PDA

Zobacz pełną wersję : Allegro i raty PayU - ostrzeżenie.

klabton
07-07-2012, 22:32
Trochę sie sprawą zainteresowałem i takie coś znalazłem na sieci. Może komuś to pomoże podjąć decyzję.

Ostrzeżenie dla tych, którzy zdecydują się na zakup ratalny, a nie otrzymają pożyczki! Otóż, jest ewidentnie napisane, cyt: "Decyzję partnera pożyczkowego otrzymasz online i e-mailem. Jeśli nie otrzymasz kredytu, będziesz mógł zrezygnować z zakupu."

I tutaj pojawia się problem. Otóż, nie otrzymałem kredytu, więc chcę zrezygnować z zakupu, ale... i tu uwaga nie ma takiej opcji nigdzie. Wiadomo, że z Allegro jedyny kontakt jaki jest to mailowy (żenada), no ale zastawiają się jak mogą, żeby nikt im nie zawracał 4 liter. Tak więc korzystając z formularza wysyłam mail'a. Oto odpowiedź, jaką wysyła Allegro do tych, którzy nie otrzymali pożyczki, mimo, że wyżej ewidentnie pisze, że można zrezygnować z zakupu jeśli nie otrzymasz kredytu:

"Nikt nie zwalnia kupującego z umowy kupna, którą zawarł - decyzją serwisu nie otrzyma on ostrzeżenia, jednak jest to wyłącznie wewnętrzny mechanizm, podobnie jak system komentarzy. Sprzedający może domagać się zapłaty za przedmiot, ma do tego prawo, podobnie jak w każdej innej sytuacji".

Czyli oznacza to, że kupujący ma prawo domagać się finalizacji transakcji (pełnej opłaty), wystawić negatywny komentarz, itd.

Tak wyglądają raty allegro, więc nie proponuję nikomu z tego korzystać, bo to zwykłe naciąganie ludzi. Allegro na tych ratach nabija sobie kieszeń poprzez prowizje jakie zbiera od kupionych przedmiotów, a tzw. "raty" to tylko "polski marketing", czyli jak wydrenować kieszeń klientowi mydląc mu oczy systemem ratalnym.

Sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej gdyby decyzja o przyznaniu kredytu rozpatrywana była przed transakcją, jako opcja konta allegro. Wtedy byłoby to uczciwe, czyli logujesz się, w opcjach konta rozpoczynasz proces uzyskania kredytu, a następnie jak już dostaniesz to robisz zakupy. Umówmy się, im jest wszystko jedno, co za te pieniądze kupisz na allegro. Ale tak niestety to nie działa.

Rafał_Sz
07-07-2012, 22:41
Twierdzili, że transakcja nie dochodzi do skutku w przypadku nieotrzymania kredytu i sprzedający dostaje zwrot prowizji. Kolejna firma schodzi na psy.

rafal1980
07-07-2012, 22:41
Spadłeś mi z tym tekstem z nieba.
Dokładnie wczoraj chciałem wyliczyć sobie ile wynosiłaby dokładna rata .. ale ale - jest to możliwe dopiero po kliknięciu "KUP TERAZ".
Również znalazłem tekst, że w wypadku nie przyznania kredytu można zrezygnować z zakupu - zachodziłem w głowę jak wygląda to w rzeczywistości.
Odpowiedź już mam, dobrze, że się wstrzymałem. Ciekawe ile osób się na to natnie ..

klabton
07-07-2012, 22:51
Szkoda, bo pomysł super... Ale to podlega pod UOK.

qualin
07-07-2012, 22:54
Tez sie zastanawialem nad tymi ratami, ale jakos tak mialem watpliwosci i zrobilem zakupy w Euro i jak widze bardzo dobrze, bo jeszcze bym sie bujal z problemem gdybym nie dostal kredytu.

bahuone
07-07-2012, 23:05
Na wykop z tym, zeby ludzie wiedzieli jak Alledrogo oszukuje swoich "klientow".

arek-hs
07-07-2012, 23:18
W jakich ofertach mogę skorzystać z rat PayU?
* Zapłata na raty możliwa jest w ofertach Kup Teraz! (bez licytacji) wystawionych przez konta Firma.
* Kupując przedmiot na raty nie możesz skorzystać z opcji odbioru osobistego.

W związku z powyższym można zrezygnować z zakupu bez podawania przyczyny, a firma nie może żądać zapłaty za przedmiot.
Allegro zwróci prowizję za sprzedaż przedmiotu.

rafal1980
07-07-2012, 23:52
Jeśli nawet kolega powyżej ma rację ja już czuję jak ludzie będą z allegro ganiali się po sądach i dochodzili swoich racji.
Dla mnie to zbędna przyjemność, lepiej unikać tych rat.

