PDA

Zobacz pełną wersję : Plyta z systemem XP do della....skad?

Greg77
05-07-2012, 12:31
Witam,
Mam problem, mianowicie, mam do zrobienia laptopa DELL z systemem W XP, system padl, sypie sie zaraz po zalogowaniu, kombinowalem juz roznymi sposobami i nie daje rady.
Problem polega na tym, zeznajomy ktoremu staram sie naprawic tego laptopa zgubil plyte z systemem do tego laptop.
Czy isnieje mozliowsc sciagniecia obrazu takiej plyty z jakiegos serwera?? Ktos cos pomoze?

tomko
05-07-2012, 12:43
A serial number posiada ??

Greg77
05-07-2012, 12:47
wszystko posiada, szukalem na stronie della i nie widze mozliwosci sciagniecia obrazu plyty

tomko
05-07-2012, 12:50
To pożyczcie od kogoś płytkę z xp... albo ściągnąć z jakiejkolwiek stronki - nawet tych nie do końca legalnych - skoro serial posiada.

edit.
chociaż teraz sobie przypomniałem, że kumpel ma della i padła mu partycja do przywracania systemu, nagrał xp z płytki i były jakieś cyrki ze sterownikami. Ale nie pamiętam juz dokładnie co i jak.

Greg77
05-07-2012, 12:52
hehe to nie jest takie proste, mam wlasna plytke z XPkiem, ale po zainstalowaniu nowego systemu od zera musze dzwonic do MS i prosic o nowy kod do rejestracji.

Johanan
05-07-2012, 12:55
---

tomko
05-07-2012, 12:59
hmm, nie dalej jak miesiąc temu formatowałem dysk na poczciwym blaszaku. Mamy płytkę z xp ale bez sp2. To sobie wykombinowałem, że pożyczę instalkę xp + sp2 i spróbuje zainstalować z moim SN. I poszło bez najmniejszych problemów.

puciek
05-07-2012, 13:01
Musisz mieć płytkę z takim samym systemem, jaki był wgrany, czyli np: XP home SP1, wtedy klucz z naklejki na 100% zadziała.

Greg77
05-07-2012, 13:08
Przerabialem to, mialem dokladnie plytke z tym samym systemem, wiem, ze sytem musi byc ten sam klucz zadzialal, ale domaga sie aktywacji przez net i niestety wola o telefon do MS, docelowo poprostu tak go zostawie i znajomy sobie do nich zadzwoni;)

puciek
05-07-2012, 13:10
Sprawdź datę systemową czy jest aktualna.

dandan
05-07-2012, 13:39
Żeby zainstalować OEM'a na Dell'u musisz mieć płytkę Dell'ową, z żadnej innej MS Ci później nie dokona aktywacji. To samo dotyczy innych marek (jeśli na naklejce licencyjnej widnieje nazwa producenta kompa) .

markB
05-07-2012, 13:44
Zgadza się, to samo jest z HP.

puciek
05-07-2012, 13:46
Nie prawda, Płytki dedykowane np: Dell'a przy instalacji nawet nie wymagają wpisania klucza i tak na prawdę to klucz z naklejki rejestrowany będzie tylko przy instalacji systemu z płytki niededykowanej. Sprawdzone wielokrotnie i z różnymi sprzętami (Dell, FS, HP/Compaq)

Majek
05-07-2012, 14:09
Przerabialem to, mialem dokladnie plytke z tym samym systemem, wiem, ze sytem musi byc ten sam klucz zadzialal, ale domaga sie aktywacji przez net i niestety wola o telefon do MS, docelowo poprostu tak go zostawie i znajomy sobie do nich zadzwoni;)A jaki problem z aktywowaniem przez telefon? Wszystko odbywa się przez automat gadający. Nie rozmawiasz z żadnym konsultantem, nic takiego. Po prostu dzwonisz, wklepujesz tonowo numer, który Ci się na ekranie wyświetla i później automat dyktuje Ci klucz do aktywacji. Wszystko trwa jakieś 5 - 10 minut.

