PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki laptop

LordRamzes
06-07-2012, 09:44
Witam Drogie Koleżanki i Koledzy, mam wyjątkową awaryjną sytuację i nie prosiłbym o pomoc ale jestem pod ścianą. Mianowicie jestem uziemiony w domu na ok 5 miesięcy a w dodatku mój komputer odmówił posłuszeństwa, był to stary PC athlon 2600 +1gb ramu, Ati 9550 jak pamiętam stary SB LIVE i 80gb dysk. W sumie ten komputer mi do większości moich zadań wystarczał, niestety odszedł na wieczną emeryturę i teraz mam problem gdyż sam nie mogę osobiście przeczytać więcej opinii o sprzęcie .

Potrzebuje laptopa do następujących zadań: adobe lightroom(wyżej niż wersja 3) + PS + dodatkowe programy do obróbki oraz w przyszłości robienie filmów ze zdjęć.

słuchanie muzyki i oglądanie filmów

komunikacja skype czyli (wbudowana kamerka mikrofon)

łączność wi fi +bluetooth wbudowany

czytnik k pamięci jak najwięcej USB napęd DVD-RW

czasami zagrać w coś :)

Tuner TV (mam na usb)

Czego oczekuję od komputera:

matryca no cóż mam złe wspomnienia z acerem i matową beznadziejną matrycą więc "dobra kontrastowa błyszcząca" rozmiar 15'-17' (15 boje się że może okazać się za mała a 17 za duża :D:D)

procesor i tu jest problem bo kilka lat minęło i moja wiedza zakończyła się na 1 rdzeniowych procesorach i ich oznaczenia były proste ale chciałbym 4-6 rdzeni,

dysk minimum 500gb (najlepiej samsung segate)
karta muzyczna jak najlepsza,
ram minimum 6 a lepiej 8 gb,
karta graficzna (najlepiej 2 1 pracująca podczas windowsa bez obciążenia a 2 włączająca się pod obciążeniem.
Budżet 3200.

Zdaje sobie sprawę ,że za tak marne pieniądze kupię namiastkę laptopa i do obróbki zdjęć będzie bardzo ciężko ze względu na słabe matrycę stąd chce go podpiąć na razie do starego CRT który jest skalibrowany i osiągam na nim zadowalające efekty .

Chciałbym aby laptop posłużył choć te 5 lat więc w grę wchodzą Toshiba Samsung LENOVO HP

Bardzo zależy mi na wytrzymałości oraz aby się nie przegrzewał jest to dla mnie b ważne

Po przeczytaniu na pożyczonym komputerze wybrałem następujące modele choć mam taki mętlik w głowie ,że nie wiem co już wybrać

http://allegro.pl/samsung-rc530-i7-2630qm-8g-500-gt540-hdmi-win-mysz-i2450302655.html

http://allegro.pl/samsung-rf511-i7-2630qm-8gb-gt540-usb-3-0-windows-i2450542138.html

http://allegro.pl/samsung-rc730-i7-2670-6gb-1tb-gt540-1gb-hdmi-win7-i2451184330.html

http://allegro.pl/toshiba-l775-i5-2450m-6gb-750-gt525-bluray-windows-i2446396043.html

http://www.x-kom.pl/p/76176-notebook-laptop-17,3-hp-dv7-6b30ew-i5-2430m-8gb-750-dvd-rw-7hp64-tv.html

Bardzo proszę o wyrozumiałość, gdyż mam czas do poniedziałku i zostaję bez komputera :( Na pewno są Koleżanki i Koledzy którzy mają o niebo lepszą wiedzę niż moja w dodatku mogą napisać coś o wytrzymałości jakości wykonania. Dziękuję i pozdrawiam ;-)

marekm
06-07-2012, 10:34
Osobiście nie kupowałbym notebooka na Allegro.

Co do modeli, moja propozycja (nieco przekracza budżet): Samsung SERIES 5 (NP530U3B-A04PL)+ modem 3G (http://www.komputronik.pl/product/158177/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Samsung_SERIES_5_NP530U3B_A04PL_modem_3G.html)

Warto też zajrzeć do Euro AGD - na wiele produktów, w tym notebooki, mają raty 0%.

LordRamzes
06-07-2012, 10:56
Przyjacielu nie mam zamiaru niestety jak wspomniałem jestem uziemiony i nawet nie mam jak wyjść z domu :( jedyne co mi pozostaje to Wy i po prostu wybierając konkretny model wyśle po niego kogoś :(

PS niestety to już ciężko będzie mi uzbierać :( tak w ogóle to mam taki mętlik ,że nie wiem na hp ludzie narzekają ,że lubi się wyłączać na samsungu no cóż nigdy się nie naciąłem w domu mam 3 telewizory 1 ponad 20 lat 2 -15 3 -7 lat smartfona jak na razie nie awaryjnego jakiś odtwarzacz blu-ray który służy dzielnie a toshiba no cóż zawsze słyszałem ,że jest to wiodąca firma acerów nie chce dellów podobno serwis tragedia i też bywa różnie

Johanan
06-07-2012, 13:07
Przy tym budżecie nie wypinaj się na i7, proc i5 w zupełności wystarczy.

