PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] odbicie

neo1977
08-07-2012, 11:33
Witam oddaje do oceny :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/412/8lipcachocianowpalacbw1.jpg)

Dune
08-07-2012, 18:04
Nastrojowe, ładna konwersja.

neo1977
08-07-2012, 21:21
dzięki.pozdrawiam:)

lechupe
09-07-2012, 14:06
dzięki.pozdrawiam:)

Wypowiedź powyżej to był żart.
Zdjęcie nadaje się jedynie do kosza.

No chyba, ze ma wartość historyczną - mnie sie wydaje, ze to płonący Pałac Kultury, po bombardowaniu w 39...

Dune
09-07-2012, 22:11
Żeby nie było niedomówień - pisałem poważnie.

Marta Baranowska
09-07-2012, 22:16
powiem szczerze, że wyszło bardzo przyzwoicie :)

Jędrula
09-07-2012, 22:21
To ja jeszcze szczerzej na nie :-(
Remis 2:2

lechupe
10-07-2012, 16:24
heh widze ze wszyscy w tym wątku bardzo poważnie żartują.
jak dla mnie to wynik jest miilion do 2...

(dla niezorientowanych: jestem w grupie wygrywającej...)

neo1977
10-07-2012, 18:54
Może rozwiniesz swój komentarz bardziej szczegółowo użytkowniku lechupe(dlaczego zdjęcie nadaje się do kosza? )

GarfieldPL
10-07-2012, 19:11
A który to pałac kultury był zbombardowany w 39? Warszawski to dopiero ruscy postawili po wojnie.

freefly
10-07-2012, 19:13
Może rozwiniesz swój komentarz bardziej szczegółowo użytkowniku lechupe(dlaczego zdjęcie nadaje się do kosza? )

Bo mu się po prostu nie podoba, ale nie martw się, większość osób na tym forum nie ma kwalifikacji, żeby oceniać fotografie pod względem wartości artystycznej.

neo1977
10-07-2012, 19:38
Wcale się nie martwię .I tak jak napisałeś cyt: większość osób na tym forum nie ma kwalifikacji, żeby oceniać fotografie pod względem wartości artystycznej masz całkowitą rację.pozdrawiam:)

lechupe
10-07-2012, 19:41
A który to pałac kultury był zbombardowany w 39? Warszawski to dopiero ruscy postawili po wojnie.

Naprawdę !?
Kurczę, a ja myślałem, ze to pomnik wdzięczności dla Napoleona.

Bo mu się po prostu nie podoba, ale nie martw się, większość osób na tym forum nie ma kwalifikacji, żeby oceniać fotografie pod względem wartości artystycznej.

O, kolego freefly, dotknąłeś mnie strasznie do żywego.
Byłem bowiem przekonany, że mój dyplom zootechnika na wydziale zwierząt kosmatych, obroniony na ocenę poprawną, daje mi wystarczające kwalifikacje do oceny artystycznej fotografii.
Zwłaszcza takich fotografii.

Ale oczywiście mogę sie mylić.

Natomiast odnosząc sie do prośby autora o rozwinięcie tematu....mam dylemat.
Albowiem, jeżeli autor sam nie jest w stanie zauważyć mankamentów tego zdjecia, to dyskusja nad tym jako żywo będzie przypominała rozmowę z głuchoniemym o niuansach interpretacji Debussego przez Blechacza.

Ale zaryzykuję:
- zdjecie nie ma żadnego tematu, widać tu chaos przypadkowych elementów.
- trudno jest w ogóle sie zorientowac co przedstawia, głownie z uwagi na beznadziejna jakosc
- Nie wiadomo gdzie jest tu owo tytułowe "odbicie" i co u liicha było w tym odbicu wartego wyzwolenia migawki
- kadr nie jest w najmniejszy sposób harmonijny, Nie ma tu cienia kompozycji
- fotka jest niechlujna, krzywa z byle jakim wywołaniem.

Oczywiście kazdy ma swoją estetykę i może dostrzec w tej fotografii klimat, nastrój i inna przyzwoitosc.
Ale moim zdaniem istnieje pewien minimalny poziom, od którego można o zdjeciu dyskutować.
Ta fotka jest znacznie poniżej.

Pokaz, ze potrafisz zrobić inną.

