PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ..:: Gigjarfoss ::..

geralttt
02-07-2012, 21:54
Islandia

Witam ponownie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img862.imageshack.us/img862/4812/gigjarfoss1000pix.jpg)

http://img694.imageshack.us/img694/3796/gigjarfoss1600pix.jpg - 1600pix

Ciąg dalszy wyprawy...

Po pożegnaniu z Tomym Prowerem poszedłem do naszego wigwamu, obudziłem resztę załogi, wskazałem palcem na wschód słońca i zacząłem mobilizować do dalszej eksploracji rejonu zwanego Kjölur.
Cel na mapie - wodospad Gigjarfoss. Odległość od Hveravellir (gorące źródła - poprzednia fotka) to ok 40km. Zatem gaz w podłogę i z impetem wystrzał naszym dzielnym nie-terenowym VW, coby światełko utrzymało się w łagodnej postaci.

Kilka km. dalej wjeżdżamy w chmurę. Ekstra kurde olek no!!!

Jedziemy normalną drogą, fakt, że cały teren jest trochę wyżej położony ale mimo wszystko!!! Chmura zachowująca się jak mgła to jedno z tych zjawisk, których akurat w tym momencie nie potrzebujemy(w aucie pełna zgoda w tym temacie, ogólne poruszenie i niecierpliwość co dalej hehe)..

Zaczynam jednak kombinować jak by tę chmurę obrócić na naszą korzyść, jak zabawić się ze światłem przez nią filtrowanym, kiedy nagle równie szybko jak się pojawiła, tak samo zniknęła w tumanach kurzu za nami. Najss!

Dojeżdżamy na miejsce, widać początkowo rozległy kanionik, światło boczne, wręcz idealne. Żeby tylko tego momentu nie stracić! Zacisnąłem pięści, aż kości zagrały i paczam... Paczam, paczam, paczam.... Jest!

A co jest - sami widzicie...

Dodam, że moja kochana małżonka stwierdziła, że w rzeczywistości wyglądał słabiej niż na fotce.
Ja byłem zdania, że to zmęczenie, pobudka po niewielkiej ilości snu itd. rozmydliły nieco wizerunek tego wodospadu tam na miejscu. Od razu czułem, że będzie dobrze i spokojnie skakałem ze skałki na skałkę, obserwując jak ładnie światełko zaczyna malować ten kadrzyk.

Położenie tego wodospadu jest nieziemskie, w oddali szczyty Kerlingafjoll pokryte nadal śniegiem. Już w trakcie robienia tego zdjęcia kusiło mnie żeby podjechać jeszcze dalej... Ojjj kusiło...

Ale to opowieść na kiedy indziej...

Życzę wszystkim udanego tygodnia!

Pozdrawiam!

Rafał

...

Bartekkw
02-07-2012, 21:58
No i znowu ciekawie się czyta i ogląda. Piękne miejsce pięknie pokazane. Z uwag będąc mega upierdliwym mogę się tylko odnieść do odcienia bieli wodospadu - otóż po prawej jest cieplej niż po lewej ;)

geralttt
02-07-2012, 22:06
Bartku masz rację, prawdopodobnie rozkład światła zrobił swoje na takiej długości wodospadu. Tutaj tego tak nie widać, bo nie o to kaman, ale kawał bydlaka z niego... :)
Dodać należy do tego (co mogłem od razu napisać jako ciekawostkę) dwa oddzielne strumienie wody tworzące ten wodospad. Po prawej zupełnie inna rzeka, po lewej inna - ta po lewej moim zdaniem znacznie czystsza. Wszystko to ma swój wpływ i taki właśnie tego urok. Natomiast nie jest to błąd i chcąc to podkreślić celowo nie ujednolicałem. Jak było tak i jest... :)

Bartekkw
02-07-2012, 22:21
Nie pisałem że to błąd Rafale ;) Jedynie zwraca to uwagę aczkolwiek Twoje wytłumaczenie całkowicie mnie satysfakcjonuje :)

geralttt
02-07-2012, 22:42
Nie pisałem że to błąd Rafale ;) Jedynie zwraca to uwagę aczkolwiek Twoje wytłumaczenie całkowicie mnie satysfakcjonuje :)

