Zobacz pełną wersję : Lightroom a backup galerii
Witam,
czeka mnie przesiadka z laptopa na PC.
wszystkie zdjęcia mam na zewnętrznym dysku,
jedynie w lightroomie mam zrobione galerie,
pytanie 1:
czy jest mozliwosc zrobienia backupu z komputera A na komputer B z zachowaniem całej listy galerii?
pytanie 2:
czy jest jakaś opcja do zapisu plików XMP do wszystkich edytowanych plików w lightroomie? czy muszę teraz włączać każde zdjęcie pojedynczo i wciskac ctrl+s do zapisu xmp pliku przy kazdy jpegu/rawie? :/
lightroom ver. 3.3
1. Skopiować prócz zdjęć również katalog z galeriami na drugi dysk. Choćby eksploratorem. (Potem należy jedynie w każdym z otwieranych projektów uaktualnić ścieżki, ale to trwa już chwilę. Ale tylko jeżeli korzystamy z takiej kopii - do backupu wystarczy skopiować dane).
2. Zaznaczyć wszystkie zdjęcia w widoku biblioteki i wcisnąć odpowiedni skrót. Chyba powinno zadziałać.
Można też zrobić projekt, do którego zaimportujemy wszystkie inne (lub wybrane) projekty. Jest opcja w menu plik do tego celu. Ułatwi to operacje na dużej liczbie plików. Nestety tym się już nie bawiłem i nie wiem co się dzieje w przypadku dwóch różnych obróbek jednego zdjęcia w innych projektach. Pewnie program zapyta, której wersji ma użyć.
Minusem automatycznego kopiowania folderów z projektami LR jest jednoczesne kopiowanie sporych podkatalogów z miniaturkami. Ten problem można też rozwiązać na kilka sposobów.
jesli by to mialo wazyc nawet 10gb to nie problem tylko kilkanascie sekund dluzszego kopiowania :)
2. O tym nie pomyslalem, sprawdze :)
1. Tutaj rozumiem ze poprostu z opcji folderow sie kopiuje je na drugi dysk a nie z poziomu programu, ok.
Ale jedna kwestia czy pliki galerii z wersji 3.3 nie beda sie klocimy z softem w wersji 4 ktory jest na drugim komputerze?
3. Różne wersje programu to różne możliwości obróbki. Jest kompatybilność wstecz, ale nie ma w przód. Zatem pliki XMP utworzone w starej wersji, będą widziane przez nową. A te utworzone w nowej i przy użyciu silnika 2012 - czytelne w w starszej nie będą. Aby były czytelne, należy w zakładce od kalibracji cofnąć się z przetwarzaniem do jednej ze starszych wersji. Podobnie jest z projektami, czyli bazami danych. Tu jednak już zupełny brak kompatybilności i aby nowy LR otworzył stary projekt, to musi on wpierw zostać skonwertowany do nowej postaci. Oczywiście stara wersja już go w ogóle wówczas nie rozczyta.
Rozwiązaniem najprostszym jest używanie jednej, najnowszej wersji LR. A jeżeli to niemożliwe, to niestety, ale synchronizacja projektów nie będzie zbyt przyjemna. O ile LR używasz tylko do obróbki zdjęć, to jeszcze jako tako. Jednak kiedy jest tam tagowanie, selekcja, kolorowanie, flagowanie, opisy itp. - wówczas przechodzenie raz w jedną, raz w drugą stronę nie jest chyba przewidziane. Nie wiem dokładnie co zostaje w pliku XMP.
Można mieć dwa projekty, jeden dla starej wersji, drugi dla nowej. Jednak na dłuższą metę to będzie ciut męczące. To już lepiej używać starej wersji programu na obu komputerach.
Chyba ze przed kopiowanie uaktualnie na lapku z 3.3 do wersji 4 a dopiero wtedy przekopiuje folder z galeriami. Ale zeby nie bylo dziwnych akcji przez aktualizacja najpierw zapisze xmp do wszystkich plikow zewnetrznych. Swoja droga mam wersje 4 i 3.3 osobno, zastanawiam sie czy to nie bedzie jak z pakietem adobe gdy po instalacji cs4 mialem na dysku nie upgredowanego cs3 do cs4 a osobno programy cs3 i cs4...
Nie wiem czy mi upgrejduje lightrooma wiec no coz zrobie tak jak napisalem na poczatku :)