Zobacz pełną wersję : Tamron, Sigma a N D3000
Witam!
Posiadam nikona d3000 z kitem 18-55. Od dluższego czasu zastanawiam się nad Tamron 17-50 2.8 VC oraz Sigma 17-70 2.8-4 HSM. Powiem szczerze, że im wiecej czytam forum tym bardziej jestem głupi. Widze że co człowiek to inna opinia. Ciekawi mnie jeszcze jedna żecz czy np jak kupię w końcu ktoryś z tych obiektywów pod d3000 to czy później jak wymnienie puche np na D90 lub np d7000 to nie bedzie z nimi jakis problemów. Moje pytanie wzielo się stąd iż przczytalem w którymś z tematów aby dobrać obiektyw do swojego body. Wiem że np nie wszystkie Tamrony sa takie same. Mam jeszcze jedno pytanko czy np miedzy Kitowym Nikorem 18-55 a Sigma 17-70, Tamronem 17-50 jest duża różnica w ostrości, plastyce, AF itp ?
Pozdrawiam
wasilewk
03-07-2012, 08:25
Pół żartem pół serio: chyba dopiero nowe aparaty (D3200, D5100) i ich nowe firmware bardziej szczelnie rozpoznają obiektywy inne niż Nikkor. Czy z tego tytułu są jakieś gorsze działania z tymi obiektywami ? Wszystko wskazuje na to, że nie - ale nigdy do końca pewnym być nie można.
A poważnie: o jakiej plastyce piszesz na matrycy APS-C ?
Wymienione przez Ciebie obiektywy docelowe są po prostu jasne (wydobycie elementu z tła jest łatwiejsze) --> jeśli będą działać z D3000 to i tak samo z D3200, D90 itd. Sianie paniki nie jest w modzie. Takie są MOJE 6-cio letnie doświadczenia z lustrzankami Nikona.
Pzdr.
A czy po przesiadce na tamrona lub sigme odczuje znacznie roznice w jakosci zdjec ?
wasilewk
03-07-2012, 15:27
A czy po przesiadce na tamrona lub sigme odczuje znacznie roznice w jakosci zdjec ?
Powiem tak: więcej uporu musisz wykazać, żeby dojść do zdjęć takich samych jak Nikkorem. Głównie z okiełznaniem AF mogą być kłopoty.
Ja wiem, idzie głównie o kasę, ale można spotkać szkło używane w dobrym stanie (koniecznie trzeba sprawdzić dokładnie właściciela- chyba, ze pochodzi z naszego Forum
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)).
Są jednak ludzie (mam takiego znajomego), którzy nie cierpią zdjęć 'zbyt kontrastowych', 'zbyt ostrych'. Dla nich Sigma jak znalazł.
Pzdr.
Ostatnio do glowy wpadl mi inny pomysl, a moze poczekac dozbierac kase i zakupic Sigme 17-50 2.8. Sigma co prawda jest dużo drożasz ale gdzies na forum czytalem że jest dużo lepsza i porównywalna z nikorem. Powoli i systematycznie chce rozbudowywac swoj system. Narazie szkielko jakies porzadne by sie przydalo a pozniej na celowniku mam puszke D90.
dawid666
04-07-2012, 08:08
ostatnio kupilem na alledrogo sigme 17-70/2.8-4.
I też mialem dylemat czy T czy S albo 18-105.
Mialem juz brać nowego T tego co Ty, pojechalem do Wawy do sklepu, przypinam do body a tam brak silnika w obiektywie:P (nie doczytalem tego wczesniej na forach) i wersje z silnikiem mają te ktore ida po 1,5k tak powiedział sprzedawca:]
Sigma - fajne solidne wykonanie, przy normalnym swietle AF spoko, w ciemnosciach juz troche gorzej.Wiecej sie nie wypowiem bo za malo go uzywalem dotychczas:)
Fajnie by bylo gdyby w calym zakresie miała 2.8 - ale wtedy kosztowala by pewnie 7000 a nie 700:P