Erie
08-07-2012, 00:00
i znów Allegro gruppe i ich chore pomysły... to już zaczyna coraz bardziej śmierdzieć i może powinien tam odpowiedni urząd wkroczyć :(, ale jak znam urzędy to wolą gnębić malutkich, a nie molochy

freefly
08-07-2012, 01:36
Już to kiedyś pisałem, ale nie pamiętam gdzie w necie (może w cafe allegro)
Pożyczka to wymysł Allegro , niedopracowany jak zwykle.
Można kupić i nie dostać pożyczki , zatem wtedy taka umowa jest nadal wiążąca...Bo obowiązuje prawo handlowe.
Allegro nie jest stroną ! ( tak zawsze piszą o sobie )
Jasne że w takim przypadku, najpierw przyznanie pożyczki , a potem zakup - ale.....Toż to Allegro ! Tu mało rzeczy jest z sensem .
Jak robi się zakupy większe, to pożyczka gotówkowa jest wyżej oprocentowana niż docelowa- a tu jest właśnie ten problem " olany ".
Co nie zmienia postaci rzeczy, że jak nie mam kasy - nie kupuję !

Zacznijcie myśleć, a nie będziecie mieć odczucia , że ktoś Was posunął (bez wazeliny).

TOP67
08-07-2012, 10:20
Faktycznie jest to niedopracowane, bo powinna być możliwość złożenia wniosku przed zakupem (rodzaj promesy). Ale zwykle na raty kupuje się droższe przedmioty od firm. Wtedy zgodnie z odrębnymi przepisami mamy prawo do odstąpienia od umowy w terminie 10 dni. A w zasadzie dłużej, bo liczy się od daty dostawy. W podbramkowych sytuacjach można pożyczyć gotówkę od rodziny, zapłacić i dopiero zrezygnować. Dlatego to sprzedający będą mieli z tym większy problem niż kupujący.

Rafał_Sz
08-07-2012, 10:26
Tak czytam forum Allegro i widzę, że tam nieźle wrze:

"
AUTOR!!!! AUTOR!!!! AUTOR!!!! Niech wystawi tyłek do skopania...

My - sprzedający - postawimy ścianę, żeby zrobił baranka.
KTO przy zdrowych zmysłach zgodzi się na sprzedaż ratalną PRZED weryfikacją kupującego? Kto za weryfikację odpowiada i kto bierze na siebie przypadek niewypłacalności kupującego? Bo na razie wychodzi na to, że to będzie problem sprzedającego...
Daliście dupy, niestety...."

"Allegro ma czasami dobre pomysły, niestety z ich realizacja jest zupełnie do d... lub prawie zupełnie do d...
Jak w tym przypadku, autoryzacja po zakupie jest do d.... .Przed zakupem nikomu nie stwarzałaby problemów .Chyba Kuba się ze mną zgodzisz .
Klient ratalny powinien być traktowany zawsze na drugim miejscu od klienta gotówkowego .
Wasze rozwiązanie powodowane nie wiem czym, stawiam na brak marginesu błedu dla DT przez obawy przed zwiększeniem godzin ewentualnych padów których do końca roku zostało wam malutko.Zbyt mało na kreatywne działania .Zatem lepiej dostawić tabelę niż robić coś w zupełnie innej warstwie .

Niestety źle działające korporację niszczą kreatywność ."

Itd.

grzegorzant
08-07-2012, 11:47
Spadłeś mi z tym tekstem z nieba.
Dokładnie wczoraj chciałem wyliczyć sobie ile wynosiłaby dokładna rata .. ale ale - jest to możliwe dopiero po kliknięciu "KUP TERAZ".
Również znalazłem tekst, że w wypadku nie przyznania kredytu można zrezygnować z zakupu - zachodziłem w głowę jak wygląda to w rzeczywistości.
Odpowiedź już mam, dobrze, że się wstrzymałem. Ciekawe ile osób się na to natnie ..
Ja w rozpędzie niestety w kliknąłem, na szczęście trafiłem na "ludzkiego" sprzedającego i zamknęliśmy sprawę w ten sposób, że pokryłem mu koszty manipulacyjne na A
Jeden syf, tym bardziej że firma olbrzymia jak na nasze warunki.

<| MICHAŁ |>
08-07-2012, 11:53
Sprzedajacy dostaje taki oto mail:

Kupujący XXX zamierzał zapłacić ratami PayU za przedmioty kupione w Twojej ofercie. Umowa kredytowa nie została jednak zawarta. Skontaktuj się z kupującym - być może będzie chciał zapłacić w inny sposób
Jeśli kupujacy nie sfinalizuje transakcji, możesz ubiegać się o zwrot prowizji. W tym celu wypełnij formularz zwrotu prowizji (http://www.allegro.pl/myaccount/refund.php/refundForm1/). Możesz to zrobić po 7 dniach, ale nie później niż 45 dni od zakończenia oferty.

