PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to ma sens?

gereb
07-07-2012, 12:26
Na poczatku witam serdecznie wszystkich.
Aby nie rozwodzic sie nad tematem , mam pytanie tego rodzaju.
Jestem swiezo upieczonym posiadaczem nikona 3100 18-55. Jest to moja pierwsza lustrzanka a wiec moja wiedza z tego zakresu jest jedynie teoretyczna i dlatego tez prosze o wyrozumialosc doswiadczonych forumowiczow. Czy w tym momecie jest sens kupowania dodatkowych obiektywow czy lepiej uczyc sie na tym co posiadam? Jesli chodzi o zastosowanie aparatu to bedzie dosc roznorodne, od zdjec w pomieszceniach( roczna coreczka ) do zdjec w teranie ( widoki oraz zdjecia grajacego syna w pilke) . Chodzi mi po glowie taki zestaw
Nikon AF-S 55-300mm f4.5-5.6 G ED VR
oraz
Nikon AF-S 35mm f1.8 G DX.
Czy to wystarczy amatorowi ?
Dziekuje jeszcze raz za wyrozumialosc i za zainteresowanie.:)

LordRamzes
07-07-2012, 12:48
bez sensu jest kupowanie obiektywów jeśli ich nie potrzebujemy sam zastanów się jakich ogniskowych potrzebujesz i dopiero wtedy coś , tak nakupić szkieł bo inni mają bez sensu , z czasem sam odkryjesz czego ci potrzeba na pewno zainwestuj w lampę do pomieszczeń do tego kita da radę sb 700 polecam , z czasem sprecyzujesz co Cię "kręci jaki rodzaj fotografii i wtedy ;-) , jednemu Amatorowi wystarczy kit 2 np 35 i 85 innemu 10-20 każdy Amator robi co innego :-)

gereb
07-07-2012, 13:00
Witam i dziekuje za odpowiedz.
Tak jak wczesniej wspomnialem interesuja mnie zdjecia w pomieszczenich, glownie portrety dzieci, przyroda, troszke zdjec sportowych( syn jest zapalonym pilkarzem) i troszke architektura. Jak to amator chcialby wszystko. :-o Wlasnie potrzebna jest mi podpowiedz aby nie robic bledu typu inni maja to ja tez, tylko zrobic cos z glowa. Dziekuje za podpowiedz z lampa.

~lxs
07-07-2012, 13:14
Nikkora 35 1.8 możesz wziąć w ciemno, do fotografowania dzieci będzie jak znalazł, a i w wielu innych zastosowaniach się przyda. Kita zostaw, przyda się kiedy zabraknie Ci szerokości do krajobrazu, póki nie kupisz czegoś szerszego.
Podejrzewam, że jak kupisz 35-tkę to rzadko będzie schodziła z body. Świetnie nadaje się do nauki fotografii, patrzenia i myślenia o kadrach, do tego wypluwa świetny obrazek za tą cenę.
Będzie Ci brakować tylko czegoś dłuższego do fotografowania synka na na boisku... Tutaj się nie wypowiem za bardzo, bo sam mam najdłużej 85mm. Z tego co ludzie piszą na forum, Nikkor 55-300 jest dobrym rozwiązaniem, o ile nie planuje się niedługo przesiadać na fx. Tańszym rozwiązaniem byłby 55-200, według mnie 200mm do fotografowania młodziaków starczy (nie biegają pewnie po jakimś wybitnie wielkim boisku).
To tyle ode mnie

LordRamzes
07-07-2012, 13:22
Witam i dziekuje za odpowiedz.
Tak jak wczesniej wspomnialem interesuja mnie zdjecia w pomieszczenich, glownie portrety dzieci, przyroda, troszke zdjec sportowych( syn jest zapalonym pilkarzem) i troszke architektura. Jak to amator chcialby wszystko. :-o Wlasnie potrzebna jest mi podpowiedz aby nie robic bledu typu inni maja to ja tez, tylko zrobic cos z glowa. Dziekuje za podpowiedz z lampa.

ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak bo widzę ,że aparat do rodzinnych zastosowań na pewno kit jest ciemny więc lampa sb 700 i zobaczysz zupełne inne oblicze , za chwilę wyskoczy Ci tu dużo osób z 35' ja jednak nie polece bo koniec końców światła i tak ci wieczorem braknie a tak masz lampę ;-) pozatym skręć kitem na 35 mm i próbuj robić zdjęcia cały czas i oceń czy Ci to wystarczy , założę się ,że i tak będzie za ciasno ;-) więc do architektury i domówek Ci ten kit wystarczy z czasem pewnie Ci braknie jakości ale wtedy już będziesz oczytany i będziesz wiedział czego chcesz , do sportu hmm tu będzie ciężko bo jak na otwartej przestrzeni i dobrym świetle to coś pokroju 55-200 lepiej coś od 50-300 znacznie lepiej , niestety w pochmurny dzień już nie pomoże

