Zobacz pełną wersję : Warto inwestować?
Witam!
Z racji, że na dniach chciałbym podjąć decyzję, zwracam się do nikonowskiej wiary o pomoc.
Od 4 lat mam Nikona D40. Amatoreczka - wiadomo. Ale ostatnio miałam możliwość 'zabawy' D90 + 18-105.
W swojej szklarni posiadam kit 18-55 i Sigmę 70-300 f/4-5.6 bez APO oraz Heliosa 44m-4.
Na razie nie chcę powiększyć kolekcji obiektywów, a raczej zmienić body. Stąd też pytanie czy D90 będzie się dobrze sprawował z w/w Sigmą 70-300 ? Dodam, że z połączenia Sigmy z D40 byłam baaardzo zadowolona, nawet jeśli AF działał tylko manualnie.
Z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek pomocną odpowiedź ;)
Rafał_Sz
07-07-2012, 23:46
Z dokupienia 35/1.8 byłabyś bardziej zadowolona. Ale po zakupie D90 też się łez nie spodziewaj. ;)
nokinnikon
08-07-2012, 08:08
Jedną z najistotniejszych moim zdaniem cech D 90 to "śrubokręt" Dla mnie możliwość podpięcia do body obiektywu bez AF-S jest ważniejsza od własności "szumiących" matrycy.
Ta Sigma nawet z D80 będzie w pełni współpracowała, ale jak masz kasę na D90, to jak najbardziej polecam. Będzie to duży skok do przodu w porównaniu do D40.
właśnie chciałabym jakoś ruszyć do przodu, bo z D40 nie ukrywam, że się kiszę, bo obiektywy ze "śrubokrętem" jednak troszkę kosztują i nie ukrywam, że nie uśmiecha mi się to.
@puciek: zobaczę sobie porównanie D80 i D90 i zobaczę co w trawie piszczy z tymi dwoma :)
PS. dodam, że fotografia w moim wykonaniu to głównie makro i w ogólnym rozumieniu przyroda
LordRamzes
08-07-2012, 13:51
Witam!
Z racji, że na dniach chciałbym podjąć decyzję, zwracam się do nikonowskiej wiary o pomoc.
Od 4 lat mam Nikona D40. Amatoreczka - wiadomo. Ale ostatnio miałam możliwość 'zabawy' D90 + 18-105.
W swojej szklarni posiadam kit 18-55 i Sigmę 70-300 f/4-5.6 bez APO oraz Heliosa 44m-4.
Na razie nie chcę powiększyć kolekcji obiektywów, a raczej zmienić body. Stąd też pytanie czy D90 będzie się dobrze sprawował z w/w Sigmą 70-300 ? Dodam, że z połączenia Sigmy z D40 byłam baaardzo zadowolona, nawet jeśli AF działał tylko manualnie.
Z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek pomocną odpowiedź ;)
Ciężko pow czy sigma będzie dobrze pracować może mieć ff/bf różnie to bywa i dowiesz się dopiero po zakupie tu nikt na to pytanie Ci z fusów nie powie :) , do makro zakup tamrona 90 ;-) albo nawet teraz tylko z silnikiem :)
Ciężko pow czy sigma będzie dobrze pracować może mieć ff/bf różnie to bywa i dowiesz się dopiero po zakupie tu nikt na to pytanie Ci z fusów nie powie :) , do makro zakup tamrona 90 ;-) albo nawet teraz tylko z silnikiem :)
Kureczka, trochę ten T90 kosztuje jeśli miałabym go łączyć z D90 ;P
LordRamzes
08-07-2012, 20:32
Kureczka, trochę ten T90 kosztuje jeśli miałabym go łączyć z D90 ;P
używkę do d40x kupisz za ok 1300-1400 z silnikiem :) sam będę sprzedawał gdyż robię rewolucję w szkłach a makrem zajmuje się niestety coraz mniej z braku czasu :(
Na jesieni kupi się nawet za 1000 zł
właśnie chciałabym jakoś ruszyć do przodu, bo z D40 nie ukrywam, że się kiszę, bo obiektywy ze "śrubokrętem" jednak troszkę kosztują i nie ukrywam, że nie uśmiecha mi się to.
@puciek: zobaczę sobie porównanie D80 i D90 i zobaczę co w trawie piszczy z tymi dwoma :)
PS. dodam, że fotografia w moim wykonaniu to głównie makro i w ogólnym rozumieniu przyroda
Jeśli masz dylemat między tymi dwoma modelami (rozumiem, że głównie finansowy) to wg mnie do ISO 800 nie ma różnicy w zdjęciach, przy wyższych iso bez lampy błyskowej oczywiście wychodzi już przewaga matrycy D90.
Jeśli chodzi o funkcję i możliwości to D90 ma dodatkowo :
-LV
-filmowanie (ale bez AF, wiec trochę kiepsko)
- o 0,5" większy wyświetlacz
- 12 MPx (w D80 jest max 10 MPx)
- szybszy tryb seryjny
Pozostałe funkcje są takie same, pasuje nawet ten sam grip.
Mam akurat prywatnego D80 (nie tak dawno kupiłem za 1000 zł z gripem i przebiegiem niecałych 30 tys)a w pracy D90 wiec mam porównanie. Jeśli te różnice nie są dla ciebie aż tak istotne to chyba D80 wystarczy i zostanie trochę na szkło lub lampę. Jak potrzebujesz wysokiego ISO (dla mnie to jedyna przewaga D90) to wybór jest prosty.
"Jak potrzebujesz wysokiego ISO (dla mnie to jedyna przewaga D90) to wybór jest prosty."
Chyba, że niskiego, wtedy odwrotnie ;)
Inaczej mówiąc, D80 zaczyna od 100, a D90 od 200,
ale nie przejmuj się, "iso low" (sztuczne 100) z D90
nie jest dramatycznie kiepskie.
PANIE PANOWIE, mam możliwość zakupu zestawu:
"Nikon D80 w 100% sprawny.
Przebieg aparatu około 60 000.
W idealnym stanie.
Do aparatu dodaje obiektywy Sigma 28-70 1:2.8-4DG
W zestawie także karta pamięci 2 GB +oryginalny akumulator + ładowarka + akumulator dodatkowy + torba na wszystkie akcesoria."
cena całości: 1500pln.
Warto?:) bo z tego co patrzyłam to d90 wyjdzie mnie nieco... drożej ;)
LordRamzes
11-07-2012, 20:18
PANIE PANOWIE, mam możliwość zakupu zestawu:
"Nikon D80 w 100% sprawny.
Przebieg aparatu około 60 000.
W idealnym stanie.
Do aparatu dodaje obiektywy Sigma 28-70 1:2.8-4DG
W zestawie także karta pamięci 2 GB +oryginalny akumulator + ładowarka + akumulator dodatkowy + torba na wszystkie akcesoria."
cena całości: 1500pln.
Warto?:) bo z tego co patrzyłam to d90 wyjdzie mnie nieco... drożej ;)
nie warto chyba ,że za 500 zł :) 60 K to już sporo na d80
Dzięki LordRamzes! :)
W takim wypadku szukam i czekam na jakieś korzystne oferty D90 lub ekstremalnie D80 :)
LordRamzes
12-07-2012, 14:45
Dzięki LordRamzes! :)
W takim wypadku szukam i czekam na jakieś korzystne oferty D90 lub ekstremalnie D80 :)
jako ,że miałem d80 i mam d90 mogę napisać ,że lepiej kupić d80 i nowe szkła które rozwiną niż pozostać przy d90 z kitem :)