Jesli wiec sprzedajacy mowi, ze kupujacy ma obowiazek kupic mimo tego ze nie otrzymal rat, to chyba nie rozumie co jest napisane.
Nie dajcie sie naciagac na placenie prowizji....

Grzybu
08-07-2012, 12:49
A ja przy okazji tego wątku zapytam się, czy sprzedający może wystawić negatywa z tytułu ustawowego zwrotu towaru w ciągu 10 dni.
Sytuacja oczywiście całkowicie hipotetyczna.

Erie
08-07-2012, 12:54
A ja przy okazji tego wątku zapytam się, czy sprzedający może wystawić negatywa z tytułu ustawowego zwrotu towaru w ciągu 10 dni.
Sytuacja oczywiście całkowicie hipotetyczna.

sprzedawca może wystawić bo... ma taką możliwość, ale raczej nie powinien

Zgodnie z prawem klient może zwrócić w 10 dni towar do sprzedawcy, sprzedawca pieniądze klientowi - wg prawa transakcja się nie odbyła, czyli nie powinno być w allegro możliwości wystawienia komentarza, ale jest taka, bo allegro jak zwykle nie pomyślało. Powinno być tak, że nie ma transakcji = nie ma opinii, a jeżeli zostały już wystawione komentarze i odstąpiono od transakcji to takie komentarze (obustronnie) powinny zniknąć.

grzegorzant
08-07-2012, 12:54
Sprzedajacy dostaje taki oto mail:

Jesli wiec sprzedajacy mowi, ze kupujacy ma obowiazek kupic mimo tego ze nie otrzymal rat, to chyba nie rozumie co jest napisane.
Nie dajcie sie naciagac na placenie prowizji....
to była inicjatywa z mojej strony - 24 pln ;)

doktor
08-07-2012, 14:11
Zgodnie z prawem klient może zwrócić w 10 dni towar do sprzedawcy, sprzedawca pieniądze klientowi - wg prawa transakcja się nie odbyła, czyli nie powinno być w allegro możliwości wystawienia komentarza, ale jest taka, bo allegro jak zwykle nie pomyślało. Powinno być tak, że nie ma transakcji = nie ma opinii, a jeżeli zostały już wystawione komentarze i odstąpiono od transakcji to takie komentarze (obustronnie) powinny zniknąć.
Z tej zasady wyłączona jest sprzedaż w formie aukcji

Erie
08-07-2012, 16:59
Z tej zasady wyłączona jest sprzedaż w formie aukcji

tak, ale na allegro możesz kupić jako kup teraz, notabene na raty chyba raczej nie kupisz nie od firmy i używanego sprzętu, zatem ustawa o sprzedaży konsumenckiej ma tutaj jak najbardziej zastosowanie

doktor
08-07-2012, 17:49
tak, ale na allegro możesz kupić jako kup teraz, notabene na raty chyba raczej nie kupisz nie od firmy i używanego sprzętu, zatem ustawa o sprzedaży konsumenckiej ma tutaj jak najbardziej zastosowanie
To prawda, Zapłata na raty możliwa jest w ofertach Kup Teraz! (bez licytacji) wystawionych przez konta Firma. (za Alle). Oczywiście portal aukcyjny nie jest stroną w umowie z pożyczkodawcą

TOP67
08-07-2012, 17:50
Dlatego nie widzę problemu z odstąpieniem od umowy zawartej na odległość.

<| MICHAŁ |>
08-07-2012, 18:37
inna droga, ze te raty, to jakas zupelna porazka :)
zawinszowalem sobie z miesieczna rata, ktora miala stanowic tak na oko 1/60 moich zarobkow netto (rowniez miesiecznych).
NIe wiem jak dziala system do badania zdolnosci kredytowej (w tym konkretnym banku), ale raty nie zostaly mi przyznane - oczywisci baz podania przyczyny - badanie zdolnosci trwalo jakies 10s.
chyba dlatego, ze nie zgodzilem sie na wykorzystywanie moich danych ani przez bank, ani podmioty, ktore mogly rowniez miec do nich dostep.
W poniedzialek kupie to co chcialem na raty - za gotowke i od reki. Idiotyzm zupelny :):):)

Erie
08-07-2012, 18:57
inna droga, ze te raty, to jakas zupelna porazka :)
zawinszowalem sobie z miesieczna rata, ktora miala stanowic tak na oko 1/60 moich zarobkow netto (rowniez miesiecznych).
NIe wiem jak dziala system do badania zdolnosci kredytowej (w tym konkretnym banku), ale raty nie zostaly mi przyznane - oczywisci baz podania przyczyny - badanie zdolnosci trwalo jakies 10s.
chyba dlatego, ze nie zgodzilem sie na wykorzystywanie moich danych ani przez bank, ani podmioty, ktore mogly rowniez miec do nich dostep.
W poniedzialek kupie to co chcialem na raty - za gotowke i od reki. Idiotyzm zupelny :):):)

