PDA

Zobacz pełną wersję : Sekonic L-758DR

Radek996
09-07-2012, 19:29
Witam,
Mam moze banalne pytanie...
Czy ktos ma i uzywa swiatlomierzy sekonic??
Nie wiem czy warto kupic a sie przymierzam.
Ciekawi mnie czy ktos ma uzywa? jest zadowolony czy bylo warto itp.
Pozdrawiam.

Vinci
09-07-2012, 20:18
A po co ci jest potrzebny światłomierz? Pytam serio. Ja mam i... w zasadzie użyłem raz.

Kluczowe jest raczej pytanie: czy potrzebujesz. Jeśli potrzebujesz to warto kupić. Ten sekonic jest bardzo precyzyjnym i multifunkcyjnym urządzeniem wartym kasy (ale DR to sterowanie radiowe z modułem PocketWizard więc musisz zainwestować w ten system a to dodatkowe koszty)

Jeśli nie odczuwasz konieczności posiadania - nie kupuj bo będziesz nosił w kejsie jak ja :) a w plenerze i studio będziesz walczył wbudowanym. Oczywiście trochę upraszczam, ale jeśli masz w studio trochę czasu i znasz swoje lampy to światłomierz pewnie okaże się zbędny - kilka błysków i ustawisz właściwe proporcje światła.

Radek996
09-07-2012, 23:38
No opinie sa jak zawsze i wszedzie podzielone:) wiadomo ze kilka probnych zdjec tez spalni swoje zadanie odnosnie ustawienia swiatla i jego mocy ale to tez zajmuje troche czasu ;-) heh
Nie no.... ja bardziej myslalem o plenerowych zdjeciach z uzyciem lamp gdzie warunki sa zawsze inne. Studia nie mam i nie korzystam :) moze kiedys jak mnie bedzie stac :P Narazie sie wykosztowalem na Nikon-a D800 :-/
Nie mam pojecia o swiatlomierzach wiec szukam rad :)

Art Erie
09-07-2012, 23:46
L-358 kupisz taniej i z pewnością jego możliwości przerosną twoje potrzeby ( jeśli jest ci potrzebny).
Moduł do PW jest dostępny osobno, co nie oznacza że ten światłomierz działa jedynie z PW ;)
Za używkę w bardzo dobrym stanie zapłacisz około 700zł.

Radek996
10-07-2012, 00:00
Nie chce uzywki :)wole nie ryzykowac. L-758DR moge miec za 2000zl z 5 letnia gwarancja:)
A co do sekonica... wlasnie nie wiem czy bede uzywal, pewnie jakbym kupil to tak dlatego chcialbym zeby to cos bylo mi pomocne... wiem takze ze mozna kalibrowac aparat jesli ma sie plansze(czy jak to nazwac) :P
Szkoda ze nie mozna wziasc ze sklepu na tydzien :P
Z drugiej strony jest drogi ale ludzie kupuja takze jakis sens jego istnienia na rynku jest.
Wiem ze DR ma wbudowany modul PW, nie planuje narazie kupic PW bo cena jest taka ze myslalem ze jest zlotem wysadzany;) Ale kto wie moze kiedys sie przyda a roznica mieszy D a DR to jakies 200zl. Teraz czekam na Yongnuo RF603 bo zamowilem a jak juz phottix odin bedzie dostepny to odina chyba-ale tylko dla HSS.

Mr. Vinci
jak nie uzywasz swiatlomierza i Ci siedzi w plecaku to czemu nie sprzedasz??:)
Pozdrawiam,
R.W

zoom2
10-07-2012, 00:49
Jestem wychowany "na światłomierzu" no bo w dobie analogu inaczej się nie dało. Potrafie mierzyć i mam Minolte V czyli nawet jak na dzisiejsze czasy całkiem znośny sprzęt.
Ale zauważyłem ,ze do fotografowania prawie wcale nie używam. Casami jak eksperymentuję czy testuję jakieś sprzęty to cos tam pomierzę.
Piszę to by ci podpowiedzieć że prawdopodobnie do fotografowania nie bedziesz tego używać.

militarius
10-07-2012, 02:32
Daj sobie spokój i kup jakieś fajne szkiełko, z którego będziesz bardziej zadowolony. Mam prawie cały czas dostęp do prostego Sekonica L-308S i skorzystałem z niego dwa razy - raz z ciekawości, a drugi raz mierzyłem światło w kościele. Raczej zbędny wydatek :)

Vinci
10-07-2012, 08:49
Art Erie - jakbyś miał jakiś pomysł na upakowanie Youngnuo do schowka w Sekonicu to dla mnie byłaby "bomba" :) , tylko tam chyba w grę wchodzi jeszcze elektronika - nie wiem, nie mam tego modułu u siebie.

