzebujesz (chyba, że fotografujesz w pomarańczowym pokoju i chcesz zakryć ściany, by nie zabarwiały produktu ;).
Jeśli chcesz maksymalnie zniwelować cienie to musisz podświetlić stół od spodu (prostą jakąś lampką, bez softboxa etc.) - wtedy cała płaszczyzna jest podświetlona od drugiej strony i nie masz cieni.

killer_one
12-07-2012, 10:06
Nie zamierzam dyskutować o wyższości jednych świąt nad drugimi. Szkoda czasu.

Do celów i zdjęć które pokazałaś jest to rozwiązanie najlepsze, najszybsze i najtańsze. Taką "kostkę" z materiału można również oświetlić od dołu, po prostu kładzie się ją na szklanej szybie.

Do fotografowania od góry po prostu kładzie się ją (tę kostkę) otworem do góry.

Oczywiście, można też użyć stołu "bezcieniowego" podświetlanego od dołu, ale wówczas a) i tak trzeba narzędzie osłonić czymś od góry b) długo i zawzięcie walczyć z blikami od przodu za pomocą masek, zastawek i odbłyśników (wszystko to takie białe i czarne kartoniki), co zajmuje sporo czasu. Ale to Twój czas.

Lampy powinnaś mieć minimum dwie, cztery zapewnią odpowiedni komfort pracy. Moce lamp 200-300Ws, do tego statywy, kostka synchro lub wyzwalacz radiowy i na Boga, nie parasolki tylko softboxy, bo nie zapanujesz nad światłem.

W wypadku czarnych (oksydowanych) narzędzi trzeba trochę pokombinować doświetlając szczegóły.

Statyw jest z gatunku plastikowo-amatorskich, ale lepszy taki niż żaden. Nie próbuj jednak stawiać na nim ciężkiej lustrzanki, bo klapnięcie lustra i migawki spowoduje... poruszone zdjęcia. Wystarczy natomiast do hybrydy lub kompaktu.

margolia
12-07-2012, 10:12
Ano w namiocie nie zrobię zdjęcia wózka narzędziowego....anie nie zrobię mu zdjęcia na stole....i raczej się boje robienia zdjęć 10kg imadła na stole bezcieniowym ;-) dlatego muszę znaleźć złoty środek zamiast kupowania namiotu stołu bezcieniowego i tła na statywach.

I dlatego postanowiłam zadać pytanie na forum - bo sama niby wiem ale nie wiem ;-)

pomieszczenie jest białe ale ma z 2 stron szklane ściany z czarnymi mega roletami/ w razie czego zasłonę można zrobić.

Z racji tego że przez tło nie przejdzie za bardzo światło to po to ten softbox z góry - tak myślę.

Eh chyba się uparłam za bardzo na swoim ;-)

więc może polecisz mi jakie te parasolki i jaka lampa i softbox - małe/duże/mocne/słabe/białe/srebrne może blende jeszcze? a może coś w złocie??

killer_one nareszcie coś ;-) dzięki

tak myślałam ze softboxy same chyba będą lepsze, więc ile tych softboxów żeby było optymalnie? z lampami to mnie zastrzeliłeś - aż 2?? 4 to juz masakra chyba że źle rozumiem- oczywiście ze względu,że dopiero się uczę wole lampy światła stałego
Jakie lampy polecasz?
Zestaw softboxów i lamp dobrze mi brzmi ;-)

Statyw no cóż dostałam więc na początek może być ;-) robiłam już kilka zdjęć i po dobrym dokręceniu nie chwieje się z aparatem

digitaltee
12-07-2012, 10:16
killer_one ma dużo racji. Softy dużo lepsze (parasolki proponowałam ze względów budżetowych, ale może jednak niesłusznie), lamp więcej też lepiej. Różnica między blikami na produkcie przy zdjęciu na stole, a w namiocie - ogromna. Ja fotografuje na samym stole tylko to co nie mieści mi się do namiotu.

Nie do końca rozumiem skąd uprzedzenie do namiotu?

ciężar produktu nie ma znaczenia dla namiotu bezcieniowego - jeżeli przeźroczysta konstrukcja na której położyłabyś namiot tak by podświetlać go od spodu miałaby nie wytrzymać ciężaru produktu to stawiasz namiot na czymkolwiek - na stole w warsztacie nawet, albo na podłodze (tylko, że wtedy mocno niewygodnie by się pracowało... na leżąco chyba ;). Natomiast stół jest z plexi i ma ograniczoną nośność - zależnie od modelu i rozmiaru, po prostu pod jakimś ciężarem zaczyna się uginać i tutaj nie masz możliwości za bardzo "podeprzeć" konstrukcji.