Spokojnie możesz zaufać Lenovo.

No i tak jak mówił przedmówca, nie kupuj z portali aukcyjnych.

ps.
Nie wypinałbym się na Twoim miejscu na zbyt dużą przekątną ekranu, bo to zeżre Ci tylko budżet, a i tak matryca z laptopa nie bardzo się nadaje do roboty, więc pewnie podepniesz po toto coś rozsądniejszego, tym bardziej, że Twój laptop przez najbliższe miesiące i tak nie będzie zbyt mobilny.

Kyle
06-07-2012, 13:13
Osobiście nie kupowałbym notebooka na Allegro.

Co za różnica czy kupi w firmie X poprzez allegro, czy bezpośrednio na stronie internetowej firmy X ?

LordRamzes
06-07-2012, 14:23
Przy tym budżecie nie wypinaj się na i7, proc i5 w zupełności wystarczy.

Spokojnie możesz zaufać Lenovo.

ps.
Nie wypinałbym się na Twoim miejscu na zbyt dużą przekątną ekranu, bo to zeżre Ci tylko budżet, a i tak matryca z laptopa nie bardzo się nadaje do roboty, więc pewnie podepniesz po toto coś rozsądniejszego, tym bardziej, że Twój laptop przez najbliższe miesiące i tak nie będzie zbyt mobilny.

może i masz rację tak czytam i czytam
co prawda dalej to jest i 7

http://allegro.pl/samsung-rf511-i7-2630qm-8gb-gt540-usb-3-0-windows-i2450542138.html

jednak dosyć dobre opinie ma i jak na razie o awaryjności brak czyli jakimś przegrzewaniu dość solidny itd

jeszcze ta toshiba też ma dużo +

http://allegro.pl/toshiba-l775-i5-2450m-6gb-750-gt525-bluray-windows-i2446396043.html

Johanan
06-07-2012, 17:25
To już bym wolał coś takiego:
http://www.kuzniewski.pl/p9446,lenovo-thinkpad-edge-e530-nzqa9pb-core-i5-3210m-15-6-hd-4096-500-geforce-gt-630m-dvd-windows-7-pro-xp-mode-czarny-matowy-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

Do kupienia w Morele w Krakowie.

Cena tylko odrobinę przekracza Twój budżet.

marekm
06-07-2012, 18:06
Z notebookami jest tak jak z namiotami wyprawowymi - muszą być lekkie. :-D

Wszystko powyżej 1,7 kg to kloce w starych plastikowych obudowach z napędami, które używamy sporadycznie. IMHO oczywiście. :D

Johanan
06-07-2012, 18:26
ThinkPad-y nigdy nie były specjalnie lekkie, ale za to przeżywały więcej, niż jakieś filigranowe panienki. ;)

Zresztą, lap na biurko powinien cechować się stabilnością, żeby go przeciągi nie przesuwały po stole. :)

szabuk
06-07-2012, 18:32
Ostatnio kupowałem sam laptopa. Na podstawie tego co ludzie piszą na forach to generalne uwagi:
- Core i7 (nie w wersji ULV czyli niskonapięciowej, bo mała wydajność) przy pełnym obciążeniu lubi się grzać i wtedy duże znaczenie ma system chłodzenia danego laptopa. W laptopach 15,6 cala i mniejszych przy kiepskim chłodzeniu się przegrzewa i krócej żyje, a także po nagrzaniu się zostaje automatycznie obniżane taktowanie - i to znacznie np do minimalnego ( 800mhz), żeby się schłodził. Efekt - po hugona płacić za wypasiony procesor jak i tak pod obciążeniem pracuje ze skaczącym/niskim taktowaniem bo chłodzenie nie wyrabia. Wtedy lepiej moim zdaniem wziąć dwurdzeniowego i5, który przynajmniej będzie pracował cały czas z pełnym taktowaniem. Przy większych, 17 calowych laptopach, ten problem jest dużo rzadszy ze względu na większe gabaryty i lepsze chłodzenie. Wniosek - decydując się na i7 przy założeniu, ze ma dłużej posłużyć - lepiej brać 17 cali, albo trzeba konkretny model przepatrzeć na forach pod kątem chłodzenia,
- w przypadku pracy na dwóch kartach - integra w procesorze plus dodatkowa z opcją automatycznego przełączania to właściwie tylko NVidia ze swoim Optimusem, która w ten sposób działa. W przypadku kart AMD (d.ATI) to ich rozwiązanie sterownikowo/softwarowe jest skopane i ma problemy z poprawnym działaniem, więc producenci laptopów obeszli to bokiem dając możliwość ręcznego wyłączania i włączania karty zewnętrznej - ale jest to mniej wygodne rozwiązanie,
- proponowałbym zwrócić uwagę na prędkość dysku, bo w tej chwili twarde dyski są największym hamulcowym w pracy komputera. Sugeruję sobie odpuścić dyski 5400 obrotów i wziąć lapa z dyskiem 7200 obrotów (producent bez znaczenia - i tak praktycznie zostało tylko dwóch Seagate/Samsung, Western Digital/Hitachi). Nawet kosztem mniejszej ilości pamięci RAM - bo dokupienie później i zainstalowanie dodatkowej kości pamięci jest tańsze i prostsze niż zabawa z wymianą dysku i reinstalką systemu.
- gwarancja - im dłuższa tym lepsza np dellowska NBD (next businnes day) - 36 miesięcy.

