PDA

Zobacz pełną wersję : blenda w plenerze

~lxs
10-07-2012, 16:18
Witam,
Chciałem podpytać jak sobie radzicie z obsługą dużej blendy w plenerze, kiedy nie macie asystenta? Jakiś statyw pod lampę ze specjalnym mocowaniem? Jak to sobie radzi na wietrze?

Motorniczy
10-07-2012, 17:01
Witam,
Chciałem podpytać jak sobie radzicie z obsługą dużej blendy w plenerze, kiedy nie macie asystenta? Jakiś statyw pod lampę ze specjalnym mocowaniem? Jak to sobie radzi na wietrze?

Po godzinie pracy z blenda i aparatem , bedziesz chcial wydac kazda kase na asystenta :)

~lxs
10-07-2012, 17:02
Po godzinie pracy z blenda i aparatem , bedziesz chcial wydac kazda kase na asystenta :)

Próbowałem już, ale ze zwykłym statywem obciążonym torbą foto, także znam ból :D

rafal1980
10-07-2012, 17:08
Jak dla mnie w tym temacie nic twórczego nikt nie wymyśli.
Solidny statyw + mocarne obciążenie a i tak przy silniejszym wietrze takie 120x180 zmieni kąt świecenia.
Asystent jest wręcz nieoceniony ;) Wygoda + szybka korekta ustawienia blendy w mgnieniu oka ;)

~lxs
10-07-2012, 17:41
Skąd wiedziałeś, że mam 180x120? :D
No cóż, pozostaje w takim razie inwestycja w lampy, bo o asystenta łatwo nie jest :D

rafal1980
10-07-2012, 19:05
O takim rozmiarze napisałem bo sam własnie taką mam i nawet nie chcę mi się tracić czasu na kombinowanie i myślenie czym zastąpić asystenta ;)

paul.g.85
10-07-2012, 20:50
O takim rozmiarze napisałem bo sam własnie taką mam i nawet nie chcę mi się tracić czasu na kombinowanie i myślenie czym zastąpić asystenta ;)
Asystenta można zastąpić: ... uroczą asystentką :lol:

A tak bardziej przyziemnie, to myślę że pomocna może być wizażystka lub osoba która robi makijaż.
Bo chyba nikt bez takowej osoby się w plener z modelką nie wybiera ;> Czy się mylę? :shock:

~lxs
10-07-2012, 22:24
No cóż, początki z samowystarczalnymi modelko-wizażystko-stylistko-fryzjerkami są trudne... :D

Motorniczy
11-07-2012, 00:34

A tak bardziej przyziemnie, to myślę że pomocna może być wizażystka lub osoba która robi makijaż.
Bo chyba nikt bez takowej osoby się w plener z modelką nie wybiera ;> Czy się mylę? :shock:

Zalezy jakiego typu zdjecia robisz. Gdzie jest napisane, ze musza byc te osoby potrzebne do zrobienia fotografii ?

śliwkowapanna
18-07-2012, 12:38

ja robię za wizażystkę i asystenta od blendy:D co prawda moja blenda mała, średnica ok 60cm, ale na razie starczy:) jak nie trzymam i cykam, to czasem modelka trzyma, a czasem ustawiam aparat na statywie, kadruję i sama trzymam blendę i pilotem strzelam:) trzeba sobie radzić, bo fakt faktem ludzie leniwi do pomocy:P

elbarto
20-07-2012, 16:17
trzeba sobie radzić, bo fakt faktem ludzie leniwi do pomocy:P

Ten tekst mnie zabił ;-)

skarcity
01-08-2012, 13:53
trzeba sobie radzić, bo fakt faktem ludzie leniwi do pomocy:P
wystarczy ich zmotywować... np. godnym wynagrodzeniem :-)

jackrabbit
01-08-2012, 14:06
wystarczy ich zmotywować... np. godnym wynagrodzeniem :-)

jest kryzys :)