PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] nieudolna zapowiedz i portret nietypowy by [ Hanibal ]

hanibal
06-07-2012, 19:03
Witam..

nieśmiało chcialbym pokazac moje nieudolne poczynania.. w fotografi portretowej

najpier portret nietypowy

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/7515439588_cdba138e02_o-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7129/7515439588_cdba138e02_o.jpg)

a teraz zapowiedz sesji Ewy z Bielawy

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/7515474874_dca4fd8031_o-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8146/7515474874_dca4fd8031_o.jpg)

przepraszam z góry za nieudolna obrobke obydwu zdjec.. poprostu nie potrafie lepiej

FHR
06-07-2012, 19:15
Obydwa zdjęcia pasują do siebie w jednym wątku jak kwiatek do kożucha.

Pierwsze jako element jakiegoś ślubnego reportażu jeszcze jakoś by się broniło. Samo w sobie nic nie znaczy, dla mnie efekciarstwo wywoływane zestawieniem sukni ślubnej z żółtymi trampkami to za mało. A nazwanie tego portretem to daleko idące nadużycie.

Drugie całkiem fajne. Czekam na resztę zdjęć Ewy.

nieśmiało (...) nieudolne poczynania (...) przepraszam za nieudolna obrobke

No i nie wiem po co robisz z siebie takiego kozła ofiarnego.

Amadeusz
07-07-2012, 09:30
Pościągane i pomarszczone skarpety nie dodają sexy. Poza tym prawa noga chyba źle ułożona ale mogę się mylić. Ogólnie lubię Twoje zdjęcia :)

flashmen
07-07-2012, 11:28
ad.1 kadr pasuje bardziej do reklamy Conversow niz na plener nowozencow,
ad.2 modelka wyszla jakby miala powazne zatwardzenie, na boso byloby duzo lepiej, te zakolanowki to chyba nie jej rozmiar :)

ps.Bielawa to praktycznie moje miasto :)

militarius
07-07-2012, 11:59
1 ma w sobie coś...
2 miażdży wszystko, przepiękna modelka. Z niecierpliwością czekam na więcej :)

Irwusek
07-07-2012, 12:26
Jestem fanem Twoich zdjęć i nadal je lubię : )

hanibal
07-07-2012, 13:25
ad.1 kadr pasuje bardziej do reklamy Conversow niz na plener nowozencow,

moz to Ci bardziej podejdzie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/7519818400_b3a35faeb2_o-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7265/7519818400_b3a35faeb2_o.jpg)

a tu jeszcze jedna zapowiedz.

4.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/7519838380_b33bf8655d_o-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8151/7519838380_b33bf8655d_o.jpg)

stock
08-07-2012, 20:03
się dziwie ześ nie zauważył komórki w kieszeni młodego. Od razu dyskwalifikacja dla foty. Co do zapowiedzi to w zasadzie normalne - dziewczę z Bielawy faktycznie mogłoby zakolanówki podciągnąć - choc w sumie uwagę na to powinien zwrócić fotograf przed zerknięciem w wizjer.
Reasumując - trochę po łebkach ta sesja - trochę niechlujstwa i detali które rzutują na całośc.

buyniasty
09-07-2012, 12:36
... A moim zdaniem tak :
1. świetne zdjęcie. Zrobione z pomysłem, niespotykane.
2. Piękne dziewcze! obróbka typowo w stylu autora, czysto bez zbędnych bajerów czy udziwnień. Ściągnięte skarpety? No i co z tego?!
3. Po raz drugi pokazałeś, dobry portret nie oznacza, że na zdjęciu musi być twarz portretowanej osoby/osób. Co do telefonu, faktycznie przeszkadza, cóż ideały nie istnieją.
4. czekam na więcej.
Pozdrawiam.

FHR
09-07-2012, 13:07
... A moim zdaniem tak :

Jeśli dla Ciebie to jest niespotykane, to oznacza, że zdecydowanie za mało "kotleciarskich" zdjęć jeszcze widziałeś.

des009
09-07-2012, 21:08
Jeśli dla Ciebie to jest niespotykane, to oznacza, że zdecydowanie za mało "kotleciarskich" zdjęć jeszcze widziałeś.

hehe lepiej nie można tego ująć...

hanibal
10-07-2012, 00:06
to oznacza, że zdecydowanie za mało "kotleciarskich" zdjęć jeszcze widziałeś.

:D

_Ocean_
12-07-2012, 09:32
A mi to wszystko trochę leży.