To znów jest tzw. punktowy system oceniania stosowany przez banki - wg mojego kumpla bankowca (na tyle na ile mógł się podzielić informacjami) to jest jakoś wyliczane jako iloczyn wartości naszych odpowiedzi w kwestionariuszu i jeśli gdzieś jest zła odpowiedź (równa zero w punktacji) to obojętnie od innych odpowiedzi - cokolwiek razy 0 jest zgodnie z matematyką dalej 0 - tak to przynajmniej zrozumiałem . Stwierdził że miał kiedyś klienta wykazującego dochód >12k miesięcznie, który chciał wziąć na raty 30 x 0% coś za 4k i ups wyszło mu, że ten klient nie ma zdolności kredytowej mimo, że nie miał żadnych obciążeń, ale tak system wyliczył i koniec.

<| MICHAŁ |>
08-07-2012, 19:45
i dlatego wlasnie allegro pozostanie dla mnie miejscem do zakupow za gotowke, a jesli bede chcial cokolwiek i kiedykolwiek brac na raty, to sie udam do milej pani z banku, ktora mi kredytu udzieli :)

qualin
08-07-2012, 21:29
i dlatego wlasnie allegro pozostanie dla mnie miejscem do zakupow za gotowke, a jesli bede chcial cokolwiek i kiedykolwiek brac na raty, to sie udam do milej pani z banku, ktora mi kredytu udzieli :)

Tylko, że powoli coraz mniej opłaca się kupować za gotówkę na allegro. Mój przykład sprzed paru dni, chciałem kupić lampę nissin di866 II. Na allegro ceny powyżej 1000 zł, kupiłem w euro za 979 zł na raty 0%.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Greg77
08-07-2012, 21:43
To znów jest tzw. punktowy system oceniania stosowany przez banki - wg mojego kumpla bankowca (na tyle na ile mógł się podzielić informacjami) to jest jakoś wyliczane jako iloczyn wartości naszych odpowiedzi w kwestionariuszu i jeśli gdzieś jest zła odpowiedź (równa zero w punktacji) to obojętnie od innych odpowiedzi - cokolwiek razy 0 jest zgodnie z matematyką dalej 0 - tak to przynajmniej zrozumiałem . Stwierdził że miał kiedyś klienta wykazującego dochód >12k miesięcznie, który chciał wziąć na raty 30 x 0% coś za 4k i ups wyszło mu, że ten klient nie ma zdolności kredytowej mimo, że nie miał żadnych obciążeń, ale tak system wyliczył i koniec.

Dokladnie tak samo dziala system przyznawania telefonow na abonament w kraju w ktorym mieszkam, ani ja ani moja zona nie mozemy skorzystać z zakupu najwyzszych modeli telefonow za free na 24mies, bo wyszlo jedno "0", mamy wspolne konto i to jest powod, choc nie mamy zadnych przeciwskazan.
Zeby bylo smieszniej ten system jest polaczony z innymi firmami i teraz wszedzie gdzie bede chcial kupic telefon na abonament jestem spalony, to znaczy, ze moge, ale na krotsza umowe i placac za telefon 1/4 ceny plus depozyt na 6mies.
Dla mnie allegro dalo ciala i bardzo nieładnie z ich strony, ze nie trzymaja sie wlasnych zasad, napisali, ze mozna odstapic a teraz sami każą placic.....komedia, wydaje sie, ze latwa do zalatwienia przez prawnika.

rychu_cmg
08-07-2012, 21:44
Temat trafił na główną stronę Wykopu
http://www.wykop.pl/ramka/1196941/allegro-i-raty-payu-ostrzezenie/

lefty100
09-07-2012, 18:36
A ja znalazłem coś takiego dot zdoloności. Oczywiście jest to bzdura bo pomimo 100% pozytywów i całkiem niezłych dochodów to badania zdolności nie przeszedłem :/

"
Jeśli będziemy mieć zdolność kredytową, to transakcja dojdzie do skutku, a pieniądze trafią na konto sprzedającego. Rewolucyjnie wygląda proces jej badania. Aby uzyskać zdolności kredytową wystarczy jedynie… liczba pozytywnych komentarzy.
- Dla części użytkowników Allegro, posiadających najlepszą historię i pozytywne komentarze, proces kredytowy będzie wyjątkowo prosty, ponieważ przyznaliśmy im limit kredytowy na starcie. W ich przypadku nie będzie żadnej weryfikacji dochodu, nasz partner pożyczkowy sprawdzi jedynie historię kredytową w BIK"