Faktycznie do wózka narzędziowego przyda się tło... albo duży namiot - są takie nawet 1,5 metrowe, albo nawet dwumetrowe, tylko w tym wypadku przyda się słuszne oświetlenie, bo dwiema lampami z parasolką tego nie oświetlisz.

killer_one
12-07-2012, 10:30
Szajzeeee!!!

Ano w namiocie nie zrobię zdjęcia wózka narzędziowego....anie nie zrobię mu zdjęcia na stole....i raczej się boje robienia zdjęć 10kg imadła na stole bezcieniowym ;-) dlatego muszę znaleźć złoty środek zamiast kupowania namiotu stołu bezcieniowego i tła na statywach.

I dlatego postanowiłam zadać pytanie na forum - bo sama niby wiem ale nie wiem ;-)

Nic nie wiesz. Nikt nie proponuje ci wstawiania szafki do namiotu! Namiot jest do drobnych, błyszczących narzędzi!

Imadło postawisz na tle! Tak jak szafkę!!! To są przecież przedmioty różnych rozmiarów Pani Grafik!!! Wyobraźni!

pomieszczenie jest białe ale ma z 2 stron szklane ściany z czarnymi mega roletami/ w razie czego zasłonę można zrobić.

I fajnie! Więc dysponujesz dodatkowo światłem słonecznym, w pochmurny dzień nawet rozproszonym. Jak w olbrzymim softboxie!

Z racji tego że przez tło nie przejdzie za bardzo światło to po to ten softbox z góry - tak myślę.

Dobry pomysł. Dodatkowo potrzebujesz solidnego bomu, lampy 600-800Ws i okty 180 cm. Owszem, takie rozwiązania są normą w studiach gdzie się płaci za zdjęcia, ale chciałbym zobaczyć minę twojego szefa, gdy mu przedstawisz budżet.

Eh chyba się uparłam za bardzo na swoim ;-)

więc może polecisz mi jakie te parasolki i jaka lampa i softbox - małe/duże/mocne/słabe/białe/srebrne może blende jeszcze? a może coś w złocie??

No comment. Propozycję lamp masz powyżej.

Edit.

Digitaltee - szafka w namiocie nie ma sensu, chyba, że jest to namiot 2x2x2m. Są takie, ale w tym wypadku to chyba przesada... ;-)

margolia
12-07-2012, 10:33
a jak zachowają się softboxy przy robieniu zdjęcia np takiego freza (http://eshop.pronar.com.pl/categories/264251) da to radę czy będę miała pełno białych przebłysków, bo jeżeli tak to do tych maleństw jak nasadki i frezy faktycznie mogłabym kupić jakiś mały namiocik - w końcu to nie majątek a dla reszty tło z lampami i softboxami...

czasem zdjęcia robię na leżąco ;-)

uprzedzenie do namiotu to chyba jakaś klaustrofobia hahaha

killer_one uniosłeś się czy mi się wydaje?? ;-P tak Pani grafik w swoich cud programach potrafi zrobić prawie wszystko z g...nianego zdjęcia a nawet narysować coś żeby wyglądało jak ze zdjęcia, ale szef chce żeby to były zdjęcia anie grafika ;-) o jego minę to Ty się nie martw ;-)

sorry ten boom to co to jest?

killer_one
12-07-2012, 11:01
a jak zachowają się softboxy przy robieniu zdjęcia np takiego freza (http://eshop.pronar.com.pl/categories/264251) da to radę czy będę miała pełno białych przebłysków, bo jeżeli tak to do tych maleństw jak nasadki i frezy faktycznie mogłabym kupić jakiś mały namiocik - w końcu to nie majątek a dla reszty tło z lampami i softboxami...

czasem zdjęcia robię na leżąco ;-)

Dobrze się zachowują. Białe przebłyski na lśniących powierzchniach to norma, w końcu to światłocień kształtuje przedmiot. Chodzi o to by nad nimi panować.

"Leżące zdjęcia" z żabiej perspektywy są normą, gdy nie można unieść przedmiotu. W tym przypadku (po za szafkami, chyba że są lekkie) proponowałbym jednak skorzystać ze stołu.

uprzedzenie do namiotu to chyba jakaś klaustrofobia hahaha

Spokojnie, nikt nie każe ci w nim mieszkać.

killer_one uniosłeś się czy mi się wydaje??

Sorry, ale zapaliła mi się czerwona lampka sygnalizująca przegrzanie w Bloku Anielskiej Cierpliwości...