Nie nie spoko Bartku, załapałem sens, tyko dobrze, że napisałeś, bo dzięki temu przypomniałem sobie czego w opisie nie zawarłem. :) A że czasem się ciut rozpiszę... ;) Myślę, że już się przyzwyczailiście/przyzwyczajacie... :)

Adam Majchrzak
02-07-2012, 23:26
Ach ta Islandia..... Teraz, kiedy napisałeś, że są to dwie rzeki to rzeczywiście można to dostrzec na fotografii.
No i te majaczące szyty na horyzoncie! Mam nadzieję, że to będzie właśnie Twoja kolejna odsłona okraszona ciekawą historią. =]

Zastanawiam się czy obróbka nie jest zbyt forsowna, ale spoglądając wstecz (czyt. Twoje fotografie) rozumiem już, że efekt z pewnością był zamierzony.
Więc jeśli coś psuje odbiór tej pracy to wkradająca się aberracja widać to szczególnie w lewym dolnym rogu (otoczka wokół tego głazu) i zbyt duża ilość magnety na głazach pierwszego planu.
Poza tym jest miodzio! :razz:

Pozdrawiam! =]

geralttt
02-07-2012, 23:32
Ha! Co do aberracji to punkt dla ciebie Adamie. Zastanawiałem się kto pierwszy to wypatrzy z naszych forumowych wyjadaczy. Nie miałem jeszcze chęci się z tym bawić tak będąc szczerym... :) Ale zniknie jak już będzie potrzeba, mam w tym wprawę hehe. ;)

Adam Majchrzak
02-07-2012, 23:44
Myślę, że warto coś z tym zdziałać (tym bardziej,że masz w tym wprawę :razz: ) bo taki widok warto dopieścić w każdym calu =]

Wojt-I
03-07-2012, 09:32
Takie tak jeszcze co do tej temeratury po prawej i po lewej stronie wodospadu... patrzac na otoczenie i charakter krajobrazu - możliwe ze ta "glowna" czesc rzeki po prawej, gdzie jest duzy nurt - ciagnie ze soba wieksza ilosc piasku w wodzie - stad roznica w barwie :) Ot takie geograficzne dyrdymały... :)

Frenczu
03-07-2012, 10:04
ja łykam w całości. Świetne zdjęcie!

IronX
03-07-2012, 10:30
cała Islandia jest mega!!! mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane tam pojechać :)

hubal
03-07-2012, 10:41
Ładne miejsce i zdjęcie również ... - koledzy Ci się rozleźli po zdjęciu (na tle gór :) )

krzysztofz24
03-07-2012, 11:33
Superancko:-). Szczegolnie na duzej wersji. Te szczyty w oddali...swietna fota.

PABLOOK
04-07-2012, 15:22
Piękne miejsce i fajnie pokazane :).
Dla mnie cios to dalekie plany. Miękkie światło zrobiło tam bardzo dobrą robotę :).
A z przodu niezła rewia się tu odbywa. Także całościowo do kupy zebrane daje nam to mocno fajową odsłonę :).

P.S. Szlifując wersję ostateczną można by poszukać trochę więcej detalu na skałkach ;). O obwódkach przecież wiesz ;).

jarekf34
04-07-2012, 15:33
Cudo panie... A patrząc na większą wersję dopiero gałki wylazły :) Świetne foto.

Nikonozaur
04-07-2012, 22:03
No, nie powiem, prawie słychać huk spadającej wody. Dobra fota.

Radek_1
04-07-2012, 22:10
Bardzo dobre, żywe zdjęcie ...

ostrytux
04-07-2012, 22:14
Miejsca mega czad, dla siebie widzę tam plany na lufę ale ten kadr również daje radę :) co do obróbki to za Pawłem!

ART69
05-07-2012, 10:43
Wszystko już napisano :-) pozostaje tylko podziwiać :-)