Redskull
09-07-2012, 21:57
A jesteście pewni tego co macie w BIKU ? Jak ktoś miał konto w PKO przed ich fuzją to polecam zaciągnąć sobie BIK :D

Greg77
11-07-2012, 01:25
Dla części użytkowników Allegro, posiadających najlepszą historię i pozytywne komentarze, proces kredytowy będzie wyjątkowo prosty, ponieważ przyznaliśmy im limit kredytowy na starcie. W ich przypadku nie będzie żadnej weryfikacji dochodu, nasz partner pożyczkowy sprawdzi jedynie historię kredytową w BIK"

Buahahahahha, kredyt dla malych "alledrogo sklepikarzy" a nie uzytkownikow:D

A jesteście pewni tego co macie w BIKU ? Jak ktoś miał konto w PKO przed ich fuzją to polecam zaciągnąć sobie BIK :D

Eeeeee no tego, kiedys mnie zmusili w urzedzie pracy......sobie normalnie sprawdze:D

Redskull
11-07-2012, 13:39
Wyczuwam sarkazm kolego GREG :D Śpieszę wytłumaczyć o co chodzi. PKO po fuzji miało taki bangladesz w systemach, że pogubili klientów. W starym PKO otwierałeś sobie konto i dostawałeś do niego kartę (płatnicza/ kredytową). Z karty nie korzystałeś lub nawet jej nie aktywowałeś. Idziesz sobie po kredyt pewnego pięknego dnia i okazuje się, że wisisz w BIKU, BR, MIGU i paru innych ustrojstwach 69zł tytułem zalegania firmie PKO. Oczywiście żadne pisemko od windykacji, czy z banku nigdy nie przyszło a system zaszufladkował Cię jako dłużnika i z automatu pozaciągał bazy danych. Weź to sobie teraz wyczyść :D Zdrowa życzę.

unknownfeeling
03-02-2013, 01:13
nie wytrzymałem i aż się zarejestrowałem, żeby to napisać:

1. dodajesz przedmioty do KO-SZY-KA, i jedziesz, dalej
2. wybiersz przesylke, wpisujesz uwagi dla sprzedajacych, wybierasz RATY PAYU
3. wypelniasz wniosek
4. czekasz
5 dostajesz pożyczkę
6 DOPIERO WTEDY KUPOWANE SĄ PRZEDMIOTY Z KOSZYKA

klabton
03-02-2013, 11:33
Może coś się*przez pół roku od napisania postu zmieniło.. :)
W teorii wszystko jest piękne. Ale jak się*poszuka opinii ludzi, którzy próbowali w praktyce, to już tak nie wyglądało..

colins
03-02-2013, 12:30
2 dni temu kupiłem Nikona D5100 przez raty PayU na Allegro. Obecnie jest tak, że nie można kupić towaru przez opcję Kup teraz tylko dodaje się zakupy do koszyka i dopiero po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o kredyt zakup jest finalizowany. Jeśli pożyczka nie będzie przyznana, to transakcja po prostu nie dochodzi do skutku. Czyli w stosunku do Waszych wcześniejszych wypowiedzi poprawili tę kwestię.
Sam proces przyznania pożyczki jest bardzo prosty. Wypełniamy formularz z danymi i zostajemy niby poddani weryfikacji. W moim przypadku cała ta weryfikacja trwała może z 10 sekund i nie wymagała przedstawiania wyciągów z mojego banku czy źródeł dochodu. Po pozytywnej weryfikacji pozostało mi zaakceptować warunki i za następne 10 sekund pieniądze były już na koncie sprzedawcy. Jednocześnie mailem dostałem warunki umowy, a harmonogram spłat mam otrzymać pocztą. Bankiem, który udziela pożyczek przez PayU jest Alior Bank. Natomiast raty wyszły mi niższe niż oferowane przez te wszystkie Żagle czy inne Credity Agrikole.
Chyba mogę być zadowolony.

klabton
03-02-2013, 12:33
Na to wylada, ze sie po pól roku ogarnęli i system zaczął działać. ;)

colins
03-02-2013, 12:51
Wygląda na to, że tak. Bo nawet gdyby nie przyznali mi pożyczki, to zakupy miałem jedynie w koszyku i mógłbym je odłożyć na półkę.Tak jak w prawdziwym, z krwi kości, sklepie:-)

unknownfeeling
04-02-2013, 10:52
no i jest jak Pan bóg przykazał ;) Rzeczywiście, może na początku, płatność przez raty payu, możliwe były tylko po uprzednim zakupieniu przedmiotów ;)

klabton
04-02-2013, 11:04
no i jest jak Pan bóg przykazał ;) Rzeczywiście, może na początku, płatność przez raty payu, możliwe były tylko po uprzednim zakupieniu przedmiotów ;)
Jeśli w ogóle wtedy były możliwe. :)

jo44
04-02-2013, 17:33
Jeśli w ogóle wtedy były możliwe. :)
Były, były! Kupowałem dwukrotnie w sierpniu ub.r. i po 10 minutach opłacone, następnego dnia w domu.

