PDA

Zobacz pełną wersję : OC auta-w każdym przypadku obowiązkowe?

Kasandra
06-07-2012, 20:27
Chodzi mi o to, czy mogę wypowiedzieć ubezpieczenie OC i nie ubezpieczyć fury nigdzie?Zakładając sytuację, że nie będzie w ogóle już jeżdżona.
Kończy mi się w sierpniu OC i chcę trupa sprzedać, dlatego nie chcę znowu kupować na kolejny rok, bo wartość auta jest niewiele większa w sumie niż to ubezpieczenie.
Niemniej jednak dla mnie najlepiej by było sprzedać trupa na ostatni dzwonek, im później tym lepiej, więc jeśli by można wymówić OC i nie być nigdzie ubezpieczonym to by dało mi komfort taki, że nawet jak nie sprzedam w sierpniu to się nic nie stanie, w sensie nie będę musiała bulić kolejnych 7stówek.

mateo912
06-07-2012, 20:28
z tego co wiem to nie możesz ot tak sama wypowiedzieć ubezpieczenia. Jedynie przy sprzedaży i złomowaniu.

TOP67
06-07-2012, 20:54
A w czym problem? Nawet jak sprzedasz samochód po tygodniu, to dostaniesz zwrot niewykorzystanego OC.

puciek
06-07-2012, 20:57
Prawnie jest to przestępstwo, bo każdy zarejestrowany samochód musi posiadać OC ale ja tak kiedyś zrobiłem, bo samochodem nie jeździłem ze trzy lata. Wypowiedziałem umowę ubezpieczenia OC i go już nigdzie nie ubezpieczałem, a potem sprzedałem. Teraz z takim numerem może być problem, bo powstał centralny system, gzie ubezpieczenia OC są rejestrowane. Poza tym nowy ubezpieczyciel ma prawo żądać potwierdzenia poprzedniego ubezpieczenia i tu możesz mieć problemy.

qualin
06-07-2012, 21:02
Nie ma takiej opcji, zeby nei miec OC. Zalozmy sytuacje, ze nie masz OC, w aucie nawalil reczny i zjezdza z jakiejs gorki wprost jakas latarnie czy kiosk powodujac szkody, albo zwarcie w instalacji, zapala sie auto, a od niego inne obok. Nie majac OC w tym momencie placisz kilka tysiecy zl kary za jego brak, dwa pokrywasz z wlasnej kieszeni wszystkie wyzadzone straty przez Twoje auto.

puciek
06-07-2012, 21:03
Jak auto trzymasz ma prywatnym terenie, to nie masz czego się bać. Miałem auto i nie miałem OC - więc jednak można.

Kasandra
06-07-2012, 21:10
A w czym problem? Nawet jak sprzedasz samochód po tygodniu, to dostaniesz zwrot niewykorzystanego OC.

Jak to?
Pierwsze słyszę.
Bo tylko na pół roku też się nie da ubezpieczyć prawda?;(

qualin
06-07-2012, 21:15
Jak auto trzymasz ma prywatnym terenie, to nie masz czego się bać. Miałem auto i nie miałem OC - więc jednak można.

Jak na prywatny teren wpadnie jakis dzieciak i i zrobi sobie krzywde o samochod (np. dotkie samochodu i ten zjedzie mu na noge) to myslisz, ze jego rodzice nie beda zadac odszkodowania ? OC to dupochron, ktory trzeba miec obowiazkowo bo moze naprawde uratowac nas przed sporymi wydatkami.

puciek
06-07-2012, 21:19
Może i będą, a ja wtedy zażądam odszkodowania za włam na posesję ;) Pomyśl, kto na własnej posesji ustawia tak auto, żeby mogło spowodować szkodę? Stawia się je w takim miejscu, żeby nie wadziło i utrudniało niczego.

Ps. Jakiś czas temu przy drodze stawiali takie dwa boki Polonezów policyjnych - także zagrażały bezpieczeństwu i w razie wypadku powinny posiadać OC - myślisz, że posiadały? Nie.

TOP67
06-07-2012, 21:21
Jak to?
Pierwsze słyszę.
Bo tylko na pół roku też się nie da ubezpieczyć prawda?;(

Od zawsze tak było. Wcześniej oddawali za pełne miesiące, od pół roku co do dnia.

Tak było kiedyś http://ipolisa.pl/Zwrot-pieniedzy-za-ubezpieczenie-OC-po-sprzedazy-samochodu,artykul,246
Tak jest teraz http://ipolisa.pl/Rewolucja-w-ubezpieczeniach-OC-juz-od-11-lutego-2012,artykul,602

Kasandra
06-07-2012, 21:40
A no to rewelka, dzięki!;-)myślałam, że muszę na rok z góry zapłacić i do widzenia.

Michał Jędrak
07-07-2012, 01:14
A czy może jakiś spec wie, jak dokładnie brzmi przepis dotyczący obowiązku posiadana ciągłości w OC?

