Zobacz pełną wersję : Szkolenie d80
paranoid
11-03-2007, 16:50
witam poszukuję osoby z W-wy lub okolic która podejmie się udzielenia przeszkolenia pod kątem ustawień manualnych D80
specjalizacja ślub i wesele.Pisanie wątków na ten temat chyba nie ma sensu po drugie więcej pożytku.Czytanie literatury ma swoje zalety , ale przekaz osoby doświadczonej jest dużo lepsza.
Ostatecznie na skypa.
nieźle sobie to wymyśliłeś :) nie ma co
najlepiej żeby ktoś przekazał ci cenną wiedzę a ty będziesz miał pole do popisu i zarobku?? :D
ale niestety! nie ma tak łatwo, nawet jak znajdziesz kogoś kto ci o tym wszystkim rzeczowo i starannie opowie to nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że twoje zdjęcia będą dobre!!
tak więc radzę pokornie schylić głowę, przyswoić teorię i zabrać się za praktykę .... dużo praktyki!!
aries.mehehe
11-03-2007, 18:13
Kolejny "taki sam" post. Odnoszę wrażenie, że potrzebujesz kogoś, kto będzie ustawiał aparat za Ciebie :? Zdjęcia zarobkowo robi się "na odwrót" - najpierw trzeba coś umieć, a dopiero potem można wołać za to pieniędzy.
Fotografia to nie jest to samo, co wideofilmowanie.
audiorek
11-03-2007, 18:31
Przecież teraz nauka , po za czasem nic nie kosztuje. metoda prób i błędów na podbudowie teorii z książek i prasy ...
dawniej nauka kosztowała. Negatywy, ciemnia, odczynniki, papier. Oj kosztowała. nie wspominając o problemach ze zdobyciem czegokolwiek ( lata 70 i 80-te XX wieku).
paranoid
11-03-2007, 20:02
ludzie tak się składa że w branży video szkoliłem ludzi i vice versa pewien gość poświęcił mi sporo czasu prezentując pewien program jak działo co ustawić itp. nie chciał kasy mimo to odwdzięczyłem się zleceniami co w przeliczeniu wyszło całkiem całkiem.Sądzę że teraz też może być podobnie .Przedmówca logicznie zauważył że metodą prób też coś można osiągnąć.Zawodowo jestem z branży video więc jest to pochodne kwestia utwierdzenia w przekonaniu co do wybranej opcji ustawień.oczywiście wystarczy wejść do kościoła i jako wolny strzelec popstrykać (bardzo często tak się robi zgodzicie się.Konkurencja się nie zmniejszy panowie skala płacowa jest elastyczna.Kolego life cenna wiedz to pojęcie względne w tej branży chyba że focisz dla bogatych pism to zgoda .Śluby i wesela to chałtura tak dla kamerzystów fotografów zespołów itd.Po drugie nie oto chodzi żeby uczyć trzymać aparat przekazanie informacji nawet tych gromadzonych od lat to nie wszystko reportaż z tego typu imprez to specyficzna sprawa trzeba mieć smykałkę.pozdrawiam wszystkich zawodowców
paranoid :)
a co do zawodowcow co to chronia swoja wedze...
paranoid
11-03-2007, 20:24
zgadzam się z tobą że system , który ktoś sobie wypracował jest nie do sprzedania np.plener są tacy co mają swoje schematy ustawień pary , są tacy co jadą natargi weselne tylko po to żeby demo pozbierać i mięć gotowca .
Czy to nie jest podobny układ ktoś się napracował wymyślił a drugi ma gotowca Mało tego znam przypadki że konkurencja prezentowała nie swoje produkcje i co ano i nic.reasumując pisząc ten wątek nie miałem na myśli przekazywania wypracowanych patentów to co ja chcę to są ogólne info. i tak inwencja twórcza należ do autora.pozdrawiam
lKolego life cenna wiedz to pojęcie względne w tej branży chyba że focisz dla bogatych pism to zgoda .Śluby i wesela to chałtura tak dla kamerzystów fotografów zespołów itd.
Mało tego znam przypadki że konkurencja prezentowała nie swoje produkcje i co ano i nic.
no widzisz tu wszystko zależy jak do tego podchodzisz! jesli dla ciebie to chałtura to co mysla o tym twoi klienci??
rynek i tak zweryfikuje takich "zawodowców", chyba ze wszyscy reprezentują tak samo żenujący poziom!!
paranoid
11-03-2007, 22:27
ja podchodzę do tego poważnie i dlatego napisałem ten wątek lepiej niestety "chałtura " to określenie pochodzi od tych którzy wykonują ten zawód coś na ten temat wiem ponieważ będąc na imprezie mam bezpośredni kontakt . To czy rynek zweryfikuje tych "zawodowców" chyba że w małych miejscowościach natomiast w dużych typu W-wa nie jest
możliwe bo kto będzie wiedział,że Kowalski powalił imprezę?
