Zobacz pełną wersję : zdjęcia z interwalometrem d700
niezarejestrowany
02-07-2012, 10:43
Witam
W ostatni weekend chciałem porobić zdjęcia nieba nocą, tak aby po sklejeniu wielu zdjęć "pokazać" ruch gwiazd.
Ustawiłem w aparacie (d700) "Zdjęcia z interwalometrem":
1. Interwał - 00:00`01``
2. liczba zdjęć 999 x 9 =8991
3. czas naświetlania pojedynczego zdjęcia 30sek
Niestety aparat po każdej serii 9 zdjęć wskazuje, że ilość zdjęć pozostałych do zrobienia wynosi kolejno:
1. 999 (przed rozpoczęciem wykonywania zdjęć)
2. 709 (przed drugą serią)
3. 419 (przed trzecią serią)
4. 129 (przed czwartą serią)
Łącznie wykonanych jest 36 zdjęć
Co źle ustawiam?
Tak sobie kombinuję i wydaje mi się że błąd jest w interwale. Masz ustawiony 1s a jedno zdjęcie robi się 30s więc: 9x30 = 270s a to jest 270 interwałów które miały się wykonać a nie wykonały. Czyli 999 - 270 = 729 a to jest bliskie 709.
Może to jest powodem błędu.
Witam
W ostatni weekend chciałem porobić zdjęcia nieba nocą, tak aby po sklejeniu wielu zdjęć "pokazać" ruch gwiazd.
Ustawiłem w aparacie (d700) "Zdjęcia z interwalometrem":
Co źle ustawiam?
Jeśli dobrze rozumuję co sekundę chcesz zrobić zdjęcie z czasem naświetlania 30 sek. przecież to niemożliwe.
Ustaw interwał na czas dłuższy niż czas naświetlania zdjęcia.
niezarejestrowany
02-07-2012, 14:13
Ustaw interwał na czas dłuższy niż czas naświetlania zdjęcia.
tylko, że wtedy będę miał przerwę między seriami zdjęć dłuższą niż 30 sekund
2. liczba zdjęć 999 x 9 =8991
Też tego nie mogłem załapać, ale to jest tak:
To co ustawiłeś powyżej, to jest próba zmuszenia aparatu, żeby co sekundę wykonał 9 zdjęć, każde po 30 sekund(!) i tak 999 razy. Jak się domyślasz, fizycznie niemożliwe to jest.
W instrukcji masz napisane, że interwał musi być na tyle długi, żeby aparat zdążył wykonać zadane zdjęcia.
Czyli w Twoim wypadku interwal musi być długi na minimum 9x30 sekund (z marginesem na czas potrzebny na ruch lustra/migawki). Czyli KOLAS Ci chyba dobrze napisał.
A w zasadzie to powinieneś ustawić tak:
Interwał: 35 sekund
Liczba zdjęć: 999(interwałów) x 1(zdjęcie)
Czas naświetlania: 30 s.
Aparat wykona 999 zdjęć, przy czym między każdym z nich będziesz miał 5 sekund przerwy - powinno wystarczyć, możesz ten czas skrócić pewnie do 1 s, czyli interwał dać na 31 sekund - sprawdź.
Albo, jeśli 999 zdjęć to za mało:
Interwał: 4 minuty 31 sekund (jedna sekunda na ruch lustra
Liczba zdjęć: 999(interwałów) x 9(zdjęć)
Aparat wykona 8991 zdjęć, pomiędzy każdym będziesz miał 1s przerwy.
O to chodziło?
999 interwałów, każdy po 4,5 minuty... to jest 75 godzin???
Chyba przemyśl to jeszcze...
niezarejestrowany
02-07-2012, 18:35
A w zasadzie to powinieneś ustawić tak:
Interwał: 35 sekund
Liczba zdjęć: 999(interwałów) x 1(zdjęcie)
Aparat wykona 999 zdjęć, przy czym między każdym z nich będziesz miał 5 sekund przerwy - powinno wystarczyć, możesz ten czas skrócić pewnie do 1 s, czyli interwał dać na 31 sekund - sprawdź.
O to chodziło?
999 interwałów, każdy po 4,5 minuty... to jest 75 godzin???
Chyba przemyśl to jeszcze...
Pomogło.
Te wcześniejsze wartości były dla zobrazowania problemu.
dzięki za pomoc :-)
Chciałbym odświeżyć temat, bo opisany w.w sposób, na wczorajszej sesji nie zadziałał.