napisze ci tak nie koniecznie pod ciebie ale możesz dążyć do tego

architektura i szerokie widoczki stara sigma 10-20 ze zmiennym światłem nie z f3,5

portret nikkor 85 g' namiastką będzie 50' f1,8g ewentualnie chwalę tamrona 90 tylko z silnikiem na prawdę i do portretu i makro

sport hmm jak ma być jasno to sigma 70-200 i nikkor ale to już taka abstrakcja dla Ciebie ;-)

do codziennych zastosowań nikkor 18-70 lub ostrzej i uniwersalniej 18-105 połączony z lampą jednak te obiektywy dobrze spisują się na wycieczkach

jeśli chciałbys kupić raz a porządnie i jasno nikkor 17-55 f2,8 używka już za 3300 na allegro ;-) i masz szkło na lata :)

gereb
07-07-2012, 13:23
Dziekuje za odpowiedz . Swietnie sie czyta proste i konkretne rady. I najlepiej osob doswiadczonych i pamietajacych ,ze kiedys tez zaczynali i satawiali pierwsze kroki.

nokinnikon
07-07-2012, 18:10
bez sensu jest kupowanie obiektywów jeśli ich nie potrzebujemy sam zastanów się jakich ogniskowych potrzebujesz i dopiero wtedy coś , tak nakupić szkieł bo inni mają bez sensu , z czasem sam odkryjesz czego ci potrzeba na pewno zainwestuj w lampę do pomieszczeń do tego kita da radę sb 700 polecam , z czasem sprecyzujesz co Cię "kręci jaki rodzaj fotografii i wtedy ;-) , jednemu Amatorowi wystarczy kit 2 np 35 i 85 innemu 10-20 każdy Amator robi co innego :-)Moim zdaniem potrzebujemy pokrycia całego możliwego zakresu np. od 10 do 300 (DX). Inną kwestią jest to, ile razy konkretna ogniskowa jest wykorzystana.

LordRamzes
07-07-2012, 18:52
Moim zdaniem potrzebujemy pokrycia całego możliwego zakresu np. od 10 do 300 (DX). Inną kwestią jest to, ile razy konkretna ogniskowa jest wykorzystana.

ja uważam ,że jest to i zbędny wydatek i niepotrzebne kg chyba ,że lubimy być kolekcjonerami sam będę robił rewolucje w szkłach i robię rachunek sumienia co tak naprawdę najczęściej fotografuje których szkieł nie używam i zostawię max 2 szkła z 6 które naprawdę wykorzystuję , ponadto lepiej zająć się konkretną dziedziną i być w tym dobrym niż wszystko po trochu , oczywiście możesz się nie zgodzić z tym i w porządku to tylko moje zdanie :)

w zasadzie zostawię 2 szkła coś szerokiego i portretówka 85' zamieszka lub 70-200 nikkora :) a średni zakres mi nie potrzebny :) , makro już coraz rzadziej wykorzystuję np

eBarciu
07-07-2012, 19:03
Nikkora 35 1.8 możesz wziąć w ciemno, do fotografowania dzieci będzie jak znalazł, a i w wielu innych zastosowaniach się przyda. Kita zostaw, przyda się kiedy zabraknie Ci szerokości do krajobrazu, póki nie kupisz czegoś szerszego.
Podejrzewam, że jak kupisz 35-tkę to rzadko będzie schodziła z body. Świetnie nadaje się do nauki fotografii, patrzenia i myślenia o kadrach, do tego wypluwa świetny obrazek za tą cenę.

podpisze się pod tym co napisał kolega lxs. zakup 35 1,8 to bardzo rozsądne rozwiązanie. osobiście na tym etapie zabawy ze sprzętem odpuściłbym sobie lampę błyskową a tym bardziej systemową. 35-tka pozwoli Ci spokojnie działać w pomieszczeniach tam gdzie brakuje światła - oczywiście jeżeli masz pokoje większe niż duży ręcznik kąpielowy :)
co do boiska to polecam nikkora 70-300 - używanego w bardzo dobrym stanie można kupić za cenę taniej lampy błyskowej.

LordRamzes
07-07-2012, 20:52
podpisze się pod tym co napisał kolega lxs. zakup 35 1,8 to bardzo rozsądne rozwiązanie. osobiście na tym etapie zabawy ze sprzętem odpuściłbym sobie lampę błyskową a tym bardziej systemową.y błyskowej.