Co do komórki w kieszeni - to nie komórka ^^ (Oczywiście, że to komórka)

Wali trochę niechlujstwem, aczkolwiek powiem tak:

Twoje zdjęcia, które ostatnio komentowałem, spraprane obróbką i tak były lepsze od tych. Niektóre były naprawdę dobre. A tu? Jedynie ostatnia zapowiedź w moich oczach się do czegoś nadaje. Ostatecznie, może 2. A tak? Zwykłe pstryki fotografa po znajomości.

Tak swoją drogą - ile lat miał Pan Młody? 70? Te ręce wyglądają jakby ze 40 lat z tego przepracował na Syberii. Albo napierdzielał pałą w UB.

hanibal
12-07-2012, 18:23
Pan młody mial 45 lat

zerknałem na Twoje prace - sa swietne.. dziekuje za wizyte i porady... od Ciebie warto sie uczyc.. zwłaszcza obrobki.

Mathis
13-07-2012, 07:43
1. Fajne - ale portretu tutaj nie widzę...
Zapowiedź nr 1 - skarpety jakoś przeżyję, reszta jest bardzo fajna :)

_Ocean_
13-07-2012, 21:51
hanibal, znowu widać jak przyjmujesz jakąkolwiek krytykę.

To, że moje zdjęcia są do niczego, nie znaczy że nie mogę być odbiorcą świadomym. Umieszczam zdjęcia tu na forum, żeby dowiedzieć się w sposób obiektywny co muszę poprawić. A, że pod to się łapie niemalże wszystko, to inna kwestia.

Ty zajmujesz się fotografią profesjonalnie, dla mnie to jedynie pasja, którą i tak od stosunkowo niedawna objąłem sobie. Ty z tego trzepiesz kasę - ja mogę być tu tylko odbiorcą. A, że naczytałem się trochę książek i naoglądałem zdjęć pozwala mi mniemać, że chociaż na odbiorze fotografii się trochę znam. Oceniam - bo tak mi się wydaje.
Twoje ostatnie prace wydają mi się dużo lepsze od tych, które moim zdaniem są... Do kitu. Wybacz za ostre stwierdzenie, ale takie moje zdanie. Lubię oglądać Twoje prace i nie gniewaj się na mnie za to, że je komentuję.

hanibal
14-07-2012, 02:03
nie gniewam sie i przyjmuje krytyke powaznie :)

tylko ciezko kogos uczyc lub dawac mu rady jak samemu niewiele sie robi.. ja nie bede dawal rad mistrzowi ucieczki strusiowi czy innym " gadom " bo zamiataja mnie pod ziemie i choc cos wiem o fotografii to cicho siedze :)

aikidudi
14-07-2012, 12:57

tylko ciezko kogos uczyc lub dawac mu rady jak samemu niewiele sie robi.. ja nie bede dawal rad mistrzowi ucieczki strusiowi czy innym " gadom " bo zamiataja mnie pod ziemie i choc cos wiem o fotografii to cicho siedze :)

To tez jest bezsensu tłumaczenie. Wychodzi w takim razie na to, że każdy kto nie jest profesjonalistą musi być skazany na milczenie bo przecież nie może mieć swojego zdania i własnego gustu. To, że ludzie sami nie potrafią wykonać zdjęć na b.dobrym poziomie nie świadczy o tym, że nie mają gustu. Raczej świadczy o braku doświadczenia i może jak już zostało wyzej napisane dl;a kogoś jest to tylko pasja. Natomiast czy ty to weźmiesz pod uwage to 2 sprawa. Trzeba też zauważyć, że z reguły twoi klienci to nie fotografowie tylko ludzie którym najzwyczajniej w świecie podobają się twoje zdjęcia. Jeśli by sie nie podobały to by nie przychodzili i nie ważne by było wtedy, że profesjonaliści mówili by ci że są super skoro nie miałbys na nie klientów. Już kiedyś ci wspominałem o krytyce filmowej. Nie jesteś reżyserem czy zawodowym krytykiem to oznacza, że nie możesz krytykować?Po to jest forum by każdy napisał jakie ma odczucia odnośnie twoich prac. To czy weźmiesz sobie czyjeś uwagi do serca to już insza inszość. No offence

hanibal
14-07-2012, 14:28
zgadzam sie z Toba całkowicie.