Johanan
06-07-2012, 20:10
szabuk, dobra, markowa podkładka chłodząca + NHC (http://www.pbus-167.com/nhc/nhc.htm), rozwiązują problemy z wydajnością laptopów.

szabuk
06-07-2012, 20:36
Tja, podkładka chłodząca bo się grzeje, monitor zewnętrzny bo ten w laptopie beznadziejny, dysk zewnętrzny na kablu bo ten w środku mały i głośniki zewnętrzne bo laptopowych pierdziawek nie da się słuchać. To nie prościej i taniej wziąć po prostu blaszaka? Ja rozumiem, że w przypadku laptopa idzie się na kompromis - gorsza wydajność i komponenty (za te same pieniądze co blaszak), ale w zamian jest jako taka mobilność. Uważam, ze jak się kupuje laptopa to ma on pracować na tym co mu fabryka dała, a nie że się dźwiga kontener dodatków.

Johanan
06-07-2012, 20:40
Biorąc nawet pod uwagę całą gamę gadgetów, o których wspomniałeś, to laptop nadal jest urządzeniem mobilnym, natomiast pecet, to tylko blaszana puszka. :)

Natomiast wspomniany przeze mnie NHC, pozwala laptopowi właśnie rozwinąć skrzydła i to dokładnie wtedy, kiedy tego potrzebujesz. ;)

Kurtz
06-07-2012, 20:53
Nie wszystkich, nie zawsze. Zapewnienie dobrej wentylacji i przeplywu powietrza jest wazne i duzo zmienia, ale nie wszystkim urzadzeniom to wystarczy.
Niektore urzadzenia maja za mocne processory do swojej konstrukcji, co odbija sie zarowno na wysokim zuzyciu pradu jak i duzej ilosci generowanego ciepla, ktorego mala/kompaktowa/ladna/kiepska obudowa nie jest w stanie odprowadzic.
To generalnie jest zwiazane z podstawowa cecha laptopa - kompromis. Kazdy projekt laptopa to kompromis pomiedzy wydajnoscia a waga i rozmiarami ( no i oczywiscie, jak wszystko, cena, etc ).
Nie da sie zrobic laptopa jednoczesnie mobilnego i ze swietna wydajnoscia. Sa laptopy dla graczy, ale ( liczac z zasilaczem, bo te tez sa poakznych rozmiarow ) potrafia wazyc ok 5-6kg. Mobilnym sprzetem ja bym tego nie nazwal. Z 2 strony sa laptopy ktore sa bardzo mobilne, ale jednoczesnie, oferuja troche slabsza obudowe, wolniejsze processory, a przede wszystkim zintegrowane karty graficzne i mniejsze ekrany. Sa tez laptopy bedace wiekszym kompromisem, twierdzac ze jednoczesnie sa w stanie zastapic komputer stacjonarny i byc mobilne. Osobiscie nie jestem zwolennikiem kompromisow ;) kupujac laptopa trzeba wiedziec dokaldnei czego sie chce i w tym kierunku isc. Nie dostanie sie wszystkiego naraz. Wazna jest swiadomosc wyboru - zrozumienie co oddajemy za co.

Azazel85
06-07-2012, 22:07
Potrzebuje laptopa do
wszystkiego :)

matryca no cóż mam złe wspomnienia z acerem i matową beznadziejną matrycą więc "dobra kontrastowa błyszcząca"
raczej nie nastawiaj się na dobrą matrycę w laptopie, kąty będą mocno kiepskie, odwzorowanie koloru jeszcze słabsze. Matryca raczej jaka będzie taka będzie - obojętnie mat czy glare, wolisz trochę większe nasycenie i "multimedialność" matrycy szukaj błyszczącej, wkurzają Cię silne odblaski i czasem przesycenie, uderzaj w mat

chciałbym 4-6 rdzeni
O 6 zapomnij, 4 tylko w i7 (nie niskonapięciowych)

karta muzyczna jak najlepsza
raczej wszędzie jest standardowa zintegrowana - chcesz lepszej szukaj zewnętrznej

ram minimum 6 a lepiej 8 gb
ram to nie problem, jest tani, można go rozbudować - poniżej 4gb raczej nie kupisz, a i tyle na początku styknie, a lepiej mieć więcej czego innego