GeparD
05-07-2012, 14:33
odezwij sie do mnie na PW

markB
05-07-2012, 15:35
Nie prawda, Płytki dedykowane np: Dell'a przy instalacji nawet nie wymagają wpisania klucza i tak na prawdę to klucz z naklejki rejestrowany będzie tylko przy instalacji systemu z płytki niededykowanej. Sprawdzone wielokrotnie i z różnymi sprzętami (Dell, FS, HP/Compaq)

Nic tu się nie zgadza z moim doświadczeniem. Mam stację roboczą HP i nic innego jak płytka z Windows od HP nie da się wgrać. Próbowałem, bo dostałem wersję W7 angielską zamiast polskiej. Bezskutecznie. Nie piszę tu o jakimś krakowaniu komputera, tylko o normalnym, zgodnym z prawem, użytkowaniu.

Greg77
05-07-2012, 15:53
Plyty dedykowane nie wymagaja klucza i po instalacji taki system juz jest aktywowany, informacje o kluczu sa chyba zaszyte w biosie....tak sadze, dlatego OS jest przypisany do plyty glownej.

puciek
05-07-2012, 16:00
Nic tu się nie zgadza z moim doświadczeniem. Mam stację roboczą HP i nic innego jak płytka z Windows od HP nie da się wgrać. Próbowałem, bo dostałem wersję W7 angielską zamiast polskiej. Bezskutecznie. Nie piszę tu o jakimś krakowaniu komputera, tylko o normalnym, zgodnym z prawem, użytkowaniu.

Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej - tyle w temacie. Jakbyś wgrywał poprawną wersję, to wszystko byłoby ok. Tak jest przy Windows 7, przy XP polska wersja będzie działała z angielskim kluczem, niemieckim także (z innymi nie testowałem)

Plyty dedykowane nie wymagaja klucza i po instalacji taki system juz jest aktywowany, informacje o kluczu sa chyba zaszyte w biosie....tak sadze, dlatego OS jest przypisany do plyty glownej.
Niekoniecznie. Miałem przypadki, że po padnięciu płyty na I945 i zastąpieniu jej płytą innej firmy na tym samych chipsecie aktywacja przechodziła bez żadnych problemów. Mało tego, miałem przypadki, że po wymianie płyty z I945 na p31 (oba chipsety Intela) z aktywacją również nie było problemów. Przy chipsetach AMD czy VIA (zmiana płyty na taką z chipsetem tej samej firmy - nie koniecznie identycznym) także aktywacja przechodziła.

ps. I żeby nie było, że się nie znam, to prywatnie zajmuję się kompami od 1986 roku, a zawodowo od 1995.

Badol
05-07-2012, 16:14
Ja mam oryginalnego XPka gdzieś w szafie. Jak zainteresowany to daj znać - pewnie się dogadamy :)

markB
05-07-2012, 16:17
Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej - tyle w temacie. Jakbyś wgrywał poprawną wersję, to wszystko byłoby ok. Tak jest przy Windows 7, przy XP polska wersja będzie działała z angielskim kluczem, niemieckim także (z innymi nie testowałem)

To nie jest tak. Do stacji roboczej nie kupujesz żadnego systemu na cd, dostajesz go w "prezencie" razem ze stacją, a z płytki nie sposób odczytać co na niej jest za wersja. U mnie fabrycznie wgrany był polski XP + dołączone były płyty z W7. I tylko te dołączone płyty dawały się instalować.

Greg77
05-07-2012, 16:19
Nie twierdze, ze sie nie znasz....
Obojetnie jaki Windows, instalacja wersji polskiej na kluczu od wersji angielskiej powoduje utrate licencji a co za tym idzie system staje sie zwyklym piratem, moze i dziala, ale windows update bedzie instalowal updaty do wersji angielskiej, klucz okresla tez wersje jezykowa.
Mam nadzieje, ze piszac o aktywacji mowisz o wersji OEM, bo o tym tutaj mowimy, wersja box aktywuje sie bez problemu, mojego W7 aktywowalem z 5 razy, wczesniej XPka ktorego mialem bardzo dlugo aktywowalem ok 20 razy, ale to byly wersje box i faktycznie tam bylo mozna wymienic wszystko.
Kiedys "szarpalismy" sie tutaj na temat legalnosci windowsa i o ile sie nie myle OEM mozna aktywowac trzy razy.