i ocena zdjec jest bezsensowna jaka kolwiek bo przeciez sa gusta i gusciki. mozesz mi napisac ze zdjecie ci sie podoba lub nie.. ale co mozesz powiedziec o technicznej stronie wykonanej pracy ?? co mozesz powiedziec o pracy z modelem czy z dziecmi np skoro nie robisz takich rzeczy nie potrafisz i nie umiesz...
ktos mi napisal ze moje zdjecie slubne bylo kotleciarskie. ma do tego prawo. i nie obrazam sie czy cos w tym stylu ... tak naprawde sram na to. para zadowlona ze zdjecia przyslala mi nowych klientów. co mam wiecej chciec. ?

druga sprawa to co mam brac pod uwage ?? kiedy piszesz mi swoje uwagi na temat moich prac ? skoro nie masz doswiadczenia i nie potrafisz zrobic tego co ja potrafie to jak chces zmi dawac rady ?? przeciez piszesz co ci sie podoba czy nie prawda?? a jesli masz brak doswiadczenia czy wiedzy nie mozesz mi dawac rad jak zrobic lepsze zdjecie ?? bo skoro tak to sam robil bys lepsze..
i nie odbieraj tego jako atak.
ja pisze np woolandowi ze mi sie podoba... a nie pisze ze zrobil cos zle bo mi sie nie podoba.. i nie daje mu rad jak zrobic zdjecie lepsze...

i nie ciagnijmy tego dalej prosze... oceniaj krytykuj krzycz pisz co chcesz. moje zdanie znasz.

aaaaa i ja sie nie tlumacze... tylko rozmawiam polemizuje.. tłumaczy sie winny a ja tu winny nie jestem.
nie jestesmy chinczykami nie wszystko wszystkim musii sie podobac. a to tylko subiektywizm.
bo o sposobach pracy mozemy porozmawiac

mOSAd
14-07-2012, 15:45
Nie zapominaj o jednej rzeczy. Nawet jeżeli ktoś nie potrafi zrobić tak dobrych zdjęć, to nie znaczy, że nie widzi błędów lub nic mu nie przeszkadza. Dodatkowo, może nie umieć nic doradzić, jednak może wskazać rejony z problemami. A ty jako bardziej doświadczony, już prawdopodobnie będziesz wiedział, po jakie środki sięgnąć, by się czegoś tam ustrzec. Mało to razy było tak, że coś przeoczyłeś i musiałeś poprawiać? Ja znów do gotowania porównam. Nie umiem gotować, ale lubię jeść i smakować. Czy to znaczy, że nie mogę ogólnie powiedzieć, że coś jest "zbyt mdłe", albo "zbyt kwaśne", albo ciasto mało kruche? Nie oznacza to, że daję radę, bo nie wiem *co* dokładnie zmienić, by smak poprawić. Widzę jednak problemy. A skoro danie podane, to ktoś dał ciała lub nie chciało mu się spróbować, lub ma inny smak, lub produkty nie były odpowiednie, albo nowy piekarnik był wypróbowywany itd. Doświadczony kucharz zignoruje uwagę w większości przypadków - bo po co się tłumaczyć, skoro to jednorazowy wybryk lub indywidualne gusta? No chyba, że rzeczywiście zaliczył techniczną wpadkę. Jednak brak uwagi może przyjąć za pełną akceptację dzieła. I kolejny raz zrobić tak samo mdłe, czy niesmaczne. Wspomniałeś mistrzaucieczki chociażby. A bo to raz zaliczał wpadki i obrabiał zdjęcia w sposób masakryczny? Część sam potem poprawiał, część się ostała chyba. Każdy robi błędy i nie zawsze je u siebie widzi od razu. A brzmisz, jakby twoje zdjęcia były bezbłędne. Tak nie jest, bo nie jest to fizycznie możliwe. Czy ktoś inny zrobiłby je lepiej na twoim miejscu? Może nie, ale na pewno inaczej. Czasem warto wysłuchać odmiennego punktu widzenia, zamiast każdą krytykę atakować. Wkrótce nie będzie żadnych uwag krytycznych w twoich wątkach, bo nikomu już się nie będzie chciało przekomarzać. Czy to znaczy, że prace będą wspaniałe? Niekoniecznie - oznacza to tylko, że zaniżyłeś sobie poziom komentatorów.

FHR
14-07-2012, 16:31

tak naprawde sram na to

Sam sobie zaprzeczasz. Aż w końcu

nie będzie żadnych uwag krytycznych w twoich wątkach, bo nikomu już się nie będzie chciało przekomarzać.