Chodzi mi o taką sytuację... Jedziesz samochodem w świat, daleki świat, gdzie musisz wykupić lokalne OC (np. tzw pomarańczową kartę w krajach arabskich). Jeździsz sobie pół roku albo i rok, no i nie przedłużasz polskiego OC, bo i tak jest nieprzydatne a poza tym samochód jest i tak ubezpieczony lokalnie.

Jak to się ma do polskich przepisów, do kar nakładanych przez ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny itd.?

doktor
07-07-2012, 12:29
Jeśli auto zostanie zarejestrowane na polskich blachach masz obowiązek posiadać polskie OC, a jeśli jedziesz na dłużej to musisz zarejestrować samochód tam, czyli mieć tamtejsze OC. Jeśli masz polskie blachy, to arabskie OC jest extra. Obowiązek posiadania OC jest powiązany z rejestracją pojazdu. Poza tym jeśli masz polskie blachy w wielu krajach nie ma mowy o mandacie kredytowym. Cash and carry.

Badyl81
25-07-2012, 16:11
http://ubezpieczenia1info.blogspot.com/2012/03/brak-oc-kara-ufg.html

Miłego czytania. Na szybko znalazłem. Jeśli chodzi o przepisy to zachęcam do poczytania ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

I jeszcze co do zwrotu składki - ubezpieczyciel zwróci co do dnia ale jak nowy nabywca wypowie na piśmie naszą umowę.

PS Ale odgrzebałem temat ;)

jackrabbit
25-07-2012, 17:16
Jak na prywatny teren wpadnie jakis dzieciak i i zrobi sobie krzywde o samochod (np. dotkie samochodu i ten zjedzie mu na noge) to myslisz, ze jego rodzice nie beda zadac odszkodowania ? OC to dupochron, ktory trzeba miec obowiazkowo bo moze naprawde uratowac nas przed sporymi wydatkami.

jakos w innych krajach sie da ale w Polsce zawsze ktos powie "a jakby tam na pasach przechodzila wasza matka.." :d

cheyenne
25-07-2012, 19:22
Od 6 lat mam przyczepę na działce.
Przyczepa już nigdy nie wyjedzie na drogi.
Niestety pomimo takiej sytuacji oc jest nadal obowiązkowe, co więcej nie mogę ot tak sobie wyrejestrować przyczepy i przestać płacić oc. Jedyną drogą do zaprzestania płacenia oc jest oddanie przyczepy na złom i wtedy skorzystanie z wyrejestrowania.

Zarejestrowane auto musi mieć oc.
Jak nie zapłacisz to kiedyś Ci i tak to przypomną jak wielu osobom które dawno zapomniały o sprzedanych w młodości jawach i mztkach za które zapomnieli zapłacić oc, a w dorosłym życiu musieli uregulować niemałe rachunki.

freefly
25-07-2012, 19:49
Jak nie zapłacisz to kiedyś Ci i tak to przypomną jak wielu osobom które dawno zapomniały o sprzedanych w młodości jawach i mztkach za które zapomnieli zapłacić oc, a w dorosłym życiu musieli uregulować niemałe rachunki.

art. 819 § 1 k.c, roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.

jackrabbit
25-07-2012, 21:02
art. 819 § 1 k.c, roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.

ooo, to bardzo cenna informacja, dzieki :)

Art Erie
25-07-2012, 21:15
Od 6 lat mam przyczepę na działce.[...]

Sprzedaj ją na wschód, i niech sobie dalej stoi ;)

cheyenne
25-07-2012, 22:16
Sprzedaj ją na wschód, i niech sobie dalej stoi ;)

Nie bardzo rozumiem sugestię.
Rozwiń proszę myśl.

Kasandra
26-07-2012, 09:00
I jeszcze co do zwrotu składki - ubezpieczyciel zwróci co do dnia ale jak nowy nabywca wypowie na piśmie naszą umowę.

PS Ale odgrzebałem temat ;)

Może i odgrzałeś, ale...
jak to fizycznie zrobić?Kupujący powie, że zrobi, ale nie jest to w jego interesie, bo auto jest i tak ubezpieczone na mnie tak?Więc jak to zrobić, żeby wypowiedział?Od razu mu kazać pisać przy sprzedaży i samemu zabrać oświadczenie?

km79
26-07-2012, 10:27
Zawrzyj nową umowę OC na rok, płatność rozłóż na 4 raty, zapłać pierwszą ratę, sprzedaj samochód, zgłoś do ubezpieczyciela i do wydziału komunikacji zbycie pojazdu. Jeżeli kupujący nie wypowie umowy to wtedy stracisz tylko część kasy pierwszej raty.