Niestety większa część klientów ogląda treść a nie detale dlatego tak się dzieje z video jest tak samo a przecież w kamerze jest o wiele mniej ustawień niż w aparacie . Kamera to praktycznie balans ostrość i przysłona dla bardziej wymagających.Reasumując ja mam ambicje robić solidnie dlatego będę się starał dotrzeć do możliwie różnych żródeł.
Dlaczego każdy che iść na łatwiznę. Ja jak zaczynałem przygodę z kamerą ponad rok czasu filmowałem za darmo bo wiedziałem, że nie mogę brać pieniędzy za coś czego nie potrafię. Jest masa kamerzystów co tydzień temu kupili kamerę i psują cały rynek video jakością i zaniżają ceny.
To samo jest z fotografią. Byle kto kupi body + kit + tania lampa i robi "reportaże" - choć mało podobne. Ludzie wkrótce zapomną co do dobre zdjęcie!!
paranoid
12-03-2007, 14:28
kolego Gabriel ciekawe kto ciebie brał skoro filmowałeś za darmo? Jak brzmiała twoja oferta "nie umiem ale filmuję za darmo?"Po drugie to nie staż czyni z człowieka zawodowca na pewno doświadczenie pomaga
(znam takich co filmują po kilkanaście lat i stawiają wszystko na automat.Po trzecie do każdego zawodu trzeba coś więcej niż dobry sprzęt ponieważ dobry fachman zrobi foto lub film analogiem ).Nie masz racji że zaniżanie ceny jest uwarunkowane głównie od jakości raczej od regionu -możesz być naj.i co z tego ale zamieszkujesz strony gdzie za imprezę bierze się o połowę co np.w W-wie. Tak ,że ja nie idę na łatwiznę tylko raczej chcę się ustrzec błędów . A tak na marginesie jak myślisz co jest łatwiej zrobić dobry film czy dobre zdjęcia? Krytykować jest b.łatwo. Na forum ludzie pytają o to czego nie wiedzą lub nie są pewni więc nie rozumiem skąd to zamieszanie.jeszcze raz powtarzam zanim zacznę będę starał się zdobyć jak najwięcej wiedzy to chyba dużo lepsze niż zaproponować młodym ofertę "zero zł co wyjdzie to wyjdzie" . Kolego -też filmuję i to dość długo posiadam pierwszy film zrobiony analogiem i jakie refleksje ano mogę się pośmiać (nie było komputerów gdzie można wyciągać mat.) teraz jest dużo prościej ujęcia musiały być perfect żadnych auto wszystko z łapy stabilizatorów nie było... W latach 70-80 grałem w kapeli próbowano zrobić weryfikacje dla zespołów i co i nic nie wyszło . A co powiesz o DJ który puszcza muzykę z płyt ( nie wszyscy) z piratów.
Dalej tego tematu nie będę ciągnął -łatwiej spotkać się z ludżmi z branży i pogadać niż na forum ponieważ dużo tekstu mało treści.Ps nie oczekuję że ktoś mnie wyręczy i zaoferuje gotowca którego tak na prawdę nie ma.
Matt1929
29-10-2007, 20:27
Witam.
To pierwsze moje wystąpienie na stronach NKP. Zawsze byłem amatorem, beż chałtury. Historia posiadania mojego sprzętu fotograficznego jest dość długa: Smieny(2). Zenity(2), Zorki (2), Practiki(3) ostania LLC(jeszcze b. sprawna Pancolarem), Nikon F50.F65,F100. A obecnie dla poznania techniki cyfrowej D80.
Problem z tym, że jeżeli jako tako opanowałem pstrykanie, to mam problemy z obróbką w komputerze ustawienie rozmiaru zdjęć, przygotowanie do drukowania i nagrywanie tego rozmiaru na CD. Zgadzam się z autorem, że nic nie ma za darmo, a sama praktyka jest dobra, ale bez wskazówek, niejednokrotnie może doprowadzić do tragedii. Gdyby każdy saper zaczynał od praktyki, mało pozostałoby ich przy życiu.
Dlatego zwracam się o pomoc do tych, którzy mają ten temat za sobą. Miałem możliwość kontaktu z programem CS2, ale na razie jest on za trudny. Inne angielskie amatorskie programy, są raczej dla zaawansowanych w tej dziedzinie.
Jeśli znajdę jakąś chętną duszę z propozycją, kawę na ławę, będę niezmiernie wdzięczny. Matt929
Witam.
To pierwsze moje wystąpienie na stronach NKP. Zawsze byłem amatorem, beż chałtury. Historia posiadania mojego sprzętu fotograficznego jest dość długa: Smieny(2). Zenity(2), Zorki (2), Practiki(3) ostania LLC(jeszcze b. sprawna Pancolarem), Nikon F50.F65,F100. A obecnie dla poznania techniki cyfrowej D80.