----

Jeszcze żeby nie zostać gołosłownym...

http://bielinscy.pl/blog/wp-content/uploads/MonikaKrzysiek-252.jpg
http://www.bartekwyrobek.pl/wp-content/uploads/2011/10/0128_basia_erland.jpg
http://blog.znajmiecki.pl/wp-content/uploads/2011/08/253.jpg
http://www.robertwroblewski.com/zdjecia/2011/materialy/agnieszka_adam/AiAp0144.jpg
http://i.pinger.pl/pgr102/105e6cd100106d994a8814c3/IMG_9648.jpg
http://slubowisko.pl/files/userslibraryphoto/trampki.png
http://bridelle.pl/wp-content/uploads/2009/10/trampy1.jpg

Doprawdy! Co za pomysł! Genialne! NIE-SPO-TY-KA-NE!!! :)

hanibal
14-07-2012, 17:50
FHR wycinasz z kontekstu prosze czytaj ze zrozumieniem...
przyjmuje krytyke co nie znaczy ze musze ja akceptowac... a i tu wycinac nic nie musisz sram na to czy to sie komus podoba czy nie... mi sie podoba tyle.

masz racje wszystkie takie samo a za kazdym razem inne.. to sie nazywa interpretacja.

mosad.
zgadzam sie z Toba o gotowaniu.
nie wszystko dla wszystkich i nie wszystko musi wszystkim smakowac..
przyklad. Kawior ja go nie trawie... a gdzies tam go uwielbiaja.. na wszelkie sposoby. co nie znaczy ze jesli ja mowie ze kawior jest do dupy to znaczy ze jest i kucharz musi cos poprawiac w przyrzadzaniu go.
mozesz stwierdzic czy cos jest mdle czy nie jasne.. ale to dla ciebie a dla innego bedzie w sam raz... to nie znaczy ze przyrzadzajacy musi poprawiac lub zgadzac sie z tym czy rzeczywiscie jest mdłe czy nie.

racja?

tak naprawde rozmawiamy o tym co bylo pierwsze kura czy jajko. i po co to ciagnac... ci co chca wchodza i ogladaja.. ci co nie chca nie wchodza bo znaja moje zdanie i nie maja zamiaru ze mna polemizowac...
i czy obizam sobie komentujacych czy nie to mam to gdzies tam gleboko.
nie chcesz nie wchodz nie zmuszam. i nie prosze...
moimi oceniajacymi sa ci co przychodza do mnie chca ze mna pracowac i doceniaja to co robie płacac mi za moja prace... a reszta to tylko subiektywizm

RobertMiernik
14-07-2012, 18:08
ci co chca wchodza i ogladaja.. ci co nie chca nie wchodza bo znaja moje zdanie i nie maja zamiaru ze mna polemizowac...
i czy obizam sobie komentujacych czy nie to mam to gdzies tam gleboko.
nie chcesz nie wchodz nie zmuszam. i nie prosze...

Nie za bardzo wiem po co w takim razie zdjęcia tu wrzucasz, jedyne co mi w tym kontekście przychodzi do głowy to reklama dla tych, którzy 'chcą z Tobą pracować'.
Techniczna część większości Twoich zdjęć mi się bardzo podoba, ale jeśli ahtysta traktuje mnie jak zło konieczne i sra na to czy oglądam czy nie, bylebym nie krytykował, to chyba coś tu jest nie tak. Po co się wysilać i rzucać diamenty między świnie?

mOSAd
14-07-2012, 18:17
Nie za bardzo wiem po co w takim razie zdjęcia tu wrzucasz, jedyne co mi w tym kontekście przychodzi do głowy to reklama dla tych, którzy 'chcą z Tobą pracować'.
Techniczna część większości Twoich zdjęć mi się bardzo podoba, ale jeśli ahtysta traktuje mnie jak zło konieczne i sra na to czy oglądam czy nie, bylebym nie krytykował, to chyba coś tu jest nie tak. Po co się wysilać i rzucać diamenty między świnie?
Bo można.
Ja mam podobne odczucia.
No, ale też dobrze podbudować sobie w ten sposób ego, jak już się krytyków skutecznie zniechęci.

hanibal
14-07-2012, 19:26
Jak zauwazyles ja mam tak duże ego ze podbudowywac sie nie muszę :(((( przynajmniej większość tak sadzi.