Kasandra
26-07-2012, 10:53
Jak nie wypowie to mnie dalej będą ścigać, kiedyś mnie ścigali z AC jak jeszcze miałam, i cholerka u mnie można było tylko na 2 raty rozłożyć;(

Badyl81
26-07-2012, 11:06
Możesz przy sprzedaży kazać mu pisać wypowiedzenie, tak też może być. km79 dobrze radzi, żeby ewentualnie zawrzeć umowę na 4 raty. Jak sprzedasz przed upływem terminu płatności 2 raty to zgłaszasz u ubezpieczyciela fakt sprzedaży i kolejne raty przechodzą na nabywcę. Ważne, żeby umowa sprzedaży była najpierw zgłoszona w wydziale komunikacji i od razu u ubezpieczyciela.

TOP67
26-07-2012, 11:12
Jak nie wypowie to mnie dalej będą ścigać, kiedyś mnie ścigali z AC jak jeszcze miałam, i cholerka u mnie można było tylko na 2 raty rozłożyć;(

Nieprawda. OC automatycznie przechodzi na nabywcę i to on odpowiada za kolejne składki.

ekonet
26-07-2012, 11:13
O ile pamiętam, należy zaraz po sprzedaży auta poinformować o tym firmę ubezpieczeniową.

AndrzejMirek
26-07-2012, 11:21
Oczywiście że jak najszybciej należy tak zrobić.

ekonet
26-07-2012, 11:36
A samochód należy wyrejestrować, jeśli się chce zaprzestać eksploatacji i płacenia OC.

Kasandra
26-07-2012, 11:50
Aha, dziękuję!

mateo912
26-07-2012, 12:07
A samochód należy wyrejestrować, jeśli się chce zaprzestać eksploatacji i płacenia OC.

z tego co pamiętam to nie można sobie ot tak wyrejestrować, jedynie sprzedaż lub złom.

freefly
26-07-2012, 13:48
z tego co pamiętam to nie można sobie ot tak wyrejestrować, jedynie sprzedaż lub złom.

Ustawa przewiduje czasowe wyrejestrowanie w szczególnych przypadkach, ale nie przewiduje w związku z tym czasowego zawieszenia ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.:lol:

Badyl81
26-07-2012, 14:02
Ustawa to przewiduje ale dla pojazdów o DMC>3.5 tony. Osobówek to nie dotyczy.

freefly
26-07-2012, 14:09
Ustawa to przewiduje ale dla pojazdów o DMC>3.5 tony. Osobówek to nie dotyczy.

To nawet nie jest wyrejestrowanie jak napisałem, a dokładnie: czasowe wycofanie pojazdu z ruchu.;)

velaskez
26-07-2012, 16:38
Zabytek nie musi mieć OC jak nie jest jeżdżony.

Michał Jędrak
27-07-2012, 15:07
Opiszcie lepiej jak na wschód sprzedać :-)

Korchez
27-07-2012, 19:05
Proste. Spisujesz umowę kupna sprzedaży z kimś z np. Kazachstanu (dane kupującego z internetu)
Przyczepa dalej stoi u Ciebie a po wygaśnięciu OC przedłuża je na kolejne lata nasz Kazach :) .
Kto to sprawdzi????

Art Erie
27-07-2012, 19:15
Proste. Spisujesz umowę kupna sprzedaży z kimś z np. Kazachstanu (dane kupującego z internetu)
Przyczepa dalej stoi u Ciebie a po wygaśnięciu OC przedłuża je na kolejne lata nasz Kazach :) .
Kto to sprawdzi????

Nie ma czego przedłużać, bo pojazd jest w Polsce wyrejestrowany, a umowa OC rozwiązana na podstawie umowy kupna sprzedaży.

ASAHI
28-07-2012, 23:45
Kto to sprawdzi????

Czyli namawiasz kogoś do popełnienia przestępstwa z art. 270 par 1 kk.. Super rada, gratuluję..

Rafał_Sz
29-07-2012, 01:33
Brak OC, a raczej jego nieważność bywają niezwykle dotkliwe. Sprawa sprzed kilku tygodni, znajomy zaczął robić prawko na kat. A, w tym czasie kupił na kredyt nowy, bardzo drogi motocykl. Niestety, coś go podkusiło i wybrał się w grupie na przejażdżkę. Niedziela rano, czteropasmowa, praktycznie pusta droga. Nagle jadący z naprzeciwka robi lewoskręt przecinając drogę motocyklistom. pech chciał, że trafia w tego znajomego. Motocykl kompletnie zniszczony, sprawca ma rozbite auto które uderza jeszcze w inny samochód. Motocyklista połamany. Można by napisać - zdarza się. Niestety, brak ukończonego kursu zakończonego egzaminem z wynikiem pozytywnym, inaczej mówiąc brak prawka powoduje odmowę wypłaty przez ubezpieczyciela sprawcy. Motocykl pachnący nowością skasowany, dwa auta rozbite, poszarpane zdrowie. Wszystkie straty musi pokryć niecierpliwy, mimo, że nie jego bezpośrednia wina.

To tak ku przestrodze. ;)