Chciałbym aby laptop posłużył choć te 5 lat więc w grę wchodzą Toshiba Samsung LENOVO HP
A gdzie jest napisane że te 5 lat wytrzymują a inne nie? Czego się nauczyłem parę lat w handlu detalicznym laptopami i ich serwisowaniu, to że taki radykalizm nie jest dobry, a marka ma dziś niewiele z trwałością wspólnego. Zepsuć się może i psuje wszystko. Bardziej kwestia szczęścia i egzemplarza na jaki się trafi, czy będzie się psuć co 3 m-ce, czy pożyje dłużej bez większych problemów.

Bardzo zależy mi na wytrzymałości oraz aby się nie przegrzewał jest to dla mnie b ważne
Jak wyżej. A to że laptop się nagrzewa jest normalne - kwestia by działo się to w sposób kontrolowany, w okolicach radiatorów.

Jak chcesz coś możliwie nowego technologicznie - zepnij się i poczytaj o Lenovo Y580 (http://www.ontech.pl/product-pol-163998-NOTEBOOK-59-332603-IdeaPad-Y580-i5-3210M-6GB-750GB-N13E-GE-15-6-W7HP64-59332603-.html) - mocno multimedialny, fajnie wykonany (a'la aluminiowa obudowa), z niezłymi jak na laptopa głośnikami JBL, i przede wszystkim w ciekawej konfiguracji (mocna k. graficzna w tym przedziale cenowym).

Kurtz
06-07-2012, 22:17
raczej nie nastawiaj się na dobrą matrycę w laptopie, kąty będą mocno kiepskie, odwzorowanie koloru jeszcze słabsze.
Tutaj sie pozwole nie zgodzic. Zgodze sie, jezeli kolega dopisze " w laptopie do 3.5k"
Ja z matrycy w swojej x220 jestem dosyc zadowolony :]

Kyle
07-07-2012, 08:13
Zresztą, lap na biurko powinien cechować się stabilnością, żeby go przeciągi nie przesuwały po stole. :)Swoją drogą mam w pracy laptopa, na takim biurku typowo biurowym. Czasem jak wstaję, to zdarzy mi się przypadkowo uderzyć kolanem w biurko, dokładniej w jego ścianę boczną od wewnątrz. W konsekwencji ww. laptop, a dokładnie jego dysk, ma już naliczone 12 "mechanical shock" co można odczytać w SMART (wartość oczywiście co jakiś czas się zwiększa). Nie wyobrażam sobie ile by było tych zliczonych wstrząsów, gdybym używał tego laptopa na prawdę >mobilnie<. Poza tym z powodu tego dysku talerzowego, jak przesuwam tego lapa, to jak z jajkiem. ... raz jak przyp... w biurko tym kolanem przy wstawaniu na którym stał laptop to się zawiesił x-P Tak że dysk talerzowy w laptopie = trochę klęska.

Natomiast jeśli chodzi o jego przesuwanie po stole - gumowe nóżki sprawiają że ten 15,6" 2,6 KG wagi kurdupel jest praktycznie nie do ruszenia, dopóki się go nie podniesie, więc o "przesuwanie" bym się nie martwił.

Z notebookami jest tak jak z namiotami wyprawowymi - muszą być lekkie. :-D

Wszystko powyżej 1,7 kg to kloce w starych plastikowych obudowach z napędami, które używamy sporadycznie. IMHO oczywiście. :D
Najlepsze do noszenia to są te z wagą duużo niższą ... np. ~1 KG - taka prawda, że to dopiero nie są w miarę kloce. Tyle że ekrany mają ~10-11" .

marekm
07-07-2012, 09:26
...Najlepsze do noszenia to są te z wagą duużo niższą ... np. ~1 KG - taka prawda, że to dopiero nie są w miarę kloce. Tyle że ekrany mają ~10-11" .
Dlatego waga 1,5kg za 13,3" jest jeszcze OK, ale 2,5kg wzwyż to już porażka. IMHO.

Johanan
07-07-2012, 10:08
Swoją drogą mam w pracy laptopa, na takim biurku typowo biurowym. Czasem jak wstaję, to zdarzy mi się przypadkowo uderzyć kolanem w biurko, dokładniej w jego ścianę boczną od wewnątrz. W konsekwencji ww. laptop, a dokładnie jego dysk, ma już naliczone 12 "mechanical shock" co można odczytać w SMART (wartość oczywiście co jakiś czas się zwiększa). Nie wyobrażam sobie ile by było tych zliczonych wstrząsów, gdybym używał tego laptopa na prawdę >mobilnie<. Poza tym z powodu tego dysku talerzowego, jak przesuwam tego lapa, to jak z jajkiem. ... raz jak przyp... w biurko tym kolanem przy wstawaniu na którym stał laptop to się zawiesił x-P Tak że dysk talerzowy w laptopie = trochę klęska.