Doczu
28-12-2013, 22:07
Wybaczcie Koledzy, wiem że zasługuję na "Złoty szpadel", ale wolę się upewnić.
Czy osoby, które kupowały na raty PayU rzeczywistą ratę mają taką samą jak w kalkulatorze PayU, czy doliczane są jeszcze jakieś koszta ?

ze-zak
29-12-2013, 00:38
We wrześniu kupowałem D7000 na raty z Allegro i płaciłem dokładnie tyle ile pokazywał kalkulator ratalny.

stachmuszel
29-12-2013, 20:14
We wrześniu kupowałem D7000 na raty z Allegro i płaciłem dokładnie tyle ile pokazywał kalkulator ratalny.

Potwierdzam.

vredota
30-12-2013, 00:23
Również potwierdzam. Ostatnia rata inna niż wyliczona dla pełnej kwoty kredytu (mniejsza od nomianlnej, do dopełnienia). Sama procedura kredytowa sprawna, przy drugim zadzwonił człowiek i zweryfikował, inaczej zero kontaktu, przelew 1zł, umowa PDF, uruchomienie kredytu i tylko spłacać.

wujek_1
29-04-2014, 11:01
Trochę sie sprawą zainteresowałem i takie coś znalazłem na sieci. Może komuś to pomoże podjąć decyzję.

Ostrzeżenie dla tych, którzy zdecydują się na zakup ratalny, a nie otrzymają pożyczki! Otóż, jest ewidentnie napisane, cyt: "Decyzję partnera pożyczkowego otrzymasz online i e-mailem. Jeśli nie otrzymasz kredytu, będziesz mógł zrezygnować z zakupu."

I tutaj pojawia się problem. Otóż, nie otrzymałem kredytu, więc chcę zrezygnować z zakupu, ale... i tu uwaga nie ma takiej opcji nigdzie. Wiadomo, że z Allegro jedyny kontakt jaki jest to mailowy (żenada), no ale zastawiają się jak mogą, żeby nikt im nie zawracał 4 liter. Tak więc korzystając z formularza wysyłam mail'a. Oto odpowiedź, jaką wysyła Allegro do tych, którzy nie otrzymali pożyczki, mimo, że wyżej ewidentnie pisze, że można zrezygnować z zakupu jeśli nie otrzymasz kredytu:

"Nikt nie zwalnia kupującego z umowy kupna, którą zawarł - decyzją serwisu nie otrzyma on ostrzeżenia, jednak jest to wyłącznie wewnętrzny mechanizm, podobnie jak system komentarzy. Sprzedający może domagać się zapłaty za przedmiot, ma do tego prawo, podobnie jak w każdej innej sytuacji".

Czyli oznacza to, że kupujący ma prawo domagać się finalizacji transakcji (pełnej opłaty), wystawić negatywny komentarz, itd.

Tak wyglądają raty allegro, więc nie proponuję nikomu z tego korzystać, bo to zwykłe naciąganie ludzi. Allegro na tych ratach nabija sobie kieszeń poprzez prowizje jakie zbiera od kupionych przedmiotów, a tzw. "raty" to tylko "polski marketing", czyli jak wydrenować kieszeń klientowi mydląc mu oczy systemem ratalnym.

Sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej gdyby decyzja o przyznaniu kredytu rozpatrywana była przed transakcją, jako opcja konta allegro. Wtedy byłoby to uczciwe, czyli logujesz się, w opcjach konta rozpoczynasz proces uzyskania kredytu, a następnie jak już dostaniesz to robisz zakupy. Umówmy się, im jest wszystko jedno, co za te pieniądze kupisz na allegro. Ale tak niestety to nie działa.

Dobrze,że to przeczytałem. Coś mnie tknęło przed zakupem ratalnym na allegro samsunga s3, ale bym się załatwił....

TOP67
29-04-2014, 11:11
Przecież to jakaś prehistoria.
Wkładasz towar do koszyka i kupujesz na raty. Dopóki nie dostaniesz rat, to transakcja nie jest realizowana.

