PDA

Zobacz pełną wersję : Błysk do "studia"

_Ocean_
11-07-2012, 01:32
Dzisiaj ktoś podsunął mi szarlatański pomysł, by rozwinąć trochę kąt w pokoju, który nazywam "studiem". I teraz tak: mam tą lampę, co w stopce i planuję dokupić: 1-2 lampy błyskowe; ze 2 parasolki i uchwyty pod nie i pod lampę.

Oczywiście wydatki przeciągnąłbym w czasie.

Do mojej "głównej" lampy planuję dokupić wyzwalacz yongnuo (czy jak to się piszę!), ale do pozostałych raczej się to nie sprawdzi (tniemy koszta!). Stąd wolałbym tu fotocelę w lampkach. I tu pojawia się problem. Co, jak, gdzie i za ile. Preferowałbym używki, najlepiej z w/w fotocelą. Byle jak najtaniej. Jakieś rady? To samo pytanie tyczy się parasolek i uchwytów.

I jeszcze jedno - gdzie dostanę filtry na lampy błyskowe? Nigdzie nie mogę znaleźć ich w takiej ilości i cenie, w jakiej bym chciał.

Przepraszam za chaos w wypowiedzi, ale ten upał strasznie mi szkodzi.

adam.dorozinski
11-07-2012, 11:23
a) YN460mkII
b) ja osobiście kupowałem filtry na ebay.com ... lampy zresztą też ;)

morzon
11-07-2012, 11:25
Tez polecam yn460 II jak budzet ograniczony. Filtry mozesz kupic na allegro - ile tego potrzebujesz??

adam.dorozinski
11-07-2012, 11:27
A! Jedna uwaga gdybyś się zdecydował na YN460mkII: one potrafią się różnić mocą błysku. Warto znaleźć kogoś ze światłomierzem, i sprawdzić czy są równe, a jeśli nie - to jak bardzo nierówne. Oszczędzisz sobie potem stresów przy ustawianiu świateł ;-)

_Ocean_
11-07-2012, 12:35
http://allegro.pl/filtry-zelowe-hitech-do-lampy-15-arkuszy-strobist-i2482601898.html - warte to coś?

Ma ktoś pomysł z czego coś takiego mógłbym sam wykonać? I czy w ogóle jest sens? Jakoś nie wiem czemu, ale jestem zwolennikiem "zrób to sam". Zaczęło się od dyfuzora, na "statywie" skończyło.

Czyli jednak YN-ki? Jakie do tego parasolki? 100/120? Jakieś tanie mocowania do polecenia? Najlepiej pod zwykły statyw (koszta!)

militarius
11-07-2012, 14:24
Dokup 2 YN-ki + komplet RF603. Do tego 3 najtańsze statywy oświetleniowe (3x35 zł), 3 uchwyty do lamp i parasolek (3x30 zł) + 2-3 parasolki (srebrna, biała - jak wolisz; 2-3x ~20-30 zł). To tak jeśli miałoby być całkowicie "budżetowo". Do tego możesz zrobić samemu gridy do lamp z czarnych słomek do napojów :)
Tła już masz jak rozumiem?

_Ocean_
11-07-2012, 15:01
Tło mam jedno póki co, samoróbkę, aczkolwiek cośtam wykombinuję.

Gridy ze słomek już daaawno zrobiłem.

Dzięki militarius, bo dokładnie o taką rozpiskę mi chodziło :P

adam.dorozinski
11-07-2012, 15:48
Proponowałbym jeden statyw wziąć taki większy, bo jak Ci przyjdzie pomysł żeby wynieść graty w teren, to tym najtańszym statywiątkom starcza żeby się na nie groźniej spojrzeć, i już leżą na ziemi ;)

korsarz
12-07-2012, 23:16
Strobox.com i jazda ;)
Co do filtrów, to proponuję próbnik Rosco/Lee. Umocujesz sobie do każdej lampki na rzepach/gumce kuchennej. Działa.

wer
18-07-2012, 20:27
Cokin ma w ofercie komplet filtrów za 50 zł. Wszystkie konwersje, dodatkowo efektowe.

RobertMiernik
18-07-2012, 20:32
Są też próbniki lee za ~40 zł, można zamówić u dystrybutora, przychodzi bloczek z chyba ponad setką różnych folijek do zabawy, w rozmiarze "akurat".