Natomiast jeśli chodzi o jego przesuwanie po stole - gumowe nóżki sprawiają że ten 15,6" 2,6 KG wagi kurdupel jest praktycznie nie do ruszenia, dopóki się go nie podniesie, więc o "przesuwanie" bym się nie martwił.

Najlepsze do noszenia to są te z wagą duużo niższą ... np. ~1 KG - taka prawda, że to dopiero nie są w miarę kloce. Tyle że ekrany mają ~10-11" .

Co z Was za faceci, że chętnie zamieniacie zbroje na ... sukienki? :D

Osobiście nie ufam sprzętowi nieco grubszemu od kartki papieru i tak ślicznemu, że bardziej godzi się by używały go pensjonarki, niż przedstawiciele męskiego rodu.

Co do dysku, to wystarczy zamienić go na SSD i możesz wówczas kopać laptop przy przechodzeniu właściwie do woli
(byle z umiarem, boć to jednak komputer, a nie treningowy worek). ;)

LordRamzes
07-07-2012, 12:11
i stało się po przeczytaniu kilkunastu opini for itd wybrałem 3 modele

tutaj mocno zaoszczędzę a i jakość podobno dobra

http://allegro.pl/samsung-rf511-i5-2410m-8gb-gt540-usb-3-0-windows-i2471447351.html

tutaj teraz trochę wielkość matrycy mnie przerasta na początku miała być 17' teraz myślę ,że Macie rację 15-16' styknie a podłączać monitor do niego do obróbki a wiadomo mobilnie jest wskazany mniejszy

tutaj z kolei w ogóle nie przekonany ale polecają mi tego

http://allegro.pl/dell-inspiron-17r-5720-i5-3210m-8gb-500gb-gt630-i2450302834.html

a konkretnie tego ale wybiorę z mniejszą matrycą
http://allegro.pl/dell-inspiron-17r-5720-i7-3612qm-8gb-1000gb-gt630-i2448888836.html

Myślę ,że za dużo się naczytałem :D:D już i mam taki mętlik w głowię więc proszę Was jeśli macie do czynienia z tymi modelami proszę o opinie i nie ma nad czym chyba się już zastanowić tylko wysłać kogoś po laptopa :) , Wszystkim już bardzo serdecznie dziękuję za wszelki czas poświęcony i porady pozdrawiam serdecznie ;-)

Johanan
07-07-2012, 13:05
Toshibę i Delle od razu wrzuć do kosza.

Pozostaje zatem Samsung, który produkuje wcale dobre telewizory, ale ich komputera raczej bym nie nabył.

Rozważ jednak Lenovo, gdy życzliwi Ci koledzy tak Ci go uporczywie rekomendują. ;)

LordRamzes
07-07-2012, 13:26
qurcze a możecie jednak polecić jakieś lenovo najlepiej z krk tylko nowe do max 3200 bo więcej nie wyciągnę niestety a komp potrzebny i to szybko bo muszę niestety oddać pożyczony

thorcik
07-07-2012, 13:32
Co do Lenovo to popatrz na Z580, do 3200 się spokojnie zmieścisz za wersję z i5 i 6GB RAMu. Aczkolwiek nie przesadzałbym z parciem na Lenovo, dopóki nie pójdziesz w "prawdziwe" Thinki (serie T, X, W) to "legendarna jakość" nie ma zastosowania, awaryjność i takie tam są na średnim poziomie.

A z serii T najsensowniejszy wytzymałościowo i tak będzie staruszek T60/T61. Względnie T400/T500 :razz:

LordRamzes
07-07-2012, 13:41
Co do Lenovo to popatrz na Z580, do 3200 się spokojnie zmieścisz za wersję z i5 i 6GB RAMu. Aczkolwiek nie przesadzałbym z parciem na Lenovo, dopóki nie pójdziesz w "prawdziwe" Thinki (serie T, X, W) to "legendarna jakość" nie ma zastosowania, awaryjność i takie tam są na średnim poziomie.

A z serii T najsensowniejszy wytzymałościowo i tak będzie staruszek T60/T61. Względnie T400/T500 :razz:

i właśnie tego się boje, przestarzałych nie chce kupować gdyż konkurencja oferuję lepsze rozwiązania :). Z kolei kupić IBM tylko dla napisu żeby mieć to mija się z celem i tego się boje , może to głupie ale obrazowo mam przed sobą wiertarkę bosch-a która kupiłem do celów amatorskich za tą cenę kupiłbym dużo lepszą mniej znanej firmy i co się okazało wiertarka bosch-a się rozpadła potem i tak kupiłem tą nie markową dużo lepiej zrobioną i to co przeżyła to na prawdę podziwiać , przez co nie kupuje już najtańszych rozwiązań wielkich firm

Johanan
07-07-2012, 14:47
---

Johanan
07-07-2012, 14:48
Na Twoim miejscu pożyczyłbym od kogoś brakujące dwie stówy i kupił w Morelach w Krakowie, lap który zapodałem w linku.