Johny42
29-04-2014, 11:40
Wujek_1 proponuję przeczytać cały wątek, a nie tylko pierwszy post z lipca 2012 r.

macem
15-09-2014, 13:05
niestety to dalej prawda i roznice w symulacji a rzeczywistosci dochodza do 30% nawet, powinni ta symulacje poprawic lub wyrzucic i dac kontakt telefoniczny w celu uzgodnienia

kurczeblade
26-10-2014, 16:46
Jak oni weryfikują tą zdolność kredytową ?:)
Myślicie że to na postawie sprawdzania BIKU - jeżeli ktoś miał wcześniej kredyt spłacony elegancko to ma szanse na zakup ratalny ?:)
Czy sprawdzają jakoś stan naszych kont ?:)

stock
26-10-2014, 16:54
na podstawie tego co wypiszesz we wniosku - wylicza i sprawdzą czy po odjęciu od podanego wynagrodzenia wszystkich obciążeń + kosztow utrzymania wystarczy Ci na splate raty. W BIK sprawdza czy zobowiazania ktore posiadasz sa zgodne z tym co wpisales we wniosku i czy wczesniejsze kredyty byly splacane terminowo. Sprawdzanie konta - niby jak ?

jo44
26-10-2014, 17:41
Sprawdzanie konta - niby jak ?
Kiedyś sprawdzali wpływy na konto - mieli narzędzie (zwało to się KONTOMIERZ). Klient musiał zalogować się na swoje konto a kontomierz zaciągał wpływy. Teraz jest to chyba zabronione.

barracuda
07-12-2014, 21:00
Z tego co widzę jest promocja w ratach payu, do końca grudnia jest 0%, ile weźmiesz tyle oddajesz.

mini21
08-12-2014, 00:50
Ja wczoraj próbowałem wziąć coś na raty PayU 0%, niestety, przy dochodach z renty nie mam szans na taką opcję.
Kwota zakupu 1569 zł.
Raty z Mbanku, gdzie kiedyś brałem już kredyt, spłaciłem bez problemu :(

juggler
09-12-2014, 10:44
Spróbuj jeszcze raz, jak trafisz na Aliora to dostaniesz też mam problem bo mam 400tyś hipoteki :)

barracuda
14-12-2014, 14:06
Mam pytanie dla osób, które korzystały z rat na allegro. Czy można rozłożyć płatność w ten sposób, że połowę płacę od razu, a resztę w ratach? Nie widzę nigdzie takiej informacji, a jak zaczynam operację kupowania to jest od razu cena całkowita.

TOP67
14-12-2014, 14:15
To jest maksymalnie uproszczone. Ale skoro to raty 0%, to odłóż resztę na lokatę. Chyba, że problemem jest zdolność kredytowa.

barracuda
14-12-2014, 14:18
To jest maksymalnie uproszczone. Ale skoro to raty 0%, to odłóż resztę na lokatę. Chyba, że problemem jest zdolność kredytowa.

No tak myślałem, że chodzi o prostotę tej operacji. Zdolność nie jest problemem, tak mi się po prostu widziało zapłacić połowę :) Dzięki za odpowiedź.

vredota
16-12-2014, 02:05
Weź 0% na całość, i tak dostajesz kredyt gotówkowy, bez zabezpieczenia na towarze, procedura jest 95% (5% to człowiek przy kompie oceniający zdolność w programie, taśmowa robota, przerzucasz ekran za ekranem bez kontaktu z człowiekiem) automatyczna, przelew 1zł na potwierdzenie zgodności danych, itd. Bierz cały kredyt, środki na 50% połóź na lokatę, jak dojdziesz do 50% to dzwoń do banku po CWS (całkowite wyliczenie spłaty) i spłacaj. Zbudujesz historię kredytową, nie musisz prosić się o aneks jeśli zabraknie Ci na raty bo nastanie dołek (zlikwidujesz wtedy lokatę na poczet rat) a spłacić kredyt możesz w dowolnej chwili (odpadają wtedy niezapadłe odsetki ale przy 0% i tak nie ma to znaczenia).

wagabundy
31-12-2014, 00:02
Już praktycznie po ptakach, ale może ktoś w Sylwestra jeszcze zaszaleje ;) Proces przebiega dość "bezpiecznie", dodajesz do koszyka, dalej, dalej, itd... a do finalizacji transakcji ze sprzedającym dochodzi dopiero po pozytywnej decyzji kredytowej. Sprawdzone na własnej skórze. Wypełniłem wniosek, upłynęło 10 minut, telefon z Alior Banku dla potwierdzenia danych, po 3 minutach mail o pozytywnej decyzji i wtedy natychmiast doszło do zawarcia transakcji ze sprzedającym i dopiero wtedy dostałem maila od Allegro "Kupiłeś przedmiot[...]".

