Zobacz pełną wersję : Jakie budżetowe stałki do D700 i dlaczego?
Dariusz1985
03-07-2012, 21:06
Witam.
Jak w temacie. Posiadam D700 + Tamron 28-75 + Nikkor 50 1.8D + Nikkor 35/1.8G (wiem że dx). Jaka jest zasadność kupna Nikkora 24/2.8, 35/2D, 50/1.8G, 85/1.8D? Zaznaczam że chodzi głównie o ślubniaki jak również inne imprezy typu chrzciny, komunie itd. Jakiś czas temu przed D700 radziłem sobie na D300s+D90 + Tamron 17-50 + 35/1.8+ Sigma 10-20/3.5+Samyang 8/3.5+Sb-900. Naszło mnie na D700 i teraz mam dylematy co do stałek. Proszę o opinie użytkowników D700 + stałki Nikkora. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
foto4deg
03-07-2012, 21:59
Od niedawna używam D700 razem z 35 1.8 i 85 1.8. 35-tkę używasz, więc nie będę się wypowiadał.
Co do 85-tki, to po przejściu z D80 na D700 szkło jeszcze bardziej pokazuje swoje możliwości. Oczywiście demon prędkości to to nie jest, jednakże portrety z tego szkła cud, miód :) Ja polecam.
Jaka jest zasadność? Zaznaczam że chodzi głównie o ślubniaki
To olej stałki i kup drugie body, to przede wszystkim.
A jak już masz drugie body, to o zasadności posiadania dodatkowych szkieł chyba już nie trzeba rozmawiać :-)
Warto je mieć choćby na wypadek awarii, albo swobody doboru sprzętu do danego zlecenia.
Np. nie na każde zlecenie będę taszczył 70-200, jak jadę daleko i pociągiem, to wolę zabrać 85 i/lub 135. I tak dalej.
Co do samych stałek: wszystkie, które wymieniłeś są świetne, więc wybór to już wyłącznie kwestia gustu i upodobań, w tym Ci nikt za wiele nie pomoże.
Słabym ogniwem jest to samotne body i ten Tamron (choć może się mylę, bo z tego co słyszę, to jest chwalony, ale jakoś bardziej ufam Nikkorowi w temacie uniwersalnego zooma).
Dariusz1985
03-07-2012, 22:18
samotne nie samotne bo jest jeszcze cały zestaw z D300s i D90 w zanadrzu którego nie mam zamiaru się pozbywać.
Dariusz1985
03-07-2012, 22:21
A jeszcze co do Tamrona to różne krążą opinie. Ja swoje Tamrony serwisuje i kalibruje u głównego dystrybutora w Gdańsku. Demonami szybkości nie są ale potrafią "wypluć" całkiem niezły obrazek jak na tą klasę sprzętu.
hostman22
03-07-2012, 23:59
Jaka jest zasadność kupna Nikkora 24/2.8, 35/2D, 50/1.8G, 85/1.8D?
zasadność jest taka czy faktycznie wszystkie będziesz wykorzystywał w reportażu ;):mrgreen:
zasadność jest taka czy faktycznie wszystkie będziesz wykorzystywał w reportażu ;):mrgreen:
Ja na przykład tak (oczywiście nie jednocześnie), ale znam takich, co mają tylko dwa szkła (np. 35 i 50, albo inną kombinację) i żyją. To wyłącznie kwestia upodobań itd.
Dariusz1985
04-07-2012, 09:53
Czyli wg Was wszystkie wymienione szkła nadają się do reportażu? Czy któreś można sobie odpuścić np. ze względu na słabą jakość szkła... Nie potrzebuję zbędnych wydatków a nie jestem w stanie lub nie mam możliwośći przetestować, dlatego też takie zapytanie.
Moim zdaniem masz co potrzebne. Pomyślałbym raczej nad czymś do portretu. Jeżeli stałka to 85mm, 135mm lub tele 70-200
siwyozzman
04-07-2012, 10:10
Wszystkie są dobre...jeżeli Cię stać na zakup wszystkich to oczywiście możesz sobie kupić i zastosowanie w reportażu znajdą...Decyzje z czego ewentualnie zrezygnować musisz podjąć sam... Tego typu pytania zadawane przez ludzi mających już jakieś doświadczenie uważam za bezzasadne. Jeżeli zostawisz choć jeden korpus DX to wypróbuj N35/1.8 na FX... Wielu fotografów ślubnych stosuje go z powodzeniem na pełnej klatce...wersja 2.0 jest szybsza i w pełni kryje FX ale jest droższa i nie zawsze w pełni otwarta daje zadowalające efekty... Ja bym kupił 24,50,85... Do reportażu 24 lub 35 /wymiennie/ na FX + 50 tka na DX. Na sali głównie 50 na FX zresztą w kościele standardem też można większość tematów obskoczyć... Dużo zależy w jaki sposób masz zamiar pracować...Inna sprawa że wg mnie trzy stałki powinny wystarczyć do wszystkiego... dobry fachowiec zamknie temat skupiając się na kadrach a nie nieustannej zmianie szkieł...