;-P tak Pani grafik w swoich cud programach potrafi zrobić prawie wszystko z g...nianego zdjęcia a nawet narysować coś żeby wyglądało jak ze zdjęcia, ale szef chce żeby to były zdjęcia anie grafika ;-)...

No proszę, 25 lat w zawodzie jako grafol, redaktor i wydawca, fotografuję od chyba 12 roku życia, i człowiek ciągle się uczy... Niesamowite.

... o jego minę to Ty się nie martw ;-)

Na szczęście nie muszę, ale bez trudu jestem w stanie ją sobie wyobrazić...

sorry ten boom to co to jest?

W twoim wypadku to. http://fripers.pl/product_info.php/info/p1176_Profesjonalny-boom-set-200cm-FreePower.html

Albo przynajmniej to. http://fripers.pl/product_info.php/info/p1177_Profesjonalny-boom-180cm-z-regulacja-FreePower.html

margolia
12-07-2012, 11:24
boom to żuraw ;-P inaczej po mojemu statyw z wysięgnikiem czy jakoś tak....

tak ale te są drogie, ale będę intensywnie o nich myślała.

Co do nasadek i innych podobnych tu jest zdjęcie (http://www.google.pl/imgres?q=nasadki&start=124&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=598&tbm=isch&tbnid=QyOskqrqX04bFM:&imgrefurl=http://www.luminar.pl/c730_Nasadki-metryczne.html&docid=N0UXhHjq8j-rFM&imgurl=http://www.luminar.pl/img_prod/2006-11-08_15-50-50-YT-1401.jpg&w=300&h=392&ei=2Jb-T_CWMs3MswaCx-mRBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=556&vpy=228&dur=2585&hovh=257&hovw=196&tx=100&ty=179&sig=104502620407218595125&page=6&tbnh=134&tbnw=112&ndsp=25&ved=1t:429,r:28,s:124,i:101) fajne z powierzchnią błyszczącą i matową ale chciałabym raczej uzyskać powierzchnię błyszczącą bez tych przebłysków....i chyba rozumiem już ze bez namiotu tego nie osiągnę ;-) czy się mylę.

a mina szefa zapewne będzie bezcenna muszę aparat wziąć na rozmowę ;-P

a taki żuraw (http://allegro.pl/statyw-zuraw-2-2m-wysoli-i-solidny-boom-ramie-2-2m-i2453847421.html) ??

o i znalazłam te lampy (http://allegro.pl/zestaw-do-fotografii-bezcieniowej-stol-2-lampy-90w-i2471837887.html) co o nich sadzicie/ o tym zestawie ?? fajnie że można ze środka lampy robić zdjęcie ;-) czy to się sprawdzi??

Dager
12-07-2012, 11:48
Boom możesz wziąć w zasadzie tańszy: http://fripers.pl/product_info.php/info/p63_Profesjonalny-BOOM-o-udzwigu-4-5-kg--FreePower.html i powinien wystarczyć do celów o których piszesz. Tak jak pisali poprzednicy namiot bardzo ułatwiłby życie. Najdroższe będą pewnie lampy i softboxy, bo za 600Ws trzeba już trochę zapłacić.

Redskull
12-07-2012, 11:55
Dobra, żeby skonkretyzować Twoje potrzeby:

2x lampa typu quantuum PT-200
1x softbox OCTA 120cm jako światło wiodące
1x softbox 40x60 jako dopełniacz (jakbyś potrzebowała większego kierunku to możesz dokupić grida)
1x oprawka do żarówek
1x żarówka błyskowa (to tła na te Twoje wózki i szafki)
2x Statywy do lamp
1x Statyw "piesek" do tła
1x namiot bezcieniowy
1x zestaw do teł (2.6m szerokości)
1x tło KARTONOWE białe lub szare (rozbłyśniesz do białości żarówką)

Tak sobie myślę, że na razie wystarczy. Odpuść sobie boom, bo tylko koszty tłuczesz a tak na prawdę to zastosowania u Ciebie żadnego. Następna sprawa (i tu się nie obraź), że albo jesteś kiepskim fotografem albo grafikiem. Fotki na stronie, którą linkowałaś są niedoświetlone, niedoszparowane i jeśli jesteś webmasterem to ZA MAŁE :D Ale nie pękaj. Wszystkiego da się nauczyć...masz nas na tym forum, więc pomożemy.