Ja mam oryginalnego XPka gdzieś w szafie. Jak zainteresowany to daj znać - pewnie się dogadamy :)

Tu nie chodzi o oryginalna plyte, bo mam oryginalnego profesionala w szafce, chodzi o windowsa xp dolaczanego do laptopow della

To nie jest tak. Do stacji roboczej nie kupujesz żadnego systemu na cd, dostajesz go w "prezencie" razem ze stacją, a z płytki nie sposób odczytać co na niej jest za wersja. U mnie fabrycznie wgrany był polski XP + dołączone były płyty z W7. I tylko te dołączone płyty dawały się instalować.

Eeeeee no wlasnie o dolaczonego xpka chodzi, ale kazdy inny system mozna zainstalowac.......tyle, ze z legalnoscia gorzej.

puciek
05-07-2012, 16:42
Obojetnie jaki Windows, instalacja wersji polskiej na kluczu od wersji angielskiej powoduje utrate licencji a co za tym idzie system staje sie zwyklym piratem, moze i dziala, ale windows update bedzie instalowal updaty do wersji angielskiej, klucz okresla tez wersje jezykowa.
W W7 ultimate dopuszczona jest zmiana języka. Poza tym na naklejce nie ma info o języku i na f-vat także może nie być, więc nikt nigdy nie udowodni jaką wersję masz. Zapewniam, że w przypadku XP aktualizacje są pobierane do takiej wersji, jaka została zainstalowana. I mówiłem o aktywacjach wersji OEM - aktywowałem na jednym kompie więcej niż 3 razy. Widndows trzeba czasem przeinstalować.

ps. Do dela mam ze dwie płytki oryginalne z XP ale musisz wpaść do Białego ;) Zapraszam

freefly
05-07-2012, 16:46
Tu nie chodzi o oryginalna plyte, bo mam oryginalnego profesionala w szafce, chodzi o windowsa xp dolaczanego do laptopow della

W tym Dellu nie ma partycji recovery uruchamianej przy starcie którymś z klawiszy F????

Greg77
05-07-2012, 16:54
W tym Dellu nie ma partycji recovery uruchamianej przy starcie którymś z klawiszy F????

Moze i jest, ale nie dziala tak jak myslisz, czesc danych jest na parcyji "recovery" i byc moze to sa te dane o ktorych tutaj dumamy, czyli oprogramowanie i dane o aktywacji;)
Razem z tym Dellem mialem nowszego z W7 i tez potrzebowalem plyte z systemem DELLa, dostalem ja i system byl gotowy w 25m;)

GeparD
06-07-2012, 17:49
Dałeś radę coś z tym obrazem zrobić czy jednak potrzebujesz HE?

Greg77
07-07-2012, 00:47
Z powodu problemow z sasiadem burakiem, mam urwanie glowy i szukam innej chaty, czasu nie mialem, ale znajomu dal mi namiary na swietna stronke i juz leci angielska werjsa HE;)
Dziekuje jeszcze raz za podeslanie tego obrazu plyty....

GeparD
07-07-2012, 07:57
Nie ma sprawy

McSimus
09-07-2012, 13:51
Zawsze można tu popytać http://www.nhl.pl/

Greg77
11-07-2012, 15:06
No wiec tak, od GeparDa dostalem ISO XP Pro ktore niestety nie poszlo i wywalilo, ze klucz jest nieprawidlowy....zrozumiale, bo mam XP home na lapku, znajomy zaciahnal mi ISO XP home SP3 ktora tez wywalilo, teraz sciagam z jakis torrentow ISO home bez sevice packow.....mam nadzieje, ze przejdzie.

