PDA

Zobacz pełną wersję : Trasa Warszawa --> Cieszyn

hobbits
10-07-2012, 22:22
Za parę dni będę pokonywał trasę Warszawa --> Cieszyn. Chyba najkrócej to wyjazd z Warszawy 8-mką, potem przez Piotrków Tryb, Częstochowę i Katowice. Ale czy najlepsza? :) Czy jest teraz w miarę przejezdna czy są tam jakieś utrudnienia? Będę jechał z małymi dziećmi, więc zależy mi na tym, aby w samochodzie spędzić jak najmniej czasu.

A może lepiej A1 do Łodzi i dopiero na południe?

Będę wdzięczny za wskazówkę co do trasy :)

wikary
10-07-2012, 22:24
A może lepiej A1 do Łodzi i dopiero na południe?

Lodz omijaj z daleka.

hobbits
10-07-2012, 22:29
Aha :) Czyli zostaje właściwie tylko przez Piotrków i Częstochowę?

matomi
11-07-2012, 15:17
Pomiędzy Tychami a Bielsko-Białą jest remont S1, są trzy lub cztery miejsca w których występuje całkowity brak jednej części jezdni, korki się robią tak masakryczne, że nie polecam Ci jazdy tamtędy. Alternatywą dla Ciebie będzie w Katowicach na A4 i później na drogę 81 przez Mikołów, Żory, Skoczów. Ewentualnie jeszcze z Katowic możesz A4, później A1 do Żor (ale tędy trochę nadrobisz km i nie wiem czy już nie trzeba płacić za A1).

downandout
11-07-2012, 15:54
możesz jeszcze wskoczyć w Katowicach na moment na A4, potem na chwilkę na S1, zjechać na Oświęcim (droga nr 934), dalej Brzeszcze (droga nr 933) i wjeżdżasz na 'jedynkę' w Pszczynie.

paparazzi89
11-07-2012, 15:55
jestem z okolic Bielska - jechałem i do Warszawy i do Łodzi
do Warszawy już nie pojadę - tragedia! Prawy pas ma takie koleiny, że o podwozie kilka razy zahaczyłem :O
za to na Łódź bardzo przyjemna droga, tylko troche radarów jest niestety.

dusoft
11-07-2012, 17:41
możesz jeszcze wskoczyć w Katowicach na moment na A4, potem na chwilkę na S1, zjechać na Oświęcim (droga nr 934), dalej Brzeszcze (droga nr 933) i wjeżdżasz na 'jedynkę' w Pszczynie.
Trochę przekombinowane :) Jadąc tą trasą ominie tylko remont DK1 w Tychach, a gdzie reszta :wink:

Alternatywą dla Ciebie będzie w Katowicach na A4 i później na drogę 81 przez Mikołów, Żory, Skoczów. Ewentualnie jeszcze z Katowic możesz A4, później A1 do Żor (ale tędy trochę nadrobisz km i nie wiem czy już nie trzeba płacić za A1).
Jest to najlepsza opcja, A1 na tym odcinku raczej nie jest płatna.

downandout
12-07-2012, 20:37
Trochę przekombinowane :) Jadąc tą trasą ominie tylko remont DK1 w Tychach, a gdzie reszta :wink:

Za Pszczyną też remontują? Regularnie jeżdżę z Opola do Brzeszczy i korki za Tychami są okropne.

wikary
12-07-2012, 20:48
jestem z okolic bielska- jechałem i do warszawy i do łodzi
do warszawy już nie pojadę- tragedia! prawy pas ma takie koleiny że o podwozie kilka razy zachaczyłem :O
za to na łódź bardzo przyjemna droga tylko troche radarów jest niestety.

jechac do Lodzi to co innego niz przejechac Lodz od zjazdu z A2 do 1-dynki- nie polecam

dusoft
12-07-2012, 21:09
Za Pszczyną też remontują? Regularnie jeżdżę z Opola do Brzeszczy i korki za Tychami są okropne.
Remonty są jeszcze przed samą Pszczyną,a później światła (x3), na których też można swoje odstać.
Ogólnie jadąc od północy w stronę Cieszyna lepiej śmignąć przez Mikołów - Żory - Skoczów - na korki można się natknąć w zasadzie tylko w Żorach.

Tak to mniej więcej wygląda:
http://goo.gl/maps/xawM

No i Brzeszcze się nie "odmieniowywuje" :wink:, więc powinno być "do Brzeszcz" :) - taki szczegół :p

ASAHI
12-07-2012, 22:03
W Siewierzu swoje można odstać, tam się światła korkują czasem niemiłosiernie, Jadąc na Katowice w Sosnowcu remont wiaduktu i zwężka jest która potrafi rano i popołudniem zrobić porządne zatwardzenie, następnie remonty przed Tychami, Pszczyną - masakra jakaś po prostu. Trzeba omijać to wszystko, chyba można już wskoczyć na A1 za Siewierzem i dalej na południe jechać.