Jest jeden problem bo lampę kupuje się przeważnie raz i na prawdę niech nikt nie mówi ,że 35 to noktowizor bo nie raz robi się wieczorem zdjęcia i bez lampy ani rusz :)

eBarciu
07-07-2012, 21:05
Jest jeden problem bo lampę kupuje się przeważnie raz i na prawdę niech nikt nie mówi ,że 35 to noktowizor bo nie raz robi się wieczorem zdjęcia i bez lampy ani rusz :)

nigdy nie twierdziłem że 35tka to noktowizor :) ale ja patrzę na to z pragmatycznego punktu widzenia: małe dzieci nieszczególnie tolerują błyski lamp min dlatego zasugerowałem zakup jasnego szkła zamiast lampy. Sam niedawno przerabiałem ten temat dlatego mogę tylko doradzać takie rozwiązanie. poza tym kolega pisał że jest początkującym amatorem - z mojego punktu widzenia lepiej uczyć się fotografowania jasnym szkłem niż kitem z lampą.

adam.dorozinski
07-07-2012, 21:11
Moim zdaniem potrzebujemy pokrycia całego możliwego zakresu np. od 10 do 300 (DX). Inną kwestią jest to, ile razy konkretna ogniskowa jest wykorzystana.

Też tak kiedyś myślałem. Teraz ze swojego FX'a właściwie nie odpinam 35/2, w torbie jeździ używana z rzadka 85/1.8, i to mi wyczerpuje moje potrzeby szklarniowe w 95%

Tanio, lekko i przyjemnie :D

nokinnikon
07-07-2012, 21:52
ja uważam ,że jest to i zbędny wydatek i niepotrzebne kg chyba ,że lubimy być kolekcjonerami sam będę robił rewolucje w szkłach i robię rachunek sumienia co tak naprawdę najczęściej fotografuje których szkieł nie używam i zostawię max 2 szkła z 6 które naprawdę wykorzystuję , ponadto lepiej zająć się konkretną dziedziną i być w tym dobrym niż wszystko po trochu , oczywiście możesz się nie zgodzić z tym i w porządku to tylko moje zdanie :)

w zasadzie zostawię 2 szkła coś szerokiego i portretówka 85' zamieszka lub 70-200 nikkora :) a średni zakres mi nie potrzebny :) , makro już coraz rzadziej wykorzystuję npPo prostu stajesz się profesjonalistą, adam.dorozinski też

gereb
07-07-2012, 22:22
Dziekuje bardzo za zainteresowanie tematem. Wszystkie opinie sa dla mnie wiele warte. Jesli ktos ma jeszcze jakies rady bardzo chetnie wyslucham. Jeszcze raz dziekuje .

adam.dorozinski
07-07-2012, 22:32
To może ja wrzucę swoje trzy grosze ;)
Z ciemnościami lampa radzi sobie lepiej niż jasne szkło. Nie wiem za ile da się aktualnie kupić najtańszą sensowną ... sześć z drobnym groszem stówek kosztuje nowy Metz 44 AF-1, całkiem zacny lampiszon. Do tego być może kabel przenoszący TTL, żeby wygodnie operować tą lampą.
Zaklej swojego 18-55 taśmą klejącą na 35mm, i podziałaj tak parę dni. Jak się nie będziesz czuć ograniczony, kup 35/1.8, bo to naprawdę fajne szkło jest. Jak Cię to ograniczenie będzie drażnić, to zastanów się dlaczego :-)

LordRamzes
08-07-2012, 06:52
Koledzy to może inaczej proponuje autorowi spróbować jak ustaliliśmy robić kitem na 35mm wieczorem może się jednak okazać ,że mimo f1,8 dzieciaki są tak ruchliwe ,że braknie czasu a tak lampą możemy spokojnie 1/100 jak nie krócej robić i mamy ładne jasne nie poruszone zdjęcia :) o to mi chodzi a przecież światło odbite d sufitu jest przyjemne i kupno lampy raz to wydatek na lata zgadzacie się ???

nokinnikon- oj daleko mi do profesjonalisty ja tylko zdjęcia robię nic więcej a ,że przerobiło się trochę szklarni chciałbym po prostu Autorowi niepotrzebnych wydatków , nie powiem masz duże mieszkanie jest jasno ok 35 będzie ale proponuje w blokach itd robić z małym metrażem a te 18mm daję radę :)

lukpiecz
08-07-2012, 08:45
zgodzę się z kolegą wyżej, że dzieci potrafią być na tyle szybkie, że czasy rzędu 1/100 nie dają rady nie pisząc o tym, że na f 1,8 głębia ostrości nie jest zbyt duża ( mi mój synio potrafi zwiać z głębi ostrości nawet przy f 5;6 :)
podsumowując dobra lampa nie jest zła ;)

gereb
08-07-2012, 12:48
A wiec nasuwa sie pytanie. Co w jakiej kolejnosci nabywac? Czy lampe jako pierwsza i zostawic kit, czy zainwestowac w szkla. Wiadomo,ze najlepiej kupic wszystko naraz , tylko mozna popelnic bledy typu wydalem kase i to mi nie jest potrzebne. Prawie jak kazdy czlowiek ma sie syndrom kupic szybko bo to bedzie nowe. Wiadomo ,ze nawet amatorskie rzeczy nie sa najtansze i fajnie aby zachowac zdrowy rozsadek. Jak w wielu postach na tym forum pada pytanie co najlepiej kupic i kiedy. Dziekuje z podpowiedzi i mam nadzieje, ze inni tez na tym skorzystaja. Dziekuje.