Dziękuje za wizytę sugestie komentarze i oceny.

aikidudi
14-07-2012, 20:08
zgadzam sie z Toba całkowicie.

i ocena zdjec jest bezsensowna jaka kolwiek bo przeciez sa gusta i gusciki. mozesz mi napisac ze zdjecie ci sie podoba lub nie.. ale co mozesz powiedziec o technicznej stronie wykonanej pracy ?? co mozesz powiedziec o pracy z modelem czy z dziecmi np skoro nie robisz takich rzeczy nie potrafisz i nie umiesz...
ktos mi napisal ze moje zdjecie slubne bylo kotleciarskie. ma do tego prawo. i nie obrazam sie czy cos w tym stylu ... tak naprawde sram na to. para zadowlona ze zdjecia przyslala mi nowych klientów. co mam wiecej chciec. ?

druga sprawa to co mam brac pod uwage ?? kiedy piszesz mi swoje uwagi na temat moich prac ? skoro nie masz doswiadczenia i nie potrafisz zrobic tego co ja potrafie to jak chces zmi dawac rady ?? przeciez piszesz co ci sie podoba czy nie prawda?? a jesli masz brak doswiadczenia czy wiedzy nie mozesz mi dawac rad jak zrobic lepsze zdjecie ?? bo skoro tak to sam robil bys lepsze..
i nie odbieraj tego jako atak.
ja pisze np woolandowi ze mi sie podoba... a nie pisze ze zrobil cos zle bo mi sie nie podoba.. i nie daje mu rad jak zrobic zdjecie lepsze...

i nie ciagnijmy tego dalej prosze... oceniaj krytykuj krzycz pisz co chcesz. moje zdanie znasz.

aaaaa i ja sie nie tlumacze... tylko rozmawiam polemizuje.. tłumaczy sie winny a ja tu winny nie jestem.
nie jestesmy chinczykami nie wszystko wszystkim musii sie podobac. a to tylko subiektywizm.
bo o sposobach pracy mozemy porozmawiac

szkoda, że nie szanujesz ludzi i masz ich wszystkich głęboko w nosie. Pamiętaj, że mistrza poznaje się nie tylko po osiągnięciach ale tez po słowach i czynach. Nie wiem jak się odnosić do niektórych twoich stwierdzeń, ale chyba nawet nie będę próbował. Słowa Mossada powinny dać do myślenia i to bardzo, ale to juz wolna wola.
Kończe juz dyskusje i nie wtrącam juz nawet złamanego grosika w nią.

hanibal
14-07-2012, 21:51
Szanuje tych co szanują mnie. Niestety tu piszą mi o nieudolnych poczynaniach o kotletach i podobnych stwierdzeniach. A o wcześniejszych prywatnych wycieczkach nie wspomnę. So ludzie ktorych szanuje bardzo i oni o tym wiedza.. I tak samo jak ja tak i każdy. Na szacunek trzeba sobie zapracować.
Moje stwierdzenia nie dotyczą wszystkich i to chyba zrozumiałe.

Pozdrawiam.

swider
14-07-2012, 23:06
Hanibal. Sam wiesz ile masz już kartek na koncie. Czemu mimo to, tak bezrefleksyjnie obrażasz innych? Myślisz, że na forum będziemy tolerować dyskusję na poziomie piwnicy? Zastanowiłeś się w ogóle, jak to brzmi… sram na to? Obawiam się, że swoim poczynaniem torujesz sobie drogę prosto do wiecznego odpoczynku. Przykro mi (szczerze), ale widać nic nie skutkuje -- nawet te kilka ostrzeżeń i prośby o skończenie z takim językiem oraz zachowaniem w stosunku do osób nieschlebiającym Twoim fotografiom. Zmuszasz nas do podjęcia niełatwej decyzji…

Podobne cyrki dzieją się w większości Twoich wątków. Ten nie jest wyjątkiem.

hanibal
14-07-2012, 23:49
Dobrze rozumiem co pisze.
Proszę o usunięcie mnie z forum jako użytkownika.
Ja rownież nie bede tolerować pewnego typu zachowań. Jak demokracja to demokracja. Nie obrazam innych tylko wyrażam swoje zdanie.
Szkoda ze działa to co piszesz w jedna stronę.
Widzisz ja bronię swojego zdania tak jak każdy. I stwierdzeniem ze sram na to co myślą inni nie obrazam nikogo.
Osobiście myśle ze nie tedy droga. Ale skoro tak uważacie proszę bardzo. Rób to co uważasz za stosowne.