Radek996 - Jak powiedzieli koledzy - w typowych warunkach takiego światłomierza używa się rzadko i lepiej moim zdaniem zainwestować w szkiełko. Tak podpowiem, jak poczujesz, że naprawdę potrzebujesz, bo coś cię ogranicza to kup - używka, jeśli jest zadbana - pracuje jak nówka, a cena może być niższa. A jak wówczas uznasz, że zakup był zbędny - odsprzedasz z mniejszą stratą. A co do Twojego pytania - myślałem nad sprzedażą, ale ... rysują mi się pewne możliwości zastosowania i dlatego nie sprzedaję.

Aha, tak sobie przypomniałem - na urządzeniu można pokazać początkującym na warsztatach,jak zmienia się światło na modelu w różnych warunkach i jak dobierać ekspozycję - sam to robiłem i byłem na takich warsztatach - ale w praktyce nie było czasu na takie zabawy.

Art Erie
10-07-2012, 09:26
Youngnuo podobnie jak inne wyzwalacze ma chyba gniazdo na kabelek do wyzwalania lamp, wystarczy połączyć radio ze światłomierzem, żeby wyzwolić błysk.
Pakowanie nadajnika do światłomierza byłoby kłopotliwe ze względu na to, że RT-32 ma po swojemu rozłorzone piny sygnałowe i zasilania, no i same gabaryty...

Jacek_Z
10-07-2012, 12:06
... ja bardziej myslalem o plenerowych zdjeciach z uzyciem lamp gdzie warunki sa zawsze inne. Studia nie mam i nie korzystam :) W plenerze będziesz mieszał zastane z błyskiem. Ilu lamp błyskowych będziesz uzywał? Zapewne jednej albo dwóch. Jeśli tak, to nie kupuj swiatłomierza, rób kilka prób.
nawet jak kupisz światłomierz to będziesz musiał zrobić próby.

Art Erie - jakbyś miał jakiś pomysł na upakowanie Youngnuo do schowka w Sekonicu to dla mnie byłaby "bomba" :) , tylko tam chyba w grę wchodzi jeszcze elektronika - nie wiem, nie mam tego modułu u siebie.
Przecież to (RT32) jest mocno zintegrowane ze światłomierzem. Info o nr kanału na jakim planujesz masz na LCD światłomierza, kanały wybiera się kółkiem światłomierza itd.

Mam dokładnie tego sekonica, mam też PW. Używam tego tylko w studiu i dlatego, że czasami mam włączonych wiele lamp.

MariuszJ
10-07-2012, 12:33
Całkiem sensownym rozwiązaniem jest dowolna cyfrówka z gorącą stopką.

Art Erie
10-07-2012, 13:29
[...]Przecież to (RT32) jest mocno zintegrowane ze światłomierzem. Info o nr kanału na jakim planujesz masz na LCD światłomierza, kanały wybiera się kółkiem światłomierza itd.

Mam dokładnie tego sekonica, mam też PW. Używam tego tylko w studiu i dlatego, że czasami mam włączonych wiele lamp.

Tak Jacku, ale kolega najwyrażniej nie ma zamiaru kupować PW, więc podałem mu sposób na podłączenie "chińczyka" do Sekonic'a. Mniej wygodne w stosunku do RT32 i PW, ale chyba bardziej niż ustawianie światłomierza w tryb czuwania i wyzwalanie lamp przyciskiem "test" z poziomu radia.

Vinci
10-07-2012, 17:12
To jeszcze dopytam jak to proponujesz podłączyć - bo temat mnie ciekawi.