Dune
10-07-2012, 22:06
Natomiast odnosząc sie do prośby autora o rozwinięcie tematu....mam dylemat.
Albowiem, jeżeli autor sam nie jest w stanie zauważyć mankamentów tego zdjecia, to dyskusja nad tym jako żywo będzie przypominała rozmowę z głuchoniemym o niuansach interpretacji Debussego przez Blechacza.

Ale zaryzykuję:
- zdjecie nie ma żadnego tematu, widać tu chaos przypadkowych elementów.
- trudno jest w ogóle sie zorientowac co przedstawia, głownie z uwagi na beznadziejna jakosc
- Nie wiadomo gdzie jest tu owo tytułowe "odbicie" i co u liicha było w tym odbicu wartego wyzwolenia migawki
- kadr nie jest w najmniejszy sposób harmonijny, Nie ma tu cienia kompozycji
- fotka jest niechlujna, krzywa z byle jakim wywołaniem.

Oczywiście kazdy ma swoją estetykę i może dostrzec w tej fotografii klimat, nastrój i inna przyzwoitosc.
Ale moim zdaniem istnieje pewien minimalny poziom, od którego można o zdjeciu dyskutować.
Ta fotka jest znacznie poniżej.Pokaz, ze potrafisz zrobić inną.

Nieładnie tak wywyższać własną "swoją estetykę".

Odnosząc się do konkretów:

- "zdjecie nie ma żadnego tematu, widać tu chaos przypadkowych elementów, trudno jest w ogóle sie zorientowac co przedstawia, głownie z uwagi na beznadziejna jakosc"

Raczej widać co to zdjecie przedstawia, pewne elementy dominują w kadrze; czy natężenie elementów jest chaotyczne niech każdy oceni sam - moim zdaniem - nie. Nie wiem o co chodzi z ta beznadziejną jakością, jak napisałem konwersja (miękka z małym kontrastem) mnie odpowiada.

- "Nie wiadomo gdzie jest tu owo tytułowe "odbicie" i co u liicha było w tym odbicu wartego wyzwolenia migawki"

Dla mnie jest czytelne, że zniekształcenia, które pojawiają się na zdjęciu są w dużej części efektem odbicia (obok efektu bokehu i konwersji). Poza tym jaka zasada mówi, że trudności z lokalizacją obicia automatycznie wpływają na negatywną ocenę zdjecia ?

- "kadr nie jest w najmniejszy sposób harmonijny, Nie ma tu cienia kompozycji"

W moim odczuciu tak nie jest, chociaż przyznam, że kompozycja mogła by być lepsza, moje watpliwości budzi to co się dzieje po prawej stronie i to czego nie ma ewentualnie u góry i po lewej stronie.

-"fotka jest niechlujna, krzywa z byle jakim wywołaniem"

Nie wiem o co chodzi do końca z niechlujnością i byle jakim wywołaniem, ale powtórzę, ze konwersja w mojej ocenie jest interesująca. Czy naprawdę w tego typu zdjęciu pochylenie linii ma znaczenie ?

lechupe
10-07-2012, 23:03
Pomijając juz fakt Dune, ze jestes niegrzeczny i łamiesz zasady komentarzy, moge jedynie dodać, że jeżeli jjuż chcesz dyskutowac o estetyce to:
a/ sięgnij najpierw do źródeł (np.: Maria Rzepińska, W kręgu malarstwa, lub Hans Georg Gadamer, Aktualność piękna:sztuka jako gra, symbol i święto),
b/ postaraj sie bardziej zorientować o co chodzi.

Jędrula
11-07-2012, 23:09
Wcale się nie martwię .I tak jak napisałeś cyt: większość osób na tym forum nie ma kwalifikacji, żeby oceniać fotografie pod względem wartości artystycznej masz całkowitą rację.pozdrawiam:)

;) Przecież większość Cię pochwaliła ;)

audik
12-07-2012, 18:43
Wypowiedź powyżej to był żart.
Zdjęcie nadaje się jedynie do kosza.

No chyba, ze ma wartość historyczną - mnie się wydaje, ze to płonący Pałac Kultury, po bombardowaniu w 39...

uff już myślałem, że oślepłem...........
ciekawe, co autor chciał pokazać ?? i dlaczego do architektury !! ??

mcleod
12-07-2012, 20:51
Przynajmniej napis na tabliczce na płocie trzeba było podostrzyć ...