Mam na stanie kilka Lenovo, w tym i okrutnie drogie maszynki, ale pracują powiadam Ci, wprost nienagannie i to od lat.

Jedyne co wymieniałem, to wentyle, ale to koszt cica 100-120 PLN.

marekm
07-07-2012, 15:59
Wspominanie starych modeli IBM w kontekście Lenovo mija się z celem. Lenovo to a firma chińska. Parę lat temu okupili od IBM cały biznes notebook'owy.

Zmorą dzisiejszych notebook'ów jest rzeczywiście grzanie. HP Pavilion mojej córki z powodzeniem może ogrzać nieduże mieszkanie. Moje prywatne Sony Vajo wystarczy do zagrzania kawy. Dell XPS syna jest nieco chłodniejszy, natomiast służbowy Dell Vostro jest na razie dość chłodny.

Osobiście żadnych kompów Samsunga nie miałem, ale przymierzam się do wymiany HP córki i Samsung najlepiej wypada na papierze.

jarekf34
07-07-2012, 19:12
Posiadam od kilku msc-y Samsunga RC530 i jak narazie jestem zadowolony... cichutki i co najwazniejsze nie odczułem aby sie grzał. Przed zakupem trochę poczytałem o różnych markach nie biorąc pod uwagę Samsunga :)(mętlik w głowie straszny) ale jak pojechałem do MM i zobaczyłem ten model (design i parametry) to stwierdziłem hm... biorę bo pewnie co bym nie kupił w tej kwocie to mi napewno wystarczy no i tak właśnie jest. Oczywiście fotki i tak obrabiam na stacjonarnym bo na lapku jakoś tak dziwnie ;)
Pozdrawiam.

LordRamzes
07-07-2012, 20:57
Ano właśnie Koledzy tego się boje ale hp już na pewno odrzucam della też skoro tak piszecie zostaje nieszczęsny samsung ii lenovo (tutaj niestety boje się ,że za markę trochę się dokłada )

McSimus
09-07-2012, 14:04
Jak masz chwile to poczytaj tu http://www.nhl.pl/

GeparD
09-07-2012, 14:17
Ja mam natomiast pytanie z zupełnie całkiem innej beczki.
Dlaczego uparłeś się na laptopa skoro, przynajmniej przez 5 m-cy, będziesz uziemiony?
Za te pieniądze kupisz znacznie bardziej wydajniejszy PC a i na przyszłość będzie ci łatwiej wymienić podzespoły niż całość (nie wierze, że laptop posłuży ci 5 lat).

Johanan
09-07-2012, 14:23
... (nie wierze, że laptop posłuży ci 5 lat).

Twoja niewiara nie zaklnie rzeczywistości :D , a fakty są takie, że już mój przykład, kładzie Twoją teorię na obie łopatki.

Laptopy, oczywiście właściwie używane, potrafią pracować znacznie dłużej, niż 5 lat (nawet dwukrotnie dłużej, choć to już są wtedy przedmioty zabytkowe :) ).

GeparD
09-07-2012, 14:31
Okej. Skrót myślowy zastosowałem.
Nie chodziło mi o to, że laptop padnie, tylko o to, że za pięć lat wymagania sprzętowe oprogramowania będą znacząco większe od aktualnych.

Laptop jest świetnym narzędziem, kiedy szukamy mobilności wraz z wydajnością. Z tego co czytam to kolega poszukuje komputera multimedialnego (filmy, muzyka przez dobrą kartę dźwiękową, gry, komunikatory, itp), do tego na tyle wydajnego by można było wygodnie pracować w Lightroom'ie. Ani słowa o tym, iż ma być to sprzęt mobilny, a wręcz przeciwnie, przeczytać można iż kolega jest uziemiony na 5 miesięcy w domu.

Także sumując powyższe, jaki jest sens kupna laptopa (oprócz tego, iż zajmie mniej miejsca - co chyba jest akurat nieistotne, bo komputer wcześniej już był)?

Johanan
09-07-2012, 14:36
... ale co facetowi żałujesz? ;)

Chce laptopa, niech ma laptopa.

Każdemu wedle potrzeb. :)

erro
09-07-2012, 14:37
Edit: spoznilem sie.

GeparD
09-07-2012, 14:38
... ale co facetowi żałujesz? ;)

Chce laptopa, niech ma laptopa.