ALF
31-12-2014, 01:31
Alledrogo jest drogie. Jest drogie dla wystawiających i drogie dla kupujących. Ostatnio co raz mniej tam kupuję. Np łóżeczko dla córy na A kosztuje 700, a w sklepie 650zł. Niszczarkę do gałęzi na A 650zł, kupiłem w sklepie za 599zł... itd :)

barracuda
31-12-2014, 11:09
Chciałem skorzystać z rat na allegro, ale nic z tego nie wyszło, bo mimo, że mam zdolność to przelew testowy zrobiłem z konta, które użytkuję z żoną i wniosek został odrzucony. Może i dobrze, bo ten sam obiektyw w sklepie kupiłem 50zł taniej.

Julius
31-12-2014, 11:16
A ja wczoraj o 23:58 skonczylem skladać wniosek, o 2:30 dostałem maila, że wszystko OK, mimo ze pracuję na umowę zlecenia/dzieło, a wyplaty dostaje glownie gotówkowo.

Spontanicznie kupiłem w koncu lampę Sb-910, za 1599 z darmową wysyłką - całe 50zł drożej niż najtańsza oferta ceneo...
10x159zł - kasa, której właściwie miesięcznie się nie odczuwa, lampa będzie w torbie, a gotówka cały czas w kieszeni :)

wickedwonderland
29-01-2016, 10:24
Hej,
pierwszy raz skorzystalem z tych rat allegro.
Troche sie obawialem, bo sie naczytalem na forum o odrzucaniu wnioskow, no ale zostalem zmuszony sytuacja.
Zakup, wniosek, zeby nie sklamac max 20 min i raty uruchomione w mbanku.
Polaczylem sie z infolinia banku zeby jeszcze potwierdzic raty, miła pani powiedziala jak i co i wszystko sie zgadza wiec wiecej strachu niz to warte:)
Wszystko ok. polecam (i pozdrawiam mila pania z infolinii banku :P)

lukiii
29-01-2016, 18:31
Hej,
pierwszy raz skorzystalem z tych rat allegro.
Troche sie obawialem, bo sie naczytalem na forum o odrzucaniu wnioskow, no ale zostalem zmuszony sytuacja.
Zakup, wniosek, zeby nie sklamac max 20 min i raty uruchomione w mbanku.
Polaczylem sie z infolinia banku zeby jeszcze potwierdzic raty, miła pani powiedziala jak i co i wszystko sie zgadza wiec wiecej strachu niz to warte:)
Wszystko ok. polecam (i pozdrawiam mila pania z infolinii banku :P)

Dziękujemy, że się zarejestrowałeś by nam o tym opowiedzieć :lol::lol::lol:

wickedwonderland
05-02-2016, 15:23
Dziękujemy, że się zarejestrowałeś by nam o tym opowiedzieć :lol::lol::lol:
Cała przyjemność po mojej stronie :)
Do tej pory raczej sępowalem na forum, aż w końcu po woli zaczne sie chyba uaktywniać :)

RAF7705
05-02-2016, 15:35
A po polsku, to jak to będzie?

Jolania
23-03-2017, 10:29
A ja jakoś nie mogę dostać się do opcji raty PayU. Postepuję zgodnie z wytycznymi konsultanta "aby dokonać zakupu na raty w tej ofercie, proszę przedmiot dodać do koszyka, następnie przejść przez opcję "wybierz dostawę i płatność", wybrać sposób dostawy (z góry - nie odbiór osobisty lub pobranie) oraz raty jako metodę płatności. W kolejnym kroku zostanie Pan przekierowany do strony z wnioskiem ratalnym" i nic. Już nie klikam opcji kupuję i płacę, by ponownie nie tłumaczyć się przed jednym z naszych kolegów z forum...
Z ponowną odpowiedzią panowie z allegro się nie kwapią.

Me_how
23-03-2017, 10:44
A co to znaczy "i nic"? Nie ma takiej opcji, nic się nie dzieje po jej wybraniu?

Jolania
23-03-2017, 12:08
A co to znaczy "i nic"? Nie ma takiej opcji, nic się nie dzieje po jej wybraniu?
...i nie pojawia się opcja z ratami. Okazało się, że tylko na moim koncie. Kiedyś pewna transakcja nie doszła do skutku
i sprzedający miał pretensje. Kilka lat temu to było. Może to jest powód, ale nie dowiem się, bo wymiana informacji z allegro
...szkoda słów.

Kazek
23-03-2017, 12:25
Witam

Może w cenie zakupu jest problem.
Z tego co wiem, raty są od kwoty 300 zł, jeśli kwota będzie niższa, przycisk "raty 0%" się nie pojawi.

Pozdrawiam
Kazik

Me_how
23-03-2017, 13:52
Tak chyba jest. Oprócz tego przedmiot musi być sprzedawany tylko z opcją "kup teraz".

Witam

Może w cenie zakupu jest problem.
Z tego co wiem, raty są od kwoty 300 zł, jeśli kwota będzie niższa, przycisk "raty 0%" się nie pojawi.

Pozdrawiam
Kazik