Założenia: 200 zdjęć o czasie naświetlania 30sek.
Interwalometr ustawiłem tak:
- Interwał: 00:00':301''
- 200x1=200
a ekspozycję na 30".
No i zdjęcia były wykonywane jedno po drugim, ale w odstępie 31 sekund, co jest niestety niedopuszczalne przy ruchu gwiazd :/
Jakieś pomysły? Ewentualnie jaki wężyk spustowy polecacie do w.w zadania?
Chciałbym odświeżyć temat, bo opisany w.w sposób, na wczorajszej sesji nie zadziałał.
Założenia: 200 zdjęć o czasie naświetlania 30sek.
Interwalometr ustawiłem tak:
- Interwał: 00:00':301''
- 200x1=200
a ekspozycję na 30".
No i zdjęcia były wykonywane jedno po drugim, ale w odstępie 31 sekund, co jest niestety niedopuszczalne przy ruchu gwiazd :/
Jakieś pomysły? Ewentualnie jaki wężyk spustowy polecacie do w.w zadania?
Zdjęcia robiły się dokładnie z takim interwałem jaki zadałeś :)
A tak jaśniej: Jeżeli chcesz np 5 sekund przerwy pomiędzy kolejnymi naświetleniami ustaw sobie interwał na czas naświetlania plus 5 sekund, czyli dla 30 sekundowego naświetlania i pięciosekundowej przerwy pomiędzy nimi musisz ustawić interwał na 35 sekund.
no ok.
To jak w takim razie, żeby te zdjęcia wykonywały się z odstępem 1-sekundowym?
Wtedy interwał będzie 30s plus 1s czyli 31 sekund :)
Dla 30 sekundowego naświetlania oczywiście.
no ale dokładnie tak zrobiłem (i opisałem w moim pierwszym poście) - aparat robi 30 sekundowe przerwy pomiędzy zdjęciami
Wtedy interwał będzie 30s plus 1s czyli 31 sekund :)
Ustaw sobie interwał na 35 sekund i sprawdź czy działa.
U mnie w D300s przy takim czasie naświetlania (30s) muszę ustawić interwał minimum na 33s dopiero wtedy łapie właściwą przerwę pomiędzy zdjęciami.
Być może w D700 jest podobnie.
No właśnie to za chwilę będę testował
ps. mam 300s oraz 700tkę - interwalometr wygląda tak samo :)
EDIT:
działa po ustawieniu na 33 sekundy. czyli jak widać aparat potrzebuje dłuższą chwile "oddechu" przed kolejnym zdjęciem :D
No właśnie to za chwilę będę testował
ps. mam 300s oraz 700tkę - interwalometr wygląda tak samo :)
EDIT:
działa po ustawieniu na 33 sekundy. czyli jak widać aparat potrzebuje dłuższą chwile "oddechu" przed kolejnym zdjęciem :D
Ciekawe tylko dlaczego... U mnie jest tak że już przy czasie naświetlania 25s i niżej łapie już z interwałem czas plus 1s :)
Maciej_M
10-02-2021, 18:37
Przepraszam. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zdjęcie z interwalometrem a filmem po klatkowym. Czy ktoś z może to rozumie i mógłby mi to wytłumaczyć? Z góry dziękuje.
madebyzosiek
10-02-2021, 18:48
Przepraszam. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zdjęcie z interwalometrem a filmem po klatkowym. Czy ktoś z może to rozumie i mógłby mi to wytłumaczyć? Z góry dziękuje.Różnica tkwi w rozdzielczości, tak na mój gust ;)
Nope. Zdjęcia z interwałem to zdjęcia z interwałem.
Film poklatkowy, to film. ;) Dosłownie.
Przy interwale dostajesz x zdjęć, w jakości jaką masz ustawioną w menu foto. W filmie poklatkowym zdjęcia zostają złożone w film, bez dźwięku. Z ustawieniami z menu filmowania. Tak to pi x drzwi w mojej puszce działa.
Maciej_M
10-02-2021, 20:45
Nope. Zdjęcia z interwałem to zdjęcia z interwałem.
Film poklatkowy, to film. ;) Dosłownie.
Przy interwale dostajesz x zdjęć, w jakości jaką masz ustawioną w menu foto. W filmie poklatkowym zdjęcia zostają złożone w film, bez dźwięku. Z ustawieniami z menu filmowania. Tak to pi x drzwi w mojej puszce działa.
Dziekuje