Światłomierz kablem z gniazda PC do gniazda PC w nadajniku YN? (ja myślałem że w chińczyku to jest wyjście out nadajnika - jesteś pewny, że przyjmie sygnał ze światłomierza i zamieni na sygnał radiowy?)
Bo jeśli mam łączyć kablem światłomierz z odbiornikiem, by wyzwolić lampę, to już wolę opcję z drugim wyzwalaczem w kieszeni / na pasku :)

Art Erie
10-07-2012, 18:01
To jeszcze dopytam jak to proponujesz podłączyć - bo temat mnie ciekawi.

Światłomierz kablem z gniazda PC do gniazda PC w nadajniku YN? [...]

Tak. Miałem tak w PT-04, ale nie pamiętam czy w oryginale, czy przerabiałem (?) jeśli konieczna jest przeróbka, trzeba przelutować mini Jacka pod styki przycisku "test" na nadajniku.
Teraz mam Pixel King, ale tego myku jeszcze nie robiłem z powodu braku kabelka PC-PC.
Było już kiedyś o tym na forum (jeszcze nie miałem światłomierza ;) ) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187096 post nr 6
I jeszcze post nr 7 w tym watku.

Vinci
10-07-2012, 20:01
Dzięki za wskazówkę, spróbuję u skośnookich znaleźć przewód PC-PC i poeksperymentuję.
W zasadzie to jakiś czas temu dokupiłem sobie drugi wyzwalacz, by nie biegać do aparatu, nie ściągać z sanek itp i taka opcja też się sprawdza, ale "one button triggering" byłoby bardziej wygodne.

I jeszcze mały offtopic:
A swoją drogą ten drugi wyzwalacz ma symbol 600XT i w odróżnieniu od 602XT nie ma gniazda PC, ale ma w tym miejscu wyłącznik On-Off. Oszczędności :/

Radek996
10-07-2012, 20:40
Dzieki wszystkim za opinie:) sam nie wiem co robic :-]
Szklo bym chcial nowe ale 2000tys z sekonica nie starczy na 70-200VRII ;-)
Co do yongnuo to czekam na przesylke bo cos sie ociaga :-/ mam nadzieje ze jutro bedzie. Kupilem je bo nie wiem ile bede czekal az Phottix odin wejdzie do sklepow w wersji dla nikona. Pewnie lada dzien ale yongnuo to nie majatek wiec juz sie pobawie:) pierwsze wyzwalacze:) Powiem ze kiedys chcialem kupic PW TT1 i Flex ale ta cena jednak to przesada a odin nieco tanszy i ludzie ktorych znam nawet sprzedaja PW zeby kupic odina:)
Fotografia to naprawde kosztowna zabawa ktora mam nadzieje juz niedlugo przeloze w cos powazniejszego.
Bardzo bym chcial 70-200 VR II nikkora ale masakrycznie drogi...
Aha wiem ze to moze nie wlasciwe miejsce ale moze ktos polecic jakis monitor dobry do fotografi obrobki??
EIZO za drogi :-] myslalem o DELL U2711 lub DELL U3011???? Teraz mam starego samsunga 19 cali z max rozdzielczoscia 1280 :] wiec jak patrze na zdjecia z NIKONA D800 to masakra... musze kupic Monitor!
Mozecie cos Polecic?

zoom2
10-07-2012, 21:30
Jeśli nie kupisz światłomierza to będziesz do przodu o jego wartość. To chyba proste

Art Erie
10-07-2012, 21:46
Zewnętrzy światłomierz nie ma startu do dobrego szkła, nawet jeśli to drugie wymaga sporej dopłaty, oczywiście jeśli chodzi o "użytkowość". Co do DELL'a to jest osobny, niezbyt pochlebny wątek; w zasadzie tylko NEC i EIZO wchodzą w rachubę.
Ale w tym temacie mamy aż dwu forumowych guru, więc nie będę się wypowiadał w temacie monitorów.

Radek996
10-07-2012, 21:54
Heh to juz tym bardziej masakra!:) jak niebochlebny watek na temat DELL. Eizo 27" kosztuje tyle co 70-200 VRII a ja musze miec nowy Monitor :-/ poszukam jakiegos watku tutaj na forum na temat dell-a:)