Tom01
11-07-2012, 18:08
Nalepka na laptoku mówi że to licencja XP Home Edition DELL? Jeśli tak to pójdzie i zaktywuje się każda wersja Windows z oryginalnego nośnika DELL, która była fabrycznie dystrybuowana z tym modelem laptopa. Może to być nawet kilka różnych wersji. Oczywiście tylko zgodna z nalepką będzie legalna. Prosze sprawdzić dokładnie treść nalepki, poszukam odpowiedniej płyty. Jeśli nie znajdę, jest możliwość kupienia od DELLa płyty, ale to parę zł kosztuje. Do serwera kupowałem oryginalne nośniki i kosztowało mnie to ok 280 zł, no ale to był Windows Server. Na czas zdobywania płyty można zainstalować inną Home Edition i będzie Pan miał 30 dni na poszukiwania. Później jednak trzeba będzie reinstalować, bo OEM i wersje dla producentów się różnią i nie da się podmienić numeru.

sidek
11-07-2012, 19:27
Spróbuj napisać do supportu Della. Na pewno mogą wysłać, ale czy za free czy za opłata to nie wiem. U innych producentów można zamawiać takie płytki (zazwyczaj za niewielka opłatą, przeważnie do 100zł).
Kilka miesięcy temu zamawiałem w HP do mojego starego 4-letniego lapka i wysłali 2 płytki recovery całkowicie za darmo.

GeparD
11-07-2012, 22:57
ja jeszcze poszukam u siebie czy nie znajde wersji home... cholera na samym poczatku trzeba bylo pisac ze wersja home potrzebna :)

Tom01
11-07-2012, 23:50

Klucz zostanie co najwyżej przyjęty przy instalacji, ale system się nie zaktywuje. Licencja VL to co innego niż OEM. Telefonicznie też się nie da. Musi być zgodność typu licencji a to są różnice na płycie instalacyjnej. Można "przerobić" nośnik z jednej wersji na drugą, ale jest to trudne.

Kol. Greg77, o ile na jego COA jest napis DELL potrzebuje właśnie nośnik instalacyjny do wersji VL i z żadnego innego nie zaktywuje systemu.

Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej

Nieprawda. Sprzedana licencja w określonej wersji językowej nie uprawnia do zmiany wersji językowej, ale technicznie można zamienić bez problemu i system normalnie się zaktywuje. Jeśli nie ma podanego języka na COA, a z reguły nie ma i nie ma wzmianki na fakturze to dojście, że taka zamiana miała miejsce jest praktycznie niemożliwe.

Miałem przypadki, że po padnięciu płyty na I945 i zastąpieniu jej płytą innej firmy na tym samych chipsecie (...) ps. I żeby nie było, że się nie znam, to prywatnie zajmuję się kompami od 1986 roku, a zawodowo od 1995.

Nikt nie mówi że się Pan nie zna, ale jak widać tylko na licencjach OEM a i to nie do końca. A licencji Windows jest conajmniej 5 rodzajów. ;)

PS. Panie Piotrze, trochę powagi. W 1986 roku założę się o napój na "K", że giercował Pan na C-64 czy Amidze a nie "zajmował się kompami". Szczególnie w kontekście zasad licencjonowania Microsoft. :)

Kiedys "szarpalismy" sie tutaj na temat legalnosci windowsa i o ile sie nie myle OEM mozna aktywowac trzy razy.

Słowo o aktywacjach. Miałem odpisać wcześniej, ale się zapomniało. System można aktywować automatycznie maksymalnie kilka razy w krótkich odstępach czasu. Później trzeba telefonicznie, odpowiadając na pytanie na ilu komputerach licencja jest zainstalowana. Oczywiście w przypadku licencji na określoną liczbę stanowisk, np OEM=1 prawidłowa jest odpowiedź 1. W innym wypadku system odmówi wygenerowania klucza potwierdzenia. "Licznik" aktywowań automatycznych Microsoft kasuje po pół roku, choć są wyjątki w sytuacjach dużych ilości aktywacji na ten sam klucz. Jeśli więc ktoś rzadko, co jakiś czas rozbudowuje komputer, to za każdym razem zaktywuje bez problemu. Nawet jeśli z pierwotnego komputera zostaną tylko blachy i COA.