Tylko pomysł nad jednym. Dlaczego tu i u mnie tak sie dzieje? Bo ja jeden mam odwagę powiedzieć to co myśle? Jak wciska mi sie bezpodstawne kity? A to ze mówię to bezpardonowo? No to wybacz.
Ja czułem sie wiele razy obrażony urazony i nikt banana w prezencie nie dostał. Piszesz mi co ja robię? A cóż ja zrobiłem? Napisałem to co myśle najdelikatniej jak mogłem bo tak wlasnie myśle. Masz dostęp do wiadomości. Zobacz co tam piszą prywatnie. I wtedy odpowiedz na pytanie.
Czy aby to TYLKO moja wina ze tak sie dzieje?
Bo jesteście przyzwyczajeni do tego ze: ktoś sktytykuje drugi pisze ok dziękuje bla bla bla i każdy ma ogon podwiniety. Jeden sie odzywa bo nie będzie tolerować wnioskÓw wyssanych z palca i on jest be.
Przecież tu jest wolność jako taka.
Jak mówiłem ja nie oczekuje komentarzy ochow i achow. Pokazuje tu zdjęcia tylko dlatego ze wiem iż niektórzy z tego korzystają i ciągną jakieś profity z mojej pracy. Nie pokazuje tu zdjęć by sie chwalić liczyć na poklask i podnosić swoje ego.
I ci co mnie znają osobiście doskonale o tym wiedza.

Więc jeśli uważasz ze tak trzeba proszę bardzo banuj ale koniecznie usun mnie z użytkowników forum rownież.
Jeśli uważasz ze to za daleko zaszło.
Jak zauważysz ja nie komentuje zbytnio lub prawie wcale. Nie chodzę na inne działy nie gadam o dupie marnie. Wchodzę i pokazuje tyle i udzielam sie tylko tu.
Wniosek chyba jest jeden.
Nie podoba sie Ci mOje zdanie ? Ok mi rownież nie musi podobać sie innych.
Niech będzie po równo i szanujmy sie wzajemnie. Ktoś nie szanuje mnie ja nie muszę szanować innych.
Wszystko dziala w dwie strony.
Przykro będzie nie moc tu wejść ale myśle ze i inni stracą na tym ze w kolko ci sami prowokują to samo.
Popatrz na wszystkie moje wątki. Patrz ile tu wejść jest a ile na większości innych. To chyba tez mówi samo za siebie. I proszę tylko nie mów mi ze dlatego ze tu sie cos dzieje. Bo rok był spokój.

Spokojnego weekendu.
Ja mam prace i ważniejsze sprawy na głowie.
I jak moja tapeta mówi ci wiedza co wiedza gdzie mnie znaleźć.

swider
15-07-2012, 01:06
Pomalutku, pomalutku… musimy rozróżnić i wyjaśnić kilka rzeczy.

Pierwsza sprawa.
Masz pełne prawo do obrony -- i to jest jedna z podstaw funkcjonowania forum. Chyba nie sądzisz, że w jakiś sposób Ci to zabieram(y)? Są jednak pewne granice, wyczucie, odrobina smaku i kultury. Może najłatwiej na przykładzie nawiązującym do tego co napisałeś. Widzisz różnicę między: Idę do toalety, a Leze się wysrać? Wybaczcie proszę tak wulgarne porównanie, ale to jest właśnie tego typu różnica. Czujesz ją? Można bronić swoich fotografii nawet w najbardziej zażarty sposób, ale trzymając poziom… można też bluzgać i rzucać burakami.
Piszesz, że spotyka Cię kara i niesprawiedliwość bo jako jedyny potrafisz sprzeciwić się krzywdzącym komentarzom, broniąc się bez pardonu. Nie. Inni też bronią swoich zdjęć, ale czynią to w kulturalny sposób, stąd brak naszej reakcji. Przecież można napisać komuś, że uważasz jego komentarz za mało wartościowy i nie wnoszący nic do Twojego warsztatu bo: A, B, C. Trzeba rzucać od razu, że srasz na jego zdanie? Chyba to rozumiesz.

Jeszcze raz napiszę -- liczy się sposób wyrażania myśli, formułowania obrony, nie sam jej fakt (bo nikt nie broni walki na argumenty).

