Zobacz pełną wersję : 2cr5
Znajoma odkopała leciwą Minoltę Dynax 300is. Stwierdziła że odkryje przed sobą nową pasię - foto.
Poprosiła mnie o uruchomienie tej maszynki. Zasilanie do niej to '2CR5'. Może ktoś używał coś podobnego? w google nic ciekawego nie znalazłem. Czy można to to zamienić na jakieś paluszki? Ewentualnie jakie aku polecicie?
O to jaką kliszę nie będę się Was pytał - też otrzymałem takie polecenie, poradzimy sobie we własnym zakresie :D:D
adolfik9501
09-07-2012, 22:16
Bateria jak bateria. Inne oznaczenia: EL2CR5, DL245, RL2CR5, 5032LC. Wybierz coś sobie: http://allegro.pl/listing.php/search?string=2cr5&sourceid=Mozilla-search
Za wiki: typowa pojemność 1500mAh, 6V, wymiary: H45mm L34mm W17mm.
EDYTA: na Alle jest akus ale pojemność to 500mAh. Drogi, do tego ładowarka... Nie opłacalna zabawa, tym bardziej, że takie baterie to na ogół starczają na sporą ilość rolek.
W jakim sensie ciekawego?
Energizer Bateria Energizer PHOTO LITHIUM 2CR5 - około 20zł
Odpowiednik Duracell - 16.45
Co do zamiany ciężko będzie bo to 6V
Wez stara 2cr5 i rozbierz ja tak by otrzymac koszyczek. Nie jestem pewien to stara bateria ale to jak polaczenie 2 bateri cr123 a lub cr2 maja 3v. Sa dostepne aku. Reszte sprawdz sam w sklepie.
adolfik9501
09-07-2012, 22:37
Wez stara 2cr5 i rozbierz ja tak by otrzymac koszyczek. Nie jestem pewien to stara bateria ale to jak polaczenie 2 bateri cr123 a lub cr2 maja 3v. Sa dostepne aku. Reszte sprawdz sam w sklepie.
Tylko kupowanie dziwnych aku i ładowarki do analoga IMHO mija się z celem. Koszty i upierdliwość (znacznie niższa pojemność) tego rozwiązania dyskwalifikują go w tym przypadku.
Troche tak. Jednak wytrzymalosc najlepszch bateri 2cr5 przy srednim uzytkowaniu to max 10msc
adolfik9501
09-07-2012, 22:50
Zakładasz, że nowa pasja znajomej pierote przetrwa aż tyle, o ilości przerobionych rolek filmu nie wspominając, by z ekonomicznego punktu widzenia opłacalne było nabycie zestawu aku+ładowarka? ;)
:) To raczej mozliwosc gdyby jednak ale watpie
Chłopaki, wielkie dzięki. Widzę że dużych ruchów nie ma.
Bateria jak bateria. Inne oznaczenia: EL2CR5, DL245, RL2CR5, 5032LC. Wybierz coś sobie: http://allegro.pl/listing.php/search?string=2cr5&sourceid=Mozilla-search
Za wiki: typowa pojemność 1500mAh, 6V, wymiary: H45mm L34mm W17mm.
EDYTA: na Alle jest akus ale pojemność to 500mAh. Drogi, do tego ładowarka... Nie opłacalna zabawa, tym bardziej, że takie baterie to na ogół starczają na sporą ilość rolek.
W jakim sensie ciekawego?
Energizer Bateria Energizer PHOTO LITHIUM 2CR5 - około 20zł
Odpowiednik Duracell - 16.45
Co do zamiany ciężko będzie bo to 6V
Tak tak, alledrogo przejrzałem i całkiem całkiem cenowo. A ciekawiej? Aku ..albo już sam nie wiem co chciałem wykombinować.
Troche tak. Jednak wytrzymalosc najlepszch bateri 2cr5 przy srednim uzytkowaniu to max 10msc
Czy ja dobrze czytam -8 miechów. Myślałem że pare dni :D Bomba a więc zostaje przy baterii
Tak jak pisalem mi tyle wytrzymywala w pentaxie z70. Wez firmowa z gornej polki i niech ja wyciaga jak aparat bedzie bez filmu bo zanik i powrot zasilania to 3 stracone klatki. Potrzmanie pamieci tez ciagnie prad.
OKI oki tak zrobię.
Zakładasz, że nowa pasja znajomej pierote przetrwa aż tyle, o ilości przerobionych rolek filmu nie wspominając, by z ekonomicznego punktu widzenia opłacalne było nabycie zestawu aku+ładowarka? ;)
Aparat używali sporo staruszkowie na wyjazdach. Ostatnio nigdzie nie wyjeżdżali i się kurzył. Młoda stwierdziła że szkoda czasu i miejsc na nieuwiecznianie ich na kliszy.
Z drugiej strony myślę że za jakiś czas będę polecał Canona XS-a (np. 130) lub Coolpixa w podobie :D ale pożyjemy, zobaczymy.