Greg77
12-07-2012, 00:27
Dobra, sciagalem dwie wersje ISO od DELLa i za drugim razem sie zainstalowal aktywowany.......laptop juz oddany a temat moze sie komus przydac na przyszlosc. Osobiscie wole zaplacic i miec boxa.
Czeste zmiany w moim kompie powoduja, ze aktywuje windowsa co pare miesiecy:D

puciek
12-07-2012, 07:36
Cytat:
Napisał puciek Zobacz post
Jak miałeś oryginalnie kupioną wersję angielską, to klucz od niej nie pasuje do wersji polskojęzycznej

Nieprawda. Sprzedana licencja w określonej wersji językowej nie uprawnia do zmiany wersji językowej, ale technicznie można zamienić bez problemu i system normalnie się zaktywuje. Jeśli nie ma podanego języka na COA, a z reguły nie ma i nie ma wzmianki na fakturze to dojście, że taka zamiana miała miejsce jest praktycznie niemożliwe.

Nie no sorry, gdzie tutaj jest nieprawda? Pisałem o windowsie 7 ale te zdanie Pan już pominął.

Oryginalny tekst:

Klucz zostanie co najwyżej przyjęty przy instalacji, ale system się nie zaktywuje. Licencja VL to co innego niż OEM. Telefonicznie też się nie da. Musi być zgodność typu licencji a to są różnice na płycie instalacyjnej. Można "przerobić" nośnik z jednej wersji na drugą, ale jest to trudne.

Kol. Greg77, o ile na jego COA jest napis DELL potrzebuje właśnie nośnik instalacyjny do wersji VL i z żadnego innego nie zaktywuje systemu.

No to miałem niezwykłe przypadki, że system przyjmował klucz, aktywował się bez problemu, aktualizował i działa do dziś. No ale to takie praktyczne doświadczenia.

ps. Nie mówię o aspekcie prawnym.
ps2. Odnośnie 1986 roku, na początku tak, ale także zaczynałem uczyć się pisania programów w Basicu, Action i Assemblerze. Potem ja PC programowałem w Pascali i Clipperze.

Tom01
12-07-2012, 12:43
Nie no sorry, gdzie tutaj jest nieprawda? Pisałem o windowsie 7 ale te zdanie Pan już pominął.

W Windows 7 w ogóle nie ma problemu z językiem. Chodzi o starsze wersje, może nie do końca jasno napisałem.

No to miałem niezwykłe przypadki, że system przyjmował klucz, aktywował się bez problemu, aktualizował i działa do dziś. No ale to takie praktyczne doświadczenia.

Faktycznie niezwykłe bo to nie powinno tak działać i nigdy nie spotkałem się z sytuacją aby zadziałało. Przynajmniej na DELLu i Toshibie. W HP zdarzały się różne zachowania, ale pamiętajmy że HP to HP + Compaq więc mogły być, i pewnie były, inne pule licencji.

ps2. Odnośnie 1986 roku, na początku tak, ale także zaczynałem uczyć się pisania programów w Basicu, Action i Assemblerze. Potem ja PC programowałem w Pascali i Clipperze.

Panie Piotrze, Pan mnie pewnie nie kojarzy, ale ja Pana znam i wiem ile miał Pan lat w 1986r. Nie wykluczam, że był Pan cudownym dzieckiem, ale przyzna Pan, że 12-latek kodujący w asemblerze to niezwykła rzadkość. Ja dopiero w technikum byłem na tym poziomie. No i co ma nauka programowania z "zajmowaniem się kompami"? :) Ale może zostawmy to.