Dariusz1985
04-07-2012, 10:18
"dobry fachowiec zamknie temat skupiając się na kadrach a nie nieustannej zmianie szkieł..." No właśnie chodzi o to że mając d300s i 17-50 do tego nie byłem zmuszony myśleć o obiektywach tylko mogłem skupić się na kadrach. No ale wszyscy wokół twierdzą że stałki nawet te budżetowe dają lepszy obrazek niż zoomy. Stąd moje dylematy. i chyba skończy się na tym że kupię nikkora 24-70:/
siwyozzman
04-07-2012, 11:03
Dlatego napisałem o sposobie pracy…Masz już nawyki pracując zoomem… stałki to inna bajka… Najlepiej mieć dwa korpusy na „szelkach” a to już wymaga treningu – nie jest tak wygodne…Ja bym się nie zrażał – stałki rzeczywiście mają to „coś” :) W tej chwili masz za dużo sprzętu… Jeżeli nie chcesz zmieniać nawyków to D300s+tamron jako rezerwa oraz D700+24-70 jako podstawowy korpus. Gdybym był na Twoim miejscu to do tych korpusów zostawiłbym 35/1.8 i zakupił 24/2.8/50/1.8G/85/1.8D Generalnie trzy pierwsze do reportażu – 85 na sesje + pojedyncze strzały na FX w trakcie reportażu... Niedrogo a dobrze!
stachmuszel
04-07-2012, 13:29
Nie jestem zawodowcem, ale kilka razy miałem przyjemność robienia reportażu ślubnego znajomym etc. W moim mniemaniu reportaż nierozerwalnie kojarzy mi się z zoomem. Często nie ma czasu na wymianę szkieł. Dwa body z dwiema stałkami to jakieś wyjście, ale też jesteśmy jak na postronku. Dobry zoom załatwi sprawę. A to "coś" co widać na fotkach ze stałek niekoniecznie jest nam potrzebne w takich reportażach. Stałkami, nawet manualnymi, możemy pobawic sie na plenerze. Tam jest na to czas i sposobność.
Backup korpusu oczywiście obowiązkowo.
P.s. Choc znam człowieka, który całe wesele, oprócz pleneru robi D700+N35/1.8G. W plener zabiera tylko N85/1.8D.
siwyozzman
04-07-2012, 15:31
P.s. Choc znam człowieka, który całe wesele, oprócz pleneru robi D700+N35/1.8G. W plener zabiera tylko N85/1.8D.
Właśnie o to chodzi - kwestia umiejętności i sposobu pracy... Założę się że mało kto jest w stanie zorientować się że wszystko było robione jedna ogniskową(o ile ten człowiek jest dobrym fachowcem)
Generalnie prawdziwa szybka reporterka to z użyciem zoomu 2.8 - dodatkowy atut to szybki AF-S czego w stałkach nie ma...(jak jest to powolny)
Ślub to nie jest szybka reporterka - nie przesadzajmy - większość sytuacji jest przewidywalna... Oczywiście zoom to wygoda, jednak najlepsi foterzy ślubni to stałkowcy...
hostman22
04-07-2012, 17:21
skończy się na tym że kupię nikkora 24-70:/
i będziesz mieć zarąbiście nudno. Zakładam że tampona masz ze światłem 2.8 (zostawiłbym choćby na jedna lub dwa zlecenia abyś nie przeżył szoku :p), dokupiłbym szerzej czasami się przydaję w kościele i na tańce ;). 35/1.8 jak cie wkurza winieta to zmieniaj na 2, ale przy tamronie to bym zostawił 35/1.8. Do tego 85 najlepiej 1.4 i jak dla mnie uderzałbym w 135/2 :mrgreen:. Dwa lub trzy lampiony na sale też się przydadzą. Swoją drogą przerobiłeś d90/d300 i dalej nie wiesz czym chcesz/lubisz robić zlecenia (Oo), ale spoko może utrafisz w to co chcesz małym kosztem :)
cały poprzedni sezon ślubny obleciałem zestawem stałek, w tym roku kupiłem 17-35 i używam w miejsce 24mm i 35mm
stałki są świetne - pobudzają kreatywność i zazwyczaj są jaśniejsze
zoom jest wygodniejszy ale trochę rozleniwia
jeśli chodzi o jakość to mam wrażenie, że jednak dobry (czyli drogi) zoom daje minimalnie lepszą jakość niż najtańsze stałki, różnica jest jednak dla mnie na tyle mała, że do pominięcia
obecnie w torbie mam i zooma i stałki - dzięki temu zależnie od potrzeb mogę na jedno zlecenie wziąć zooma, a na inne stałki .. a i nie przyzwyczajam się do jednego stylu pracy
jeśli chodzi o używanie stałek przez najlepszych - np Jeff Ascough znany jest z tego, że pracuje tylko przy świetle zastanym, dawniej używał jedynie stałek, teraz nie ogranicza się tylko do nich
czytałem wywiad, w którym twierdził, że przy dzisiejszych matrycach z wysokim ISO i małymi szumami nie ma już potrzeby rezygnowania z zooma
nie wiem czy pomogę, ale po przerobieniu różnych "zoomów" 17-50, 17-55, 50-150 doszedłem do takiego zestawu jaki mam w stopce (i 180-tke prawie na własność, ale prawie...) i mogę powiedzieć, że takim zestawem zrobię wszystko co lubię...od krajobrazu, reportażu, grlia, wesela po portret...nawet "kiler stałek" 24-70 na d700 nie zrobił jakiegoś gigantycznego wrażenia na mnie...ale powtarzam, to moje skromne zdanie...stałka to stałka...
dareknik
04-07-2012, 20:23
Dla mnie do D700 wystarczą dwa szkła do wszystkiego: N 28/1.8 i 85/1.8 D lub G.
Dariusz1985
04-07-2012, 22:52
Dziękuje za odpowiedzi:)