Dager
12-07-2012, 12:18
PT-200 to chyba jednak za mało. Czasem przy produktach trzeba błysnąć porządnie z domkniętą przysłoną (by uzyskać większą głębię ostrości) a tu jeszcze trochę mocy odpada przy softach i ewentualnie ścianach namiotu, tak więc 200Ws pewnie nie wystarczy. Polecałbym coś mocniejszego: Jinbei MSN NEW-600 albo EX-600LR.

margolia
12-07-2012, 12:29
Redskull zgadza się wsio fotki są niedoświetlone robione na biurku na białym papierze nie mam tu nawet lampki biurkowej ;-P szparowanie takie jakie umiem(uważam że jest niezłe), a małe bo to wersja próbna która musi przejść do sklepu w którym jest na razie ze 20 tys produktów.
Fotografem nie jestem w ogóle co widać i słychać, chyba nie czuć ;-)

grafike dotychczas robiłam tylko na plotery więc z obrazem foto nie miałam do czynienia ;-D ale to już przeszłość.

A fotograf to nie taksówkarz nie trzeba licencji i wszystkiego można się nauczyć.

Dzięki za konkrety

ps. co do watów i mocy to elektrykiem też nie jestem i się nie znam i muszę się nauczyć troszkę ale skoro chcesz sie siłować na znacie tematu to możemy się zmierzyć w pieczeniu ciast ;-)

killer_one
12-07-2012, 15:18
1) Posłuchaj Redskulla, chłop dobrze prawi.

2) Dołóż do tego: kilka arkuszy białego styropianu budowlanego 4 cm grubości i kilka arkuszy tzw. "pianki wystawienniczej" białej i czarnej na odbłyśniki lub murzyny (pochłaniacze światła), garść rozmaitych klipsów, żyłki, uchwytów, rurek, patyczków itp. i będziesz miała to o co chodzi.

A'propos bomów, o ile pamiętam w temacie "studio" (czyli tu gdzie jesteśmy) była niedawno dyskusja na ten temat. Proponuję poszukać. Ten sam temat był wałkowany na (tu chyba powiniem dodać "Apage Satanas") Canonboardzie, i jaki się okazuje, sprzedawcy kantują podając "udźwig" tych statywów. On owszem wynosi 15 kg, ale nacisku w pionie. Na ramieniu w najlepszym przypadku daje się powiesić 3-5 kg...

Dager z mojego doświadczenia wynika, że są dwa typy fotografów - jedni lubią mocne lampy, drudzy słabsze. Ja należę do tych drugich. Przy zbyt mocnych światłach mam z reguły problem - gałka w lewo się kończy zbyt szybko. Tu proponowałbym na początek mniej, taniej i łatwiej opanować.

PS. Margolia od tego swojego "zestawu" trzymaj się z daleka... nie opanujesz światła.

Redskull
13-07-2012, 09:34
1)Posłuchaj killer_one! On dobrze prawi, że ja dobrze prawię :D
2)Pomysł z modyfikatorami w postaci styropianów jest ok, ale w sumie mając duża octę większość rzeczy objedziesz jedną lampą :D
3)Jeśli chcesz ominąć odblaski całkowicie to ratuje Cię tylko butterfly (nietania imprezka):D

p.s
4)punkt pierwszy z postu killer_one zapamiętaj na zawsze :D :D :D

marszull
13-07-2012, 11:27
1)

Dager z mojego doświadczenia wynika, że są dwa typy fotografów - jedni lubią mocne lampy, drudzy słabsze. Ja należę do tych drugich. Przy zbyt mocnych światłach mam z reguły problem - gałka w lewo się kończy zbyt szybko. Tu proponowałbym na początek mniej, taniej i łatwiej opanować.

akurat przy fotografii katalogowej, to co sie lubi nie ma znaczenia i Dager dobrze pisze ze czesto trzeba bardzo mocno przymykac, a w takich wypadkach 200 to jednak bedzie za malo
najlepszym rozwiazaniem beda lampy z bardzo duza regulacja, wtedy jak trzeba mozna mocno blysnac, a jak trzeba to mozna bardzo mocno skrecic

margolia
13-07-2012, 13:23
ee tam się nagadaliście tak tak posłucham killer_one ale on nie słucha mnie ;-/ te lampy to są lampy błyskowe tak?? czyli jak dobrze dedukuje potrzebuje do nich wyzwalacza np radiowego...a ja na początek chciałam światło stałe żeby się uczyć a nie wskakiwać na "jak dla mnie" głęboką wodę i od razu błyskami walić ;-)

Czy taki zestaw jak podał Redskull można zrobić na świetle stałym? bo przecież do softboxa można dać światło stałe?? czy się mylę? a jeżeli tak to jakie? jaka moc??

Redskull
13-07-2012, 16:18
@Margolia