Problem z tym, że jeżeli jako tako opanowałem pstrykanie, to mam problemy z obróbką w komputerze ustawienie rozmiaru zdjęć, przygotowanie do drukowania i nagrywanie tego rozmiaru na CD. Zgadzam się z autorem, że nic nie ma za darmo, a sama praktyka jest dobra, ale bez wskazówek, niejednokrotnie może doprowadzić do tragedii. Gdyby każdy saper zaczynał od praktyki, mało pozostałoby ich przy życiu.
Dlatego zwracam się o pomoc do tych, którzy mają ten temat za sobą. Miałem możliwość kontaktu z programem CS2, ale na razie jest on za trudny. Inne angielskie amatorskie programy, są raczej dla zaawansowanych w tej dziedzinie.
Jeśli znajdę jakąś chętną duszę z propozycją, kawę na ławę, będę niezmiernie wdzięczny. Matt929
Polecam ci Paint Shop Pro PHOTO XI Corela, jest w wersji polskiej, masa przydatnych w obróbce funkcji, rozbudowany samouczek; mozesz ściągnąć wersję demo ze strony Corela chyba ważną trzy miesiące albo kupić za 400 PLN i coś wersję komercyjną a jeśli jestes uczniem, studentem, nauczycielem albo kogos takiego masz w rodzinie - program będzie cie kosztował około 240 PLN. Ja pracuję na CS ale kupiłem specjalnie program Corela bo umożliwia mi błyskawiczne korekty a poza tym - otwiera i obrabia pliki RAW na mojej Vista x64. Miłego fotografowania, D 80 to wielki aparat o fantastycznych mozliwościach... (choć Praktica też...)
Witam
Trochę chyba niepotrzebne było odgrzebywanie starego wątku.
Natomiast z innych polskojęzycznych programów graficznych to można polecić GIMPa (BEZPŁATNY!), szczególnie że ostatnio wyszła nowa wersja 2.4:
Można go pobrać ze strony: http://downloads.sourceforge.net/gimp-win/gimp-2.4.0-i586-setup.exe
A obsługę programu można nauczyć się na http://www.gimp.signs.pl/gimpowanie.shtml lub kupić książkę http://helion.pl/ksiazki/ppgimp.htm
Jeżeli pracujesz na plikach RAW wcześniej będziesz musiał pobrać wtyczkę do GIMPa UFRAW (również bezpłatny), pobierz i następnie zainstaluj:
http://sourceforge.net/project/downloading.php?group_id=127649&filename=ufraw-0.12.1-setup.exe
A do nagrywania płyt polecam programy ze strony http://programy.pctips.pl/kategoria/pc_75/Zarzadzanie.plikami/Nagrywanie.plyt.CD.DVD.html.
Tak w skrócie. Chciałbym również zauważyć, że wszystkie powyższe odnośniki znalazłem w ciągu paru sekund korzystając z http://google.pl
:)
Udanych zdjęć!
Wątków o tym jak "robić" sluby na tym forum jest bardzo dużo w tym wiele bardzo cennych porad praktycznych a spotkanie w celach "treningowych" wydaje mi się nieco zabawne, jest tyle zmiennych w czasie owej ceremonii że wiedza o ustawieniach jak piszesz "manualnych" to pusty bełkot a skończy sie tylko na nabraniu złych manier w czasie fotografowania. Fotografia to też sztuka a filmowanie wszelakich imprez, proszę o wybaczenie jak kogoś urażam nie ma z nią nic wspólnego i nie nalezy tego przenosić na fotografię. Podstawa to ksiązki traktujące o kompozycji, kadrze, doborze ekspozycji i dużo treningu bez myślenia o zarobkowaniu. A jak nie nalezy robić zdjęć? - garnek.pl - kopalnia wiedzy :D
no no, ciekawy temat - "jak nauczyć się fotografii w 1 dzień"? kolego paranoid (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=8565), przyznam szczerze, że podziwiam Twoje (myślę) odważne podejście. Tymbardziej, że masz podobno doświadczenie w video i raczej wiesz jaka to odpowiedzialność robić (w Twoim wypadku) film z takiego wydarzenia. Jeśli masz pojęcie o jako takiej fotografii i tylko masz problemy z obsługą D80, no to rozwiązaniem jest poczytanie instrukcji obsługi, w której jest wszystko ładnie opisane, a czego nie ma, to zawsze można na forum dopytać (jeśli nie masz PL, to łatwo można znaleźć w sieci). Natomiast jeśli to fotografia jest dla Ciebie "czarną magią", no to wybacz, ale w jeden dzień to chyba nie ogarniesz tematu.
Jeśli coś źle zrozumiałem, to przepraszam.
Rafał_Sz
03-11-2007, 08:46
Nie przesadzajmy. Przecież kolega chce tylko poznać pracę D80 na manualu. Nie prosi o kompozycję i takie tam. Podstaw pracy na manualu w D80 można nauczyć się w jeden dzień.
Zresztą, mógł się spytać. A może jest Forumowicz udzielający takich lekcji, kto pyta nie błądzi.