Zobacz pełną wersję : D5000 a mieszek
nightfall
07-07-2012, 10:09
Witam wszystkich.
Niestety zakup obiektywu makro muszę przesunąć na następne lata a chciałbym się troszkę zająć tym tematem. Myślałem wykorzystać troszkę sprzęt który posiadam do moich zenitów.
Posiadam
1. ZENITAR-M 1,9/50 (bolec przesłony)
2. JUPITER-21M 4/200 (przełącznik A/M)
3. PORST 2,8/28 (przełącznik A/M)
4. PRACTIKAR 3,5-4,5/35-70 (bolec przesłony)
5. mieszek makro
6. pierścień odwrotnego mocowania 52/52
Myślałem o zakupie przejściówki nikon na M42 (tylko nie wiem jakiej czy z soczewką czy bez) i spróbować zastosować to z ZENITAREM po zablokowaniu bolca oraz z moim D5000. Myślę że JUPITER będzie za ciężki do mieszka. Może ktoś poda jakieś inne propozycje co z tym można zrobić. Do D5000 mam kita 18-55, N35/1.8 i N70-300
Pozdrawiam wszystkich
Odwróconym kitem z zablokowanym bolcem od przysłony można robić bardzo duże powiększenia.
jeśli przejściówka tylko do makro to kupuj bez soczewki
nightfall
07-07-2012, 13:09
Umbra czy chodzi Ci o sam kit czy np z odwróconym ZENITAREM?
nightfall
07-07-2012, 19:03
Sam kit.
Czyli musiałbym zastosować przejście z mocowania nikon i kombinacja pierścieni by mieć na końcu M52 zewnętrzny
Ale po co? Sam kit odwrotnie zamocowany daje potężne powiększenie. Problemem jest zablokowanie przysłony, ponieważ ten obiektyw nie posiada pierścienia przysłony, i pomiar światła, a raczej jego brak.
nightfall
07-07-2012, 22:09
Ale po co? Sam kit odwrotnie zamocowany daje potężne powiększenie. Problemem jest zablokowanie przysłony, ponieważ ten obiektyw nie posiada pierścienia przysłony, i pomiar światła, a raczej jego brak.
Jeśli możesz to napisz jak go zamocować. Rozumie że gwintem filtra do korpusu, tylko jakie przejście zastosować?
militarius
08-07-2012, 00:40
Jeśli kit ma gwint na filtr 52mm to zamontujesz go za pomocą takiego pierścienia odwrotnego mocowania http://allegro.pl/pierscien-odwrotnego-mocowania-nikon-af-52mm-i2472388971.html
Wysil się i poszukaj trochę o tym tutaj na forum :) bo jest naprawdę dużo informacji...
nightfall
08-07-2012, 20:27
Jeśli kit ma gwint na filtr 52mm to zamontujesz go za pomocą takiego pierścienia odwrotnego mocowania http://allegro.pl/pierscien-odwrotnego-mocowania-nikon-af-52mm-i2472388971.html
Wysil się i poszukaj trochę o tym tutaj na forum :) bo jest naprawdę dużo informacji...
Dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi. Jak tylko noga powróci do sprawności muszę wypróbować to co zaproponowaliście. Pozdrawiam wszystkich
Dużo lepszy do tego celu będzie Porst 28. Ma przełącznik przysłony, co przy pewnej wprawie pozwoli ostrzyć na pełnej dziurze. Zablokowany kit się do niczego nie nadaje, bo albo nic nie widać, albo praktycznie nie ma GO.
Oczywiście, że się nadaje. Zobacz pierwsze zdjęcia w wątku Patryka na makropasji. On robił właśnie odwróconym kitem. Oczywiście manualnym szkłem z pierścieniem przysłony jest łatwiej, ale i kitem można zrobić. Ja akurat bawiłem się Vivitarem 28 mm Close focus, ale dla mnie to już nieco za duże powiększenie i ciężko się walczy z GO.
http://www.makropasja.pl/viewtopic.php?f=21&t=3
A przysłonę w kicie można regulować palcem (jest bolec).