Druga rzecz.
Skarżysz się, że inni nie szanują Twojej osoby, to czemu Ty masz ich szanować. Niczego takiego w tym wątku nie zauważyłem. Padło kilka krytycznych uwag pod adresem przedstawionych fotografii, ale nikt nie wykazał się chamstwem czy atakował Cię personalnie. Natomiast Twój sposób wyrażania, zostawia wiele do życzenia…
Masz pretensje, że byłeś zaczepiany, a nikt nie ponosił za to konsekwencji… A raportowałeś, pisałeś PM z prośba o interwencję? Pamiętam, przyznając szczerze, że po jakiejś dłuższej wymianie PMek kilka razy Ci się zdarzyło (co zresztą poskutkowało kilkoma kartkami i ostrzeżeniami dla prowodyrów bijatyki), ale to było na krótko. Potem wróciłeś do starych metod. Bywają na forum osoby, które zdaje się czerpią przyjemność z dowalania innym -- nie zaprzeczam, ale to jednostki i da się z tym walczyć. Ty zachowujesz się natomiast tak, jakby wszyscy krytykujący negatywnie Twoje zdjęcia byli wrogami.

I ostatnia kwestia.
Wszystko o czym piszę -- to nie tylko moje widzimisię. Nie jest tak, że ja chcę Cię zbanować (a nie chcę… o tym dalej), bo mi się tak uwidziało. Dostajemy raporty (sporo) na Twoje posty, ludzie się skarżą, że nie potrafisz dyskutować tylko od razu rzucasz się do gardła. W wątku (nie tym jednym) już kilka osób zwróciło Ci uwagę, że nie potrafisz znieść krytyki. Kartek też już sporo nałapałeś (5, w tym 3 czerwone, za wulgaryzmy i ataki personalne), jednego czasowego bana… i to od różnych modów. I cały czas wraca ten sam temat… Nie daje Ci to do myślenia? Że jednak coś jest nie tak?

Dajemy (bo to nie tylko moje zdanie, że należy Ci się solidna kara) Ci już naprawdę ostatnią szansę, kolejnej nie będzie. Fajnie, że publikujesz tutaj swoje fotografie i dzielisz się nimi, ale sposób w jaki próbujesz ich bronić i wyrażasz swoje myśli, dalece odbiega od standardów przyjętych na naszym forum. Jeśli nic się nie zmieni, niestety… sprawa będzie miała przykry finał.
Teraz wszystko zależy od Ciebie, zrobisz z tym co będziesz chciał.

hanibal
15-07-2012, 02:43
Przyjąłem do wiadomości Twoje uwagi i opinie. Masz racje i zgadzam sie z strona w wielu kwestiach. W tych w ktorych sie nie zgadzam nie bede tu pOlemizowal i rozstrzasał wszystkiego.

Jeśli ktoś poczuł sie urazony moimi stwierdzeniami przepraszam go za to.
Myśle ze na przyszłość poprostu lepiej będzie nie wyrażać swojego zdania w ten sposób albo najlepiej żaden . ;)

Dziękuje za zrozumienie i polemikę.

Jutro będą kolejne posty i czas do polemiki:)

mOSAd
15-07-2012, 17:49
Pewne rzeczy uczymy się w życiu pomijać milczeniem. W kontakcie z żywym człowiekiem wiele po prostu nie wypada. Jak byś wystawiał zdjęcia w galerii i podszedłby gościu i skrytykował użyte środki, to powiedziałbyś, że srasz na jego opinię, bo na szacunek musi sobie zasłużyć? Zazwyczaj panują odwrotne zasady. Szacunek należy się wszystkim, których się nie zna osobiście. Natomiast można sobie zasłużyć na brak szacunku poprzez jakieś tam akcje. W sieci nie gadamy twarzą w twarz, ale dość anonimowo, bezpiecznie i na odległość. Dlatego powstała netytkieta ułatwiająca kontakt w warunkach, w których nie widzimy drugiej osoby, nie czytamy mimiki twarzy, gestów rąk, tonu głosu. Dlatego naprawdę wiele warto przemilczeć, a odbijanie piłeczki sarkastycznymi uwagami w postaci doczepiania się do czyjegoś portfolio są po prostu wbrew wszelkim regułom. Czy myślisz, że my nie wiemy kto komentuje? Znamy przecież poziom zaawansowania najczęściej udzielających się użytkowników forum. Nie musisz bronić się przed każdą opinią atakiem. My, czytający wątek też potrafimy stwierdzić, że pewnie jest to opinia "krzywdząca". Jednak wydający ma do niej prawo. Może ma spaczony gust, może denerwuje go duży nos modelki, może odstające uszy lub chude nogi. A może woli większy kontrast, żywsze kolory, a zdjęcire bez dużego dekoltu się nie nadaje do oglądania? Ważne jest jedno. Nie atakuje on ciebie, ale komentuje zdjęcie. Może przy kolejnym zdjęciu w kolejnym wątku napisze, że mu się bardzo podoba? A nie, nie napisze, bo już go w tym wątku zmieszałeś z błotem i zniechęciłeś do kolejnych - nawet pozytywnych - ocen.