Każdemu wedle potrzeb. :)

nie no... oczywiście :)

LordRamzes
09-07-2012, 15:05
hehe Panowie sprawa się miwa niestety tak ,że laptop będzie w domu niestety i trochę się po szpitalach ze mną powłóczy :( a jak wiadomo tam jest troszkę nudno a tak tv się ogladnie film nadrobi zaległości jeśli chodzi o obróbkę itd :) a w przyszłości po prostu do zdjęć się przyda nawigacja itd :) , też się bije miedzy puszką a laptopem jednak mobilność będzie lepsza :) z góry dziękuję jutro mam nadzieję ,że będzie na stoliku z jakąś podkładką chłodzącą choć nie wiem jaką możecie coś polecić na allegro są od 20-100 ale czy to działa :)

Johanan
09-07-2012, 15:13
Co do podkładki (bo temat mam gruntownie przerobiony ;) ), polecam NC27 wieluńskiej firmy AAB, która jest wierną kopią podkładki ZALMAN ZM-NC-1000.

http://aab.com.pl/aab-cooling-nc27-czarna-podstawka-pod-laptopa.html

Za to z dużo lepsza ceną. :)

Nie wiem czy tak samo trwała, ale Zalman kosztuje prawie cztery razy więcej.

LordRamzes
09-07-2012, 16:02
Co do podkładki (bo temat mam gruntownie przerobiony ;) ), polecam NC27 wieluńskiej firmy AAB, która jest wierną kopią podkładki ZALMAN ZM-NC-1000.

http://aab.com.pl/aab-cooling-nc27-czarna-podstawka-pod-laptopa.html

Za to z dużo lepsza ceną. :)

Nie wiem czy tak samo trwała, ale Zalman kosztuje prawie cztery razy więcej.

super na allegro tylko coś nie mogę tego znaleść :( a napisz mi jak wygoda użytkowania nie przeszkadza nic nic nie wystaje nie ma spadków napięć itd itd jak tmp , chałas wszystko co możesz , nie chce kupić talerza przypominającego ufo :D:D który będzie głośnyy niczym odrzutowiec :)

GeparD
09-07-2012, 17:31
Miałem zalmana i polecam. Cisza i spokój. Wykonanie pierwsza klasa. Nic nie brzęczy, itp.

Johanan
09-07-2012, 18:36
Nie wiem jak zachowuje się fizycznie NC27, bo sam używam ... Zalmana. :)

Choć nie mogę przychylić się do opinii, że jest zupełnie bezgłośny, bo zapisane w specyfikacji decybele emituje.

Mogę natomiast powiedzieć, że zewnętrznie, NC27 jest identyczna z podkładką Zalmana i nie sądzę, by była od niej głośniejsza.

Tyle domysłów.

Podkładka powinna być dostępna w Morelach, albo wprost w AAB z linka.

KS
10-07-2012, 06:10
Ja dołączę się do wątku. Muszę zmienić laptopa, bo mój T42 już ledwo zipie.

Laptop ma służyć praktycznie do tego, że stoi przy wyrze i sobie oglądamy filmy, buszujemy po internecie itp.

Wybór padł na: HP ProBook 4730s i3-2330M 4GB HD6490
http://www.x-kom.pl/p/71819-notebook-laptop-17,3-hp-probook-4730s-i3-2330m-4gb-320-dvd-rw-7hp64.html

Miał ktoś z Was do czynienia z tymi laptopami? Zależy mi na ciszy i na tym, żeby za 3 lata znów laptopa nie szukać. ;)

Kyle
10-07-2012, 10:22
To może jakiś tablet? - przynajmniej nie będzie się gotował jak położysz na pierzynce x-P ... a dzięki dyskowi SSD nie będzie dostawał hertzklekotu w przypadku wstrząsów.

KS
10-07-2012, 10:28
Komputerek będzie stał na biureczku przy łóżku, więc ew. wstrząsów nie będzie odczuwał. ;)

Mam netbooka, ale on ma właśnie za mały ekran. Biorę go ze sobą na spotkania służbowe, prezentacje itp. Do oglądani filmów i internetu za mały.

Kyle
10-07-2012, 10:33
Hej, to może taki bajer: tablet do www/sprawdzenia "jaka jest pogoda/czy jest sens wstawać" a do filmów TV na ścianę/stolik? ;)

KS
10-07-2012, 10:37
Telewizor jest. W TV nie ma internetu, więc odpada. Tablet mi nie jest potrzebny. Zresztą, nie mam WiFi w domu, tylko kabel wchodzi w grę.

LordRamzes
10-07-2012, 13:35
Komputerek będzie stał na biureczku przy łóżku, więc ew. wstrząsów nie będzie odczuwał. ;)
.