d90
08-07-2012, 12:59
gereb... Masz juz aparat. Do tego co potrzebujesz mz, bez zmiany szkiel i biegania najlepszy wybor to nikon 17-55 f2.8 oraz lampa. Drozej, ale nic lepszego nie znajdziesz. Twoje dzieciaki beda mialy fajne foty, a ty pozbedziesz sie problemow ze szklarnia. Pozniej kiedys cos dlugiego i juz masz wszystko.
Nie ma co kleic tasma kita na 35mm i probowac czy pasuje. Kupic cos co zadowoli cie i zrobisz zdjecia w domu, portret, krajobraz itp.
Takie cos to wlasnie wspomniany Nikon 17-55 f2.8. Mam i do takich samych zastosowan jak mowisz, nie widze nic lepszego.
Idz do sklepu, zapnij, pobaw sie i sam ocen. To szklo sie nie myli. Jezeli nie zrobisz zdjecia, lub go popsujesz, bedzie to tylko twoja wina, a miec swiadomosc gdzie jest problem jest bezcenne.

Co do pytania co kupic zeby nie popelnic bledu...
Jesli kupisz to co najlepsze, te dylematy odpadna od razu.
Bo bedziesz zadowolony jak inni posiadacze takich zabawek.

LordRamzes
08-07-2012, 13:06
gereb... Masz juz aparat. Do tego co potrzebujesz mz, bez zmiany szkiel i biegania najlepszy wybor to nikon 17-55 f2.8 oraz lampa. Drozej, ale nic lepszego nie znajdziesz. Twoje dzieciaki beda mialy fajne foty, a ty pozbedziesz sie problemow ze szklarnia. Pozniej kiedys cos dlugiego i juz masz wszystko.
Nie ma co kleic tasma kita na 35mm i probowac czy pasuje. Kupic cos co zadowoli cie i zrobisz zdjecia w domu, portret, krajobraz itp.
Takie cos to wlasnie wspomniany Nikon 17-55 f2.8. Mam i do takich samych zastosowan jak mowisz, nie widze nic lepszego.
Idz do sklepu, zapnij, pobaw sie i sam ocen. To szklo sie nie myli. Jezeli nie zrobisz zdjecia, lub go popsujesz, bedzie to tylko twoja wina, a miec swiadomosc gdzie jest problem jest bezcenne.

podpisuję się pod tym zbierać na używkę 17-55 ok 3200 a na razie jak sprzęt starcza to nim robić i nie kupować "żeby mieć" a jak już to na prawdę sb 700 i okaże się ,że i kit starczy na dłużej do rodzinnych zdjęć a następny wydatek to ten nikkor i pozamiatane :)

eBarciu
09-07-2012, 10:53
podpisuję się pod tym zbierać na używkę 17-55 ok 3200 a na razie jak sprzęt starcza to nim robić i nie kupować "żeby mieć" a jak już to na prawdę sb 700 i okaże się ,że i kit starczy na dłużej do rodzinnych zdjęć a następny wydatek to ten nikkor i pozamiatane :)

wiem, że nigdy należy oceniać potrzeb innych wedle swoich miary ale wydaje mi się, że szkło dla amatora za 3200 to lekka przesada :) tym bardziej, że nowa puszką którą kupił kosztowała chyba mniej :)

LordRamzes
09-07-2012, 12:48
A czy nie jest przesada kupowaniem stałek po 800zł a przeważnie jedna nie wystarcza i być kolekcjonerem szkieł ,szkło Ci zostanie jak dobre a puszek zmienisz dużo :) ,lepiej raz a porządnie . Stałki są super sam je lubie jednak po dłuższym użytkowaniu mnie osobiście męczą raz ,że jadąc na wycieczkę zabiera się ich dużo a nóż fajne makro a to portret inne a to ogólnie inne a to widoczek i mamy sprzętu nie wiadomo ile pełny plecak ciężki a przecież trzeba i jedzenie i picie zabrać i dla ogólnego samopoczucia i komfortu starać się aby plecak nie był ciężki , osobiście wolę 1 wycieczkowy obiektyw pokroju 18-105 a jak już na coś konkretnego się nastawiam to 2 szkła niż 5-6 stałek ale to moje zdanie do którego dorosłem po kilku latach :) a sam jestem amatorem :)