A nie prościej zapytać o rozwinięcie stanowiska? Jak ktoś pisze, że mu się nie podoba, to niech to uzasadni. Wówczas można z konkretnymi argumentami polemizować. A jak nie uzasadni, to wyjdzie na czepialską osobę, lub amatora, który nie potrafi uzasadnić swojego punktu widzenia. Można trochę finezyjniej podejść do nieprzychylnych komentarzy. Albo w ogóle je olać i tyle.

swider
15-07-2012, 18:03
Myślę, że Konrad zrozumiał o co chodzi i jak zapewnił -- przyjął do siebie. Można mu już oszczędzić moralizatorskich gadek i wrócić do fotografii.

hanibal
15-07-2012, 18:32
jest ok.

hanibal
21-07-2012, 01:25

SPECJALNIE DLA CIEBIE KOLEJNE KOTLECIARSKIE ZDJECIE SLUBNE CZYLI

portret nietypowy by Hanibal.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/7612203664_74ece516fd_o-3.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8425/7612203664_74ece516fd_o.jpg)

FHR
21-07-2012, 09:34
SPECJALNIE DLA CIEBIE KOLEJNE KOTLECIARSKIE ZDJECIE SLUBNE CZYLI

Oj Hani, Hani...

Widzę, że chyba zabolało Cię to co napisałem i teraz siedzi to w Tobie niczym zadra, skoro wracasz do tego po kilku dniach. Albo jesteś wyjątkowo wrażliwy. Nie wnikam już. Widzisz, a ja wcale nie chciałem szpilki wsadzać, tylko użyłem potocznie używanego zwrotu określającego zdjęcia ślubne.

Nie czuj się w obowiązku zamieszczać zdjęcia na forum specjalnie dla mnie. To naprawdę niepotrzebne. No i zapoznaj się z netykietą. Nie musisz do mnie krzyczeć, tak też zrozumiem, zapewniam.

No ale żeby nie było, że o zdjęciach nie ma ani słowa, to...

Na wyżyny kreatywności znowu się nie wspiąłeś.

http://www.kubacichocki.pl/blog/foto/09/05agawrosie.jpg
http://www.piotrowskii.com/wp-content/uploads/2011/09/piotrowskii-plener-slubny-7.jpg
http://slubne.dorotaodoj.com/blog/wp-content/uploads/2012/05/kalosze5.jpg
http://fajnewesele.pl/uploads/tinymce/images/kalosze4.jpg
http://www.piotrowskii.com/wp-content/uploads/2011/09/piotrowskii-plener-slubny-4.jpg

W ogóle jakiś dziwny ten wątek. Nazywasz takie zdjęcia portretami i prezentujesz jakieś wyrwane ślubne historie, które powinny być raczej dopełnieniem całego ślubnego pleneru. No chyba, że założyłeś sklep z butami i chcesz zareklamować trampki i kalosze.

ranbir kapoor
21-07-2012, 10:29
Kaloszowy slubniak bardzo slaby
Fatalnie pokazana suknia dodatkowo ucieta, rece PM uciete, balagan w tle odciagajacy uwage

Pytanie o sens pokazywania tego w tym watku i dziale rowniez zasadne

hanibal
21-07-2012, 12:57
Welingtony w tym zdjeciu nie sa najwazniejsze...

najwazniejszy jest kijek :)) obydwoje graja zawodowo w golfa... a ze to irlandia welingtony symbolizuja pogode na wespach..
jak sie dowiedzialem kiedys dawniej gracze na pole golfowe wozili ze soba wlasnie welingtony by sie dostac z jednego miejsca na drugi...

portret to i tylko glowa... mozna opisac osoby pokazujac jakas czesc lub sytuacje z nimi zwiazana :)

masz racje zabolalo. i to w ... zabolalo.

dziekuje za wizyte i komantarz.
pozdrawiam

bałagan w tle :))) no tak straszny tam ten bałagan... jest on nie do zniesienia..