MariuszJ
12-07-2012, 22:38
A2 do Łodzi, zjazd w Strykowie, chwila męki w Łodzi - Strykowska, Kopcińskiego, Rydza-Śmigłego, Niższa, Śląska, Rzgowska i po 20km wskakujesz na A1. Nie kombinuj bo nie warto. W szczególności odpuść sobie ósemkę.

kwieciu
13-07-2012, 08:44
Wszystko "zależy" - o której wyjeżdzasz, z której części Warszawy itp itd. Ja jeżdżę różnie, i w sumie na DK8 Piotrków - Rawa nie narzekam, ale jak mam jechać np na północ / północny wschód miasta, to jadę A2 -> S8. Natomiast do samego Cieszyna, to polecam następującą drogę - w Siewierzu odbijasz na S1 (Lotnisko) -> A1 -> Żory -> DK91 (Wiślanka) -> Skoczów -> Cieszyn.

http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,26,19.0365000,49.9592800?l=3f87c3a94ec 07d93

Omijasz cały Śląsk i wszystkie newralgiczne punkty między Katowicami i Bielskiem, cały czas zasuwasz od Siewierza do Żor pustą autostradą. :-)

jm
13-07-2012, 09:01
Natomiast do samego Cieszyna, to polecam następującą drogę - w Siewierzu odbijasz na S1 (Lotnisko) -> A1 -> Żory -> DK91 (Wiślanka) -> Skoczów -> Cieszyn.

http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,26,19.0365000,49.9592800?l=3f87c3a94ec 07d93

Jadąc tą trasą, w Pawłowicach sensownie jest skręcić w prawo, w drogę na Cieszyn - ja zawsze tak robię wracając z Katowic, inni Cieszyniacy także:)
Droga jednopasmowa, ale całkiem w porządku no i znacznie krócej jest niż przez Skoczów, krócej i szybciej.

kwieciu
13-07-2012, 09:22
Nie mówię, że nie - ja jednakże tamtędy nie jeżdzę, więc nie znam i nie polecam :)

hobbits
13-07-2012, 09:22
Koledzy, dzięki za wskazówki! :) Mam jeszcze takie wątpliwości:

Będę jechał w niedzielę - czyli odpada ruch generowany przez ludzi jadących w dni robocze, ale z kolei będą jeździć różni urlopowicze... Czy to coś zmienia w doborze trasy?
Ile jest bramek na A1 od Siewierza do Żor? Pytam, bo tą trasą nadrabiałbym ok. 40 km, ale może i tak byłoby szybciej niż przez Mikołów?
Parę osób radzi omijać wyjazd z Warszawy przez Rawę Mazowiecką, a jechać przez Łódź. To też wydaje się spore nadrabianie drogi - warto? Może jadąc w niedzielę nie powinno być tam tak ciasno?
Zdaje się, że z W-wy do Łodzi nie ma jeszcze bramek na autostradzie. A między Łodzią a Piotrkowem?

Dzięki za pomoc :)

kwieciu
13-07-2012, 09:26
Koledzy, dzięki za wskazówki! :) Mam jeszcze takie wątpliwości:

Będę jechał w niedzielę - czyli odpada ruch generowany przez ludzi jadących w dni robocze, ale z kolei będą jeździć różni urlopowicze... Czy to coś zmienia w doborze trasy?

Wg mnie - tak, jeśli w niedzielę, to jechałbym normalnie przez Rawę -> Piotrków;

Ile jest bramek na A1 od Siewierza do Żor? Pytam, bo tą trasą nadrabiałbym ok. 40 km, ale może i tak byłoby szybciej niż przez Mikołów?

Zero, i na bank będzie szybciej - do Żor masz cały czas autostradę, w Żorach musisz przeskoczyć przez miasto (chwila-moment, bardzo dobrze oznakowane) i w Żorach znowu wpadasz na dwupasmówkę aż do samego Cieszyna.

Parę osób radzi omijać wyjazd z Warszawy przez Rawę Mazowiecką, a jechać przez Łódź. To też wydaje się spore nadrabianie drogi - warto? Może jadąc w niedzielę nie powinno być tam tak ciasno?

J/w - w niedzielę nie warto.

Zdaje się, że z W-wy do Łodzi nie ma jeszcze bramek na autostradzie. A między Łodzią a Piotrkowem?

Dzięki za pomoc :)

Nie ma bramek między Łodzią a Piotrkowem.

hobbits
13-07-2012, 09:49
O, to miło, że nie ma bramek :)

To wydaje się, że najlepiej jechać przez Rawę, Piotrków, Częstochowę, w Siewierzu wjechać na A1 i jechać nią aż do Żor...

Dzięki :)

kwieciu
13-07-2012, 09:51
Powodzenia :)

paparazzi89
13-07-2012, 10:04
Można jechać też z Tychów na Kęty ->Bielsko->Cieszyn ale to też kilka km nadrabiasz ;) i drogi rewelacji też nie ma :D