Przy łóżku są zawsze największe wstrząsy :D:D:D sorki :D:D

marekm
10-07-2012, 13:49
Przy łóżku są zawsze największe wstrząsy :D:D:D sorki :D:DTylko do pewnego wieku. :roll:

KS
10-07-2012, 18:14
Przy łóżku są zawsze największe wstrząsy :D:D:D sorki :D:D

Oj, Panowie. Jak już musicie wiedzieć, to biureczko-półka jest na kółkach. Jak przeszkadza, to odsuwamy.

;)

marekm
10-07-2012, 18:44
Zainspirowany tym wątkiem zacząłem szukać notebooka dla córki (studentki) i na pierwszym miejscu jest obecnie:

DELL VOSTRO V131 I5 128SSD 3G W7PRO (https://mobilq.pl/laptopy/161-dell-vostro-v131-i5-128ssd-3g-w7pro.html)

Porównując z innymi w tym przedziale cenowym, na plus zaliczam:

- matowa matryca HD
- czas pracy na baterii: do 9h
- waga: 1,8 kg

Konkurencją dla tego Dell'a są Samsungi, ale mój entuzjazm dla tego producenta lekko zmalał po lekturze netu. Sytuacji nie poprawia również doświadczenie z moim Galaxy S2 - po trzech miesiącach zaniemógł klawisz "Home".

marekm
11-07-2012, 10:28
Nie mogę już edytować posta powyżej, stąd kolejny.

Sądzę, że niezłą, a na pewno wartą rozważenia, jest oferta Euro AGD:

Lenovo IdeaPad U310 I5-3317 4GB 500GB + 32GB SSD W7HP (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki,_Lenovo,d3,strona-4.bhtml)

Procesor: IntelŸ Core™ i5 3gen I5-3317U 1,7 GHz
Przekątna ekranu: 13,3 cala
Pamięć RAM: 4 GB
Pojemność dysku: 500 GB
Model karty graficznej: HD Graphics
Parametry dodatkowe: max. czas pracy 7h, USB 3.0, grubość 18 mm, waga 1,7 kg, 32 GB dysk SSD

Cena: 3199 PLN (10 rat 0%)

Kyle
11-07-2012, 11:31
Pojemność dysku: 500 GB

Parametry dodatkowe: 32 GB dysk SSD
No to na systemowej będzie niezły ścisk, a na dysku z danymi wielkie luzy. Nie można zamienić tego 32SSD+500HDD na 128SSD ? Spadłaby waga laptopa i wydłużył by się czas pracy na baterii + zwiększona byłaby odporność na wstrząsy.

marekm
11-07-2012, 16:10
No to na systemowej będzie niezły ścisk, a na dysku z danymi wielkie luzy. Nie można zamienić tego 32SSD+500HDD na 128SSD ? Spadłaby waga laptopa i wydłużył by się czas pracy na baterii + zwiększona byłaby odporność na wstrząsy.
Niewykluczone. :roll:

Z drugiej strony kombinacja 500 GB HDD + 32 GB SSD wydaje się być dobrym kompromisem pomiędzy ceną, pojemnością i szybkością.

Azazel85
11-07-2012, 22:19
500 GB HDD + 32 GB SSD
To raczej nie będzie 32GB na system - nie ma szans żeby w 13" notebooku były dwa niezależne dyski. Więc jest to albo rozwiązanie typu ssd na płycie głównej (http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Gigabyte_plyta_glowna_z_wbudowanym_dyskiem_SSD-35545.html), albo - co bardziej prawdopodobne - dysk jest jeden hybrydowy (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Seagate_Momentus_XT_-_hybryda_do_notebooka-3151.html).
W obu przypadkach przestrzeń dyskowa do dyspozycji - w uproszczeniu można to nazwać pamięcią podręczną dysku, w której zapisywane najczęściej wykorzystywane pliki (startowe systemu itp), dzięki czemu komp ma pracować szybciej. Czyli lepiej niż samo hdd, ale nie aż tak szybko jak niezależne ssd.
Samsung ostatnio coraz częściej używa hybryd w laptopach, i zdarza się że w niektórych egzemplarzach dyski są trochę kapryśne - nie wstają z uśpienia, wyskakują blue-screeny, komp się nie odpala za pierwszym razem (po resecie za drugim/trzecim zaskakuje). Piszę o Samsungach bo akurat te mieliśmy/mamy na półce po kilka szt, i te hybrydy raz na kilka dni z czymś takim wyskakiwały - reset oczywiście od razu pomagał, ale dla niektórych może być to wkurzające. Problem pojawiał się w różnych modelach w różnych konfiguracjach - cechą wspólną był właśnie dysk hybrydowy :)

thorcik
12-07-2012, 07:14
W u310 jest dysk hybrydowy :)

marekm
12-07-2012, 07:51
Jeżeli w nowym "wypasionym" notebook'u zobaczyłbym Blue Screen'a, to bym go chyba przez okno wypieprzył. :evil:

Kurna skończy się na MacBook'u. Tylko skąd brać na to pieniądze :?